Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Διατροφή

Διατροφή : Τα οφέλη από τον χυμό παντζαριού στον οργανισμό

Διατροφή : Τα οφέλη από τον χυμό παντζαριού στον οργανισμό

Διατροφή : Οι ερευνητές ζήτησαν από τους συμμετέχοντες να μην χρησιμοποιούν στοματικό διάλυμα κατά τη διάρκεια της μελέτης.



Η κατανάλωση χυμού παντζαριών, που είναι πλούσια σε ανόργανα νιτρικά άλατα, μπορεί να αλλάξει την ισορροπία των βακτηρίων στο στόμα υπέρ ειδών που προάγουν την καλύτερη γνωστική και καρδιαγγειακή υγεία. Τα ευρήματα αυτής της μελέτης εξηγούν τα αποδεδειγμένα οφέλη του χυμού παντζαριών για τη μείωση της αρτηριακής πίεσης σε άτομα με υπέρταση.


Χυμός με ή χωρίς νιτρικά

  • Η μελέτη περιελάμβανε 26 άτομα ηλικίας 70-80 ετών.
  • Οι ερευνητές ανέθεσαν τυχαία αυτούς τους συμμετέχοντες σε μία από τις δύο ομάδες. Ενώ ζήτησαν από τις δύο ομάδες να πίνουν 140 χιλιοστόλιτρα χυμού παντζαριών την ημέρα για 10 ημέρες, η πειραματική ομάδα έπινε χυμό πλούσιο σε νιτρικά άλατα, ενώ η ομάδα ελέγχου έπινε χυμό χωρίς νιτρικά άλατα.
  • Η μυρωδιά και η γεύση των δύο ποτών ήταν ίδια.
  • Μετά από μια περίοδο έκπλυσης 3 ημερών, οι ομάδες άλλαξαν και οι συμμετέχοντες κατανάλωναν το άλλο ποτό για 10 ημέρες.

Πως έγινε το πείραμα

  • Οι ερευνητές ζήτησαν από τους συμμετέχοντες να μην χρησιμοποιούν στοματικό διάλυμα κατά τη διάρκεια της μελέτης.
  • Κατά τη διάρκεια και μετά το πείραμα, έκαναν μια σειρά φυσιολογικών και γνωστικών δοκιμών. Προσδιόρισαν επίσης βακτηριακά είδη με αλληλουχία γενετικού υλικού σε δείγματα σάλιου από τους συμμετέχοντες.
  • Τα άτομα που έπιναν συνηθισμένο χυμό παντζαριών είχαν μεγαλύτερο αριθμό στοματικών βακτηρίων που σχετίζονται με καλή αγγειακή και γνωστική υγεία.
  • Το σάλιο τους περιείχε επίσης μικρότερο αριθμό βακτηρίων που συνδέονται με φλεγμονή.
  • Κατά μέσο όρο, η συστολική αρτηριακή πίεση των συμμετεχόντων μειώθηκε κατά 5 χιλιοστά υδραργύρου μετά από 10 ημέρες κατανάλωσης χυμού παντζαριών πλούσιων σε νιτρικά άλατα. Επιπλέον, οι δοκιμές έδειξαν μεγαλύτερη διαθεσιμότητα οξειδίου του αζώτου στο αίμα τους.
  • Εκείνοι που έπιναν χυμό πλούσιο σε νιτρικά άλατα είχαν επίσης καλύτερες επιδόσεις σε δοκιμές συνεχούς προσοχής.

Ομάδες βακτηριακών ειδών
  • Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν μια στατιστική τεχνική για να εντοπίσουν δύο ξεχωριστές ομάδες βακτηριακών ειδών που άνθισαν στο στόμα των συμμετεχόντων όταν έπιναν κανονικό χυμό παντζαριών.
  • Αυτά τα δύο σμήνη ή «ενότητες» (με την ένδειξη MM5 και MM6) όχι μόνο είχαν την τάση να συν
  • υπάρχουν στα ίδια στόματα, αλλά επίσης συσχετίστηκαν με βελτιώσεις στη γνωστική λειτουργία και την αρτηριακή πίεση.

Ακολουθεί βίντεο για τον χυμό παντζαριού

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube

Διαβάστε Eπίσης:

Mια εκδοχή γκασπάτσο, πιο ελαφριά αλλά με εντονότερο γευστικό προφίλ

Τα ορυκτά της Νεκράς Θάλασσας και οι ωφέλειες τους στο δέρμα

Διατροφή : Πως να αναγνωρίσετε τις αλλεργίες από τις φράουλες

svg%3E svg%3E
svg%3E
Αφιέρωμα στον Διαβήτη healthwebgr svg%3E
Περισσότερα

Ποια είναι η διαφορά ανάμεσα στο μπλε τυρί και το ροκφόρ; 

Το ροκφόρ είναι ένα συγκεκριμένο τύπο μπλε τυριού που προέρχεται από τη Γαλλία, και πιο συγκεκριμένα από την περιοχή Roquefort-sur-Soulzon. Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή νομοθεσία, το ροκφόρ είναι ένα προστατευόμενο γεωγραφικό προϊόν (PGI), γεγονός που σημαίνει ότι μπορεί να παραχθεί μόνο στα συγκεκριμένα εδάφη και με συγκεκριμένες μεθόδους.

Γιατί είναι καλό να τρώτε πρώτα τη σαλάτα και μετά τους υδατάνθρακες στο γεύμα σας 

Όταν καταναλώνουμε τροφές πλούσιες σε γλυκόζη, όπως οι υδατάνθρακες, μπορεί να παρατηρήσουμε απότομες αυξήσεις στα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε ενεργειακά «κραχ» και σε ενδεχόμενη αύξηση της πείνας. Αν τρώμε πρώτα τη σαλάτα, οι φυτικές ίνες που περιέχονται σε αυτήν βοηθούν στη ρύθμιση της απορρόφησης των σακχάρων, οδηγώντας σε πιο σταθερά επίπεδα σακχάρου στο αίμα και μειωμένη αίσθηση πείνας.

Πράσινος χυμός: Η πρωινή δόση ενέργειας και θρέψης που χρειάζεστε

Πράσινος χυμός: Φτιαγμένος από φυλλώδη λαχανικά, φρούτα και άλλα θρεπτικά συστατικά, ο πράσινος χυμός παρέχει έναν εύκολο τρόπο να ξεκινήσετε τη μέρα σας με ενισχυμένη ενέργεια και απαραίτητα θρεπτικά στοιχεία.

Εγκυμοσύνη: Η ανάγκη για θρεπτικά συστατικά που συχνά αγνοείται

Εγκυμοσύνη: Νέα έρευνα αποκαλύπτει ότι πολλές έγκυες ενδέχεται να μην λαμβάνουν τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά για να υποστηρίξουν μια υγιή εγκυμοσύνη, κάτι που μπορεί να έχει σοβαρές συνέπειες για την υγεία τους και την ανάπτυξη του εμβρύου.

Πρωτεΐνη: Ο σύμμαχός σας στην απώλεια βάρους;

Πρωτεΐνη: Η πρωτεΐνη δεν είναι απλώς ένα θρεπτικό συστατικό, αλλά ένα ισχυρό εργαλείο απώλειας βάρους. Βοηθά στον έλεγχο της όρεξης, στη διατήρηση της μυϊκής μάζας και στην αύξηση της θερμογένεσης.

Ο καρπός που χαρίζει ενέργεια καλύτερα κι από τον καφέ 

Ένα από τα βασικά χαρακτηριστικά των goji berries είναι η υψηλή περιεκτικότητά τους σε βιταμίνη C, η οποία ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα, και σε βιταμίνες του συμπλέγματος Β, οι οποίες είναι απαραίτητες για την παραγωγή ενέργειας στο σώμα.

Close Icon