Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Διατροφή

Διατροφή: Ποια μαγειρεμένα φαγητά μπορούν να μπουν στην κατάψυξη;

Διατροφή: Ποια μαγειρεμένα φαγητά μπορούν να μπουν στην κατάψυξη;

Διατροφή: Ποια τρόφιμα που περισσεύουν μπορούν να μπουν στην κατάψυξη και ποια όχι; Ποια θα αντέξουν στην ψύξη και ποια θα πρέπει να μεταμορφώσετε γρήγορα σε κάποιο νέο πιάτο;



Μπορείτε να καταψύξετε πολλά μαγειρεμένα φαγητά, αρκεί να μην υπάρχουν συστατικά που να «πίνουν» νερό, όπως πατάτες, ζυμαρικά ή ρύζι (εκτός αν το ρύζι είναι μέρος κάποιου πιο περίπλοκου τροφίμου όπως γεμιστά λαχανικά ή κρεατοκεφτέδες και ρυζοκεφτέδες). Αυτό είναι κάτι που πρέπει να αποφύγετε, γιατί όταν ξεπαγώσουν η συνοχή τους δεν θα είναι και τόσο ωραία. Βλέπετε, το νερό που θα έχουν απορροφήσει κατά το μαγείρεμα θα παγώσει και όταν ξεπαγώσουν, το νερό θα τους δώσει απλά μια πολύ άχαρη σπογγώδη υφή.


 Το ίδιο ισχύει και για τις ακόλουθες τροφές:

  • Μαγειρευτά κρέατα (ειδικά αυτά με σάλτσες)
  • Παστίτσιο και λαζάνια (μπορεί να περιέχουν ζυμαρικά αλλά είναι εντάξει)
  • Μπουρεκάκια και κεφτεδάκια (καλύτερα αν είναι ωμά αλλά μπορείτε να τα καταψύξετε και ψημένα)
  • Φασολάκια και μπιζέλια
  • Φασόλια
  • Λαχανικά γεμιστά και ντολμάδες
  • Κρέπες (σκέτες ή με γέμιση)
  • Κέικ, μπισκότα και φυσικά ψωμί, που μπορεί να φανεί εντελώς φρέσκο ​​αν το βγάλετε από την κατάψυξη, το ξεπαγώσετε και μετά το βάλετε στο φούρνο!

Μπορούν τα τρόφιμα να χαλάσουν ακόμα κι αν βρίσκονται στην κατάψυξη;

Φυσικά και μπορούν! Εάν τα τρόφιμα δεν έχουν συσκευαστεί σωστά ή τα έχετε διατηρήσει στην κατάψυξη για πολύ καιρό (πάνω από 2-3 μήνες), τότε μπορεί να χαλάσουν. Αυτό μπορεί επίσης να συμβεί εάν η θερμοκρασία στην κατάψυξη δεν έχει ρυθμιστεί σωστά. (Κάθε ψυγείο έχει τις δικές του ρυθμίσεις, ενώ μερικά μπορεί να έχουν και ειδικές «ζώνες» – συρτάρια για κάθε είδος φαγητού.) Πώς θα καταλάβετε αν κάτι έχει χαλάσει; Πρώτα και κύρια: Όταν ξεπαγώνει, μυρίζει άσχημα. Το χρώμα του μπορεί να αλλοιωθεί και όταν το βγάλετε από την κατάψυξη θα παρατηρήσετε ένα είδος εγκαύματος στην επιφάνειά του που ονομάζεται «καύση κατάψυξης». Αυτό προκαλείται από την εξαιρετικά χαμηλή θερμοκρασία, οπότε μην μπείτε καν στον κόπο να το ξεπαγώσετε.

5 πράγματα που πρέπει να προσέχετε κατά την συσκευασία

Ο τρόπος που θα συσκευαστεί το φαγητό μπορεί να επηρεάσει την ποιότητά του καθώς και το πόσο καιρό θα διατηρηθεί. Αν λοιπόν θέλετε να καταψύξετε το φαγητό σας, πρέπει να το συσκευάσετε με τον σωστό τρόπο:

  1. Επιλέξτε αεροστεγή δοχεία ή σακούλες τροφίμων που είναι κατάλληλες για χρήση στην κατάψυξη (όπως σακούλες κατάψυξης).
  2. Βεβαιωθείτε ότι έχετε επικολλήσει ετικέτες στα συσκευασμένα τρόφιμα με γραμμένο το περιεχόμενο και την ημερομηνία κατάψυξης.
  3. Χρησιμοποιήστε λίγο λαδόκολλα για να μην κολλάνε μεταξύ τους ορισμένα τρόφιμα, όπως τα μπιφτέκια σας για παράδειγμα. Για τον ίδιο λόγο, καλύτερα να τα παγώσετε το ένα δίπλα στο άλλο σε ένα δίσκο και μετά να τα τοποθετήσετε σε σακούλα κατάψυξης. Μπορείτε να κάνετε το ίδιο με ψωμιά, λαχανικά ή μπισκότα.
  4. Χωρίστε τα φαγητά που θέλετε να καταψύξετε σε μερίδες. Με αυτόν τον τρόπο, όταν το χρειάζεστε, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε την ακριβή ποσότητα που χρειάζεστε χωρίς να χρειαστεί να πετάξετε το υπόλοιπο μόλις αποψυχθεί.
  5. Χρησιμοποιήστε πυρίμαχα δοχεία ή δοχεία μιας χρήσης για τα φαγητά που θα πρέπει να μαγειρευτούν στο φούρνο αμέσως μόλις βγουν από την κατάψυξη, προκειμένου να ζεσταθούν ή να ολοκληρωθεί η διαδικασία μαγειρέματος.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube

Διαβάστε Eπίσης:

Πώς θα προσθέσετε τα παντζάρια στη διατροφή σας;

5 Θεαματικά οφέλη του θαλασσινού αλατιού στη διατροφή σας

Κέικ με κομμάτια μήλου, αλατισμένη καραμέλα & ζαχαρωμένα πεκάν

Τι είναι η λακτόζη & πόσο εύπεπτη αποδεικνύεται;

svg%3E svg%3E
svg%3E
Αφιέρωμα στον Διαβήτη healthwebgr svg%3E
Περισσότερα

Εγκυμοσύνη: Η ανάγκη για θρεπτικά συστατικά που συχνά αγνοείται

Εγκυμοσύνη: Νέα έρευνα αποκαλύπτει ότι πολλές έγκυες ενδέχεται να μην λαμβάνουν τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά για να υποστηρίξουν μια υγιή εγκυμοσύνη, κάτι που μπορεί να έχει σοβαρές συνέπειες για την υγεία τους και την ανάπτυξη του εμβρύου.

Πρωτεΐνη: Ο σύμμαχός σας στην απώλεια βάρους;

Πρωτεΐνη: Η πρωτεΐνη δεν είναι απλώς ένα θρεπτικό συστατικό, αλλά ένα ισχυρό εργαλείο απώλειας βάρους. Βοηθά στον έλεγχο της όρεξης, στη διατήρηση της μυϊκής μάζας και στην αύξηση της θερμογένεσης.

Ο καρπός που χαρίζει ενέργεια καλύτερα κι από τον καφέ 

Ένα από τα βασικά χαρακτηριστικά των goji berries είναι η υψηλή περιεκτικότητά τους σε βιταμίνη C, η οποία ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα, και σε βιταμίνες του συμπλέγματος Β, οι οποίες είναι απαραίτητες για την παραγωγή ενέργειας στο σώμα.

Ασβέστιο: Υγιεινά ροφήματα για ισχυρά οστά

Ασβέστιο: Το ασβέστιο είναι ένα από τα πιο σημαντικά μέταλλα για το σώμα, καθώς συμβάλλει στην υγεία των οστών, των δοντιών, του νευρικού συστήματος και της καρδιοαγγειακής λειτουργίας.

Αχλάδια: Πέντε λόγοι για να τρώτε περισσότερα

Τα αχλάδια είναι εξαιρετική πηγή φυτικών ινών, οι οποίες βοηθούν στην πέψη και προάγουν την υγεία του εντέρου. Μόνο ένα μέτριο αχλάδι περιέχει περίπου 5-6 γραμμάρια φυτικών ινών, που συμβάλλουν στη μείωση της χοληστερόλης και της γλυκόζης στο αίμα, ενώ βοηθούν στην αίσθηση κορεσμού.

Close Icon