Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Διατροφή

Διατροφή περίοδος: Τι να τρώμε για ανακούφιση και ευεξία

Διατροφή περίοδος: Τι να τρώμε για ανακούφιση και ευεξία

Διατροφή περίοδος: Όταν έχουμε περίοδο, οι διατροφικές επιλογές μπορούν να επηρεάσουν σημαντικά το πώς αισθανόμαστε.


Όταν έχουμε περίοδο, οι διατροφικές επιλογές μπορούν να επηρεάσουν σημαντικά το πώς αισθανόμαστε. Η κατανάλωση των κατάλληλων τροφών μπορεί να βοηθήσει στην ανακούφιση ορισμένων από τις δυσκολίες που σχετίζονται με την έμμηνο ρύση, όπως το φούσκωμα, η κούραση και οι κράμπες. Ακολουθούν μερικές συστάσεις για το τι να τρώτε κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου.

1. Τροφές πλούσιες σε σίδηρο

Η έμμηνος ρύση συχνά οδηγεί σε απώλεια σιδήρου, που μπορεί να προκαλέσει κούραση και αδυναμία. Ενσωματώστε τροφές πλούσιες σε σίδηρο, όπως άπαχα κρέατα, ψάρια, πουλερικά, φασόλια, φακές, τόφου, σπανάκι και εμπλουτισμένα δημητριακά. Ο συνδυασμός αυτών με τροφές πλούσιες σε βιταμίνη C, όπως πορτοκάλια, πιπεριές και φράουλες, μπορεί να ενισχύσει την απορρόφηση του σιδήρου.

2. Σκούρα, φυλλώδη λαχανικά

Τα σκούρα, φυλλώδη λαχανικά όπως το καλέ, το σπανάκι και το μαντζουράνα είναι πλούσια σε σίδηρο, ασβέστιο και μαγνήσιο. Αυτά τα μέταλλα μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση των μυϊκών κραμπών και να υποστηρίξουν τα επίπεδα ενέργειας.

3. Φρούτα και λαχανικά

Τα φρέσκα φρούτα και λαχανικά παρέχουν απαραίτητες βιταμίνες, μέταλλα και ίνες. Οι μπανάνες, για παράδειγμα, είναι πλούσιες σε κάλιο και μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση του φουσκώματος. Τα μούρα είναι γεμάτα αντιοξειδωτικά που μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση της φλεγμονής και του πόνου.

4. Ολικής άλεσης δημητριακά

Τα δημητριακά ολικής άλεσης, όπως η βρώμη, το καστανό ρύζι, η κινόα και το ψωμί ολικής άλεσης, παρέχουν διαρκή ενέργεια λόγω των σύνθετων υδατανθράκων τους. Περιέχουν επίσης μαγνήσιο και βιταμίνες του συμπλέγματος Β, που μπορούν να βοηθήσουν στη διαχείριση των συμπτωμάτων της έμμηνου ρύσεως.

5. Υγιεινά λιπαρά

Ενσωματώστε υγιεινά λιπαρά από πηγές όπως αβοκάντο, ξηρούς καρπούς, σπόρους και λιπαρά ψάρια (όπως ο σολομός). Αυτά τα λιπαρά μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση της φλεγμονής και στη βελτίωση της σταθερότητας της διάθεσης.

6. Ενυδάτωση

Η διατήρηση της ενυδάτωσης είναι κρίσιμη κατά τη διάρκεια της έμμηνου ρύσεως. Η κατανάλωση αρκετού νερού μπορεί να βοηθήσει στη μείωση του φουσκώματος και να προλάβει τους πονοκεφάλους που σχετίζονται με την αφυδάτωση.

7. Βότανα και τσάι

Ορισμένα βότανα και τσάι, όπως το τζίντζερ και το χαμομήλι, μπορούν να έχουν καταπραϋντική δράση. Το τσάι τζίντζερ μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της φλεγμονής και του πόνου, ενώ το χαμομήλι μπορεί να βοηθήσει στη χαλάρωση και να βελτιώσει την ποιότητα του ύπνου.

8. Περιορισμός καφεΐνης και ζάχαρης

Η υψηλή κατανάλωση καφεΐνης και ζάχαρης μπορεί να επιδεινώσει τα συμπτώματα του προεμμηνορροϊκού συνδρόμου και να οδηγήσει σε αυξημένο φούσκωμα και μεταπτώσεις στη διάθεση. Προσπαθήστε να περιορίσετε τον καφέ, τα γλυκά και τα αναψυκτικά.

9. Μαύρη σοκολάτα

Με μέτρο, η μαύρη σοκολάτα (τουλάχιστον 70% κακάο) μπορεί να είναι ευεργετική. Είναι πλούσια σε μαγνήσιο και μπορεί να βοηθήσει στην καταπολέμηση των επιθυμιών για ζάχαρη, προσφέροντας παράλληλα μια βελτίωση στη διάθεση.

Η εστίαση σε αυτές τις θρεπτικές τροφές μπορεί να βοηθήσει στη διαχείριση των συμπτωμάτων της έμμηνου ρύσεως και να βελτιώσει τη συνολική ευεξία κατά τη διάρκεια της περιόδου.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube

Διαβάστε Eπίσης:

Πώς να παραμείνετε άνετες και παραγωγικές στο γραφείο ακόμα και κατά την διάρκεια της περιόδου σας;

Τελικά το σεξ και η περίοδος συνδέονται;

Οι παράγοντες που επηρεάζουν την πρώιμη εμμηνόρροια στα κορίτσια σήμερα

Εμμηνορροϊκή υγιεινή για γυναίκες των χαμηλότερων οικονομικών στρωμάτων

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Γιατί δεν πρέπει οι χουρμάδες να λείπουν από την διατροφή των παιδιών μας;

Χουρμάδες: Οι χουρμάδες είναι ένα εξαιρετικό φρούτο με πολλές θρεπτικές αξίες και οφέλη για την υγεία, ειδικά για τα παιδιά. Πλούσιοι σε βιταμίνες, μέταλλα και φυσικά σάκχαρα, οι χουρμάδες μπορούν να αποτελέσουν μια υγιεινή

Έπεσε πολύ πιπέρι στο φαγητό; Πώς να το σώσετε! 

Μερικές φορές, η προσθήκη οξέος μπορεί να αναδείξει τις γεύσεις και να μειώσει την αίσθηση της καυτεράδας. Δοκιμάστε να προσθέσετε χυμό λεμονιού ή ξίδι. Αυτό μπορεί να δώσει μια φρεσκάδα στο πιάτο και να το κάνει πιο ισορροπημένο.

Ένα φυσικό σνακ που μπορεί να ενισχύσει την πεπτική υγεία.

Ηλιόσποροι: Χάρη στην υψηλή περιεκτικότητά τους σε φυτικές ίνες, υγιή λίπη, αντιοξειδωτικά και μαγνήσιο, υποστηρίζουν την καλή πέψη, αποτρέπουν τη δυσκοιλιότητα και διατηρούν την υγεία του εντέρου.

Η μέθοδος του πιάτου και πώς να την εφαρμόσεις στη διατροφή σου 

Το ένα τέταρτο του πιάτου σου θα πρέπει να είναι αφιερωμένο σε πρωτεΐνες, όπως κοτόπουλο, ψάρι, φασόλια, φακές ή tofu. Οι πρωτεΐνες είναι σημαντικές για την ανάπτυξη και την αποκατάσταση των ιστών.

Πώς ο άνηθος βοηθά στη μείωση της χοληστερόλης

Άνηθος: Χάρη στις αντιοξειδωτικές, αντιφλεγμονώδεις και αντιλιπιδικές του ιδιότητες, μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της LDL και των τριγλυκεριδίων, βελτιώνοντας έτσι τη συνολική υγεία της καρδιάς.

Τα οφέλη ενός δυνατού διατροφικού «ζευγαριού» 

Φακές με ρύζι: Οι φακές και το ρύζι μπορούν να μαγειρευτούν γρήγορα και εύκολα, καθιστώντας τα ιδανική επιλογή για πολυάσχολες μέρες. Μπορούν να σερβιριστούν με διάφορες σάλτσες, λαχανικά ή μπαχαρικά, προσφέροντας ποικιλία και γεύση.

3 Εύκολοι τρόποι για να αυξήσετε την πρωτεΐνη σε κάθε σας γεύμα

Πρωτεΐνη: Η αύξηση της πρόσληψης πρωτεΐνης στα γεύματα είναι σημαντική για τη μυϊκή ανάπτυξη, την αποκατάσταση και τη γενική υγεία. Υπάρχουν πολλοί τρόποι για να προσθέσουμε περισσότερη πρωτεΐνη στα γεύματά μας,

Close Icon