Φυτικές ίνες: Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι διαφορετικοί τύποι φυτικών ινών έχουν διαφορετικά οφέλη για την υγεία.
Οι φυτικές ίνες είναι ένα βασικό θρεπτικό συστατικό που παίζει ζωτικό ρόλο στη διατήρηση ενός υγιούς πεπτικού συστήματος και στην πρόληψη χρόνιων ασθενειών όπως ο διαβήτης, οι καρδιακές παθήσεις και ορισμένοι καρκίνοι. Πρόκειται για έναν τύπο υδατάνθρακα που βρίσκεται σε τρόφιμα φυτικής προέλευσης, τον οποίο το σώμα δεν μπορεί να χωνέψει ή να απορροφήσει, οπότε περνάει από το πεπτικό σύστημα σχετικά ανέπαφο. Ακολουθούν ορισμένες τροφές που είναι πλούσιες σε φυτικές ίνες.
Ποιες τροφές περιέχουν φυτικές ίνες;
- Φρούτα: Τα φρούτα είναι μια εξαιρετική πηγή φυτικών ινών και τα περισσότερα από αυτά είναι χαμηλά σε θερμίδες, γεγονός που τα καθιστά μια εξαιρετική επιλογή για τη διαχείριση του βάρους. Μερικά από τα καλύτερα φρούτα για φυτικές ίνες είναι τα μήλα, τα αχλάδια, οι μπανάνες, τα μούρα και τα πορτοκάλια.
- Λαχανικά: Τα λαχανικά είναι μια άλλη εξαιρετική πηγή φυτικών ινών και είναι γεμάτα βιταμίνες, μέταλλα και αντιοξειδωτικά. Τα φυλλώδη λαχανικά όπως το σπανάκι, το λάχανο και το μπρόκολο είναι ιδιαίτερα πλούσια σε φυτικές ίνες, όπως και τα λαχανικά ρίζας όπως τα καρότα, τα παντζάρια και οι γλυκοπατάτες.
- Δημητριακά ολικής αλέσεως: Τα δημητριακά ολικής αλέσεως είναι δημητριακά που δεν έχουν υποστεί επεξεργασία και εξακολουθούν να περιέχουν το πίτουρο, το φύτρο και το ενδοσπέρμιο. Είναι πλούσια σε φυτικές ίνες, βιταμίνες και μέταλλα και συνδέονται με μειωμένο κίνδυνο καρδιακών παθήσεων, διαβήτη και ορισμένων μορφών καρκίνου. Παραδείγματα δημητριακών ολικής αλέσεως είναι το καστανό ρύζι, η κινόα, το πλιγούρι βρώμης και το ψωμί ολικής αλέσεως.
- Όσπρια: Τα όσπρια είναι μια ομάδα φυτών που περιλαμβάνει τα φασόλια, τις φακές και τα μπιζέλια. Είναι πλούσια σε φυτικές ίνες, πρωτεΐνες και άλλα θρεπτικά συστατικά και συνδέονται με τη βελτίωση της πέψης, τη μείωση της φλεγμονής και τον χαμηλότερο κίνδυνο καρδιακών παθήσεων. Μερικά από τα καλύτερα όσπρια για φυτικές ίνες είναι τα μαύρα φασόλια, τα ρεβίθια, τα φασόλια νεφρών και οι φακές.
- Ξηροί καρποί και σπόροι: Οι ξηροί καρποί και οι σπόροι αποτελούν εξαιρετική πηγή φυτικών ινών, υγιεινών λιπαρών και πρωτεϊνών. Συνδέονται επίσης με μειωμένο κίνδυνο καρδιακών παθήσεων, διαβήτη και ορισμένων μορφών καρκίνου. Τα αμύγδαλα, οι σπόροι chia, οι λιναρόσποροι και τα φιστίκια είναι μερικοί από τους καλύτερους ξηρούς καρπούς και σπόρους για φυτικές ίνες.
Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι διαφορετικοί τύποι φυτικών ινών έχουν διαφορετικά οφέλη για την υγεία. Οι διαλυτές φυτικές ίνες, που βρίσκονται στη βρώμη, τα φρούτα και τα όσπρια, μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση της χοληστερόλης και στη βελτίωση του ελέγχου του σακχάρου στο αίμα. Οι αδιάλυτες φυτικές ίνες, που βρίσκονται σε δημητριακά ολικής αλέσεως, ξηρούς καρπούς και λαχανικά, βοηθούν στην προώθηση της τακτικής κίνησης του εντέρου και στην πρόληψη της δυσκοιλιότητας. Ως εκ τούτου, είναι σημαντικό να συμπεριλάβετε στη διατροφή σας μια ποικιλία τροφίμων πλούσιων σε φυτικές ίνες για να αποκομίσετε όλα τα οφέλη για την υγεία. Επιδιώξτε τουλάχιστον 25-30 γραμμάρια φυτικών ινών την ημέρα για βέλτιστη υγεία.
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube