Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Διατροφή

Διατροφή: Πώς να φτιάξετε θαλασσινό αλάτι από αλμυρό νερό

Διατροφή: Πώς να φτιάξετε θαλασσινό αλάτι από αλμυρό νερό

Διατροφή: Πέντε εύκολα βήματα που θα σας βοηθήσουν να μαζέψετε μόνοι σας και να έχετε στο σπίτι σας θαλασσινό αλάτι.


Η παρασκευή θαλασσινού αλατιού από αλμυρό νερό είναι πολύ εύκολη, αν και αρκετά χρονοβόρα. Δεν είναι απαραίτητα οικονομικά αποδοτικό, αλλά είναι πολύ διασκεδαστικό και μια ανταποδοτική μαθησιακή εμπειρία.

Βήμα 1: Η συγκέντρωση

Το πρώτο βήμα είναι να πάρετε πολύ αλμυρό θαλασσινό νερό. Χρησιμοποίησα κουβάδες 5 γαλονιών με καπάκι, αλλά έχω δει άλλους να χρησιμοποιούν κανάτες γάλακτος (για μικρότερες παρτίδες) και ψύκτες (για μεγαλύτερες παρτίδες). Πηγαίνετε σε ένα οδικό ταξίδι στην πλησιέστερη πηγή αλμυρού νερού με τα δοχεία σας. Μπορεί να θέλετε να κάνετε κάποια έρευνα για τη ρύπανση κατά μήκος της ακτής σας, ώστε να μην καταλήξετε με βρώμικο νερό που δεν θα δώσει καλό αλάτι. Γενικά, όσο πιο μακριά από τον πολιτισμό, τόσο το καλύτερο.

Βήμα 2: Το φίλτρο

Αφήστε το θαλασσινό σας νερό να καθίσει για λίγο, ώστε να κατακαθίσουν τυχόν ιζήματα και σωματίδια.
Βγάλτε το απόθεμά σας και έτοιμο για βράσιμο. Στη συνέχεια αφαιρέστε νερό από το πάνω μέρος του δοχείου, προσέχοντας να μην διαταραχθεί το ίζημα στο κάτω μέρος, μέσω ενός φίλτρου στο δοχείο σας. Χρησιμοποίησα ένα πανί πιάτων σε ένα κόσκινο για το φίλτρο μου, το οποίο παρείχε ένα καλό λεπτό πλέγμα για να βγάζει άμμο ή άλλα σωματίδια.

Βήμα 3: Το βράσιμο

Ο πιο γρήγορος τρόπος για να μετατρέψετε το αλμυρό νερό σας σε αλάτι είναι να το βράσετε. Προσοχή όμως, δεν θέλετε να κάψετε το αλάτι!Ετοιμαστείτε να περάσετε όλη την ημέρα στην κουζίνα με αναμμένη τη σόμπα.
Φαίνεται ότι υπάρχουν πολλές σχολές σκέψης για το πώς να εξατμίσετε το θαλασσινό σας νερό, οπότε θα εξετάσω κάθε μέθοδο εν συντομία. Θα αφήσω σε εσάς να πειραματιστείτε και να αναπτύξετε τη δική σας τεχνική.

Βήμα 4: Το στέγνωμα

Αυτό είναι το μεγαλύτερο βήμα της όλης διαδικασίας. Μόλις βράσετε το θαλασσινό σας νερό και το αλάτι σας είναι η σύσταση της υγρής άμμου, θα θέλετε να το βγάλετε σε ένα τηγάνι για να στεγνώσει. Όσο μεγαλύτερο είναι το ταψί, τόσο πιο λεπτό μπορείτε να το απλώσετε και τόσο πιο γρήγορα θα στεγνώσει.

Εάν εξακολουθείτε να έχετε νερό στην κατσαρόλα (κάτι που πιθανότατα έχετε), θα πρότεινα να δοκιμάσετε να ρίξετε το νερό σε ξεχωριστό πιάτο, έτσι ώστε το μεγαλύτερο μέρος του αλατιού σας να μην καθίσει στο νερό και να στεγνώσει γρηγορότερα.

