Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Διατροφή

Διατροφή: Πώς επηρεάζει η σωστή διατροφή την γνωστική λειτουργία;

Διατροφή: Πώς επηρεάζει η σωστή διατροφή την γνωστική λειτουργία;

Διατροφή: Το πρωινό μπορεί κάλλιστα να είναι το πιο σημαντικό γεύμα της ημέρας, ειδικά όσον αφορά τη διατήρηση της καλής γνωστικής υγείας. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η παράλειψη πρωινού αυξάνει τον κίνδυνο γνωστικής έκπτωσης στη μέση έως μεγάλη ηλικία, ενώ η διατήρηση μιας χρονικής κατανομής της ενεργειακής πρόσληψης κατά τη διάρκεια της ημέρας βοηθά στη διατήρηση της γνωστικής υγείας.



Σε παγκόσμιο επίπεδο, υπάρχουν περίπου 55 εκατομμύρια άνθρωποι που πάσχουν από άνοια και η συχνότητα της νόσου αυξάνεται σταθερά. Ο αριθμός του πληθυσμού αναμένεται να τριπλασιαστεί έως το 2050, ιδιαίτερα σε χώρες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος. Η άνοια επηρεάζει όχι μόνο την ποιότητα ζωής των ατόμων, αλλά προσθέτει επίσης σημαντικές οικονομικές επιβαρύνσεις στις οικογένειες και την κοινωνία. Επιδημιολογικές μελέτες έχουν δείξει συσχέτιση μεταξύ της χρονικής κατανομής της ενεργειακής πρόσληψης κατά τη διάρκεια της ημέρας (TPEI) και του κινδύνου για διάφορες χρόνιες ασθένειες όπως ο διαβήτης και η υπέρταση. Ωστόσο, τα στοιχεία σχετικά με τη σχέση μεταξύ TPEI και γνωστικής λειτουργίας σε επίπεδο πληθυσμού είναι σχετικά ελλιπή.


Διατροφή και γνωστική λειτουργία

Προηγούμενες μελέτες σε ζωικά μοντέλα έχουν δείξει ότι η διαταραχή του χρόνου των γευμάτων μπορεί να προκαλέσει αλλαγές στους ρυθμούς του ρολογιού στον ιππόκαμπο, επηρεάζοντας έτσι τη γνωστική λειτουργία. Σύμφωνα με μια δοκιμή βραχυπρόθεσμης παρέμβασης σε 96 νεαρούς ενήλικες, η διαίρεση ίσων ποσοτήτων φαγητού σε τέσσερα γεύματα μεταξύ 9 π.μ. και 3 μ.μ. θα μπορούσε να βελτιώσει τη γνωστική λειτουργία σε σύγκριση με την κατανάλωση δύο φορές μεταξύ 9 π.μ. και 3 μ.μ. Ωστόσο, λείπει μακροχρόνια μελέτη σχετικά με τα TPEI και τη γνωστική λειτουργία.

Πρόσφατα, οι Δρ Changzheng Yuan και Dongmei Yu στο Πανεπιστήμιο Zhejiang δημοσίευσαν μια εργασία στο Life Metabolism με τίτλο «Τα χρονικά μοτίβα της ενεργειακής πρόσληψης και της γνωστικής λειτουργίας και η παρακμή της: μια μελέτη κοόρτης με βάση την κοινότητα στην Κίνα». Με βάση τη δημόσια βάση δεδομένων China Nutrition Health Survery (CHNS), συνολικά 3.342 συμμετέχοντες συμπεριλήφθηκαν σε αυτή τη μελέτη, οι οποίοι ήταν ενήλικες μέσης ηλικίας και μεγαλύτερης ηλικίας (μέση ηλικία 62 ετών) από εννέα επαρχίες της Κίνας με αρχική ηλικία ≥ 55 ετών .

Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν: 1) έναν αλγόριθμο k-means που βασίζεται σε δεδομένα για τον προσδιορισμό έξι μοτίβων TPEI, συμπεριλαμβανομένων των μοτίβων «ομοιόμορφα κατανεμημένων», μοτίβων «κυρίαρχου πρωινού», μοτίβου «κυρίαρχου γεύματος», μοτίβου «κυρίαρχου δείπνου». Μοτίβο «πλούσιο σε σνακ» και μοτίβο «παράλειψης πρωινού». 2) Η γνωστική λειτουργία αξιολογήθηκε χρησιμοποιώντας την τροποποιημένη Τηλεφωνική Συνέντευξη για Γνωσιακή Κατάσταση (TICS-m), που περιλαμβάνει άμεσες και καθυστερημένες ανακλήσεις λέξεων (20 βαθμοί), μέτρηση προς τα πίσω (2 βαθμοί) και τεστ αφαίρεσης σειριακό-7 (5 βαθμοί). Η συνολική συνολική γνωστική βαθμολογία κυμαινόταν από 0 έως 27, με υψηλότερη βαθμολογία να αντιπροσωπεύει καλύτερη γνωστική λειτουργία. 3) Η συσχέτιση των TPEI με τη γνωστική λειτουργία για 10 χρόνια αξιολογήθηκε χρησιμοποιώντας γραμμικά μικτά μοντέλα (LMMs), τα οποία προσαρμόστηκαν για την ηλικία, το φύλο, τη διαμονή, τη συνολική ενέργεια, τη φυσική δραστηριότητα, την κατάσταση καπνίσματος, την κατανάλωση αλκοόλ, το εισόδημα του νοικοκυριού, το επίπεδο εκπαίδευσης. και δείκτη μάζας σώματος (ΔΜΣ).

Το αποτέλεσμα έδειξε ότι, σε σύγκριση με εκείνους με «ομοιόμορφα κατανεμημένο» μοτίβο, οι βαθμολογίες της μακροπρόθεσμης γνωστικής λειτουργίας ήταν σημαντικά χαμηλότερες σε εκείνους που είχαν μη ισορροπημένο TPEI, ειδικά εκείνους με το πρότυπο «παράλειψης πρωινού». Έτσι, η διατήρηση ισορροπημένων TPEI έχει δυνητικά θετικά αποτελέσματα στη γνωστική υγεία, ενώ η παράλειψη πρωινού μπορεί να αυξήσει σημαντικά τον κίνδυνο γνωστικής έκπτωσης σε μεσήλικες και ηλικιωμένους ενήλικες. Συμπερασματικά, αυτή η μελέτη υπογραμμίζει τη σημασία των βέλτιστων TPEI στη γνωστική λειτουργία.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube

Διαβάστε Eπίσης:

Πόσο καλό μας κάνει η κατανάλωση χυμών;

Σε ποια τρόφιμα κρύβεται πρόσθετη ζάχαρη;

Πόσο κακό κάνουν τα γλυκαντικά στην υγεία μας;

Μιλήστε στο παιδί σας για το βάρος, αλλά αποφεύγοντας το στίγμα

svg%3E svg%3E
svg%3E
Αφιέρωμα στον Διαβήτη healthwebgr svg%3E
Περισσότερα

Εγκυμοσύνη: Η ανάγκη για θρεπτικά συστατικά που συχνά αγνοείται

Εγκυμοσύνη: Νέα έρευνα αποκαλύπτει ότι πολλές έγκυες ενδέχεται να μην λαμβάνουν τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά για να υποστηρίξουν μια υγιή εγκυμοσύνη, κάτι που μπορεί να έχει σοβαρές συνέπειες για την υγεία τους και την ανάπτυξη του εμβρύου.

Πρωτεΐνη: Ο σύμμαχός σας στην απώλεια βάρους;

Πρωτεΐνη: Η πρωτεΐνη δεν είναι απλώς ένα θρεπτικό συστατικό, αλλά ένα ισχυρό εργαλείο απώλειας βάρους. Βοηθά στον έλεγχο της όρεξης, στη διατήρηση της μυϊκής μάζας και στην αύξηση της θερμογένεσης.

Ο καρπός που χαρίζει ενέργεια καλύτερα κι από τον καφέ 

Ένα από τα βασικά χαρακτηριστικά των goji berries είναι η υψηλή περιεκτικότητά τους σε βιταμίνη C, η οποία ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα, και σε βιταμίνες του συμπλέγματος Β, οι οποίες είναι απαραίτητες για την παραγωγή ενέργειας στο σώμα.

Ασβέστιο: Υγιεινά ροφήματα για ισχυρά οστά

Ασβέστιο: Το ασβέστιο είναι ένα από τα πιο σημαντικά μέταλλα για το σώμα, καθώς συμβάλλει στην υγεία των οστών, των δοντιών, του νευρικού συστήματος και της καρδιοαγγειακής λειτουργίας.

Αχλάδια: Πέντε λόγοι για να τρώτε περισσότερα

Τα αχλάδια είναι εξαιρετική πηγή φυτικών ινών, οι οποίες βοηθούν στην πέψη και προάγουν την υγεία του εντέρου. Μόνο ένα μέτριο αχλάδι περιέχει περίπου 5-6 γραμμάρια φυτικών ινών, που συμβάλλουν στη μείωση της χοληστερόλης και της γλυκόζης στο αίμα, ενώ βοηθούν στην αίσθηση κορεσμού.

Close Icon