Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Διατροφή

Διατροφή: Προσθέστε παντζάρια στη σαλάτα σας!

Διατροφή: Προσθέστε παντζάρια στη σαλάτα σας!

Διατροφή: Όταν οι αθλητές προσθέτουν χυμό παντζαριού στο πρόγραμμα τους, μπορεί να υποστηρίξουν την αντοχή στην άσκηση και να βελτιώσουν την απόδοση.


Τα οφέλη των παντζαριών για την υγεία έχουν ερευνηθεί ευρέως. Μπορούν να μειώσουν τα επίπεδα της αρτηριακής πίεσης, να ενισχύσουν την ενέργεια και να μειώσουν τη φλεγμονή. Η χαμηλή περιεκτικότητά τους σε νάτριο και λίπος και η υψηλή περιεκτικότητα σε φυλλικό οξύ μπορεί να υποστηρίξει την ψυχική και συναισθηματική ευεξία.

1. Μπορεί να έχει αντικαρκινικές ιδιότητες

Η φυτική χρωστική ουσία που δίνει στα παντζάρια το πλούσιο, μωβ-βυσσινί χρώμα του είναι η βητακυανίνη, ένας ισχυρός παράγοντας που θεωρείται ότι βοηθά στην καταστολή της ανάπτυξης ορισμένων τύπων καρκίνου, συμπεριλαμβανομένου του καρκίνου της ουροδόχου κύστης.

2. Μπορεί να μειώσει την αρτηριακή πίεση

Τα παντζάρια είναι φυσικά πλούσια σε ενώσεις που ονομάζονται νιτρικά άλατα, γεγονός που τα καθιστά φιλικά προς την καρδιά. Τα νιτρικά άλατα βοηθούν στη βελτίωση της ροής του αίματος χαλαρώνοντας τα αιμοφόρα αγγεία, μειώνοντας την αρτηριακή ακαμψία και προάγοντας τη διαστολή που δυνητικά μειώνει την αρτηριακή πίεση. Η μείωση της αρτηριακής πίεσης είναι ευεργετική για την αποφυγή καρδιακών παθήσεων και εγκεφαλικού. Μελέτες υποδεικνύουν ότι οι τροφές πλούσιες σε νιτρικά άλατα, όπως το παντζάρι, μπορεί επίσης να βοηθήσουν στην επιβίωση της καρδιακής προσβολής.

3. Μπορεί να βελτιώσει την απόδοση της άσκησης και να υποστηρίξει τα επίπεδα ενέργειας

Μελέτες το υποστηρίζουν με ευρήματα που αναφέρουν ότι όταν οι αθλητές προσθέτουν χυμό παντζαριού στο πρόγραμμα τους, μπορεί να υποστηρίξουν την αντοχή στην άσκηση και να βελτιώσουν την απόδοση. Βοηθά επίσης την ανάρρωση γιατί όταν οι μύες βρίσκονται σε κατάσταση ηρεμίας, τα νιτρικά άλατα στα παντζάρια βοηθούν να φέρει περισσότερο οξυγόνο στα μυϊκά κύτταρα βοηθώντας τους μύες να ανακάμψουν πιο αποτελεσματικά. Για τους υπόλοιπους από εμάς, η συμπερίληψη των παντζαριών στη διατροφή μας μπορεί να είναι η ενεργειακή ώθηση που χρειαζόμαστε.

4. Μπορεί να βελτιώσει την πεπτική υγεία

Τα παντζάρια είναι μια από τις πιο πλούσιες πηγές γλουταμίνης, ενός αμινοξέος που είναι απαραίτητο για την υγεία και τη συντήρηση του εντέρου μας. Είναι επίσης πλούσια σε φυτικές ίνες, οι οποίες, εκτός από την υποστήριξη της λειτουργίας του εντέρου, βοηθούν στην υποστήριξη του περιβάλλοντος του εντέρου και των ευεργετικών βακτηρίων που κατοικούν εκεί.

5. Μπορεί να είναι αντιφλεγμονώδες

Τα κόκκινα παντζάρια έχουν καταταχθεί ως ένα από τα 10 πιο ισχυρά αντιοξειδωτικά λαχανικά. Οι ενώσεις βεταλαΐνης, υπεύθυνες για το κόκκινο χρώμα της ρίζας, έχει αποδειχθεί ότι έχουν υψηλές αντιοξειδωτικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες. Αυτό σημαίνει ότι βοηθούν στην προστασία των κυττάρων από βλάβες και μπορεί να είναι χρήσιμα στην καταπολέμηση καταστάσεων που σχετίζονται με την ηλικία, όπως οι καρδιακές παθήσεις και ο καρκίνος.

Είναι το παντζάρι ασφαλές για όλους;

Για μερικούς ανθρώπους, η κατανάλωση παντζαριών μπορεί να προκαλέσει βετουρία, ένα κόκκινο ή ροζ χρώμα στα ούρα ή στα κόπρανα. Είναι εντελώς ακίνδυνο! Τα πράσινα παντζάρια και, σε μικρότερο βαθμό, οι ρίζες περιέχουν υψηλά επίπεδα μιας φυσικής ένωσης που ονομάζεται οξαλικό. Άτομα με ιστορικό πέτρες στα νεφρά που περιέχουν οξαλικά θα πρέπει να αποφεύγουν την υπερκατανάλωση τροφών με υψηλή περιεκτικότητα σε οξαλικά, όπως το παντζάρι.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube

Διαβάστε Eπίσης:

Τα 5 πιο υγιεινά λαχανικά που πρέπει να είναι μέρος της διατροφής σας

Ποια είναι τα καλύτερα τρόφιμα χωρίς γλουτένη;

Ποιες είναι οι καταλληλότερες τροφές για να αποφύγετε την τριχόπτωση;

5 Οφέλη για την υγεία των παντζαριών

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Πώς να κάνετε τις σαλάτες σας πιο γευστικές

Σαλάτες: Οι σαλάτες δεν χρειάζεται να είναι βαρετές! Με μερικές δημιουργικές πινελιές, μπορείτε να τις κάνετε πιο γευστικές και απολαυστικές. Δοκιμάστε αυτούς τους επτά τρόπους

Απολαυστική σπιτική πίτσα με προζύμι

Σπιτική πίτσα με προζύμι: Η πίτσα με προζύμι (sourdough) είναι μια πιο υγιεινή και γευστική εκδοχή της κλασικής πίτσας, χάρη στη φυσική ζύμωση που προσφέρει το προζύμι. Αυτό το είδος ζύμης έχει πλούσια γεύση, τραγανή κρούστα

Το όσπριο που έχει περισσότερη πρωτεΐνη από τα αυγά 

Η σόγια μπορεί να καταναλωθεί με διάφορους τρόπους, όπως σε μορφή tofu, tempeh, σόγιας σε σπόρους, ελαιούχων προϊόντων και γάλατος σόγιας. Το tofu, για παράδειγμα, είναι μια δημοφιλής επιλογή, καθώς είναι πλούσιο σε πρωτεΐνη και μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε πολλές συνταγές.

Αυτά είναι τα φρούτα πιο πλούσια σε αντιοξειδωτικά

Αντιοξειδωτικά: Τα αντιοξειδωτικά είναι σημαντικά για την υγεία μας, καθώς βοηθούν στην καταπολέμηση των ελεύθερων ριζών που προκαλούν γήρανση και χρόνιες ασθένειες. Ορισμένα φρούτα είναι ιδιαίτερα πλούσια

Γιατί είναι τόσο σημαντικά τα ενδιάμεσα γεύματα;

Ενδιάμεσα Γεύματα: Τα σνακ παίζουν σημαντικό ρόλο στη διατροφή μας, καθώς βοηθούν στη διατήρηση της ενέργειας, στη σταθεροποίηση του σακχάρου στο αίμα και στην αποφυγή της υπερκατανάλωσης τροφής στα κυρίως γεύματα.

8 τροφές για υγιή πέψη

Πέψη διατροφή: Η σωστή διατροφή παίζει σημαντικό ρόλο στη λειτουργία του πεπτικού συστήματος. Ορισμένες τροφές είναι ιδιαίτερα ωφέλιμες, καθώς περιέχουν φυτικές ίνες, ένζυμα και προβιοτικά που διευκολύνουν την πέψη και προλαμβάνουν δυσφορία,

Η πιο εύκολη νηστίσιμη συνταγή για φάβα

Φάβα: Η φάβα είναι ένα από τα πιο αγαπημένα ελληνικά όσπρια, με ιστορία που χάνεται στα βάθη των αιώνων. Ιδιαίτερα δημοφιλής στη Σαντορίνη, ξεχωρίζει για τη βελούδινη υφή και τη γλυκιά, γεμάτη γεύση της.

Close Icon