Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Διατροφή

Διατροφή με μήλα: Τελικά τον γιατρό τον κάνουν πέρα

Διατροφή με μήλα: Τελικά τον γιατρό τον κάνουν πέρα

Διατροφή με μήλα: Αν και η έρευνα δεν δείχνει ότι η κατανάλωση περισσότερων μήλων μπορεί να μην σχετίζεται με λιγότερες επισκέψεις στον γιατρό, η προσθήκη μήλων στη διατροφή σας μπορεί να βελτιώσει διάφορες πτυχές της υγείας σας.


Πιθανότατα γνωρίζετε τη γνωστή έκφραση «Ένα μήλο την ημέρα, τον γιατρό τον κάνει πέρα». Ενώ η φράση δημιουργήθηκε για πρώτη φορά το 1913, βασίστηκε σε μια παροιμία των Pembrokeshire, που δημιουργήθηκε το 1866. Τα μήλα έχουν συσχετιστεί με πολλά οφέλη που θα μπορούσαν να βοηθήσουν στην προώθηση της μακροχρόνιας υγείας, καθώς είναι γεμάτα με σημαντικά θρεπτικά συστατικά, όπως φυτικές ίνες, βιταμίνες, μέταλλα και αντιοξειδωτικά. Ένα μεσαίο μήλο παρέχει τα ακόλουθα θρεπτικά συστατικά: Θερμίδες: 95, Υδατάνθρακες: 25 γραμμάρια, Ίνες: 4,5 γραμμάρια, Βιταμίνη C: 9% της ημερήσιας αξίας, Χαλκός: 5% , Κάλιο: 4% , Βιταμίνη Κ: 3% .

Μελέτες δείχνουν ότι η κατανάλωση περισσότερων μήλων θα μπορούσε να σχετίζεται με χαμηλότερο κίνδυνο αρκετών χρόνιων παθήσεων, συμπεριλαμβανομένης της καρδιακής νόσου. Στην πραγματικότητα, μία μελέτη σε περισσότερους από 20.000 ενήλικες διαπίστωσε ότι η κατανάλωση υψηλότερων ποσοτήτων φρούτων και λαχανικών με λευκή σάρκα, συμπεριλαμβανομένων των μήλων, συνδέεται με χαμηλότερο κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου. Αυτό μπορεί να οφείλεται στην παρουσία φλαβονοειδών που βρίσκονται στα μήλα, τα οποία είναι ενώσεις που έχουν αποδειχθεί ότι μειώνουν τη φλεγμονή και προστατεύουν την υγεία της καρδιάς. Τα μήλα είναι επίσης φορτωμένα με διαλυτές ίνες, οι οποίες μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση της αρτηριακής πίεσης και των επιπέδων χοληστερόλης, που και οι δύο είναι παράγοντες κινδύνου για καρδιακές παθήσεις.

Επίσης, τα μήλα περιέχουν πολλές ενώσεις που μπορούν να βοηθήσουν στην πρόληψη του σχηματισμού καρκίνου, συμπεριλαμβανομένων αντιοξειδωτικών και φλαβονοειδών. Σύμφωνα με μια ανασκόπηση 41 μελετών, η κατανάλωση υψηλότερης ποσότητας μήλων συσχετίστηκε με μειωμένο κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου του πνεύμονα. Μια άλλη μελέτη παρατήρησε παρόμοια ευρήματα, αναφέροντας ότι η κατανάλωση περισσότερων μήλων συνδέεται με χαμηλότερο κίνδυνο καρκίνου του παχέος εντέρου. Άλλες έρευνες δείχνουν ότι μια διατροφή πλούσια σε φρούτα και λαχανικά θα μπορούσε να προστατεύσει από τον καρκίνο του στομάχου, του παχέος εντέρου, των πνευμόνων, της στοματικής κοιλότητας και του οισοφάγου. Ωστόσο, απαιτείται περισσότερη έρευνα για την αξιολόγηση των πιθανών αντικαρκινικών επιδράσεων των μήλων και για να προσδιοριστεί, εάν ενδέχεται να εμπλέκονται και άλλοι παράγοντες.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube

Διαβάστε Eπίσης:

Πώς να προλάβετε τις ημικρανίες πριν την περίοδο

Έρευνα δείχνει ότι στην απώλεια βάρους συμβάλλει η δίαιτα με βάση τα πράσινα

Υποθυρεοειδισμός: Συμπτώματα και σημάδια παρουσίας του σε ηλικίες άνω των 60

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Χάνουν τα λαχανικά τις βιταμίνες τους στο μαγείρεμα;

Λαχανικά: Το μαγείρεμα των λαχανικών είναι ένας από τους πιο συνηθισμένους τρόπους προετοιμασίας τους, αλλά υπάρχει η ανησυχία ότι αυτό μπορεί να οδηγήσει στην απώλεια βιταμινών και άλλων θρεπτικών συστατικών.

Πώς να διαλέξετε τα αβοκάντο σας

Αβοκάντο: Το αβοκάντο είναι ένα εξαιρετικά θρεπτικό φρούτο, αλλά η επιλογή του σωστού μπορεί να είναι δύσκολη αν δεν ξέρετε τι να προσέξετε. Ακολουθούν μερικές συμβουλές

Πώς να κάνετε τις σαλάτες σας πιο γευστικές

Σαλάτες: Οι σαλάτες δεν χρειάζεται να είναι βαρετές! Με μερικές δημιουργικές πινελιές, μπορείτε να τις κάνετε πιο γευστικές και απολαυστικές. Δοκιμάστε αυτούς τους επτά τρόπους

Απολαυστική σπιτική πίτσα με προζύμι

Σπιτική πίτσα με προζύμι: Η πίτσα με προζύμι (sourdough) είναι μια πιο υγιεινή και γευστική εκδοχή της κλασικής πίτσας, χάρη στη φυσική ζύμωση που προσφέρει το προζύμι. Αυτό το είδος ζύμης έχει πλούσια γεύση, τραγανή κρούστα

Το όσπριο που έχει περισσότερη πρωτεΐνη από τα αυγά 

Η σόγια μπορεί να καταναλωθεί με διάφορους τρόπους, όπως σε μορφή tofu, tempeh, σόγιας σε σπόρους, ελαιούχων προϊόντων και γάλατος σόγιας. Το tofu, για παράδειγμα, είναι μια δημοφιλής επιλογή, καθώς είναι πλούσιο σε πρωτεΐνη και μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε πολλές συνταγές.

Αυτά είναι τα φρούτα πιο πλούσια σε αντιοξειδωτικά

Αντιοξειδωτικά: Τα αντιοξειδωτικά είναι σημαντικά για την υγεία μας, καθώς βοηθούν στην καταπολέμηση των ελεύθερων ριζών που προκαλούν γήρανση και χρόνιες ασθένειες. Ορισμένα φρούτα είναι ιδιαίτερα πλούσια

Γιατί είναι τόσο σημαντικά τα ενδιάμεσα γεύματα;

Ενδιάμεσα Γεύματα: Τα σνακ παίζουν σημαντικό ρόλο στη διατροφή μας, καθώς βοηθούν στη διατήρηση της ενέργειας, στη σταθεροποίηση του σακχάρου στο αίμα και στην αποφυγή της υπερκατανάλωσης τροφής στα κυρίως γεύματα.

Close Icon