Βήμα 5: Το τελικό προϊόν

Τελειώσατε! Τώρα που το αλάτι σας είναι στεγνό, μπορείτε να το ρίξετε σε βάζα με μπαχαρικά, βάζα μασάζ ή άλλα δοχεία για αποθήκευση και χρήση. Εάν οι κρύσταλλοι αλατιού σας βγήκαν μεγαλύτεροι, μπορείτε να τους βάλετε σε ένα μύλο για φρεσκοτριμμένο αλάτι όταν το χρειάζεστε ή να τα αλέσετε όλα νωρίτερα πριν τα αποθηκεύσετε.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube

Διαβάστε Eπίσης:

Πώς να φτιάξετε ένα χαλαρωτικό scrub με αλάτι

Μύθοι & αλήθειες για την κατανάλωση θαλασσινού αλατιού

DIY σαμπουάν με θαλασσινό αλάτι που προσθέτει όγκο

Πώς μπορεί να βοηθήσει το θαλασσινό αλάτι το τριχωτό της κεφαλής;

Πώς μπορεί η αλατοθεραπεία να βοηθήσει στα συμπτώματα του άσθματος;

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Πώς να κάνετε τις σαλάτες σας πιο γευστικές

Σαλάτες: Οι σαλάτες δεν χρειάζεται να είναι βαρετές! Με μερικές δημιουργικές πινελιές, μπορείτε να τις κάνετε πιο γευστικές και απολαυστικές. Δοκιμάστε αυτούς τους επτά τρόπους

Απολαυστική σπιτική πίτσα με προζύμι

Σπιτική πίτσα με προζύμι: Η πίτσα με προζύμι (sourdough) είναι μια πιο υγιεινή και γευστική εκδοχή της κλασικής πίτσας, χάρη στη φυσική ζύμωση που προσφέρει το προζύμι. Αυτό το είδος ζύμης έχει πλούσια γεύση, τραγανή κρούστα

Το όσπριο που έχει περισσότερη πρωτεΐνη από τα αυγά 

Η σόγια μπορεί να καταναλωθεί με διάφορους τρόπους, όπως σε μορφή tofu, tempeh, σόγιας σε σπόρους, ελαιούχων προϊόντων και γάλατος σόγιας. Το tofu, για παράδειγμα, είναι μια δημοφιλής επιλογή, καθώς είναι πλούσιο σε πρωτεΐνη και μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε πολλές συνταγές.

Αυτά είναι τα φρούτα πιο πλούσια σε αντιοξειδωτικά

Αντιοξειδωτικά: Τα αντιοξειδωτικά είναι σημαντικά για την υγεία μας, καθώς βοηθούν στην καταπολέμηση των ελεύθερων ριζών που προκαλούν γήρανση και χρόνιες ασθένειες. Ορισμένα φρούτα είναι ιδιαίτερα πλούσια

Γιατί είναι τόσο σημαντικά τα ενδιάμεσα γεύματα;

Ενδιάμεσα Γεύματα: Τα σνακ παίζουν σημαντικό ρόλο στη διατροφή μας, καθώς βοηθούν στη διατήρηση της ενέργειας, στη σταθεροποίηση του σακχάρου στο αίμα και στην αποφυγή της υπερκατανάλωσης τροφής στα κυρίως γεύματα.

8 τροφές για υγιή πέψη

Πέψη διατροφή: Η σωστή διατροφή παίζει σημαντικό ρόλο στη λειτουργία του πεπτικού συστήματος. Ορισμένες τροφές είναι ιδιαίτερα ωφέλιμες, καθώς περιέχουν φυτικές ίνες, ένζυμα και προβιοτικά που διευκολύνουν την πέψη και προλαμβάνουν δυσφορία,

Η πιο εύκολη νηστίσιμη συνταγή για φάβα

Φάβα: Η φάβα είναι ένα από τα πιο αγαπημένα ελληνικά όσπρια, με ιστορία που χάνεται στα βάθη των αιώνων. Ιδιαίτερα δημοφιλής στη Σαντορίνη, ξεχωρίζει για τη βελούδινη υφή και τη γλυκιά, γεμάτη γεύση της.

Close Icon