Ερευνητές του πανεπιστημίου του Χάρβαρντ κατέληξαν στη διαπίστωση ότι η πλειοψηφία των περιπτώσεων υπογονιμότητας λόγω διαταραχών ωορρηξίας σε κατά τα άλλα υγιείς γυναίκες, θα μπορούσαν να αποφευχθούν μέσω αλλαγής στη διατροφή και στον τρόπο ζωής.
Η κατάλληλη διατροφή περιλαμβάνει:
– Μεγαλύτερη κατανάλωση μονοακόρεστων λιπαρών αντί για τρανς λιπαρά
– Φυσική πρωτεΐνη αντί για ζωική
– Προϊόντα ολικής αλέσεως
– Περιορισμένη κατανάλωση γαλακτοκομικών με υψηλά λιπαρά
– Πολυβιταμίνες και σίδηρο από λαχανικά και συμπληρώματα.
Οι αλλαγές στον τρόπο ζωής περιλαμβάνουν:
– Κατανάλωση περιορισμένων ποσοτήτων καφέ και αλκοόλ
– Αυξημένη φυσική δραστηριότητα
– Διακοπή του καπνίσματος
Για διάστημα 8 ετών, η ερευνητική ομάδα παρακολούθησε τον τρόπο ζωής και τη διατροφή 17.544 γυναικών, καθώς προσπαθούσαν να συλλάβουν ή έχοντας συλλάβει. Καμία από αυτές δεν είχε ιστορικό υπογονιμότητας.
Η υιοθέτηση σε μεγαλύτερο βαθμό της κατάλληλης για τη γονιμότητα διατροφής φάνηκε να σχετίζεται με μικρότερο κίνδυνο υπογονιμότητας λόγω διαταραχών ωορρηξίας και -σε μικρότερο βαθμό- υπογονιμότητας που οφειλόταν σε άλλα αίτια.
O συνδυασμός 5 ή περισσοτέρων παραγόντων χαμηλού κινδύνου όσον αφορά τον τρόπο ζωής, περιλαμβανομένων του ελέγχου του βάρους, της άσκησης και της διατροφής, φάνηκε να σχετίζεται με χαμηλότερο κίνδυνο κατά 69% για υπογονιμότητα σχετική με την ωορρηξία.
Ο κίνδυνος υπογονιμότητας μειώθηκε στο 66% για τις γυναίκες που συμμορφώθηκαν με την κατάλληλη διατροφή και στο 27% στην περίπτωση που η υπογονιμότητα οφειλόταν σε άλλα αίτια. Οι επιστήμονες παρατήρησαν επίσης ότι το αυξημένο σωματικό βάρος αυξάνει την πιθανότητα υπογονιμότητας λόγω διαταραχών της ωορρηξίας.
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον ΚόσμοΑκολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube