Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Διατροφή

Διατροφή: Τι είναι η λακτόζη & πόσο εύπεπτη αποδεικνύεται;

Διατροφή: Τι είναι η λακτόζη & πόσο εύπεπτη αποδεικνύεται;

Διατροφή: Είναι σημαντικό να γνωρίζετε ποιες τροφές περιέχουν λακτόζη και πόσο εύκολα μπορούμε να προχωρήσουμε στην πέψη της.


Υπάρχουν πολλά διαφορετικά είδη σακχάρων. Μερικοί είναι μονοσακχαρίτες, οι οποίοι είναι μεμονωμένες μονάδες ζάχαρης και συχνά αναφέρονται ως «απλά» σάκχαρα. Άλλα σάκχαρα είναι οι δισακχαρίτες, οι οποίοι αποτελούνται από συνδεδεμένα ζεύγη μονοσακχαριτών. Οι τρεις κύριοι μονοσακχαρίτες που καταναλώνουμε είναι η φρουκτόζη , η γαλακτόζη και η γλυκόζη . Συνδυάζονται σε διάφορα ζεύγη για να σχηματίσουν τους τρεις δισακχαρίτες που είναι πιο σημαντικοί στην ανθρώπινη διατροφή: λακτόζη, μαλτόζη και σακχαρόζη.

Από πού προέρχεται η λακτόζη;

Η λακτόζη αναφέρεται μερικές φορές ως «ζάχαρη γάλακτος» επειδή βρίσκεται φυσικά μόνο στο γάλα των θηλαστικών – συμπεριλαμβανομένων των αγελάδων, των κατσικιών και των ανθρώπων. Το γάλα από αγελάδες και κατσίκες χρησιμοποιείται για την παρασκευή τυριού και γιαουρτιού, αλλά δεν περιέχουν όλα τα γαλακτοκομικά προϊόντα την ίδια ποσότητα λακτόζης. Για παράδειγμα, τα σκληρά τυριά όπως το τσένταρ, η παρμεζάνα και το ελβετικό περιέχουν πολύ λίγη ή καθόλου λακτόζη, ενώ το γάλα, το παγωτό και το γιαούρτι περιέχουν υψηλότερες ποσότητες λακτόζης.

Είναι η λακτόζη φυσικό ή προστιθέμενο σάκχαρο;

Η ζάχαρη που καταναλώνουμε συχνά περιγράφεται είτε ως φυσική ζάχαρη είτε ως προσθήκη ζάχαρης . Όπως πολλοί άλλοι τύποι σακχάρων, η λακτόζη μπορεί να θεωρηθεί τόσο φυσικό σάκχαρο όσο και πρόσθετο σάκχαρο, ανάλογα με την πηγή της. Η λακτόζη είναι εγγενής στο γάλα των θηλαστικών και μπορεί επίσης να απομονωθεί από αυτήν την αρχική πηγή και να κρυσταλλωθεί για χρήση ως συστατικό σε τρόφιμα όπως αρτοσκευάσματα, καραμέλες, κατεψυγμένα επιδόρπια, φοντάν, προϊόντα κρέατος, σάλτσες και σούπες. Η λακτόζη που βρίσκεται στο απλό γάλα και στα απλά γαλακτοκομικά προϊόντα θεωρείται φυσικό σάκχαρο, ενώ η λακτόζη που προστίθεται σε συσκευασμένα τρόφιμα και ποτά ως συστατικό κατά την παρασκευή θεωρείται προστιθέμενη ζάχαρη.

Πώς πέπτεται η λακτόζη;

Η πέψη της λακτόζης συμβαίνει στο λεπτό έντερο με τη βοήθεια του ενζύμου που είναι γνωστό ως λακτάση. Η λακτάση διασπά τη λακτόζη στους μονοσακχαρίτες γαλακτόζη και γλυκόζη, γεγονός που τους καθιστά διαθέσιμους για απορρόφηση. Η γλυκόζη τελικά προσλαμβάνεται από τα κύτταρά μας με τη βοήθεια της ινσουλίνης. Η γαλακτόζη μεταφέρεται στο ήπαρ, όπου μετατρέπεται σε γλυκόζη για χρήση στην παραγωγή ενέργειας.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube

Διαβάστε Eπίσης:

Δημιουργήστε ένα ζεστό ρωσικό πιάτο με μανιτάρια!

Τι πρέπει να τρώμε κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης;

Ποια είναι τα οφέλη που μας προσφέρει η κατανάλωση πιπεριών;

Είναι το θαλασσινό αλάτι πιο υγιεινό από το κανονικό αλάτι;

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Σολομός εγκέφαλος: Μπορεί η κατανάλωση σολομού να αποτρέψει την γνωστική έκπτωση;

Σολομός εγκέφαλος: Ο σολομός είναι ένα ψάρι πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά που έχει συσχετιστεί με διάφορα οφέλη για την υγεία, συμπεριλαμβανομένων των εγκεφαλικών λειτουργιών. Περιέχει υψηλές ποσότητες ωμέγα-3 λιπαρών οξέων, τα οποία είναι απαραίτητα

Ριζότο συνταγή: Το μυστικό για το τέλειο ριζότο

Ριζότο συνταγή: Η προετοιμασία του τέλειου ριζότο είναι μια τέχνη που απαιτεί προσοχή, υπομονή και αγάπη για τη μαγειρική. Ακολουθώντας συγκεκριμένα βήματα, μπορείτε να ετοιμάσετε ένα πιάτο που θα λατρέψουν η οικογένεια και οι φίλοι σας.

Τι πρέπει να προσέξετε στους ξηρούς καρπούς

Ξηροί καρποί: Οι ξηροί καρποί αποτελούν μια εξαιρετικά θρεπτική επιλογή για σνακ ή προσθήκη στα γεύματα. Είναι πλούσιοι σε καλά λιπαρά, φυτικές ίνες, πρωτεΐνες και αντιοξειδωτικά, και σχετίζονται με οφέλη για την καρδιά, τον εγκέφαλο

Τα οφέλη του νατρίου που θα σας εκπλήξουν

Νάτριο: Το νάτριο είναι ένα βασικό μέταλλο και ηλεκτρολύτης, απαραίτητο για τη σωστή λειτουργία του οργανισμού μας. Αν και συχνά δαιμονοποιείται λόγω της υπερκατανάλωσης αλατιού,

Μπύρα: Πότε μπορεί να γίνει τοξική;

Μπύρα: Η μπύρα, αν και καταναλώνεται ευρέως και συχνά σε κοινωνικές περιστάσεις, μπορεί να είναι τοξική για τον οργανισμό σε ορισμένες περιπτώσεις.

Διατροφή και θηλασμός

Διατροφή Θηλασμός: Ο θηλασμός είναι μια περίοδος γεμάτη τρυφερότητα αλλά και αυξημένες ανάγκες — όχι μόνο για το μωρό, αλλά και για τη μητέρα. Η σωστή διατροφή παίζει καθοριστικό ρόλο στην ποιότητα του γάλακτος, στην ενέργεια της μητέρας

Ατομικό cheesecake με 4 υλικά

Cheesecake φράουλα: Θες κάτι γλυκό, δροσερό και γρήγορο χωρίς περίπλοκες συνταγές και πολλά υλικά; Αυτό το ατομικό cheesecake φράουλας χρειάζεται μόνο 4 απλά υλικά και ετοιμάζεται μέσα σε λίγα λεπτά,

Close Icon