Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Διατροφή

Διατροφή κιλά: Η ώρα που τρώμε δείχνει πολλά

Διατροφή κιλά: Η ώρα που τρώμε δείχνει πολλά

Διατροφή κιλά: Μελέτη που έγινε σε περίπου 1.200 ενήλικες στο Ηνωμένο Βασίλειο, και παρουσιάστηκε στο ετήσιο Ευρωπαϊκό και Διεθνές Συνέδριο για την Παχυσαρκία (ECOICO 2020), υποδεικνύει μια σύνδεση ανάμεσα στη μεγαλύτερη αναλογία της ημερήσιας πρόσληψης θερμίδων ενός ατόμου κατά το απόγευμα -με απλά λόγια, το κυρίως γεύμα- και την υψηλότερη συνολική πρόσληψη ενέργειας, αλλά και τη χαμηλότερη ποιότητα διατροφής. Τα τελευταία χρόνια παρατηρείται αυξανόμενο ενδιαφέρον σχετικά με το πώς το χρονικό διάστημα της ημέρας που καταναλώνεται το φαγητό μπορεί να επηρεάσει τον μεταβολισμό και άλλες σωματικές διαδικασίες. Το αίσθημα της πείνας ακολουθεί ένα ισχυρό καθημερινό και ρυθμικό μοτίβο, το οποίο συχνά είναι πιο έντονο αργά μέσα στην ημέρα. Το φαινόμενο αυτό μπορεί να επηρεάσει τόσο το είδος όσο και την ποσότητα του φαγητού που καταναλώνουμε. Σκοπός της έρευνας της Judith Baird από το Κέντρο NICHE του Πανεπιστημίου Ulster στη Βόρεια Ιρλανδία, λοιπόν, ήταν να διερευνήσει τον συσχετισμό ανάμεσα στην πρόσληψη ενέργειας κατά τη διάρκεια του απογεύματος και τη συνολική πρόσληψη ενέργειας και την ποιότητα της διατροφής.

Η επιστημονική ομάδα επέλεξε μια ομάδα 1.177 ενηλίκων 19-64 ετών από την Εθνική Έρευνα Διατροφής του Ηνωμένου Βασιλείου, χρησιμοποιώντας δεδομένα που περιελάμβαναν λεπτομερείς πληροφορίες για την κατανάλωση τροφίμων, την πρόσληψη θρεπτικών συστατικών και τη διατροφική κατάσταση του γενικού πληθυσμού της χώρας από 18 μηνών και άνω, εξετάζοντας ένα αντιπροσωπευτικό δείγμα περίπου 1000 συμμετεχόντων κάθε χρόνο (2012-2017).

 

diatrofi-peritta-kila.jpg

ΚΙΛΑ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΟΥ: ΠΩΣ ΘΑ ΔΙΑΤΗΡΗΣΕΤΕ ΣΤΑΘΕΡΟ ΤΟ ΒΑΡΟΣ ΣΑΣ

Οι συμμετέχοντες χωρίστηκαν σε τέσσερις ίσες ομάδες, βάσει της αναλογίας της ημερήσιας πρόσληψης ενέργειας μετά τις 18:00 το απόγευμα, από την χαμηλότερη κάτω του 31,4% έως την υψηλότερη, της οποίας η απογευματινή κατανάλωση φαγητού ξεπερνούσε το 48,6% της συνολικής πρόσληψης ενέργειας. Η ποιότητα της διατροφής αξιολογήθηκε μέσω βαθμολόγησης των ημερολογίων διατροφής που κρατούσαν οι συμμετέχοντες βάσει του Οδηγού Τροφίμων Πλούσιων σε Θρεπτικά Συστατικά, ο οποίος κατηγοριοποιεί και βαθμολογεί τα τρόφιμα σύμφωνα με την αναλογία τους σε σημαντικά θρεπτικά συστατικά και το περιεχόμενό τους σε ενέργεια.

diatrofh.jpg

 

Σε όλη την ομάδα του δείγματος, η πρόσληψη ενέργειας το απόγευμα αντιστοιχούσε κατά μέσο όρο σε σχεδόν το 40% της ημερήσιας πρόσληψης ενέργειας (39,8%). Οι συγγραφείς βρήκαν μια σημαντική ποικιλία στη συνολική πρόσληψη ενέργειας των τεσσάρων ομάδων συμμετεχόντων, με τα άτομα που βρίσκονταν στην ομάδα της χαμηλότερης πρόσληψης το απόγευμα να καταναλώνουν λιγότερες θερμίδες συνολικά κατά τη διάρκεια της ημέρας συγκριτικά με όλες τις υπόλοιπες ομάδες. Η ποιότητα της διατροφής διέφερε και αυτή ανάμεσα στις ομάδες συμμετεχόντων, με εκείνους που κατανάλωναν τη μεγαλύτερη αναλογία της πρόσληψης ενέργειας το απόγευμα να έχουν σημαντικά χειρότερη βαθμολογία στον Οδηγό Τροφίμων Πλούσιων σε Θρεπτικά Συστατικά από τους υπόλοιπους.

«Τα αποτελέσματά μας υποδεικνύουν ότι η κατανάλωση μιας μικρότερης αναλογίας από την πρόσληψη ενέργειας το απόγευμα μπορεί να σχετίζεται με μικρότερη ημερήσια πρόσληψη ενέργειας, ενώ η κατανάλωση μεγαλύτερης αναλογίας σχετίζεται με χαμηλότερη ποιότητα διατροφής», αναφέρουν οι συγγραφείς και καταλήγουν: «Το χρονικό διάστημα της πρόσληψης ενέργειας μπορεί να είναι σημαντική τροποποιητική συμπεριφορά που θα πρέπει να σκεφτούμε για μελλοντικές διατροφικές παρεμβάσεις. Τώρα χρειάζεται περαιτέρω ανάλυση ώστε να εξεταστεί αν το μοίρασμα της πρόσληψης ενέργειας ή/και το είδος του φαγητού που καταναλώνεται το απόγευμα σχετίζονται με μέτρα της σύνθεσης του σώματος και της καρδιομεταβολικής υγείας».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube

Διαβάστε Eπίσης:

Πώς να διαλέξετε τα αβοκάντο σας

Πώς να κάνετε τις σαλάτες σας πιο γευστικές

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Απολαυστική σπιτική πίτσα με προζύμι

Σπιτική πίτσα με προζύμι: Η πίτσα με προζύμι (sourdough) είναι μια πιο υγιεινή και γευστική εκδοχή της κλασικής πίτσας, χάρη στη φυσική ζύμωση που προσφέρει το προζύμι. Αυτό το είδος ζύμης έχει πλούσια γεύση, τραγανή κρούστα

Το όσπριο που έχει περισσότερη πρωτεΐνη από τα αυγά 

Η σόγια μπορεί να καταναλωθεί με διάφορους τρόπους, όπως σε μορφή tofu, tempeh, σόγιας σε σπόρους, ελαιούχων προϊόντων και γάλατος σόγιας. Το tofu, για παράδειγμα, είναι μια δημοφιλής επιλογή, καθώς είναι πλούσιο σε πρωτεΐνη και μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε πολλές συνταγές.

Αυτά είναι τα φρούτα πιο πλούσια σε αντιοξειδωτικά

Αντιοξειδωτικά: Τα αντιοξειδωτικά είναι σημαντικά για την υγεία μας, καθώς βοηθούν στην καταπολέμηση των ελεύθερων ριζών που προκαλούν γήρανση και χρόνιες ασθένειες. Ορισμένα φρούτα είναι ιδιαίτερα πλούσια

Γιατί είναι τόσο σημαντικά τα ενδιάμεσα γεύματα;

Ενδιάμεσα Γεύματα: Τα σνακ παίζουν σημαντικό ρόλο στη διατροφή μας, καθώς βοηθούν στη διατήρηση της ενέργειας, στη σταθεροποίηση του σακχάρου στο αίμα και στην αποφυγή της υπερκατανάλωσης τροφής στα κυρίως γεύματα.

8 τροφές για υγιή πέψη

Πέψη διατροφή: Η σωστή διατροφή παίζει σημαντικό ρόλο στη λειτουργία του πεπτικού συστήματος. Ορισμένες τροφές είναι ιδιαίτερα ωφέλιμες, καθώς περιέχουν φυτικές ίνες, ένζυμα και προβιοτικά που διευκολύνουν την πέψη και προλαμβάνουν δυσφορία,

Η πιο εύκολη νηστίσιμη συνταγή για φάβα

Φάβα: Η φάβα είναι ένα από τα πιο αγαπημένα ελληνικά όσπρια, με ιστορία που χάνεται στα βάθη των αιώνων. Ιδιαίτερα δημοφιλής στη Σαντορίνη, ξεχωρίζει για τη βελούδινη υφή και τη γλυκιά, γεμάτη γεύση της.

3 ροφήματα χωρίς καφέ για άμεση ενέργεια

Ροφήματα Ενέργεια: Ο καφές είναι η πιο δημοφιλής επιλογή για ενέργεια, αλλά δεν είναι η μόνη. Υπάρχουν φυσικά ροφήματα που μπορούν να σας δώσουν γρήγορη τόνωση χωρίς τις παρενέργειες της υπερβολικής καφεΐνης.

Close Icon