Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Διατροφή

Διατροφή : Τα οφέλη από τον χυμό παντζαριού στον οργανισμό

Διατροφή : Τα οφέλη από τον χυμό παντζαριού στον οργανισμό

Διατροφή : Οι ερευνητές ζήτησαν από τους συμμετέχοντες να μην χρησιμοποιούν στοματικό διάλυμα κατά τη διάρκεια της μελέτης.


Η κατανάλωση χυμού παντζαριών, που είναι πλούσια σε ανόργανα νιτρικά άλατα, μπορεί να αλλάξει την ισορροπία των βακτηρίων στο στόμα υπέρ ειδών που προάγουν την καλύτερη γνωστική και καρδιαγγειακή υγεία. Τα ευρήματα αυτής της μελέτης εξηγούν τα αποδεδειγμένα οφέλη του χυμού παντζαριών για τη μείωση της αρτηριακής πίεσης σε άτομα με υπέρταση.

Χυμός με ή χωρίς νιτρικά

  • Η μελέτη περιελάμβανε 26 άτομα ηλικίας 70-80 ετών.
  • Οι ερευνητές ανέθεσαν τυχαία αυτούς τους συμμετέχοντες σε μία από τις δύο ομάδες. Ενώ ζήτησαν από τις δύο ομάδες να πίνουν 140 χιλιοστόλιτρα χυμού παντζαριών την ημέρα για 10 ημέρες, η πειραματική ομάδα έπινε χυμό πλούσιο σε νιτρικά άλατα, ενώ η ομάδα ελέγχου έπινε χυμό χωρίς νιτρικά άλατα.
  • Η μυρωδιά και η γεύση των δύο ποτών ήταν ίδια.
  • Μετά από μια περίοδο έκπλυσης 3 ημερών, οι ομάδες άλλαξαν και οι συμμετέχοντες κατανάλωναν το άλλο ποτό για 10 ημέρες.

Πως έγινε το πείραμα

  • Οι ερευνητές ζήτησαν από τους συμμετέχοντες να μην χρησιμοποιούν στοματικό διάλυμα κατά τη διάρκεια της μελέτης.
  • Κατά τη διάρκεια και μετά το πείραμα, έκαναν μια σειρά φυσιολογικών και γνωστικών δοκιμών. Προσδιόρισαν επίσης βακτηριακά είδη με αλληλουχία γενετικού υλικού σε δείγματα σάλιου από τους συμμετέχοντες.
  • Τα άτομα που έπιναν συνηθισμένο χυμό παντζαριών είχαν μεγαλύτερο αριθμό στοματικών βακτηρίων που σχετίζονται με καλή αγγειακή και γνωστική υγεία.
  • Το σάλιο τους περιείχε επίσης μικρότερο αριθμό βακτηρίων που συνδέονται με φλεγμονή.
  • Κατά μέσο όρο, η συστολική αρτηριακή πίεση των συμμετεχόντων μειώθηκε κατά 5 χιλιοστά υδραργύρου μετά από 10 ημέρες κατανάλωσης χυμού παντζαριών πλούσιων σε νιτρικά άλατα. Επιπλέον, οι δοκιμές έδειξαν μεγαλύτερη διαθεσιμότητα οξειδίου του αζώτου στο αίμα τους.
  • Εκείνοι που έπιναν χυμό πλούσιο σε νιτρικά άλατα είχαν επίσης καλύτερες επιδόσεις σε δοκιμές συνεχούς προσοχής.

Ομάδες βακτηριακών ειδών
  • Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν μια στατιστική τεχνική για να εντοπίσουν δύο ξεχωριστές ομάδες βακτηριακών ειδών που άνθισαν στο στόμα των συμμετεχόντων όταν έπιναν κανονικό χυμό παντζαριών.
  • Αυτά τα δύο σμήνη ή «ενότητες» (με την ένδειξη MM5 και MM6) όχι μόνο είχαν την τάση να συν
  • υπάρχουν στα ίδια στόματα, αλλά επίσης συσχετίστηκαν με βελτιώσεις στη γνωστική λειτουργία και την αρτηριακή πίεση.

Ακολουθεί βίντεο για τον χυμό παντζαριού

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube

Διαβάστε Eπίσης:

Mια εκδοχή γκασπάτσο, πιο ελαφριά αλλά με εντονότερο γευστικό προφίλ

Τα ορυκτά της Νεκράς Θάλασσας και οι ωφέλειες τους στο δέρμα

Διατροφή : Πως να αναγνωρίσετε τις αλλεργίες από τις φράουλες

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Πώς να διαλέξετε τα αβοκάντο σας

Αβοκάντο: Το αβοκάντο είναι ένα εξαιρετικά θρεπτικό φρούτο, αλλά η επιλογή του σωστού μπορεί να είναι δύσκολη αν δεν ξέρετε τι να προσέξετε. Ακολουθούν μερικές συμβουλές

Πώς να κάνετε τις σαλάτες σας πιο γευστικές

Σαλάτες: Οι σαλάτες δεν χρειάζεται να είναι βαρετές! Με μερικές δημιουργικές πινελιές, μπορείτε να τις κάνετε πιο γευστικές και απολαυστικές. Δοκιμάστε αυτούς τους επτά τρόπους

Απολαυστική σπιτική πίτσα με προζύμι

Σπιτική πίτσα με προζύμι: Η πίτσα με προζύμι (sourdough) είναι μια πιο υγιεινή και γευστική εκδοχή της κλασικής πίτσας, χάρη στη φυσική ζύμωση που προσφέρει το προζύμι. Αυτό το είδος ζύμης έχει πλούσια γεύση, τραγανή κρούστα

Το όσπριο που έχει περισσότερη πρωτεΐνη από τα αυγά 

Η σόγια μπορεί να καταναλωθεί με διάφορους τρόπους, όπως σε μορφή tofu, tempeh, σόγιας σε σπόρους, ελαιούχων προϊόντων και γάλατος σόγιας. Το tofu, για παράδειγμα, είναι μια δημοφιλής επιλογή, καθώς είναι πλούσιο σε πρωτεΐνη και μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε πολλές συνταγές.

Αυτά είναι τα φρούτα πιο πλούσια σε αντιοξειδωτικά

Αντιοξειδωτικά: Τα αντιοξειδωτικά είναι σημαντικά για την υγεία μας, καθώς βοηθούν στην καταπολέμηση των ελεύθερων ριζών που προκαλούν γήρανση και χρόνιες ασθένειες. Ορισμένα φρούτα είναι ιδιαίτερα πλούσια

Γιατί είναι τόσο σημαντικά τα ενδιάμεσα γεύματα;

Ενδιάμεσα Γεύματα: Τα σνακ παίζουν σημαντικό ρόλο στη διατροφή μας, καθώς βοηθούν στη διατήρηση της ενέργειας, στη σταθεροποίηση του σακχάρου στο αίμα και στην αποφυγή της υπερκατανάλωσης τροφής στα κυρίως γεύματα.

8 τροφές για υγιή πέψη

Πέψη διατροφή: Η σωστή διατροφή παίζει σημαντικό ρόλο στη λειτουργία του πεπτικού συστήματος. Ορισμένες τροφές είναι ιδιαίτερα ωφέλιμες, καθώς περιέχουν φυτικές ίνες, ένζυμα και προβιοτικά που διευκολύνουν την πέψη και προλαμβάνουν δυσφορία,

Close Icon