Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Διατροφή

Διατροφή: Προσθέστε το κουκουνάρι στη διατροφή σας

Διατροφή: Προσθέστε το κουκουνάρι στη διατροφή σας

Διατροφή: Τα κουκουνάρια όχι μόνο είναι βρώσιμα, αλλά έχουν και πολλά οφέλη για την υγεία. Έχουν χρησιμοποιηθεί για ιατρική χρήση για τουλάχιστον 2.000 χρόνια.


Τα κουκουνάρια όχι μόνο είναι βρώσιμα, αλλά έχουν και πολλά οφέλη για την υγεία. Έχουν χρησιμοποιηθεί για ιατρική χρήση για τουλάχιστον 2.000 χρόνια. Οι υποτιθέμενες χρήσεις του κυμαίνονταν από παθήσεις των νεφρών έως τη θεραπεία κρυολογήματος. Σήμερα, υπάρχει κάποια επιστημονική έρευνα που υποστηρίζει αυτά τα οφέλη. Σημειώστε ότι πολλές από αυτές τις μελέτες χρησιμοποίησαν εκχυλίσματα κώνων πεύκου ή κωνοφόρων (κώνοι εμποτισμένοι σε υγρό όπως το αλκοόλ για την εξαγωγή των φαρμακευτικών ιδιοτήτων). Τα εκχυλίσματα είναι γενικά πολύ πιο ισχυρά από την κατανάλωση του ωμού φυτού. Ωστόσο, μπορείτε επίσης να επωφεληθείτε από την κατανάλωση του φυτού.

Ποια το οφέλη από τη χρήση κουκουναριών;

1. Διέγερση της Ανοσολογικής Απόκρισης. Διάφορες μελέτες δείχνουν ότι το κουκουνάρι βελτιώνει την ανοσολογική απόκριση και διεγείρει το σώμα να παράγει αντισώματα. Έρευνες δείχνουν ότι είναι πολύ ισχυρό κατά των ιών της γρίπης και ακόμη και του HIV.

2. Αντιμετώπιση αλλεργιών. Το εκχύλισμα από κουκουνάρι έχει αποδειχθεί ότι μειώνει τα επίπεδα της IgE, των αντισωμάτων που εμπλέκονται σε μια αλλεργική αντίδραση. Έτσι, δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι η έρευνα δείχνει επίσης ότι το εκχύλισμα από κουκουνάρι μπορεί να μειώσει τα συμπτώματα αλλεργίας.

3. Αντιοξειδωτικά. Οι κώνοι των κωνοφόρων περιέχουν πολλά ισχυρά αντιοξειδωτικά. Τα είδη των αντιοξειδωτικών ποικίλλουν ανάλογα με το είδος του κωνοφόρου. Μερικά από αυτά τα αντιοξειδωτικά περιλαμβάνουν γλυκοσίδες, ανθοκυανίνες και καροτενοειδή. Η ποσότητα των αντιοξειδωτικών σε ορισμένα είδη είναι 72 φορές μεγαλύτερη στο εκχύλισμα κώνου από ότι στο εκχύλισμα σπόρων.

4. Αντιφλεγμονώδες. Το εκχύλισμα από κουκουνάρι και άλλα εκχυλίσματα κωνοφόρων έχουν αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες. Αυτά αποδίδονται κυρίως στα υψηλά επίπεδα πολυφαινολικών αντιοξειδωτικών στους κώνους.

5. Επούλωση Πληγών. Τα αιθέρια έλαια από κουκουνάρια βοηθούν στην επούλωση των πληγών όταν εφαρμόζονται τοπικά. Μπορεί επίσης να βοηθήσει στην πρόληψη μολύνσεων σε πληγές, καθώς ορισμένοι τύποι κώνων κωνοφόρων έχουν δείξει αντιβακτηριακές ιδιότητες.

Πώς να χρησιμοποιήσετε τα κουκουνάρια για ιατρική χρήση

Τα κουκουνάρια (όπως και πολλοί άλλοι κώνοι κωνοφόρων) είναι βρώσιμα. Το κόλπο είναι ότι πρέπει να συλλέγετε μόνο τους νεαρούς αρσενικούς κώνους, που εμφανίζονται στα δέντρα τον Μάρτιο ή τις αρχές Απριλίου. Όχι μόνο τα νεαρά χωνάκια είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά, αλλά περιέχουν και γύρη — η οποία θεωρείται υπερτροφή. Τα αρσενικά κουκουνάρια στεγνώνουν γρήγορα μετά την απελευθέρωση της γύρης τους, οπότε έχετε ένα μικρό παράθυρο στις αρχές της άνοιξης για να μαζέψετε.

Τα θηλυκά κουκουνάρια είναι πολύ σκληρά και ξυλώδη για να τα φάτε – θα ήταν εφιάλτης για την πέψη σας. Μπορείς όμως να τα μουλιάσεις σε οινόπνευμα για να φτιάξεις ένα εκχύλισμα κουκουνάρι. Ειλικρινά έχει αρκετά άσχημη γεύση, αλλά ευτυχώς δεν χρειάζεται να πίνετε πολύ από αυτό καθημερινά. Είναι επίσης δυνατό να δημιουργηθούν εκχυλίσματα με εμβάπτιση φυτών σε λάδι, αλλά δεν μπόρεσα να βρω αξιόπιστες πληροφορίες σχετικά με το πόσο αποτελεσματική είναι η μέθοδος εξαγωγής λαδιού με κουκουνάρια.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube

Διαβάστε Eπίσης:

Τι να φάτε για να κρατήσετε τη φλεγμονή υπό έλεγχο

Οι φράουλες συνδέονται με οφέλη για την υγεία της καρδιάς

Καραϊβική: Διατροφικά μοτίβα γεμάτα γεύση, χρώματα και αρώματα

Γιατί πρέπει να αρχίσετε να πίνετε νερό με Chia σήμερα

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Πώς να κάνετε τις σαλάτες σας πιο γευστικές

Σαλάτες: Οι σαλάτες δεν χρειάζεται να είναι βαρετές! Με μερικές δημιουργικές πινελιές, μπορείτε να τις κάνετε πιο γευστικές και απολαυστικές. Δοκιμάστε αυτούς τους επτά τρόπους

Απολαυστική σπιτική πίτσα με προζύμι

Σπιτική πίτσα με προζύμι: Η πίτσα με προζύμι (sourdough) είναι μια πιο υγιεινή και γευστική εκδοχή της κλασικής πίτσας, χάρη στη φυσική ζύμωση που προσφέρει το προζύμι. Αυτό το είδος ζύμης έχει πλούσια γεύση, τραγανή κρούστα

Το όσπριο που έχει περισσότερη πρωτεΐνη από τα αυγά 

Η σόγια μπορεί να καταναλωθεί με διάφορους τρόπους, όπως σε μορφή tofu, tempeh, σόγιας σε σπόρους, ελαιούχων προϊόντων και γάλατος σόγιας. Το tofu, για παράδειγμα, είναι μια δημοφιλής επιλογή, καθώς είναι πλούσιο σε πρωτεΐνη και μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε πολλές συνταγές.

Αυτά είναι τα φρούτα πιο πλούσια σε αντιοξειδωτικά

Αντιοξειδωτικά: Τα αντιοξειδωτικά είναι σημαντικά για την υγεία μας, καθώς βοηθούν στην καταπολέμηση των ελεύθερων ριζών που προκαλούν γήρανση και χρόνιες ασθένειες. Ορισμένα φρούτα είναι ιδιαίτερα πλούσια

Γιατί είναι τόσο σημαντικά τα ενδιάμεσα γεύματα;

Ενδιάμεσα Γεύματα: Τα σνακ παίζουν σημαντικό ρόλο στη διατροφή μας, καθώς βοηθούν στη διατήρηση της ενέργειας, στη σταθεροποίηση του σακχάρου στο αίμα και στην αποφυγή της υπερκατανάλωσης τροφής στα κυρίως γεύματα.

8 τροφές για υγιή πέψη

Πέψη διατροφή: Η σωστή διατροφή παίζει σημαντικό ρόλο στη λειτουργία του πεπτικού συστήματος. Ορισμένες τροφές είναι ιδιαίτερα ωφέλιμες, καθώς περιέχουν φυτικές ίνες, ένζυμα και προβιοτικά που διευκολύνουν την πέψη και προλαμβάνουν δυσφορία,

Η πιο εύκολη νηστίσιμη συνταγή για φάβα

Φάβα: Η φάβα είναι ένα από τα πιο αγαπημένα ελληνικά όσπρια, με ιστορία που χάνεται στα βάθη των αιώνων. Ιδιαίτερα δημοφιλής στη Σαντορίνη, ξεχωρίζει για τη βελούδινη υφή και τη γλυκιά, γεμάτη γεύση της.

Close Icon