Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Διατροφή

Διατροφή κρέας: Μοσχάρι Bourguignon για εκλεπτυσμένους ουρανίσκους

Διατροφή κρέας: Μοσχάρι Bourguignon για εκλεπτυσμένους ουρανίσκους

Διατροφή κρέας: Μια εμβληματική συνταγή της γαλλικής κουζίνας, το μοσχάρι Bourgouignon, που θα σας ξετρελάνει με την πλούσια γεύση του.



Αν προσπαθείς να βρεις τι συνταγή να φτιάξεις με μοσχάρι, εμπνεύσου από τη γαλλική κουζίνα! Δοκίμασε κι εσύ να δημιουργήσεις το μοσχάρι Bourguignon. Αποτελεί την επιτομή των γαλλικών γεύσεων. Μπορεί να θεωρείται μπελαλίδικη συνταγή, γιατί χρειάζεται αρκετές ώρες ψήσιμο, αλλά είναι ένα υπέροχο γεύμα για το κυριακάτικο τραπέζι!


Η γαλλική κουζίνα στο σπίτι σας

Υλικά συνταγής:

Για τη μαρινάδα:

  • 1 κιλό βόειο κρέας (όπως στήθος, μπριζόλα τσοκ ή βραστό βόειο κρέας)
  • 4 φύλλα δάφνης
  • 6 σκελίδες σκόρδο, κομμένες
  • 1 μικρό ματσάκι φρέσκο θυμάρι
  • 1 μπουκάλι καλό γαλλικό κόκκινο κρασί

Για το Bourguignon :

  • 4 μεγάλα καρότα, χοντροκομμένα
  • 2 κοτσάνια σέλινο, χοντροκομμένα
  • 1 μεγάλο κρεμμύδι, χοντροκομμένο
  • 1 κ. σ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 1 κ.σ. πελτέ ντομάτας
  • 5 κουταλιές της σούπας φυτικό έλαιο
  • 1 φλιτζάνι μικρά κρεμμύδια ξεφλουδισμένα
  • 1 κ. σ. ανάλατο βούτυρο
  • 85 γρ καπνιστό μπέικον
  • 2 φλιτζάνια μανιτάρια πλυμένα
  • Αλάτι για γεύση
  • Φρεσκοτριμμένο πιπέρι, για γεύση
  • Φρέσκο μαϊντανό, ψιλοκομμένο

Παρασκευή συνταγής:

  • Μαζέψτε τα υλικά της μαρινάδας.
  • Κόψτε το βόειο κρέας σε κομμάτια 2 ιντσών. Βάλτε το μοσχάρι, τα φύλλα δάφνης, τις σκελίδες σκόρδου και το θυμάρι σε ένα μεγάλο γυάλινο μπολ. Περιχύστε με το κόκκινο κρασί, σκεπάστε και αφήστε να μαριναριστεί σε δροσερό μέρος ή στο ψυγείο για τουλάχιστον 24 ώρες (το 36 είναι ακόμα καλύτερο).
  • Συγκεντρώστε τα υλικά του Bourguignon και προθερμάνετε το φούρνο στους 150 C.
  • Αφαιρέστε το κρέας από τη μαρινάδα και το απλώστε σε χαρτί κουζίνας και στεγνώστε το με περισσότερο χαρτί. Κρατήστε τη μαρινάδα στη μία πλευρά.
  • Βάλτε ένα πυρίμαχο σκεύος κατσαρόλας σε υψηλή φωτιά. Προσθέστε 4 κουταλιές της σούπας φυτικό λάδι και θερμαίνετέ το μέχρι να ζεσταθεί. Προσθέστε τα μισά κομμάτια κρέατος και τα αλείψτε από όλες τις πλευρές. Αφαιρέστε από τη κατσαρόλα και βάλτε σε ένα πιάτο και επαναλάβετε με το υπόλοιπο κρέας.
  • Προσθέστε τα καρότα, το σέλινο και το κρεμμύδι στην κατσαρόλα που χρησιμοποιείται για να ψήσετε το βόειο κρέας και μαγειρέψτε σε μέτρια φωτιά για 5 λεπτά ανακατεύοντας συνεχώς. Πασπαλίστε με το αλεύρι και προσθέστε τον πελτέ ντομάτας και ανακατέψτε ξανά.
  • Προσθέστε το κρέας πίσω στην κατσαρόλα, προσθέστε τη μαρινάδα και το ζωμό βοδινού για να καλύψετε το κρέας. Καλύψτε με καπάκι τη κατσαρόλα και τοποθετήστε τη στο φούρνο για 4 ώρες. Να  ελέγχετε για να βεβαιωθείτε ότι τα υγρά δεν είναι  χαμηλά.  Αν είναι, συμπληρώστε με ζωμό κρέατος. Τα υγρά πρέπει να είναι ακριβώς πάνω από το κρέας.

  • Μόλις το μοσχάρι bourguignon έχει 4 ώρες στο φούρνο, θα μαγειρευτεί και το κρέας θα μαλακώσει. 
  • Για να τελειώσετε τη συνταγή, θερμαίνετε την υπόλοιπη 1 κουταλιά της σούπας λάδι και το βούτυρο σε ένα μεγάλο τηγάνι σε μέτρια φωτιά, προσθέστε τα αποφλοιωμένα κρεμμύδια και μαγειρέψτε για 10 λεπτά ανακατεύοντας ή ανακινώντας το τηγάνι περιστασιακά. Τα κρεμμύδια δεν χρειάζεται να μαγειρευτούν εντελώς, αλλά θα πρέπει να αρχίσουν να μαλακώσουν.
  • Σηκώστε τα κρεμμύδια από το τηγάνι και κρατήστε τα στη μία πλευρά. Στο ίδιο τηγάνι, προσθέστε τα μπέικον και τηγανίστε μέχρι να απελευθερωθεί το μεγαλύτερο μέρος του λίπους και να ροδίσουν. Στραγγίστε σε χαρτί κουζίνας. Προσθέστε τα μαλακωμένα κρεμμύδια, τα μπέικον και τα μανιτάρια στο Bourguignon, βάλτε σε μέτρια φωτιά και μαγειρέψτε για άλλα 20 λεπτά φροντίζοντας να μην βράσουν, καθώς αυτό θα διαλύσει το κρέας πάρα πολύ. Δοκιμάστε και προσθέστε αλάτι και πιπέρι.

Το φαγητό είναι έτοιμο για σερβίρισμα. Καλή απόλαυση!

 

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube

Διαβάστε Eπίσης:

Ενισχύστε το ανοσοποιητικό σας με μοσχάρι με τζίντερ

Μοσχάρι γκούλας: Μια συνταγή του απόλυτου comfort food από τη Δανία

Μοσχαρίσιο ψαρονέφρι slow cooking με σάλτσα μπάρμπεκιου

Κορεάτικη συνταγή με μοσχάρι και λαχανικά

svg%3E svg%3E
svg%3E
Αφιέρωμα στον Διαβήτη healthwebgr svg%3E
Περισσότερα

Ποια είναι η διαφορά ανάμεσα στο μπλε τυρί και το ροκφόρ; 

Το ροκφόρ είναι ένα συγκεκριμένο τύπο μπλε τυριού που προέρχεται από τη Γαλλία, και πιο συγκεκριμένα από την περιοχή Roquefort-sur-Soulzon. Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή νομοθεσία, το ροκφόρ είναι ένα προστατευόμενο γεωγραφικό προϊόν (PGI), γεγονός που σημαίνει ότι μπορεί να παραχθεί μόνο στα συγκεκριμένα εδάφη και με συγκεκριμένες μεθόδους.

Γιατί είναι καλό να τρώτε πρώτα τη σαλάτα και μετά τους υδατάνθρακες στο γεύμα σας 

Όταν καταναλώνουμε τροφές πλούσιες σε γλυκόζη, όπως οι υδατάνθρακες, μπορεί να παρατηρήσουμε απότομες αυξήσεις στα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε ενεργειακά «κραχ» και σε ενδεχόμενη αύξηση της πείνας. Αν τρώμε πρώτα τη σαλάτα, οι φυτικές ίνες που περιέχονται σε αυτήν βοηθούν στη ρύθμιση της απορρόφησης των σακχάρων, οδηγώντας σε πιο σταθερά επίπεδα σακχάρου στο αίμα και μειωμένη αίσθηση πείνας.

Πράσινος χυμός: Η πρωινή δόση ενέργειας και θρέψης που χρειάζεστε

Πράσινος χυμός: Φτιαγμένος από φυλλώδη λαχανικά, φρούτα και άλλα θρεπτικά συστατικά, ο πράσινος χυμός παρέχει έναν εύκολο τρόπο να ξεκινήσετε τη μέρα σας με ενισχυμένη ενέργεια και απαραίτητα θρεπτικά στοιχεία.

Εγκυμοσύνη: Η ανάγκη για θρεπτικά συστατικά που συχνά αγνοείται

Εγκυμοσύνη: Νέα έρευνα αποκαλύπτει ότι πολλές έγκυες ενδέχεται να μην λαμβάνουν τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά για να υποστηρίξουν μια υγιή εγκυμοσύνη, κάτι που μπορεί να έχει σοβαρές συνέπειες για την υγεία τους και την ανάπτυξη του εμβρύου.

Πρωτεΐνη: Ο σύμμαχός σας στην απώλεια βάρους;

Πρωτεΐνη: Η πρωτεΐνη δεν είναι απλώς ένα θρεπτικό συστατικό, αλλά ένα ισχυρό εργαλείο απώλειας βάρους. Βοηθά στον έλεγχο της όρεξης, στη διατήρηση της μυϊκής μάζας και στην αύξηση της θερμογένεσης.

Ο καρπός που χαρίζει ενέργεια καλύτερα κι από τον καφέ 

Ένα από τα βασικά χαρακτηριστικά των goji berries είναι η υψηλή περιεκτικότητά τους σε βιταμίνη C, η οποία ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα, και σε βιταμίνες του συμπλέγματος Β, οι οποίες είναι απαραίτητες για την παραγωγή ενέργειας στο σώμα.

Close Icon