Διατροφή : Ο Οδηγός Eatwell δείχνει πόσα από αυτά που τρώμε συνολικά πρέπει να προέρχονται από κάθε ομάδα τροφίμων για να επιτύχουν μια υγιεινή, ισορροπημένη διατροφή
Δεν χρειάζεται να επιτύχετε αυτήν την ισορροπία με κάθε γεύμα, αλλά προσπαθήστε να επιτύχετε το υπόλοιπο σε μια ημέρα ή ακόμα και μια εβδομάδα. Παρακάτω σας παρουσιάζουμε ακριβή συμβουλές και ομάδες για να να δείτε τι μπορείτε να τρώτε και πώς για να συνδυάζετε τα γεύματα ολόκληρη την εβδομάδα.
Διατροφικές συμβουλές
- Τρώτε τουλάχιστον 5 μερίδες φρούτων και λαχανικών την ημέρα Οι περισσότεροι από εμάς δεν τρώμε αρκετά φρούτα και λαχανικά. Θα πρέπει να αποτελούν πάνω από το ένα τρίτο των τροφίμων που τρώμε κάθε μέρα, επιλέξτε από φρέσκα, κατεψυγμένα, κονσερβοποιημένα, αποξηραμένα.
- Ο χυμός φρούτων και τα smoothies δεν πρέπει να περιορίζονται σε συνολικά 150 ml την ημέρα. Τα φρούτα και τα λαχανικά είναι μια καλή πηγή βιταμινών, μετάλλων και φυτικών ινών.
- Τα αμυλούχα τρόφιμα πρέπει να αποτελούν λίγο περισσότερο από το ένα τρίτο των τροφίμων που τρώμε. Επιλέξτε ποικιλίες ολικής αλέσεως υψηλότερων ινών, όπως ζυμαρικά ολικής αλέσεως και καστανό ρύζι, ή απλώς αφήστε τα δέρματα στις πατάτες.
- Υπάρχουν και υψηλότερες εκδόσεις λευκού ψωμιού και ζυμαρικών.
- Τα αμυλούχα τρόφιμα είναι μια καλή πηγή ενέργειας και η κύρια πηγή μιας σειράς θρεπτικών συστατικών στη διατροφή μας.
- Το γάλα, το τυρί, το γιαούρτι είναι καλές πηγές πρωτεΐνης και μερικές βιταμίνες και είναι επίσης μια σημαντική πηγή ασβεστίου, που βοηθά στη διατήρηση των οστών μας υγιή .
- Προσπαθήστε να αναζητήσετε προϊόντα με χαμηλά λιπαρά και χαμηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη, όπου είναι δυνατόν, όπως 1% λιπαρό γάλα, τυρί με μειωμένα λιπαρά ή απλό γιαούρτι χαμηλών λιπαρών.
- Αυτά τα τρόφιμα είναι καλές πηγές πρωτεϊνών, βιταμινών και μετάλλων. Τα όσπρια, όπως τα φασόλια, τα μπιζέλια και οι φακές, είναι καλές εναλλακτικές λύσεις για το κρέας, επειδή είναι χαμηλότερα σε λιπαρά και υψηλότερα σε φυτικές ίνες και πρωτεΐνες.
- Επιλέξτε άπαχα κομμάτια κρέατος και κιμά και τρώτε λιγότερο κόκκινο και επεξεργασμένο κρέας όπως μπέικον, ζαμπόν και λουκάνικα.
- Στόχος για τουλάχιστον 2 μερίδες ψαριών κάθε εβδομάδα, 1 εκ των οποίων πρέπει να είναι λιπαρό, όπως ο σολομός ή το σκουμπρί.
- Τα ακόρεστα λίπη είναι πιο υγιή λίπη και περιλαμβάνουν φυτικά, ελαιοκράμβη, ελαιόλαδο και ηλιέλαιο.
- Θυμηθείτε ότι όλοι οι τύποι λιπαρών έχουν υψηλή ενέργεια και πρέπει να τρώγονται με φειδώ.
Ακολουθεί βίντεο για σωστή διατροφή
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube