Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Διατροφή

Διατροφή: Πόσες τοξίνες περιέχουν οι παιδικές τροφές;

Διατροφή: Πόσες τοξίνες περιέχουν οι παιδικές τροφές;

Διατροφή: Οι προσμείξεις περιλαμβάνουν μέταλλα, όπως ο μόλυβδος και το αρσενικό, που μπορούν να βλάψουν την ανάπτυξη του εγκεφάλου και να συμβάλουν σε προβλήματα μάθησης και συμπεριφοράς στα παιδιά.



Οι γονείς στις Ηνωμένες Πολιτείες μπορεί να υποθέτουν ότι η παιδική τροφή είναι απαλλαγμένη από ακαθαρσίες, αλλά μια πρόσφατη ανασκόπηση έρευνας υπογραμμίζει την πολύ διαφορετική πραγματικότητα: Τα περισσότερα τρόφιμα που παρασκευάζονται για μωρά και νήπια έχουν κάποια ποσότητα τοξικών βαρέων μετάλλων. Οι προσμείξεις περιλαμβάνουν μέταλλα, όπως ο μόλυβδος και το αρσενικό, που μπορούν να βλάψουν την ανάπτυξη του εγκεφάλου και να συμβάλουν σε προβλήματα μάθησης και συμπεριφοράς στα παιδιά. Και βρίσκονται σε όλα, από δημητριακά ρυζιού μέχρι φόρμουλα μέχρι πουρέ λαχανικών.


Τι τροφές δίνουμε στα παιδιά μας;

Είναι ένα θέμα που είναι γνωστό εδώ και δεκαετίες, ωστόσο οι περισσότεροι γονείς μάλλον το αγνοούν, είπαν οι ειδικοί. «Οι περισσότεροι άνθρωποι πιθανότατα θα πίστευαν ότι, από όλες τις τροφές, οι παιδικές τροφές πρέπει να είναι οι πιο ασφαλείς», δήλωσε η Δρ Sarah Ventre, η κύρια συγγραφέας της κριτικής και παιδίατρος στο Πανεπιστήμιο στο Μπάφαλο, στη Νέα Υόρκη.

Όμως, ο μόλυβδος, το αρσενικό και άλλα τοξικά μέταλλα υπάρχουν στο έδαφος και τα υπόγεια ύδατα, βρίσκοντας το δρόμο τους στην παροχή τροφής, συμπεριλαμβανομένων των προϊόντων που τελικά καταλήγουν σε παιδικές τροφές. Μια μελέτη του 2019 βρήκε βαρέα μέταλλα στο 95% των παιδικών τροφών που δοκιμάστηκαν. Το ένα τέταρτο περιείχε ίχνη και από τα τέσσερα μέταλλα που αξιολόγησαν οι ερευνητές: αρσενικό, κάδμιο, μόλυβδο και υδράργυρο.

Αυτή η μελέτη ανατέθηκε από τον μη κερδοσκοπικό οργανισμό Healthy Babies Bright Futures (HBBF) και συμπεριλήφθηκε στη νέα ανασκόπηση. Η Jane Houlihan, διευθύντρια έρευνας στο HBBF, συμφώνησε ότι τα γεγονότα εκπλήσσουν τους γονείς, οι οποίοι μπορεί να υποθέσουν ότι η παιδική τροφή είναι αυστηρά ρυθμισμένη. “Αλλά μέχρι τώρα, η Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων δεν έχει αντιμετωπίσει πραγματικά τους μολυντές στα τρόφιμα”, δήλωσε ο Houlihan.

Το “μέχρι τώρα” αναφέρεται στα πρόσφατα βήματα που έλαβε ο FDA. Το 2019, ο οργανισμός ανακοίνωσε ένα σχέδιο, που ονομάστηκε Closer to Zero, για τη μείωση των τοξικών μετάλλων στις παιδικές τροφές. Πέρυσι, η FDA εξέδωσε «προσχέδιο καθοδήγησης» για τη βιομηχανία σχετικά με τα επιτρεπόμενα επίπεδα μολύβδου στους χυμούς φρούτων. Και μόλις τον περασμένο μήνα, προτάθηκαν νέα όρια για τον μόλυβδο σε ορισμένες – αλλά όχι όλες – βρεφικές και νηπιακές τροφές. Αλλά αυτές οι προτάσεις “δεν είναι αρκετά καλές”, είπε ο Houlihan.

Με βάση την ανάλυση HBBF του 2019, μόνο ένας μικρός αριθμός προϊόντων παιδικής τροφής υπερβαίνει επί του παρόντος τα νέα προτεινόμενα όρια. Έτσι τα περισσότερα προϊόντα στην αγορά δεν θα επηρεάζονταν. «Θέλουμε να συνεχίσουν να περιορίζουν το όριο», είπε ο Houlihan, καθώς δεν υπάρχει γνωστό «ασφαλές» επίπεδο έκθεσης σε μόλυβδο για τα παιδιά. «Όταν μιλάτε για φαγητό», σημείωσε, «αυτό σημαίνει ότι κάθε γεύμα, κάθε μέρα, μπορούν να εκτεθούν σε αυτά τα μέταλλα».

Παρόλο που τα βαρέα μέταλλα είναι πανταχού παρόντα, είναι δυνατό για τους καλλιεργητές να μειώσουν την παρουσία τους στα τρόφιμα, είπε ο Houlihan. Ένα παράδειγμα είναι το αρσενικό που βρίσκεται στο ρύζι. Το ρύζι, είπε ο Houlihan, έχει ιδιαίτερη τάση να απορροφά αρσενικό και τα δημητριακά ρυζιού για βρέφη έχουν υψηλότερα επίπεδα αρσενικού από τα βρεφικά δημητριακά που παρασκευάζονται από άλλους κόκκους.

Αλλά είναι δυνατό για τους καλλιεργητές ρυζιού να χρησιμοποιούν μεθόδους καλλιέργειας με χαμηλότερο αρσενικό, είπε ο Houlihan – κάτι που συμβαίνει ήδη λόγω των απαιτήσεων για τέτοια προϊόντα. Ωστόσο, τόσο η ίδια όσο και ο Ventre είπαν, η αλλαγή έρχεται αργά. Το σχέδιο του FDA για τις βρεφικές και νηπιακές  ροφές είναι μια διαδικασία πολλών ετών που θα αντιμετωπίσει ένα βαρύ μέταλλο τη φορά.

Στο μεταξύ, οι γονείς μπορούν να κάνουν βήματα μόνοι τους. Δεδομένης της μεγάλης ποσότητας αρσενικού στο ρύζι, ο Houlihan πρότεινε την επιλογή άλλων δημητριακών και σνακ. Αλλά ακόμα πιο σημαντικό, είπαν εκείνη και ο Βέντρε, είναι να διαφοροποιούμε τι τρώνε τα μωρά και τα νήπια. Αυτό βοηθά στην ελαχιστοποίηση της έκθεσης σε μέταλλα που είναι σχετικά υψηλά σε οποιοδήποτε τρόφιμο. Και είναι επίσης μια πιο θρεπτική δίαιτα, επεσήμανε ο Ventre.

Μαζί με το ρύζι, ορισμένα άλλα τρόφιμα τείνουν να είναι υψηλότερα σε μέταλλα – όπως οι γλυκοπατάτες και τα καρότα. «Αλλά έχουν και μια διατροφική γροθιά», είπε ο Houlihan. Έτσι, αντί να απαγορεύουν αυτά τα ριζικά λαχανικά, οι γονείς μπορούν να τα συμπεριλάβουν σε ένα ευρύ μείγμα λαχανικών. «Κρατήστε τα στη διατροφή, αλλά όχι κάθε μέρα», είπε ο Houlihan.

Οι γονείς θα πρέπει επίσης να δώσουν προσοχή στο νερό της βρύσης, είπε ο Ventre, καθώς μπορεί να είναι πλούσιο σε μόλυβδο. Αυτό μπορεί να περιλαμβάνει να μάθετε ποια είναι τα επίπεδα μολύβδου στο τοπικό σας δημόσιο δίκτυο νερού, να ελέγξετε την παροχή νερού στο σπίτι σας για μόλυβδο και να χρησιμοποιήσετε φίλτρα που έχουν σχεδιαστεί για τη μείωση του μολύβδου στο νερό.

Για τους γονείς που αναρωτιούνται αν η σπιτική παιδική τροφή θα ήταν πιο ασφαλής, η απάντηση είναι, δυστυχώς, όχι. Ο Houlihan είπε ότι μια άλλη ανάλυση από το HBBF δεν βρήκε στοιχεία που να υποδεικνύουν ότι οι σπιτικές επιλογές θα προστατεύουν τα μωρά από τοξικά μέταλλα: σημασία έχει ο τύπος τροφής, όχι ποιος το φτιάχνει.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube

Διαβάστε Eπίσης:

Πώς ελέγχονται τα τρόφιμα για ρύπους;

Πόσο θρεπτικές είναι οι πατάτες;

Ποιες τροφές κιτρινίζουν τα δόντια μας;

Τι είναι η σελινόριζα και γιατί οφείλετε να την εντάξετε στην διατροφή σας

Μια αλλαγή στη λειτουργία του εγκεφάλου συμβάλλει στην παχυσαρκία

svg%3E svg%3E
svg%3E
Αφιέρωμα στον Διαβήτη healthwebgr svg%3E
Περισσότερα

Ποια είναι η διαφορά ανάμεσα στο μπλε τυρί και το ροκφόρ; 

Το ροκφόρ είναι ένα συγκεκριμένο τύπο μπλε τυριού που προέρχεται από τη Γαλλία, και πιο συγκεκριμένα από την περιοχή Roquefort-sur-Soulzon. Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή νομοθεσία, το ροκφόρ είναι ένα προστατευόμενο γεωγραφικό προϊόν (PGI), γεγονός που σημαίνει ότι μπορεί να παραχθεί μόνο στα συγκεκριμένα εδάφη και με συγκεκριμένες μεθόδους.

Γιατί είναι καλό να τρώτε πρώτα τη σαλάτα και μετά τους υδατάνθρακες στο γεύμα σας 

Όταν καταναλώνουμε τροφές πλούσιες σε γλυκόζη, όπως οι υδατάνθρακες, μπορεί να παρατηρήσουμε απότομες αυξήσεις στα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε ενεργειακά «κραχ» και σε ενδεχόμενη αύξηση της πείνας. Αν τρώμε πρώτα τη σαλάτα, οι φυτικές ίνες που περιέχονται σε αυτήν βοηθούν στη ρύθμιση της απορρόφησης των σακχάρων, οδηγώντας σε πιο σταθερά επίπεδα σακχάρου στο αίμα και μειωμένη αίσθηση πείνας.

Πράσινος χυμός: Η πρωινή δόση ενέργειας και θρέψης που χρειάζεστε

Πράσινος χυμός: Φτιαγμένος από φυλλώδη λαχανικά, φρούτα και άλλα θρεπτικά συστατικά, ο πράσινος χυμός παρέχει έναν εύκολο τρόπο να ξεκινήσετε τη μέρα σας με ενισχυμένη ενέργεια και απαραίτητα θρεπτικά στοιχεία.

Εγκυμοσύνη: Η ανάγκη για θρεπτικά συστατικά που συχνά αγνοείται

Εγκυμοσύνη: Νέα έρευνα αποκαλύπτει ότι πολλές έγκυες ενδέχεται να μην λαμβάνουν τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά για να υποστηρίξουν μια υγιή εγκυμοσύνη, κάτι που μπορεί να έχει σοβαρές συνέπειες για την υγεία τους και την ανάπτυξη του εμβρύου.

Πρωτεΐνη: Ο σύμμαχός σας στην απώλεια βάρους;

Πρωτεΐνη: Η πρωτεΐνη δεν είναι απλώς ένα θρεπτικό συστατικό, αλλά ένα ισχυρό εργαλείο απώλειας βάρους. Βοηθά στον έλεγχο της όρεξης, στη διατήρηση της μυϊκής μάζας και στην αύξηση της θερμογένεσης.

Ο καρπός που χαρίζει ενέργεια καλύτερα κι από τον καφέ 

Ένα από τα βασικά χαρακτηριστικά των goji berries είναι η υψηλή περιεκτικότητά τους σε βιταμίνη C, η οποία ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα, και σε βιταμίνες του συμπλέγματος Β, οι οποίες είναι απαραίτητες για την παραγωγή ενέργειας στο σώμα.

Close Icon