Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Διατροφή

Διατροφή: Ποια μαγειρεμένα φαγητά μπορούν να μπουν στην κατάψυξη;

Διατροφή: Ποια μαγειρεμένα φαγητά μπορούν να μπουν στην κατάψυξη;

Διατροφή: Ποια τρόφιμα που περισσεύουν μπορούν να μπουν στην κατάψυξη και ποια όχι; Ποια θα αντέξουν στην ψύξη και ποια θα πρέπει να μεταμορφώσετε γρήγορα σε κάποιο νέο πιάτο;


Μπορείτε να καταψύξετε πολλά μαγειρεμένα φαγητά, αρκεί να μην υπάρχουν συστατικά που να «πίνουν» νερό, όπως πατάτες, ζυμαρικά ή ρύζι (εκτός αν το ρύζι είναι μέρος κάποιου πιο περίπλοκου τροφίμου όπως γεμιστά λαχανικά ή κρεατοκεφτέδες και ρυζοκεφτέδες). Αυτό είναι κάτι που πρέπει να αποφύγετε, γιατί όταν ξεπαγώσουν η συνοχή τους δεν θα είναι και τόσο ωραία. Βλέπετε, το νερό που θα έχουν απορροφήσει κατά το μαγείρεμα θα παγώσει και όταν ξεπαγώσουν, το νερό θα τους δώσει απλά μια πολύ άχαρη σπογγώδη υφή.

 Το ίδιο ισχύει και για τις ακόλουθες τροφές:

  • Μαγειρευτά κρέατα (ειδικά αυτά με σάλτσες)
  • Παστίτσιο και λαζάνια (μπορεί να περιέχουν ζυμαρικά αλλά είναι εντάξει)
  • Μπουρεκάκια και κεφτεδάκια (καλύτερα αν είναι ωμά αλλά μπορείτε να τα καταψύξετε και ψημένα)
  • Φασολάκια και μπιζέλια
  • Φασόλια
  • Λαχανικά γεμιστά και ντολμάδες
  • Κρέπες (σκέτες ή με γέμιση)
  • Κέικ, μπισκότα και φυσικά ψωμί, που μπορεί να φανεί εντελώς φρέσκο ​​αν το βγάλετε από την κατάψυξη, το ξεπαγώσετε και μετά το βάλετε στο φούρνο!

Μπορούν τα τρόφιμα να χαλάσουν ακόμα κι αν βρίσκονται στην κατάψυξη;

Φυσικά και μπορούν! Εάν τα τρόφιμα δεν έχουν συσκευαστεί σωστά ή τα έχετε διατηρήσει στην κατάψυξη για πολύ καιρό (πάνω από 2-3 μήνες), τότε μπορεί να χαλάσουν. Αυτό μπορεί επίσης να συμβεί εάν η θερμοκρασία στην κατάψυξη δεν έχει ρυθμιστεί σωστά. (Κάθε ψυγείο έχει τις δικές του ρυθμίσεις, ενώ μερικά μπορεί να έχουν και ειδικές «ζώνες» – συρτάρια για κάθε είδος φαγητού.) Πώς θα καταλάβετε αν κάτι έχει χαλάσει; Πρώτα και κύρια: Όταν ξεπαγώνει, μυρίζει άσχημα. Το χρώμα του μπορεί να αλλοιωθεί και όταν το βγάλετε από την κατάψυξη θα παρατηρήσετε ένα είδος εγκαύματος στην επιφάνειά του που ονομάζεται «καύση κατάψυξης». Αυτό προκαλείται από την εξαιρετικά χαμηλή θερμοκρασία, οπότε μην μπείτε καν στον κόπο να το ξεπαγώσετε.

5 πράγματα που πρέπει να προσέχετε κατά την συσκευασία

Ο τρόπος που θα συσκευαστεί το φαγητό μπορεί να επηρεάσει την ποιότητά του καθώς και το πόσο καιρό θα διατηρηθεί. Αν λοιπόν θέλετε να καταψύξετε το φαγητό σας, πρέπει να το συσκευάσετε με τον σωστό τρόπο:

  1. Επιλέξτε αεροστεγή δοχεία ή σακούλες τροφίμων που είναι κατάλληλες για χρήση στην κατάψυξη (όπως σακούλες κατάψυξης).
  2. Βεβαιωθείτε ότι έχετε επικολλήσει ετικέτες στα συσκευασμένα τρόφιμα με γραμμένο το περιεχόμενο και την ημερομηνία κατάψυξης.
  3. Χρησιμοποιήστε λίγο λαδόκολλα για να μην κολλάνε μεταξύ τους ορισμένα τρόφιμα, όπως τα μπιφτέκια σας για παράδειγμα. Για τον ίδιο λόγο, καλύτερα να τα παγώσετε το ένα δίπλα στο άλλο σε ένα δίσκο και μετά να τα τοποθετήσετε σε σακούλα κατάψυξης. Μπορείτε να κάνετε το ίδιο με ψωμιά, λαχανικά ή μπισκότα.
  4. Χωρίστε τα φαγητά που θέλετε να καταψύξετε σε μερίδες. Με αυτόν τον τρόπο, όταν το χρειάζεστε, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε την ακριβή ποσότητα που χρειάζεστε χωρίς να χρειαστεί να πετάξετε το υπόλοιπο μόλις αποψυχθεί.
  5. Χρησιμοποιήστε πυρίμαχα δοχεία ή δοχεία μιας χρήσης για τα φαγητά που θα πρέπει να μαγειρευτούν στο φούρνο αμέσως μόλις βγουν από την κατάψυξη, προκειμένου να ζεσταθούν ή να ολοκληρωθεί η διαδικασία μαγειρέματος.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube

Διαβάστε Eπίσης:

Πώς θα προσθέσετε τα παντζάρια στη διατροφή σας;

5 Θεαματικά οφέλη του θαλασσινού αλατιού στη διατροφή σας

Κέικ με κομμάτια μήλου, αλατισμένη καραμέλα & ζαχαρωμένα πεκάν

Τι είναι η λακτόζη & πόσο εύπεπτη αποδεικνύεται;

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Σολομός εγκέφαλος: Μπορεί η κατανάλωση σολομού να αποτρέψει την γνωστική έκπτωση;

Σολομός εγκέφαλος: Ο σολομός είναι ένα ψάρι πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά που έχει συσχετιστεί με διάφορα οφέλη για την υγεία, συμπεριλαμβανομένων των εγκεφαλικών λειτουργιών. Περιέχει υψηλές ποσότητες ωμέγα-3 λιπαρών οξέων, τα οποία είναι απαραίτητα

Ριζότο συνταγή: Το μυστικό για το τέλειο ριζότο

Ριζότο συνταγή: Η προετοιμασία του τέλειου ριζότο είναι μια τέχνη που απαιτεί προσοχή, υπομονή και αγάπη για τη μαγειρική. Ακολουθώντας συγκεκριμένα βήματα, μπορείτε να ετοιμάσετε ένα πιάτο που θα λατρέψουν η οικογένεια και οι φίλοι σας.

Τι πρέπει να προσέξετε στους ξηρούς καρπούς

Ξηροί καρποί: Οι ξηροί καρποί αποτελούν μια εξαιρετικά θρεπτική επιλογή για σνακ ή προσθήκη στα γεύματα. Είναι πλούσιοι σε καλά λιπαρά, φυτικές ίνες, πρωτεΐνες και αντιοξειδωτικά, και σχετίζονται με οφέλη για την καρδιά, τον εγκέφαλο

Τα οφέλη του νατρίου που θα σας εκπλήξουν

Νάτριο: Το νάτριο είναι ένα βασικό μέταλλο και ηλεκτρολύτης, απαραίτητο για τη σωστή λειτουργία του οργανισμού μας. Αν και συχνά δαιμονοποιείται λόγω της υπερκατανάλωσης αλατιού,

Μπύρα: Πότε μπορεί να γίνει τοξική;

Μπύρα: Η μπύρα, αν και καταναλώνεται ευρέως και συχνά σε κοινωνικές περιστάσεις, μπορεί να είναι τοξική για τον οργανισμό σε ορισμένες περιπτώσεις.

Διατροφή και θηλασμός

Διατροφή Θηλασμός: Ο θηλασμός είναι μια περίοδος γεμάτη τρυφερότητα αλλά και αυξημένες ανάγκες — όχι μόνο για το μωρό, αλλά και για τη μητέρα. Η σωστή διατροφή παίζει καθοριστικό ρόλο στην ποιότητα του γάλακτος, στην ενέργεια της μητέρας

Ατομικό cheesecake με 4 υλικά

Cheesecake φράουλα: Θες κάτι γλυκό, δροσερό και γρήγορο χωρίς περίπλοκες συνταγές και πολλά υλικά; Αυτό το ατομικό cheesecake φράουλας χρειάζεται μόνο 4 απλά υλικά και ετοιμάζεται μέσα σε λίγα λεπτά,

Close Icon