Διατροφή ντομάτες: Οι ντομάτες, ένα από τα βασικά διαμάντια της ινδικής κουζίνας περιέχουν πολλά κρυφά οφέλη.
Οι ντομάτες, ένα από τα βασικά διαμάντια της ελληνικής κουζίνας περιέχουν πολλά κρυφά οφέλη. Δεν είναι απλώς μια αλλαγή γεύσης, αλλά έχει επίσης ιδιότητες που μπορεί να μεταμορφώσουν την υγεία σας. Εμπλουτισμένες με βιταμίνες όπως βιταμίνη C, κάλιο, φυλλικό οξύ, βιταμίνη Κ, μέταλλα και αντιοξειδωτικά, οι ντομάτες μπορούν να σας βοηθήσουν να καταπολεμήσετε ορισμένες απειλητικές για τη ζωή ασθένειες. Μια πρόσφατη μελέτη αποκαλύπτει τις ντομάτες ως πιθανό σύμμαχο στη μάχη κατά της υπέρτασης. Τα άτομα χωρίς υψηλή αρτηριακή πίεση που ενσωμάτωσαν περισσότερες ντομάτες στη διατροφή τους παρουσίασαν αξιοσημείωτο 36% χαμηλότερο κίνδυνο να αναπτύξουν υπέρταση σε σύγκριση με εκείνους που κατανάλωναν λιγότερες ντομάτες. Για όσους ήδη αντιμετωπίζουν την υψηλή αρτηριακή πίεση, ιδιαίτερα στο αρχικό της στάδιο, η μέτρια κατανάλωση ντομάτας συνδέθηκε με μείωση των επιπέδων της αρτηριακής πίεσης. Η αντιοξειδωτική πηγή της ντομάτας μπορεί επίσης να βοηθήσει τους ασθενείς με καρκίνο. Μερικοί επιτακτικοί λόγοι σε αυτό το άρθρο θα σας κάνουν να προσθέσετε αυτή την υπερτροφή στη διατροφή σας. Ας δούμε βαθύτερα τα οφέλη του για την υγεία και ας το κάνουμε μέρος της διατροφής μας.
Εξέταση των επιπτώσεων στην αρτηριακή πίεση και των οφελών της τομάτας
- Η μελέτη εμβαθύνει στις περίπλοκες λεπτομέρειες της αρτηριακής πίεσης, εστιάζοντας τόσο στα συστολικά όσο και στα διαστολικά μέτρα. Οι συμμετέχοντες με υπέρταση σταδίου 1 και ενδιάμεση κατανάλωση ντομάτας παρουσίασαν μείωση τόσο της συστολικής όσο και της διαστολικής αρτηριακής πίεσης.
- Αυτό είναι σημαντικό καθώς η διαστολική αρτηριακή πίεση, που υποδεικνύει την αρτηριακή πίεση σε κατάσταση ηρεμίας, παίζει καθοριστικό ρόλο στη συνολική εκτίμηση της αρτηριακής πίεσης.
- Τα άτομα που κατανάλωναν πάνω από 110 γραμμάρια ντομάτας καθημερινά εμφάνισαν μειωμένο κίνδυνο υπέρτασης σε σύγκριση με εκείνους με χαμηλότερη πρόσληψη ντομάτας.
- Τα προστατευτικά στοιχεία στις ντομάτες που σχετίζονται με τον έλεγχο της αρτηριακής πίεσης είναι κυρίως το λυκοπένιο και το κάλιο.
- Το λυκοπένιο, ένα σημαντικό καροτενοειδές στις ντομάτες, πιστεύεται ότι αναστέλλει τα ένζυμα μετατροπής της αγγειοτενσίνης, συμβάλλοντας στη μείωση της αρτηριακής πίεσης και στη βελτίωση της ροής του αίματος.
- Το κάλιο, που βρίσκεται σε αφθονία στις ντομάτες, βοηθά στην εξισορρόπηση των επιπέδων νατρίου, στη ρύθμιση των υγρών και στη μείωση της αρτηριακής πίεσης. Η μελέτη πρότεινε ότι η διαδικασία μαγειρέματος μπορεί να ενισχύσει τη βιοδιαθεσιμότητα αυτών των ευεργετικών ενώσεων.
Θέματα προετοιμασίας ντομάτας
Αν και η μελέτη δεν διερεύνησε ρητά τον αντίκτυπο των διαφορετικών παρασκευασμάτων τομάτας, υπάρχει μια πρόταση ότι το μαγείρεμα της ντομάτας μπορεί να αυξήσει τα οφέλη τους. Η βιοδιαθεσιμότητα των καροτενοειδών και των αντιοξειδωτικών στις ντομάτες, όπως οι πολυφαινόλες, πιστεύεται ότι αυξάνεται όταν τα φρούτα μαγειρεύονται. Αυτό ανοίγει δρόμους για μελλοντικές μελέτες για να εμβαθύνουν στις τεχνικές επεξεργασίας και μαγειρέματος που ενδέχεται να βελτιστοποιήσουν τα οφέλη της ντομάτας για την υγεία.
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube