Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Διατροφή

Διατροφή: Οφέλη της τομάτας για την υγεία

Διατροφή: Οφέλη της τομάτας για την υγεία

Διατροφή: Η κατανάλωση τομάτας και προϊόντων με βάση αυτήν έχει συνδεθεί με τη βελτίωση της υγείας του δέρματος και χαμηλότερο κίνδυνο καρδιακών παθήσεων και εμφάνισης καρκίνου. Οι καρδιακές παθήσεις - συμπεριλαμβανομένων των καρδιακών προσβολών και των εγκεφαλικών επεισοδίων είναι η πιο κοινή αιτία θανάτου στον κόσμο.


Η κατανάλωση τομάτας και προϊόντων με βάση αυτήν έχει συνδεθεί με τη βελτίωση της υγείας του δέρματος και χαμηλότερο κίνδυνο καρδιακών παθήσεων και εμφάνισης καρκίνου (Karppi, Laukkanen, Mäkikallio, 2012). Οι καρδιακές παθήσεις – συμπεριλαμβανομένων των καρδιακών προσβολών και των εγκεφαλικών επεισοδίων είναι η πιο κοινή αιτία θανάτου στον κόσμο.

Μια μελέτη σε μεσήλικες άνδρες συνέδεσε τα χαμηλά επίπεδα λυκοπενίου και βήτα-καροτίνης στο αίμα με αυξημένο κίνδυνο καρδιακών προσβολών και εγκεφαλικών επεισοδίων. Αυξανόμενα στοιχεία από κλινικές δοκιμές υποδηλώνουν ότι η συμπληρωματική κατανάλωση τροφών που περιέχουν λυκοπένιο μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της LDL (κακής) χοληστερόλης.

Επιπλέον, κλινικές μελέτες αποδεικνύουν τα οφέλη από την κατανάλωση τομάτας για την καταπολέμηση της φλεγμονής και τη μείωση των δεικτών του οξειδωτικού στρες. Οι τομάτες μπορεί να έχουν ακόμη και προστατευτική επίδραση στο εσωτερικό στρώμα των αιμοφόρων αγγείων, γεγονός που ενδέχεται να μειώσει τον κίνδυνο πήξης του αίματος.

Ο καρκίνος είναι μια ανεξέλεγκτη ανάπτυξη μη φυσιολογικών κυττάρων που εξαπλώνονται πέρα ​​από τα φυσιολογικά τους όρια, εισβάλλοντας συχνά και σε άλλα μέρη του σώματος. Μελέτες παρατήρησης έχουν επισημάνει ότι η κατανάλωσης τομάτας – και των προϊόντων της – συνδέεται  με μειωμένες συχνότητες εμφάνισης καρκίνου του προστάτη στους άνδρες, καθώς και καρκίνου των πνευμόνων και του στομάχου (Natl Cancer Inst. 1999).

Μια μελέτη σε γυναίκες δείχνει ότι οι υψηλές συγκεντρώσεις καροτενοειδών – που βρίσκονται σε μεγάλες ποσότητες στις τομάτες – μπορεί να λειτουργήσουν ως ασπίδα προστασίας κατά της εμφάνισης καρκίνου του μαστού (Sato, Helzlsouer, Alberg. 2002). Τα οφέλη της τομάτας όμως δεν περιορίζονται εκεί, αφού πιστεύεται ότι η κατανάλωση τομάτας και των προϊόντων της μπορεί να είναι εξαιρετικά ευεργετική για την υγεία του δέρματος.

Ειδικότερα, τα τρόφιμα με βάση την τομάτα είναι εξαιρετικά πλούσια σε λυκοπένιο και άλλες φυτικές ενώσεις που μπορεί να προστατεύουν το δέρμα από αλλοιώσεις που προκαλούνται από το ηλιακό έγκαυμα. Σύμφωνα με μια μελέτη, τα άτομα που κατανάλωναν 40 γραμμάρια πάστα τομάτας – παρέχουν 16 mg λυκοπενίου – με ελαιόλαδο κάθε μέρα για 10 εβδομάδες, παρουσίασαν 40% λιγότερα ηλιακά εγκαύματα (Stahl, Heinrich, 2001).

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube

Διαβάστε Eπίσης:

Τέσσερις ενεργειακές τροφές για δύναμη όλη μέρα

Ποιοι χρειάζονται μία διατροφή χωρίς γλουτένη;

Πώς προκαλείται η κέτωση

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Χάνουν τα λαχανικά τις βιταμίνες τους στο μαγείρεμα;

Λαχανικά: Το μαγείρεμα των λαχανικών είναι ένας από τους πιο συνηθισμένους τρόπους προετοιμασίας τους, αλλά υπάρχει η ανησυχία ότι αυτό μπορεί να οδηγήσει στην απώλεια βιταμινών και άλλων θρεπτικών συστατικών.

Πώς να διαλέξετε τα αβοκάντο σας

Αβοκάντο: Το αβοκάντο είναι ένα εξαιρετικά θρεπτικό φρούτο, αλλά η επιλογή του σωστού μπορεί να είναι δύσκολη αν δεν ξέρετε τι να προσέξετε. Ακολουθούν μερικές συμβουλές

Πώς να κάνετε τις σαλάτες σας πιο γευστικές

Σαλάτες: Οι σαλάτες δεν χρειάζεται να είναι βαρετές! Με μερικές δημιουργικές πινελιές, μπορείτε να τις κάνετε πιο γευστικές και απολαυστικές. Δοκιμάστε αυτούς τους επτά τρόπους

Απολαυστική σπιτική πίτσα με προζύμι

Σπιτική πίτσα με προζύμι: Η πίτσα με προζύμι (sourdough) είναι μια πιο υγιεινή και γευστική εκδοχή της κλασικής πίτσας, χάρη στη φυσική ζύμωση που προσφέρει το προζύμι. Αυτό το είδος ζύμης έχει πλούσια γεύση, τραγανή κρούστα

Το όσπριο που έχει περισσότερη πρωτεΐνη από τα αυγά 

Η σόγια μπορεί να καταναλωθεί με διάφορους τρόπους, όπως σε μορφή tofu, tempeh, σόγιας σε σπόρους, ελαιούχων προϊόντων και γάλατος σόγιας. Το tofu, για παράδειγμα, είναι μια δημοφιλής επιλογή, καθώς είναι πλούσιο σε πρωτεΐνη και μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε πολλές συνταγές.

Αυτά είναι τα φρούτα πιο πλούσια σε αντιοξειδωτικά

Αντιοξειδωτικά: Τα αντιοξειδωτικά είναι σημαντικά για την υγεία μας, καθώς βοηθούν στην καταπολέμηση των ελεύθερων ριζών που προκαλούν γήρανση και χρόνιες ασθένειες. Ορισμένα φρούτα είναι ιδιαίτερα πλούσια

Γιατί είναι τόσο σημαντικά τα ενδιάμεσα γεύματα;

Ενδιάμεσα Γεύματα: Τα σνακ παίζουν σημαντικό ρόλο στη διατροφή μας, καθώς βοηθούν στη διατήρηση της ενέργειας, στη σταθεροποίηση του σακχάρου στο αίμα και στην αποφυγή της υπερκατανάλωσης τροφής στα κυρίως γεύματα.

Close Icon