Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Διατροφή

Διατροφή :Προωθείστε την γεύση και θα τραφείτε πιο υγιεινά

Διατροφή :Προωθείστε την γεύση και θα τραφείτε πιο υγιεινά

Διατροφή : Οι περισσότεροι άνθρωποι θέλουν να τρώνε πιο υγιεινά, αλλά οι προσπάθειες ενθάρρυνσης της υγιεινής διατροφής παρέχοντας πληροφορίες για τη διατροφή δεν έχουν αλλάξει δραστικά τις συνήθειες. Μια νέα μελέτη δείχνει ότι οι ετικέτες με έμφαση στη γεύση και τη θετική εμπειρία θα μπορούσαν να βοηθήσουν.


Οι προκλητικές ετικέτες, όπως στριμμένα καρότα με υαλοπίνακα εσπεριδοειδών” και “απόλυτα σπαράγγια  ψητά στα κάρβουνα μπορούν να κάνουν τους ανθρώπους να επιλέξουν και να καταναλώσουν περισσότερα λαχανικά από ό, τι διαφορετικά , εφ ‘όσον το φαγητό προετοιμάζεται με γούστο.

Αυτό είναι ριζικά διαφορετικό από την τρέχουσα πολιτιστική μας προσέγγιση για την υγιεινή διατροφή, η οποία, εστιάζοντας στην υγεία έως την παραμέληση της γεύσης, ενσταλάζει ακούσια τη νοοτροπία ότι η υγιεινή διατροφή είναι άγευστη και στερείται.

Τι διαπίστωσαν οι επιστήμονες

  • Διαπίστωσαν ότι οι επισκέπτες βάζουν λαχανικά στα πιάτα τους 29 τοις εκατό πιο συχνά όταν το φαγητό είχε εστιασμένη στη γεύση έναντι εστιασμένη στην υγεία ονόματα και 14 τοις εκατό πιο συχνά όταν είχε εστιασμένη γεύση έναντι ουδέτερων ονομάτων. Οι δείπνοι έτρωγαν επίσης 39% περισσότερα λαχανικά κατά βάρος, σύμφωνα με τις μετρήσεις του τι σερβίρονται σε σχέση με το πόσο κατέληξαν στο κομπόστ.
  • Η ομάδα διαπίστωσε ότι τα ονόματα που εστιάζουν στα λαχανικά δούλεψαν μόνο όταν τα πιάτα ήταν όντως νόστιμα. Σε ένα σχολείο όπου οι γευματίζοντες πίστευαν ότι τα πιάτα λαχανικών γενικά δεν ήταν τόσο νόστιμα, η επισήμανσή τους χρησιμοποιώντας νόστιμους περιγράφεις είχε μικρή επίδραση.

Σημαντική η επισήμανση της γεύσης

  • Η επισήμανση με επίκεντρο τη γεύση λειτουργεί, , επειδή αυξάνει την προσδοκία για μια θετική εμπειρία γεύσης. Συγκεκριμένα, οι αναφορές σε συστατικά όπως «σκόρδο» ή «τζίντζερ», μέθοδοι προετοιμασίας όπως «ψητό», και λέξεις που επισημαίνουν την εμπειρία όπως το «sizzling» ή το «στιλ ταβέρνας» βοηθούν στη μεταφορά του πιάτου δεν είναι μόνο νόστιμο αλλά και επιεικό , παρηγορητικό ή νοσταλγικό. Για παράδειγμα, το “στριμμένα καρότα με υαλοπίνακα εσπεριδοειδών” λειτουργεί επειδή αναδεικνύει τη γεύση, ενώ το “απολύτως φοβερό κολοκύθι” αποτυγχάνει επειδή είναι πολύ ασαφές.

Η μελέτη είναι μέρος ενός ευρύτερου έργου για να κάνει τα υγιή τρόφιμα πιο αξιαγάπητα και λιγότερο σαν κάτι που ανέχουμε γιατί είναι καλά για εμάς.

Ακολουθεί βίντεο με συμβουλές για την υγιεινή διατροφή

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube

Διαβάστε Eπίσης:

Ψυχική υγεία : Η δραστηριότητα την διατηρεί σε φυσιολογικά επίπεδα

Διατροφή : Προτρέψτε τα παιδιά σας να τρώνε υγιεινά

Αυτοφροντίδα : Συμβουλές για να φροντίσετε το εγώ σας

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Πώς να φτιάξετε το καλύτερο γαλλικό τοστ;

French toast: Μια απλή αλλά απολαυστική συνταγή που μπορείτε να προσαρμόσετε σύμφωνα με τις προτιμήσεις σας. Χρησιμοποιώντας ποιοτικά υλικά, σωστές τεχνικές και λίγη φαντασία στο σερβίρισμα, μπορείτε να μετατρέψετε αυτή τη λιχουδιά σε ένα ξεχωριστό πιάτο για κάθε περίσταση.

Γιατί παίρνουμε πίσω τα κιλά που χάνουμε;

Δίαιτα βάρος: Η αναπόφευκτη επιστροφή του βάρους μετά από μια απώλεια βάρους είναι ένα φαινόμενο που παρατηρείται συχνά, και υπάρχουν διάφοροι λόγοι που εξηγούν γιατί συμβαίνει αυτό. Παρά την προσπάθεια να ακολουθήσουμε δίαιτες

3 δημιουργικοί τρόποι να απολαύσετε γιαούρτι

Γιαούρτι: Το γιαούρτι είναι ένα υπέροχο και υγιεινό τρόφιμο που μπορεί να καταναλωθεί με πολλούς δημιουργικούς τρόπους. Εδώ είναι τρεις πρωτότυπες ιδέες για να απολαύσετε το γιαούρτι σας

8 Τροφές με περισσότερα προβιοτικά από το γιαούρτι

Προβιοτικά: Τα προβιοτικά είναι ζωντανοί μικροοργανισμοί που προσφέρουν οφέλη στην υγεία του εντέρου και την γενικότερη ευεξία. Το γιαούρτι είναι μια δημοφιλής πηγή προβιοτικών, αλλά υπάρχουν και άλλες τροφές που περιέχουν περισσότερα προβιοτικά

Γιατί ο περιορισμός δεν είναι η λύση στη διατροφή

Δίαιτα: Η περιοριστική δίαιτα είναι μια δημοφιλής προσέγγιση για την απώλεια βάρους, ωστόσο δεν είναι πάντα η καλύτερη λύση για τη διατήρηση της μακροχρόνιας υγείας και ευημερίας. Υπάρχουν αρκετοί λόγοι για τους οποίους οι αυστηροί

Γιατί δεν πρέπει ποτέ να παραλείψετε το λάδι στην σαλάτα

Λάδι στην σαλάτα: Η προσθήκη λαδιού στη σαλάτα είναι μια κλασική πρακτική στην υγιεινή διατροφή και έχει σημαντικά οφέλη για την υγεία. Πολλοί άνθρωποι ίσως επιλέγουν να παραλείψουν το λάδι για να μειώσουν τις θερμίδες

Ποια επιλογή κρασιού είναι καλύτερη;

Κόκκινο vs Λευκό κρασί: Το κόκκινο και το λευκό κρασί είναι δύο δημοφιλή ποτά, τα οποία έχουν διαφορετικές γεύσεις, αρώματα και επιπτώσεις στην υγεία, ειδικά όσον αφορά την επίδρασή τους στα δόντια. Παρακάτω θα εξετάσουμε τις διαφορές μεταξύ του κόκκινου

Close Icon