Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Διατροφή

Διατροφή: Προσθέστε παντζάρια στη σαλάτα σας!

Διατροφή: Προσθέστε παντζάρια στη σαλάτα σας!

Διατροφή: Όταν οι αθλητές προσθέτουν χυμό παντζαριού στο πρόγραμμα τους, μπορεί να υποστηρίξουν την αντοχή στην άσκηση και να βελτιώσουν την απόδοση.


Τα οφέλη των παντζαριών για την υγεία έχουν ερευνηθεί ευρέως. Μπορούν να μειώσουν τα επίπεδα της αρτηριακής πίεσης, να ενισχύσουν την ενέργεια και να μειώσουν τη φλεγμονή. Η χαμηλή περιεκτικότητά τους σε νάτριο και λίπος και η υψηλή περιεκτικότητα σε φυλλικό οξύ μπορεί να υποστηρίξει την ψυχική και συναισθηματική ευεξία.

1. Μπορεί να έχει αντικαρκινικές ιδιότητες

Η φυτική χρωστική ουσία που δίνει στα παντζάρια το πλούσιο, μωβ-βυσσινί χρώμα του είναι η βητακυανίνη, ένας ισχυρός παράγοντας που θεωρείται ότι βοηθά στην καταστολή της ανάπτυξης ορισμένων τύπων καρκίνου, συμπεριλαμβανομένου του καρκίνου της ουροδόχου κύστης.

2. Μπορεί να μειώσει την αρτηριακή πίεση

Τα παντζάρια είναι φυσικά πλούσια σε ενώσεις που ονομάζονται νιτρικά άλατα, γεγονός που τα καθιστά φιλικά προς την καρδιά. Τα νιτρικά άλατα βοηθούν στη βελτίωση της ροής του αίματος χαλαρώνοντας τα αιμοφόρα αγγεία, μειώνοντας την αρτηριακή ακαμψία και προάγοντας τη διαστολή που δυνητικά μειώνει την αρτηριακή πίεση. Η μείωση της αρτηριακής πίεσης είναι ευεργετική για την αποφυγή καρδιακών παθήσεων και εγκεφαλικού. Μελέτες υποδεικνύουν ότι οι τροφές πλούσιες σε νιτρικά άλατα, όπως το παντζάρι, μπορεί επίσης να βοηθήσουν στην επιβίωση της καρδιακής προσβολής.

3. Μπορεί να βελτιώσει την απόδοση της άσκησης και να υποστηρίξει τα επίπεδα ενέργειας

Μελέτες το υποστηρίζουν με ευρήματα που αναφέρουν ότι όταν οι αθλητές προσθέτουν χυμό παντζαριού στο πρόγραμμα τους, μπορεί να υποστηρίξουν την αντοχή στην άσκηση και να βελτιώσουν την απόδοση. Βοηθά επίσης την ανάρρωση γιατί όταν οι μύες βρίσκονται σε κατάσταση ηρεμίας, τα νιτρικά άλατα στα παντζάρια βοηθούν να φέρει περισσότερο οξυγόνο στα μυϊκά κύτταρα βοηθώντας τους μύες να ανακάμψουν πιο αποτελεσματικά. Για τους υπόλοιπους από εμάς, η συμπερίληψη των παντζαριών στη διατροφή μας μπορεί να είναι η ενεργειακή ώθηση που χρειαζόμαστε.

4. Μπορεί να βελτιώσει την πεπτική υγεία

Τα παντζάρια είναι μια από τις πιο πλούσιες πηγές γλουταμίνης, ενός αμινοξέος που είναι απαραίτητο για την υγεία και τη συντήρηση του εντέρου μας. Είναι επίσης πλούσια σε φυτικές ίνες, οι οποίες, εκτός από την υποστήριξη της λειτουργίας του εντέρου, βοηθούν στην υποστήριξη του περιβάλλοντος του εντέρου και των ευεργετικών βακτηρίων που κατοικούν εκεί.

5. Μπορεί να είναι αντιφλεγμονώδες

Τα κόκκινα παντζάρια έχουν καταταχθεί ως ένα από τα 10 πιο ισχυρά αντιοξειδωτικά λαχανικά. Οι ενώσεις βεταλαΐνης, υπεύθυνες για το κόκκινο χρώμα της ρίζας, έχει αποδειχθεί ότι έχουν υψηλές αντιοξειδωτικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες. Αυτό σημαίνει ότι βοηθούν στην προστασία των κυττάρων από βλάβες και μπορεί να είναι χρήσιμα στην καταπολέμηση καταστάσεων που σχετίζονται με την ηλικία, όπως οι καρδιακές παθήσεις και ο καρκίνος.

Είναι το παντζάρι ασφαλές για όλους;

Για μερικούς ανθρώπους, η κατανάλωση παντζαριών μπορεί να προκαλέσει βετουρία, ένα κόκκινο ή ροζ χρώμα στα ούρα ή στα κόπρανα. Είναι εντελώς ακίνδυνο! Τα πράσινα παντζάρια και, σε μικρότερο βαθμό, οι ρίζες περιέχουν υψηλά επίπεδα μιας φυσικής ένωσης που ονομάζεται οξαλικό. Άτομα με ιστορικό πέτρες στα νεφρά που περιέχουν οξαλικά θα πρέπει να αποφεύγουν την υπερκατανάλωση τροφών με υψηλή περιεκτικότητα σε οξαλικά, όπως το παντζάρι.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube

Διαβάστε Eπίσης:

Τα 5 πιο υγιεινά λαχανικά που πρέπει να είναι μέρος της διατροφής σας

Ποια είναι τα καλύτερα τρόφιμα χωρίς γλουτένη;

Ποιες είναι οι καταλληλότερες τροφές για να αποφύγετε την τριχόπτωση;

5 Οφέλη για την υγεία των παντζαριών

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Σολομός εγκέφαλος: Μπορεί η κατανάλωση σολομού να αποτρέψει την γνωστική έκπτωση;

Σολομός εγκέφαλος: Ο σολομός είναι ένα ψάρι πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά που έχει συσχετιστεί με διάφορα οφέλη για την υγεία, συμπεριλαμβανομένων των εγκεφαλικών λειτουργιών. Περιέχει υψηλές ποσότητες ωμέγα-3 λιπαρών οξέων, τα οποία είναι απαραίτητα

Ριζότο συνταγή: Το μυστικό για το τέλειο ριζότο

Ριζότο συνταγή: Η προετοιμασία του τέλειου ριζότο είναι μια τέχνη που απαιτεί προσοχή, υπομονή και αγάπη για τη μαγειρική. Ακολουθώντας συγκεκριμένα βήματα, μπορείτε να ετοιμάσετε ένα πιάτο που θα λατρέψουν η οικογένεια και οι φίλοι σας.

Τι πρέπει να προσέξετε στους ξηρούς καρπούς

Ξηροί καρποί: Οι ξηροί καρποί αποτελούν μια εξαιρετικά θρεπτική επιλογή για σνακ ή προσθήκη στα γεύματα. Είναι πλούσιοι σε καλά λιπαρά, φυτικές ίνες, πρωτεΐνες και αντιοξειδωτικά, και σχετίζονται με οφέλη για την καρδιά, τον εγκέφαλο

Τα οφέλη του νατρίου που θα σας εκπλήξουν

Νάτριο: Το νάτριο είναι ένα βασικό μέταλλο και ηλεκτρολύτης, απαραίτητο για τη σωστή λειτουργία του οργανισμού μας. Αν και συχνά δαιμονοποιείται λόγω της υπερκατανάλωσης αλατιού,

Μπύρα: Πότε μπορεί να γίνει τοξική;

Μπύρα: Η μπύρα, αν και καταναλώνεται ευρέως και συχνά σε κοινωνικές περιστάσεις, μπορεί να είναι τοξική για τον οργανισμό σε ορισμένες περιπτώσεις.

Διατροφή και θηλασμός

Διατροφή Θηλασμός: Ο θηλασμός είναι μια περίοδος γεμάτη τρυφερότητα αλλά και αυξημένες ανάγκες — όχι μόνο για το μωρό, αλλά και για τη μητέρα. Η σωστή διατροφή παίζει καθοριστικό ρόλο στην ποιότητα του γάλακτος, στην ενέργεια της μητέρας

Ατομικό cheesecake με 4 υλικά

Cheesecake φράουλα: Θες κάτι γλυκό, δροσερό και γρήγορο χωρίς περίπλοκες συνταγές και πολλά υλικά; Αυτό το ατομικό cheesecake φράουλας χρειάζεται μόνο 4 απλά υλικά και ετοιμάζεται μέσα σε λίγα λεπτά,

Close Icon