Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Διατροφή

Διατροφή μόνο για γυναίκες !

Διατροφή μόνο για γυναίκες !

 

Για πολλές γυναίκες η φροντίδα του σπιτιού, το μεγάλωμα των παιδιών και ενδεχομένως η φροντίδα κάποιου ηλικιωμένου συγγενή, σε συνδυασμό με την εργασία εκτός σπιτιού, επιδρά αρνητικά στη σωματική και πνευματική ευεξία. Η ισορροπημένη διατροφή συμβάλλει  στο να παραμείνουν οι γυναίκες υγιείς για όλη τους τη ζωή.

Σχετικές πληροφορίες δίνει στο www.Life2day.gr η Έφη Δέδε Κλινική Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, Bsc-Επιστημονική Υπεύθυνη ΛΟΓΩ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ, Άνω Λιόσια-Ιδρυτικό Μέλος Ελληνικής Διατροφολογικής Εταιρείας .

Η ταχεία ανάπτυξη στα χρόνια της εφηβείας, η έμμηνος ρύση και οι απαιτήσεις της εγκυμοσύνης και του θηλασμού μπορεί να οδηγήσουν σε αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης διατροφικών ελλείψεων π.χ. έλλειψη σιδήρου, φυλλικού οξέος ή ασβεστίου. Οι ολιγοθερμιδικές δίαιτες, οι διατροφικές διαταραχές και η αύξηση του αριθμού των χορτοφάγων καθιστούν τις γυναίκες ακόμη πιο ευάλωτες στις διατροφικές ανεπάρκειες.

Λαμβάνοντας υπόψιν τα παραπάνω είναι σημαντικό οι γυναίκες να ακολουθούν διατροφή πλούσια στα ακόλουθα θρεπτικά συστατικά:

ΣΙΔΗΡΟ:

Οι γυναίκες έχουν αυξημένες ανάγκες σε σίδηρο και κινδυνεύουν περισσότερο από σιδηροπενική αναιμία. Πρέπει όχι απλώς να τρώνε τροφές πλούσιες σε σίδηρο, αλλά επιπλέον να τις καταναλώνουν σε μεγάλες ποσότητες και να επιλέγουν εκείνες με το μεγαλύτερο ποσοστό απορροφήσιμου σιδήρου (αιμικός). Ο πιο απορροφήσιμος (αιμικός) σίδηρος  βρίσκεται στο κόκκινο κρέας (μοσχάρι, χοιρινό, συκώτι, αυγά). Φυτικές πηγές σιδήρου (πηγές μη αιμικού σιδήρου) είναι τα πράσινα λαχανικά, τα όσπρια, οι ξηροί καρποί και τα εμπλουτισμένα δημητριακά πρωινού. Είναι επίσης σημαντική η λήψη τροφών πλούσιων σε βιταμίνη C, γιατί βοηθούν την απορρόφηση του σιδήρου.

ΦΥΛΛΙΚΟ ΟΞΥ

Όλες οι γυναίκες αναπαραγωγικής ηλικίας που υπάρχει πιθανότητα να μείνουν έγκυες πρέπει να λαμβάνουν καθημερινά φυλλικό οξύ, καθώς συμβάλλει στην ανάπτυξη του νευρικού συστήματος του εμβρύου. Για το λόγο αυτό συστήνεται στις γυναίκες αναπαραγωγικής ηλικίας να λαμβάνουν επιπλέον ποσότητα 400mg φυλλικού οξέος καθημερινά μέσω συμπληρωμάτων διατροφής, εμπλουτισμένων τροφών ή και των δύο, παράλληλα με την πρόσληψη φυλλικού οξέος από ευρύ φάσμα τροφίμων, π.χ.πράσινα φυλλώδη λαχανικά.

ΑΣΒΕΣΤΙΟ

Το ασβέστιο είναι δομικό συστατικό των οστών και απαραίτητο για τη σκελετική ανάπτυξη κατά την παιδική και εφηβική ηλικία. Κύριες πηγές ασβεστίου είναι το γάλα, το τυρί, το γιαούρτι και τα κραμβοειδή λαχανανικά (μπρόκολο, κουνουπίδι). Εκτός από τα υπόλοιπα θρεπτικά συστατικά (φυλλικό οξύ, βιταμίνες B6, B12, C και D) που συμμετέχουν στο σχηματισμό του σκελετού των οστών πάνω στον οποίο αποτίθεται το ασβέστιο, πρέπει να διασφαλιστεί η λήψη επαρκούς ποσότητας ασβεστίου σε αυτή την περίοδο σκελετικής ανάπτυξης καθώς επίσης πριν και μετά την εμμηνόπαυση. Η μειωμένη παραγωγή οιστρογόνων που συνοδεύει την εμμηνόπαυση έχει ως συνέπεια την αυξημένη απώλεια οστικής μάζας και την εμφάνιση οστεοπόρωσης σε γυναίκες άνω των 50 ετών.
Καθώς το προσδόκιμο ζωής των γυναικών αυξάνεται είναι απαραίτητο να εφαρμόζονται σωστές διατροφικές συνήθειες καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής των γυναικών, που να βασίζονται στην ισορροπημένη και πλούσια σε θρεπτικά συστατικά διατροφή, ώστε να διασφαλίσουν τόσο τη δική τους υγεία και ευεξία όσο και αυτή των παιδιών τους.

 

 

 

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube

Διαβάστε Eπίσης:

Χάνουν τα λαχανικά τις βιταμίνες τους στο μαγείρεμα;

Πώς να διαλέξετε τα αβοκάντο σας

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Πώς να κάνετε τις σαλάτες σας πιο γευστικές

Σαλάτες: Οι σαλάτες δεν χρειάζεται να είναι βαρετές! Με μερικές δημιουργικές πινελιές, μπορείτε να τις κάνετε πιο γευστικές και απολαυστικές. Δοκιμάστε αυτούς τους επτά τρόπους

Απολαυστική σπιτική πίτσα με προζύμι

Σπιτική πίτσα με προζύμι: Η πίτσα με προζύμι (sourdough) είναι μια πιο υγιεινή και γευστική εκδοχή της κλασικής πίτσας, χάρη στη φυσική ζύμωση που προσφέρει το προζύμι. Αυτό το είδος ζύμης έχει πλούσια γεύση, τραγανή κρούστα

Το όσπριο που έχει περισσότερη πρωτεΐνη από τα αυγά 

Η σόγια μπορεί να καταναλωθεί με διάφορους τρόπους, όπως σε μορφή tofu, tempeh, σόγιας σε σπόρους, ελαιούχων προϊόντων και γάλατος σόγιας. Το tofu, για παράδειγμα, είναι μια δημοφιλής επιλογή, καθώς είναι πλούσιο σε πρωτεΐνη και μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε πολλές συνταγές.

Αυτά είναι τα φρούτα πιο πλούσια σε αντιοξειδωτικά

Αντιοξειδωτικά: Τα αντιοξειδωτικά είναι σημαντικά για την υγεία μας, καθώς βοηθούν στην καταπολέμηση των ελεύθερων ριζών που προκαλούν γήρανση και χρόνιες ασθένειες. Ορισμένα φρούτα είναι ιδιαίτερα πλούσια

Γιατί είναι τόσο σημαντικά τα ενδιάμεσα γεύματα;

Ενδιάμεσα Γεύματα: Τα σνακ παίζουν σημαντικό ρόλο στη διατροφή μας, καθώς βοηθούν στη διατήρηση της ενέργειας, στη σταθεροποίηση του σακχάρου στο αίμα και στην αποφυγή της υπερκατανάλωσης τροφής στα κυρίως γεύματα.

8 τροφές για υγιή πέψη

Πέψη διατροφή: Η σωστή διατροφή παίζει σημαντικό ρόλο στη λειτουργία του πεπτικού συστήματος. Ορισμένες τροφές είναι ιδιαίτερα ωφέλιμες, καθώς περιέχουν φυτικές ίνες, ένζυμα και προβιοτικά που διευκολύνουν την πέψη και προλαμβάνουν δυσφορία,

Η πιο εύκολη νηστίσιμη συνταγή για φάβα

Φάβα: Η φάβα είναι ένα από τα πιο αγαπημένα ελληνικά όσπρια, με ιστορία που χάνεται στα βάθη των αιώνων. Ιδιαίτερα δημοφιλής στη Σαντορίνη, ξεχωρίζει για τη βελούδινη υφή και τη γλυκιά, γεμάτη γεύση της.

Close Icon