Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Διατροφή

Διατροφή :Προωθείστε την γεύση και θα τραφείτε πιο υγιεινά

Διατροφή :Προωθείστε την γεύση και θα τραφείτε πιο υγιεινά

Διατροφή : Οι περισσότεροι άνθρωποι θέλουν να τρώνε πιο υγιεινά, αλλά οι προσπάθειες ενθάρρυνσης της υγιεινής διατροφής παρέχοντας πληροφορίες για τη διατροφή δεν έχουν αλλάξει δραστικά τις συνήθειες. Μια νέα μελέτη δείχνει ότι οι ετικέτες με έμφαση στη γεύση και τη θετική εμπειρία θα μπορούσαν να βοηθήσουν.


Οι προκλητικές ετικέτες, όπως στριμμένα καρότα με υαλοπίνακα εσπεριδοειδών” και “απόλυτα σπαράγγια  ψητά στα κάρβουνα μπορούν να κάνουν τους ανθρώπους να επιλέξουν και να καταναλώσουν περισσότερα λαχανικά από ό, τι διαφορετικά , εφ ‘όσον το φαγητό προετοιμάζεται με γούστο.

Αυτό είναι ριζικά διαφορετικό από την τρέχουσα πολιτιστική μας προσέγγιση για την υγιεινή διατροφή, η οποία, εστιάζοντας στην υγεία έως την παραμέληση της γεύσης, ενσταλάζει ακούσια τη νοοτροπία ότι η υγιεινή διατροφή είναι άγευστη και στερείται.

Τι διαπίστωσαν οι επιστήμονες

  • Διαπίστωσαν ότι οι επισκέπτες βάζουν λαχανικά στα πιάτα τους 29 τοις εκατό πιο συχνά όταν το φαγητό είχε εστιασμένη στη γεύση έναντι εστιασμένη στην υγεία ονόματα και 14 τοις εκατό πιο συχνά όταν είχε εστιασμένη γεύση έναντι ουδέτερων ονομάτων. Οι δείπνοι έτρωγαν επίσης 39% περισσότερα λαχανικά κατά βάρος, σύμφωνα με τις μετρήσεις του τι σερβίρονται σε σχέση με το πόσο κατέληξαν στο κομπόστ.
  • Η ομάδα διαπίστωσε ότι τα ονόματα που εστιάζουν στα λαχανικά δούλεψαν μόνο όταν τα πιάτα ήταν όντως νόστιμα. Σε ένα σχολείο όπου οι γευματίζοντες πίστευαν ότι τα πιάτα λαχανικών γενικά δεν ήταν τόσο νόστιμα, η επισήμανσή τους χρησιμοποιώντας νόστιμους περιγράφεις είχε μικρή επίδραση.

Σημαντική η επισήμανση της γεύσης

  • Η επισήμανση με επίκεντρο τη γεύση λειτουργεί, , επειδή αυξάνει την προσδοκία για μια θετική εμπειρία γεύσης. Συγκεκριμένα, οι αναφορές σε συστατικά όπως «σκόρδο» ή «τζίντζερ», μέθοδοι προετοιμασίας όπως «ψητό», και λέξεις που επισημαίνουν την εμπειρία όπως το «sizzling» ή το «στιλ ταβέρνας» βοηθούν στη μεταφορά του πιάτου δεν είναι μόνο νόστιμο αλλά και επιεικό , παρηγορητικό ή νοσταλγικό. Για παράδειγμα, το “στριμμένα καρότα με υαλοπίνακα εσπεριδοειδών” λειτουργεί επειδή αναδεικνύει τη γεύση, ενώ το “απολύτως φοβερό κολοκύθι” αποτυγχάνει επειδή είναι πολύ ασαφές.

Η μελέτη είναι μέρος ενός ευρύτερου έργου για να κάνει τα υγιή τρόφιμα πιο αξιαγάπητα και λιγότερο σαν κάτι που ανέχουμε γιατί είναι καλά για εμάς.

Ακολουθεί βίντεο με συμβουλές για την υγιεινή διατροφή

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube

Διαβάστε Eπίσης:

Ψυχική υγεία : Η δραστηριότητα την διατηρεί σε φυσιολογικά επίπεδα

Διατροφή : Προτρέψτε τα παιδιά σας να τρώνε υγιεινά

Αυτοφροντίδα : Συμβουλές για να φροντίσετε το εγώ σας

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Σολομός εγκέφαλος: Μπορεί η κατανάλωση σολομού να αποτρέψει την γνωστική έκπτωση;

Σολομός εγκέφαλος: Ο σολομός είναι ένα ψάρι πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά που έχει συσχετιστεί με διάφορα οφέλη για την υγεία, συμπεριλαμβανομένων των εγκεφαλικών λειτουργιών. Περιέχει υψηλές ποσότητες ωμέγα-3 λιπαρών οξέων, τα οποία είναι απαραίτητα

Ριζότο συνταγή: Το μυστικό για το τέλειο ριζότο

Ριζότο συνταγή: Η προετοιμασία του τέλειου ριζότο είναι μια τέχνη που απαιτεί προσοχή, υπομονή και αγάπη για τη μαγειρική. Ακολουθώντας συγκεκριμένα βήματα, μπορείτε να ετοιμάσετε ένα πιάτο που θα λατρέψουν η οικογένεια και οι φίλοι σας.

Τι πρέπει να προσέξετε στους ξηρούς καρπούς

Ξηροί καρποί: Οι ξηροί καρποί αποτελούν μια εξαιρετικά θρεπτική επιλογή για σνακ ή προσθήκη στα γεύματα. Είναι πλούσιοι σε καλά λιπαρά, φυτικές ίνες, πρωτεΐνες και αντιοξειδωτικά, και σχετίζονται με οφέλη για την καρδιά, τον εγκέφαλο

Τα οφέλη του νατρίου που θα σας εκπλήξουν

Νάτριο: Το νάτριο είναι ένα βασικό μέταλλο και ηλεκτρολύτης, απαραίτητο για τη σωστή λειτουργία του οργανισμού μας. Αν και συχνά δαιμονοποιείται λόγω της υπερκατανάλωσης αλατιού,

Μπύρα: Πότε μπορεί να γίνει τοξική;

Μπύρα: Η μπύρα, αν και καταναλώνεται ευρέως και συχνά σε κοινωνικές περιστάσεις, μπορεί να είναι τοξική για τον οργανισμό σε ορισμένες περιπτώσεις.

Διατροφή και θηλασμός

Διατροφή Θηλασμός: Ο θηλασμός είναι μια περίοδος γεμάτη τρυφερότητα αλλά και αυξημένες ανάγκες — όχι μόνο για το μωρό, αλλά και για τη μητέρα. Η σωστή διατροφή παίζει καθοριστικό ρόλο στην ποιότητα του γάλακτος, στην ενέργεια της μητέρας

Ατομικό cheesecake με 4 υλικά

Cheesecake φράουλα: Θες κάτι γλυκό, δροσερό και γρήγορο χωρίς περίπλοκες συνταγές και πολλά υλικά; Αυτό το ατομικό cheesecake φράουλας χρειάζεται μόνο 4 απλά υλικά και ετοιμάζεται μέσα σε λίγα λεπτά,

Close Icon