Διατροφή κρέας: Μια εμβληματική συνταγή της γαλλικής κουζίνας, το μοσχάρι Bourgouignon, που θα σας ξετρελάνει με την πλούσια γεύση του.
Αν προσπαθείς να βρεις τι συνταγή να φτιάξεις με μοσχάρι, εμπνεύσου από τη γαλλική κουζίνα! Δοκίμασε κι εσύ να δημιουργήσεις το μοσχάρι Bourguignon. Αποτελεί την επιτομή των γαλλικών γεύσεων. Μπορεί να θεωρείται μπελαλίδικη συνταγή, γιατί χρειάζεται αρκετές ώρες ψήσιμο, αλλά είναι ένα υπέροχο γεύμα για το κυριακάτικο τραπέζι!
Η γαλλική κουζίνα στο σπίτι σας
Υλικά συνταγής:
Για τη μαρινάδα:
- 1 κιλό βόειο κρέας (όπως στήθος, μπριζόλα τσοκ ή βραστό βόειο κρέας)
- 4 φύλλα δάφνης
- 6 σκελίδες σκόρδο, κομμένες
- 1 μικρό ματσάκι φρέσκο θυμάρι
- 1 μπουκάλι καλό γαλλικό κόκκινο κρασί
Για το Bourguignon :
- 4 μεγάλα καρότα, χοντροκομμένα
- 2 κοτσάνια σέλινο, χοντροκομμένα
- 1 μεγάλο κρεμμύδι, χοντροκομμένο
- 1 κ. σ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 1 κ.σ. πελτέ ντομάτας
- 5 κουταλιές της σούπας φυτικό έλαιο
- 1 φλιτζάνι μικρά κρεμμύδια ξεφλουδισμένα
- 1 κ. σ. ανάλατο βούτυρο
- 85 γρ καπνιστό μπέικον
- 2 φλιτζάνια μανιτάρια πλυμένα
- Αλάτι για γεύση
- Φρεσκοτριμμένο πιπέρι, για γεύση
- Φρέσκο μαϊντανό, ψιλοκομμένο
Παρασκευή συνταγής:
- Μαζέψτε τα υλικά της μαρινάδας.
- Κόψτε το βόειο κρέας σε κομμάτια 2 ιντσών. Βάλτε το μοσχάρι, τα φύλλα δάφνης, τις σκελίδες σκόρδου και το θυμάρι σε ένα μεγάλο γυάλινο μπολ. Περιχύστε με το κόκκινο κρασί, σκεπάστε και αφήστε να μαριναριστεί σε δροσερό μέρος ή στο ψυγείο για τουλάχιστον 24 ώρες (το 36 είναι ακόμα καλύτερο).
- Συγκεντρώστε τα υλικά του Bourguignon και προθερμάνετε το φούρνο στους 150 C.
- Αφαιρέστε το κρέας από τη μαρινάδα και το απλώστε σε χαρτί κουζίνας και στεγνώστε το με περισσότερο χαρτί. Κρατήστε τη μαρινάδα στη μία πλευρά.
- Βάλτε ένα πυρίμαχο σκεύος κατσαρόλας σε υψηλή φωτιά. Προσθέστε 4 κουταλιές της σούπας φυτικό λάδι και θερμαίνετέ το μέχρι να ζεσταθεί. Προσθέστε τα μισά κομμάτια κρέατος και τα αλείψτε από όλες τις πλευρές. Αφαιρέστε από τη κατσαρόλα και βάλτε σε ένα πιάτο και επαναλάβετε με το υπόλοιπο κρέας.
- Προσθέστε τα καρότα, το σέλινο και το κρεμμύδι στην κατσαρόλα που χρησιμοποιείται για να ψήσετε το βόειο κρέας και μαγειρέψτε σε μέτρια φωτιά για 5 λεπτά ανακατεύοντας συνεχώς. Πασπαλίστε με το αλεύρι και προσθέστε τον πελτέ ντομάτας και ανακατέψτε ξανά.
- Προσθέστε το κρέας πίσω στην κατσαρόλα, προσθέστε τη μαρινάδα και το ζωμό βοδινού για να καλύψετε το κρέας. Καλύψτε με καπάκι τη κατσαρόλα και τοποθετήστε τη στο φούρνο για 4 ώρες. Να ελέγχετε για να βεβαιωθείτε ότι τα υγρά δεν είναι χαμηλά. Αν είναι, συμπληρώστε με ζωμό κρέατος. Τα υγρά πρέπει να είναι ακριβώς πάνω από το κρέας.
- Μόλις το μοσχάρι bourguignon έχει 4 ώρες στο φούρνο, θα μαγειρευτεί και το κρέας θα μαλακώσει.
- Για να τελειώσετε τη συνταγή, θερμαίνετε την υπόλοιπη 1 κουταλιά της σούπας λάδι και το βούτυρο σε ένα μεγάλο τηγάνι σε μέτρια φωτιά, προσθέστε τα αποφλοιωμένα κρεμμύδια και μαγειρέψτε για 10 λεπτά ανακατεύοντας ή ανακινώντας το τηγάνι περιστασιακά. Τα κρεμμύδια δεν χρειάζεται να μαγειρευτούν εντελώς, αλλά θα πρέπει να αρχίσουν να μαλακώσουν.
- Σηκώστε τα κρεμμύδια από το τηγάνι και κρατήστε τα στη μία πλευρά. Στο ίδιο τηγάνι, προσθέστε τα μπέικον και τηγανίστε μέχρι να απελευθερωθεί το μεγαλύτερο μέρος του λίπους και να ροδίσουν. Στραγγίστε σε χαρτί κουζίνας. Προσθέστε τα μαλακωμένα κρεμμύδια, τα μπέικον και τα μανιτάρια στο Bourguignon, βάλτε σε μέτρια φωτιά και μαγειρέψτε για άλλα 20 λεπτά φροντίζοντας να μην βράσουν, καθώς αυτό θα διαλύσει το κρέας πάρα πολύ. Δοκιμάστε και προσθέστε αλάτι και πιπέρι.
Το φαγητό είναι έτοιμο για σερβίρισμα. Καλή απόλαυση!
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube