Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Διατροφή

Διατροφή ψυχική: Οι διατροφικές μας συνήθειες επηρεάζουν άμεσα την ψυχική μας υγεία

Διατροφή ψυχική: Οι διατροφικές μας συνήθειες επηρεάζουν άμεσα την ψυχική μας υγεία

Διατροφή ψυχική: Η υγιεινή διατροφή είναι σημαντική, όχι μόνο για το σώμα σας, αλλά και για το μυαλό σας.



Η υγιεινή διατροφή είναι σημαντική, όχι μόνο για το σώμα σας, αλλά και για το μυαλό σας. Η διατροφή έχει αντίκτυπο σε πολλά στοιχεία της υγείας, όπως το βάρος, την αθλητική απόδοση και τον κίνδυνο χρόνιων ασθενειών, συμπεριλαμβανομένων των καρδιακών παθήσεων και του διαβήτη τύπου 2. Ορισμένες μελέτες δείχνουν ότι μπορεί επίσης να έχει αντίκτυπο στην ψυχική υγεία. Ας καταλάβουμε τη σχέση ανάμεσα στο φαγητό και τα συναισθήματα.


Μια ισορροπημένη, θρεπτική διατροφή μπορεί να μας βοηθήσει να σκεφτόμαστε πιο καθαρά, να νιώθουμε πιο ξύπνιοι και να βελτιώσουμε τη συγκέντρωση και την προσοχή μας. Αντίθετα, μια ανεπαρκής διατροφή ή μια κακή διατροφή μπορεί να προκαλέσει κόπωση, μειωμένη λήψη αποφάσεων, αργό χρόνο αντίδρασης, άγχος και μελαγχολία. 

Η Επιστήμη της Τροφής και των Συναισθημάτων

Η σύνδεση μεταξύ του φαγητού και των συναισθημάτων προκύπτει από τη στενή σχέση μεταξύ του εγκεφάλου σας και του γαστρεντερικού σας συστήματος, ο οποίος μερικές φορές αναφέρεται ως «δεύτερος εγκέφαλος».

Αν αναρωτιέστε πως ακριβώς λειτουργεί τότε θα πρέπει να μάθετε ότι δισεκατομμύρια βακτήρια ζουν στον γαστρεντερικό σωλήνα σας, επηρεάζοντας τη σύνθεση χημικών ενώσεων που μεταφέρουν συνεχώς μηνύματα από το στομάχι στον εγκέφαλο. Η ντοπαμίνη και η σεροτονίνη είναι δύο κοινά παραδείγματα αυτού.

Η κατανάλωση θρεπτικών τροφών ενθαρρύνει την ανάπτυξη «καλών» βακτηρίων, τα οποία με τη σειρά τους επηρεάζουν τη σύνθεση αυτών των ενώσεων. Όταν η παραγωγή είναι στο αποκορύφωμά της, ο εγκέφαλός σας λαμβάνει αυτά τα καλά σήματα δυνατά και καθαρά και η ψυχική σας κατάσταση το αντανακλά. Όταν η κατασκευή πάει στραβά, η διάθεσή σας μπορεί επίσης να υποφέρει.

Η ζάχαρη είναι γνωστή ως η κύρια αιτία της φλεγμονής. Τρέφει «κακούς» μικροοργανισμούς στο γαστρεντερικό σύστημα. Μπορεί, κατά ειρωνικό τρόπο, να προκαλέσει μια παροδική αύξηση στους νευροδιαβιβαστές «καλής αίσθησης», όπως η ντοπαμίνη. «Ούτε αυτό το θέλετε», λέει ο Δρ Φερνάντεθ-Τέρνερ, καθώς, «Αυτές οι αυξήσεις παρέχουν ένα σύντομο υψηλό επίπεδο σακχάρου που ακολουθείται από μια σκληρή κατάρρευση».

Όταν τρώτε γεύματα πλούσια σε θρεπτικά συστατικά, προετοιμάζεστε για λιγότερες εναλλαγές της διάθεσης και καλύτερη ικανότητα εστίασης. Οι καθαρές δίαιτες, που αποτελούνται κυρίως από ολόκληρα, μη επεξεργασμένα τρόφιμα, έχουν επίσης αποδειχθεί σε μελέτες ότι βοηθούν με τα συναισθήματα λύπης και άγχους. Οι ανθυγιεινές δίαιτες, από την άλλη πλευρά, έχουν συσχετιστεί με αυξημένο κίνδυνο άνοιας ή εγκεφαλικού.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube

Διαβάστε Eπίσης:

Μπορεί η ζάχαρη να γίνει εθιστική με την καθημερινή κατανάλωση;

Τι συμβαίνει στο σώμα μας όταν προσθέτουμε γάλα στον καφέ;

Πώς το πρόχειρο φαγητό οδηγεί σε προβλήματα υγείας του εντέρου;

Πώς τα burgers στο μεσημεριανό ίσως επιδεινώσουν το άσθμα σας μέχρι το απόγευμα

Vegan εναλλακτικές λύσεις βοηθούν τους στόχους της φυσικής σας κατάστασης

Τρόποι για να καταλάβετε ότι ο έφηβός σας πάσχει από διπολική διαταραχή

Πώς οι φυτικές στερόλες και στανόλες βελτιώνουν την υγεία;

svg%3E svg%3E
svg%3E
Αφιέρωμα στον Διαβήτη healthwebgr svg%3E
Περισσότερα

Ποια είναι η διαφορά ανάμεσα στο μπλε τυρί και το ροκφόρ; 

Το ροκφόρ είναι ένα συγκεκριμένο τύπο μπλε τυριού που προέρχεται από τη Γαλλία, και πιο συγκεκριμένα από την περιοχή Roquefort-sur-Soulzon. Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή νομοθεσία, το ροκφόρ είναι ένα προστατευόμενο γεωγραφικό προϊόν (PGI), γεγονός που σημαίνει ότι μπορεί να παραχθεί μόνο στα συγκεκριμένα εδάφη και με συγκεκριμένες μεθόδους.

Γιατί είναι καλό να τρώτε πρώτα τη σαλάτα και μετά τους υδατάνθρακες στο γεύμα σας 

Όταν καταναλώνουμε τροφές πλούσιες σε γλυκόζη, όπως οι υδατάνθρακες, μπορεί να παρατηρήσουμε απότομες αυξήσεις στα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε ενεργειακά «κραχ» και σε ενδεχόμενη αύξηση της πείνας. Αν τρώμε πρώτα τη σαλάτα, οι φυτικές ίνες που περιέχονται σε αυτήν βοηθούν στη ρύθμιση της απορρόφησης των σακχάρων, οδηγώντας σε πιο σταθερά επίπεδα σακχάρου στο αίμα και μειωμένη αίσθηση πείνας.

Πράσινος χυμός: Η πρωινή δόση ενέργειας και θρέψης που χρειάζεστε

Πράσινος χυμός: Φτιαγμένος από φυλλώδη λαχανικά, φρούτα και άλλα θρεπτικά συστατικά, ο πράσινος χυμός παρέχει έναν εύκολο τρόπο να ξεκινήσετε τη μέρα σας με ενισχυμένη ενέργεια και απαραίτητα θρεπτικά στοιχεία.

Εγκυμοσύνη: Η ανάγκη για θρεπτικά συστατικά που συχνά αγνοείται

Εγκυμοσύνη: Νέα έρευνα αποκαλύπτει ότι πολλές έγκυες ενδέχεται να μην λαμβάνουν τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά για να υποστηρίξουν μια υγιή εγκυμοσύνη, κάτι που μπορεί να έχει σοβαρές συνέπειες για την υγεία τους και την ανάπτυξη του εμβρύου.

Πρωτεΐνη: Ο σύμμαχός σας στην απώλεια βάρους;

Πρωτεΐνη: Η πρωτεΐνη δεν είναι απλώς ένα θρεπτικό συστατικό, αλλά ένα ισχυρό εργαλείο απώλειας βάρους. Βοηθά στον έλεγχο της όρεξης, στη διατήρηση της μυϊκής μάζας και στην αύξηση της θερμογένεσης.

Ο καρπός που χαρίζει ενέργεια καλύτερα κι από τον καφέ 

Ένα από τα βασικά χαρακτηριστικά των goji berries είναι η υψηλή περιεκτικότητά τους σε βιταμίνη C, η οποία ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα, και σε βιταμίνες του συμπλέγματος Β, οι οποίες είναι απαραίτητες για την παραγωγή ενέργειας στο σώμα.

Close Icon