Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Διατροφή

Διατροφή: Προσθέστε παντζάρια στη σαλάτα σας!

Διατροφή: Προσθέστε παντζάρια στη σαλάτα σας!

Διατροφή: Όταν οι αθλητές προσθέτουν χυμό παντζαριού στο πρόγραμμα τους, μπορεί να υποστηρίξουν την αντοχή στην άσκηση και να βελτιώσουν την απόδοση.



Τα οφέλη των παντζαριών για την υγεία έχουν ερευνηθεί ευρέως. Μπορούν να μειώσουν τα επίπεδα της αρτηριακής πίεσης, να ενισχύσουν την ενέργεια και να μειώσουν τη φλεγμονή. Η χαμηλή περιεκτικότητά τους σε νάτριο και λίπος και η υψηλή περιεκτικότητα σε φυλλικό οξύ μπορεί να υποστηρίξει την ψυχική και συναισθηματική ευεξία.


1. Μπορεί να έχει αντικαρκινικές ιδιότητες

Η φυτική χρωστική ουσία που δίνει στα παντζάρια το πλούσιο, μωβ-βυσσινί χρώμα του είναι η βητακυανίνη, ένας ισχυρός παράγοντας που θεωρείται ότι βοηθά στην καταστολή της ανάπτυξης ορισμένων τύπων καρκίνου, συμπεριλαμβανομένου του καρκίνου της ουροδόχου κύστης.

2. Μπορεί να μειώσει την αρτηριακή πίεση

Τα παντζάρια είναι φυσικά πλούσια σε ενώσεις που ονομάζονται νιτρικά άλατα, γεγονός που τα καθιστά φιλικά προς την καρδιά. Τα νιτρικά άλατα βοηθούν στη βελτίωση της ροής του αίματος χαλαρώνοντας τα αιμοφόρα αγγεία, μειώνοντας την αρτηριακή ακαμψία και προάγοντας τη διαστολή που δυνητικά μειώνει την αρτηριακή πίεση. Η μείωση της αρτηριακής πίεσης είναι ευεργετική για την αποφυγή καρδιακών παθήσεων και εγκεφαλικού. Μελέτες υποδεικνύουν ότι οι τροφές πλούσιες σε νιτρικά άλατα, όπως το παντζάρι, μπορεί επίσης να βοηθήσουν στην επιβίωση της καρδιακής προσβολής.

3. Μπορεί να βελτιώσει την απόδοση της άσκησης και να υποστηρίξει τα επίπεδα ενέργειας

Μελέτες το υποστηρίζουν με ευρήματα που αναφέρουν ότι όταν οι αθλητές προσθέτουν χυμό παντζαριού στο πρόγραμμα τους, μπορεί να υποστηρίξουν την αντοχή στην άσκηση και να βελτιώσουν την απόδοση. Βοηθά επίσης την ανάρρωση γιατί όταν οι μύες βρίσκονται σε κατάσταση ηρεμίας, τα νιτρικά άλατα στα παντζάρια βοηθούν να φέρει περισσότερο οξυγόνο στα μυϊκά κύτταρα βοηθώντας τους μύες να ανακάμψουν πιο αποτελεσματικά. Για τους υπόλοιπους από εμάς, η συμπερίληψη των παντζαριών στη διατροφή μας μπορεί να είναι η ενεργειακή ώθηση που χρειαζόμαστε.

4. Μπορεί να βελτιώσει την πεπτική υγεία

Τα παντζάρια είναι μια από τις πιο πλούσιες πηγές γλουταμίνης, ενός αμινοξέος που είναι απαραίτητο για την υγεία και τη συντήρηση του εντέρου μας. Είναι επίσης πλούσια σε φυτικές ίνες, οι οποίες, εκτός από την υποστήριξη της λειτουργίας του εντέρου, βοηθούν στην υποστήριξη του περιβάλλοντος του εντέρου και των ευεργετικών βακτηρίων που κατοικούν εκεί.

5. Μπορεί να είναι αντιφλεγμονώδες

Τα κόκκινα παντζάρια έχουν καταταχθεί ως ένα από τα 10 πιο ισχυρά αντιοξειδωτικά λαχανικά. Οι ενώσεις βεταλαΐνης, υπεύθυνες για το κόκκινο χρώμα της ρίζας, έχει αποδειχθεί ότι έχουν υψηλές αντιοξειδωτικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες. Αυτό σημαίνει ότι βοηθούν στην προστασία των κυττάρων από βλάβες και μπορεί να είναι χρήσιμα στην καταπολέμηση καταστάσεων που σχετίζονται με την ηλικία, όπως οι καρδιακές παθήσεις και ο καρκίνος.

Είναι το παντζάρι ασφαλές για όλους;

Για μερικούς ανθρώπους, η κατανάλωση παντζαριών μπορεί να προκαλέσει βετουρία, ένα κόκκινο ή ροζ χρώμα στα ούρα ή στα κόπρανα. Είναι εντελώς ακίνδυνο! Τα πράσινα παντζάρια και, σε μικρότερο βαθμό, οι ρίζες περιέχουν υψηλά επίπεδα μιας φυσικής ένωσης που ονομάζεται οξαλικό. Άτομα με ιστορικό πέτρες στα νεφρά που περιέχουν οξαλικά θα πρέπει να αποφεύγουν την υπερκατανάλωση τροφών με υψηλή περιεκτικότητα σε οξαλικά, όπως το παντζάρι.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube

Διαβάστε Eπίσης:

Τα 5 πιο υγιεινά λαχανικά που πρέπει να είναι μέρος της διατροφής σας

Ποια είναι τα καλύτερα τρόφιμα χωρίς γλουτένη;

Ποιες είναι οι καταλληλότερες τροφές για να αποφύγετε την τριχόπτωση;

5 Οφέλη για την υγεία των παντζαριών

svg%3E svg%3E
svg%3E
Αφιέρωμα στον Διαβήτη healthwebgr svg%3E
Περισσότερα

Γιατί είναι καλό να τρώτε πρώτα τη σαλάτα και μετά τους υδατάνθρακες στο γεύμα σας 

Όταν καταναλώνουμε τροφές πλούσιες σε γλυκόζη, όπως οι υδατάνθρακες, μπορεί να παρατηρήσουμε απότομες αυξήσεις στα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε ενεργειακά «κραχ» και σε ενδεχόμενη αύξηση της πείνας. Αν τρώμε πρώτα τη σαλάτα, οι φυτικές ίνες που περιέχονται σε αυτήν βοηθούν στη ρύθμιση της απορρόφησης των σακχάρων, οδηγώντας σε πιο σταθερά επίπεδα σακχάρου στο αίμα και μειωμένη αίσθηση πείνας.

Πράσινος χυμός: Η πρωινή δόση ενέργειας και θρέψης που χρειάζεστε

Πράσινος χυμός: Φτιαγμένος από φυλλώδη λαχανικά, φρούτα και άλλα θρεπτικά συστατικά, ο πράσινος χυμός παρέχει έναν εύκολο τρόπο να ξεκινήσετε τη μέρα σας με ενισχυμένη ενέργεια και απαραίτητα θρεπτικά στοιχεία.

Εγκυμοσύνη: Η ανάγκη για θρεπτικά συστατικά που συχνά αγνοείται

Εγκυμοσύνη: Νέα έρευνα αποκαλύπτει ότι πολλές έγκυες ενδέχεται να μην λαμβάνουν τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά για να υποστηρίξουν μια υγιή εγκυμοσύνη, κάτι που μπορεί να έχει σοβαρές συνέπειες για την υγεία τους και την ανάπτυξη του εμβρύου.

Πρωτεΐνη: Ο σύμμαχός σας στην απώλεια βάρους;

Πρωτεΐνη: Η πρωτεΐνη δεν είναι απλώς ένα θρεπτικό συστατικό, αλλά ένα ισχυρό εργαλείο απώλειας βάρους. Βοηθά στον έλεγχο της όρεξης, στη διατήρηση της μυϊκής μάζας και στην αύξηση της θερμογένεσης.

Ο καρπός που χαρίζει ενέργεια καλύτερα κι από τον καφέ 

Ένα από τα βασικά χαρακτηριστικά των goji berries είναι η υψηλή περιεκτικότητά τους σε βιταμίνη C, η οποία ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα, και σε βιταμίνες του συμπλέγματος Β, οι οποίες είναι απαραίτητες για την παραγωγή ενέργειας στο σώμα.

Ασβέστιο: Υγιεινά ροφήματα για ισχυρά οστά

Ασβέστιο: Το ασβέστιο είναι ένα από τα πιο σημαντικά μέταλλα για το σώμα, καθώς συμβάλλει στην υγεία των οστών, των δοντιών, του νευρικού συστήματος και της καρδιοαγγειακής λειτουργίας.

Close Icon