Διατροφή: Οι προσμείξεις περιλαμβάνουν μέταλλα, όπως ο μόλυβδος και το αρσενικό, που μπορούν να βλάψουν την ανάπτυξη του εγκεφάλου και να συμβάλουν σε προβλήματα μάθησης και συμπεριφοράς στα παιδιά.
Οι γονείς στις Ηνωμένες Πολιτείες μπορεί να υποθέτουν ότι η παιδική τροφή είναι απαλλαγμένη από ακαθαρσίες, αλλά μια πρόσφατη ανασκόπηση έρευνας υπογραμμίζει την πολύ διαφορετική πραγματικότητα: Τα περισσότερα τρόφιμα που παρασκευάζονται για μωρά και νήπια έχουν κάποια ποσότητα τοξικών βαρέων μετάλλων. Οι προσμείξεις περιλαμβάνουν μέταλλα, όπως ο μόλυβδος και το αρσενικό, που μπορούν να βλάψουν την ανάπτυξη του εγκεφάλου και να συμβάλουν σε προβλήματα μάθησης και συμπεριφοράς στα παιδιά. Και βρίσκονται σε όλα, από δημητριακά ρυζιού μέχρι φόρμουλα μέχρι πουρέ λαχανικών.
Τι τροφές δίνουμε στα παιδιά μας;
Είναι ένα θέμα που είναι γνωστό εδώ και δεκαετίες, ωστόσο οι περισσότεροι γονείς μάλλον το αγνοούν, είπαν οι ειδικοί. «Οι περισσότεροι άνθρωποι πιθανότατα θα πίστευαν ότι, από όλες τις τροφές, οι παιδικές τροφές πρέπει να είναι οι πιο ασφαλείς», δήλωσε η Δρ Sarah Ventre, η κύρια συγγραφέας της κριτικής και παιδίατρος στο Πανεπιστήμιο στο Μπάφαλο, στη Νέα Υόρκη.
Όμως, ο μόλυβδος, το αρσενικό και άλλα τοξικά μέταλλα υπάρχουν στο έδαφος και τα υπόγεια ύδατα, βρίσκοντας το δρόμο τους στην παροχή τροφής, συμπεριλαμβανομένων των προϊόντων που τελικά καταλήγουν σε παιδικές τροφές. Μια μελέτη του 2019 βρήκε βαρέα μέταλλα στο 95% των παιδικών τροφών που δοκιμάστηκαν. Το ένα τέταρτο περιείχε ίχνη και από τα τέσσερα μέταλλα που αξιολόγησαν οι ερευνητές: αρσενικό, κάδμιο, μόλυβδο και υδράργυρο.
Αυτή η μελέτη ανατέθηκε από τον μη κερδοσκοπικό οργανισμό Healthy Babies Bright Futures (HBBF) και συμπεριλήφθηκε στη νέα ανασκόπηση. Η Jane Houlihan, διευθύντρια έρευνας στο HBBF, συμφώνησε ότι τα γεγονότα εκπλήσσουν τους γονείς, οι οποίοι μπορεί να υποθέσουν ότι η παιδική τροφή είναι αυστηρά ρυθμισμένη. “Αλλά μέχρι τώρα, η Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων δεν έχει αντιμετωπίσει πραγματικά τους μολυντές στα τρόφιμα”, δήλωσε ο Houlihan.
Το “μέχρι τώρα” αναφέρεται στα πρόσφατα βήματα που έλαβε ο FDA. Το 2019, ο οργανισμός ανακοίνωσε ένα σχέδιο, που ονομάστηκε Closer to Zero, για τη μείωση των τοξικών μετάλλων στις παιδικές τροφές. Πέρυσι, η FDA εξέδωσε «προσχέδιο καθοδήγησης» για τη βιομηχανία σχετικά με τα επιτρεπόμενα επίπεδα μολύβδου στους χυμούς φρούτων. Και μόλις τον περασμένο μήνα, προτάθηκαν νέα όρια για τον μόλυβδο σε ορισμένες – αλλά όχι όλες – βρεφικές και νηπιακές τροφές. Αλλά αυτές οι προτάσεις “δεν είναι αρκετά καλές”, είπε ο Houlihan.
Με βάση την ανάλυση HBBF του 2019, μόνο ένας μικρός αριθμός προϊόντων παιδικής τροφής υπερβαίνει επί του παρόντος τα νέα προτεινόμενα όρια. Έτσι τα περισσότερα προϊόντα στην αγορά δεν θα επηρεάζονταν. «Θέλουμε να συνεχίσουν να περιορίζουν το όριο», είπε ο Houlihan, καθώς δεν υπάρχει γνωστό «ασφαλές» επίπεδο έκθεσης σε μόλυβδο για τα παιδιά. «Όταν μιλάτε για φαγητό», σημείωσε, «αυτό σημαίνει ότι κάθε γεύμα, κάθε μέρα, μπορούν να εκτεθούν σε αυτά τα μέταλλα».
Παρόλο που τα βαρέα μέταλλα είναι πανταχού παρόντα, είναι δυνατό για τους καλλιεργητές να μειώσουν την παρουσία τους στα τρόφιμα, είπε ο Houlihan. Ένα παράδειγμα είναι το αρσενικό που βρίσκεται στο ρύζι. Το ρύζι, είπε ο Houlihan, έχει ιδιαίτερη τάση να απορροφά αρσενικό και τα δημητριακά ρυζιού για βρέφη έχουν υψηλότερα επίπεδα αρσενικού από τα βρεφικά δημητριακά που παρασκευάζονται από άλλους κόκκους.
Αλλά είναι δυνατό για τους καλλιεργητές ρυζιού να χρησιμοποιούν μεθόδους καλλιέργειας με χαμηλότερο αρσενικό, είπε ο Houlihan – κάτι που συμβαίνει ήδη λόγω των απαιτήσεων για τέτοια προϊόντα. Ωστόσο, τόσο η ίδια όσο και ο Ventre είπαν, η αλλαγή έρχεται αργά. Το σχέδιο του FDA για τις βρεφικές και νηπιακές ροφές είναι μια διαδικασία πολλών ετών που θα αντιμετωπίσει ένα βαρύ μέταλλο τη φορά.
Στο μεταξύ, οι γονείς μπορούν να κάνουν βήματα μόνοι τους. Δεδομένης της μεγάλης ποσότητας αρσενικού στο ρύζι, ο Houlihan πρότεινε την επιλογή άλλων δημητριακών και σνακ. Αλλά ακόμα πιο σημαντικό, είπαν εκείνη και ο Βέντρε, είναι να διαφοροποιούμε τι τρώνε τα μωρά και τα νήπια. Αυτό βοηθά στην ελαχιστοποίηση της έκθεσης σε μέταλλα που είναι σχετικά υψηλά σε οποιοδήποτε τρόφιμο. Και είναι επίσης μια πιο θρεπτική δίαιτα, επεσήμανε ο Ventre.
Μαζί με το ρύζι, ορισμένα άλλα τρόφιμα τείνουν να είναι υψηλότερα σε μέταλλα – όπως οι γλυκοπατάτες και τα καρότα. «Αλλά έχουν και μια διατροφική γροθιά», είπε ο Houlihan. Έτσι, αντί να απαγορεύουν αυτά τα ριζικά λαχανικά, οι γονείς μπορούν να τα συμπεριλάβουν σε ένα ευρύ μείγμα λαχανικών. «Κρατήστε τα στη διατροφή, αλλά όχι κάθε μέρα», είπε ο Houlihan.
Οι γονείς θα πρέπει επίσης να δώσουν προσοχή στο νερό της βρύσης, είπε ο Ventre, καθώς μπορεί να είναι πλούσιο σε μόλυβδο. Αυτό μπορεί να περιλαμβάνει να μάθετε ποια είναι τα επίπεδα μολύβδου στο τοπικό σας δημόσιο δίκτυο νερού, να ελέγξετε την παροχή νερού στο σπίτι σας για μόλυβδο και να χρησιμοποιήσετε φίλτρα που έχουν σχεδιαστεί για τη μείωση του μολύβδου στο νερό.
Για τους γονείς που αναρωτιούνται αν η σπιτική παιδική τροφή θα ήταν πιο ασφαλής, η απάντηση είναι, δυστυχώς, όχι. Ο Houlihan είπε ότι μια άλλη ανάλυση από το HBBF δεν βρήκε στοιχεία που να υποδεικνύουν ότι οι σπιτικές επιλογές θα προστατεύουν τα μωρά από τοξικά μέταλλα: σημασία έχει ο τύπος τροφής, όχι ποιος το φτιάχνει.
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον ΚόσμοΑκολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube