Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Διατροφή

Διατροφή: Πώς να φτιάξετε μαγιονέζα χωρίς γλουτένη στο σπίτι

Διατροφή: Πώς να φτιάξετε μαγιονέζα χωρίς γλουτένη στο σπίτι

Διατροφή: Παραδοσιακά, η μαγιονέζα μπορεί να παρασκευαστεί από φυσικά συστατικά που δεν περιέχουν γλουτένη, συχνά, ωστόσο, προστιθέμενα μπαχαρικά ή υλικά θα μπορούσαν να κάνουν την κοινή μαγιονέζα της αγοράς ακατάλληλη για εκείνους που έχουν δυσανεξία στη γλουτένη. Εάν, λοιπόν, θέλετε να αποφύγετε τους εξονυχιστικούς ελέγχους στους διαδρόμους των σούπερ μάρκετ, μπορείτε να παρασκευάσετε εύκολα στο σπίτι τη δική σας μαγιονέζα και να διασφαλίσετε ότι δεν θα περιέχει γλουτένη.


Τα άτομα που ακολουθούν μια διατροφή χωρίς γλουτένη πρέπει να αποφεύγουν το σιτάρι, το κριθάρι, τη σίκαλη και άλλα τρόφιμα που περιέχουν γλουτένη. Ενώ, παραδοσιακά η μαγιονέζα μπορεί να παρασκευαστεί από φυσικά συστατικά που δεν περιέχουν γλουτένη, συχνά προστιθέμενα μπαχαρικά ή υλικά θα μπορούσαν να κάνουν την κοινή μαγιονέζα της αγοράς ακατάλληλη για εκείνους που έχουν δυσανεξία στη γλουτένη.

Εάν, λοιπόν, θέλετε να αποφύγετε τον εξονυχιστικό έλεγχο στους διαδρόμους των σούπερ μάρκετ, μπορείτε να παρασκευάσετε εύκολα στο σπίτι τη δική σας μαγιονέζα και να διασφαλίσετε ότι δεν θα περιέχει γλουτένη.

Για να φτιάξετε την πεντανόστιμη σπιτική μαγιονέζα χωρίς γλουτένη, θα χρειαστείτε τα ακόλουθα υλικά:

  • 1 μεγάλο αυγό
  • 1 φλιτζάνι λάδι
  • 1 κουταλιά της σούπας (15 mL) ξίδι (π.χ. λευκό, κόκκινο ή μηλόξυδο)
  • 1 κουταλάκι του γλυκού (5 mL) χυμό λεμονιού
  • 1/4 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
  • επιπλέον μπαχαρικά, όπως μαύρο ή άσπρο πιπέρι, μουστάρδα Ντιζόν, σπόρους μουστάρδας, σελινόσπορο
  • μια πρέζα ζάχαρης (προαιρετικά)

Πώς να φτιάξετε τη σπιτική μαγιονέζα:

Σε έναν μικρό επεξεργαστή τροφίμων, ανακατέψτε το αυγό για περίπου 30 δευτερόλεπτα. Στη συνέχεια, προσθέστε το ξύδι και το αλάτι και ανακατέψτε για άλλα 30 δευτερόλεπτα. Ανακατέψτε αργά, προσθέτοντας το λάδι – μερικές σταγόνες κάθε φορά. Εάν προσθέσετε πάρα πολύ λάδι πολύ γρήγορα, η μαγιονέζα σας μπορεί να μην πυκνώνει σωστά. Ανακατέψτε το χυμό λεμονιού και τυχόν επιπλέον μπαχαρικά που θέλετε να προσθέσετε.

Παρόλο που είναι ωραίο να πειραματιστείτε με διαφορετικούς τύπους λαδιών και ξιδιών στη σπιτική σας συνταγή για μαγιονέζα, φροντίστε να αποφύγετε τη χρήση ξιδιού βύνης ή ρυζιού, καθώς μπορεί να περιέχουν γλουτένη.

Επιπλέον, δεδομένου ότι τα αυγά που χρησιμοποιούνται σε αυτήν τη συνταγή αφήνονται ωμά, μπορεί να είναι καλύτερο να χρησιμοποιείτε παστεριωμένα αυγά για να περιορίσετε κάθε κίνδυνο τροφικής δηλητηρίασης. Φυλάξτε τη σπιτική μαγιονέζα στο ψυγείο για έως και 14 ημέρες. Εάν παρατηρήσετε οποιαδήποτε μυρωδιά, μούχλα ή ξαφνική αλλαγή στο χρώμα της μαγιονέζας, είναι καλύτερο να την απορρίψετε. 

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube

Διαβάστε Eπίσης:

Πέντε τρόποι να φτιάξετε πεντανόστιμα και υγιεινά αυγά

Γαλλία: Το πρώτο vegan εστιατόριο που παίρνει αστέρι Michelin

Η αντιφλεγμονώδης διατροφή σύμμαχος για το ανοσοποιητικό

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Πώς να διαλέξετε τα αβοκάντο σας

Αβοκάντο: Το αβοκάντο είναι ένα εξαιρετικά θρεπτικό φρούτο, αλλά η επιλογή του σωστού μπορεί να είναι δύσκολη αν δεν ξέρετε τι να προσέξετε. Ακολουθούν μερικές συμβουλές

Πώς να κάνετε τις σαλάτες σας πιο γευστικές

Σαλάτες: Οι σαλάτες δεν χρειάζεται να είναι βαρετές! Με μερικές δημιουργικές πινελιές, μπορείτε να τις κάνετε πιο γευστικές και απολαυστικές. Δοκιμάστε αυτούς τους επτά τρόπους

Απολαυστική σπιτική πίτσα με προζύμι

Σπιτική πίτσα με προζύμι: Η πίτσα με προζύμι (sourdough) είναι μια πιο υγιεινή και γευστική εκδοχή της κλασικής πίτσας, χάρη στη φυσική ζύμωση που προσφέρει το προζύμι. Αυτό το είδος ζύμης έχει πλούσια γεύση, τραγανή κρούστα

Το όσπριο που έχει περισσότερη πρωτεΐνη από τα αυγά 

Η σόγια μπορεί να καταναλωθεί με διάφορους τρόπους, όπως σε μορφή tofu, tempeh, σόγιας σε σπόρους, ελαιούχων προϊόντων και γάλατος σόγιας. Το tofu, για παράδειγμα, είναι μια δημοφιλής επιλογή, καθώς είναι πλούσιο σε πρωτεΐνη και μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε πολλές συνταγές.

Αυτά είναι τα φρούτα πιο πλούσια σε αντιοξειδωτικά

Αντιοξειδωτικά: Τα αντιοξειδωτικά είναι σημαντικά για την υγεία μας, καθώς βοηθούν στην καταπολέμηση των ελεύθερων ριζών που προκαλούν γήρανση και χρόνιες ασθένειες. Ορισμένα φρούτα είναι ιδιαίτερα πλούσια

Γιατί είναι τόσο σημαντικά τα ενδιάμεσα γεύματα;

Ενδιάμεσα Γεύματα: Τα σνακ παίζουν σημαντικό ρόλο στη διατροφή μας, καθώς βοηθούν στη διατήρηση της ενέργειας, στη σταθεροποίηση του σακχάρου στο αίμα και στην αποφυγή της υπερκατανάλωσης τροφής στα κυρίως γεύματα.

8 τροφές για υγιή πέψη

Πέψη διατροφή: Η σωστή διατροφή παίζει σημαντικό ρόλο στη λειτουργία του πεπτικού συστήματος. Ορισμένες τροφές είναι ιδιαίτερα ωφέλιμες, καθώς περιέχουν φυτικές ίνες, ένζυμα και προβιοτικά που διευκολύνουν την πέψη και προλαμβάνουν δυσφορία,

Close Icon