Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Διατροφή

Διατροφή: Κι όμως καθορίζεται από το χαρακτήρα σας

Διατροφή: Κι όμως καθορίζεται από το χαρακτήρα σας

Είστε «ανοιχτοί» ή «κλειστοί»; Ευαίσθητοι ή ορθολογικοί; Ανάλογα λοιπόν θα γεμίσετε και το πιάτο σας…


Είστε «ανοιχτοί» ή «κλειστοί»; Ευαίσθητοι ή ορθολογικοί; Ανάλογα λοιπόν θα γεμίσετε και το πιάτο σας… Αν είστε ένα άτομο ανοιχτό στο να δοκιμάζει νέα πράγματα, μια προσωπικότητα «ζεστή» και ευγενική, τότε είναι πιο πιθανό να επιλέξετε τη vegan διατροφή. Αν πάλι είστε πιο «κλειστοί» και ίσως κάποιες φορές πιο απότομοι στις αντιδράσεις σας, τότε ίσως προτιμάτε περισσότερο το κρέας. Αυτό τουλάχιστον υποστηρίζει ανασκόπηση μελετών που διεξήχθη από ερευνητές του Πανεπιστημίου της Ζυρίχης στην Ελβετία και δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Apetite.

Τι μελέτησαν οι ερευνητές

Στην εν λόγω ανασκόπηση, οι ερευνητές εξέτασαν 17 μελέτες σχετικά με τα χαρακτηριστικά της προσωπικότητας και τη διατροφή σε μια προσπάθεια να προσδιορίσουν αν τα άτομα που κάνουν συγκεκριμένες διατροφικές επιλογές, μοιράζονται κοινά στοιχεία στο χαρακτήρα τους. Στις μελέτες συμμετείχαν περίπου 70.000 συμμετέχοντες από τη Γερμανία, τις ΗΠΑ και τη Νέα Ζηλανδία.

Οι συμμετέχοντες βαθμολόγησαν σε μια κλίμακα από το 1 έως το 5 το πόσο συμφωνούν ή διαφωνούν με σύντομες φράσεις που είχαν να κάνουν με την προσωπικότητα και τα συναισθήματά τους, όπως «νιώθω άνετα με τους ανθρώπους γύρω μου» ή «έχω να πω έναν καλό λόγο για όλους». Όλες οι μελέτες επικεντρώθηκαν σε συγκεκριμένα χαρακτηριστικά της προσωπικότητας των ατόμων, βασιζόμενες στη θεωρία στον κλάδο της ψυχολογίας που αφορά τα «5 βασικά γνωρίσματα της προσωπικότητας», τα οποία είναι:

  • Η δεκτικότητα.
  • Η θετικότητα.
  • Ο νευρωτισμός (αφορά άτομα που δεν ανταποκρίνονται αποτελεσματικά σε στρεσογόνους παράγοντες και είναι πιο πιθανό να ερμηνεύουν συνήθεις καταστάσεις, όπως μικρές απογοητεύσεις ως απελπιστικά δύσκολες).
  • Η εξωστρέφεια.
  • Η ευσυνειδησία.

 

Σύμφωνα με τα συμπεράσματά τους, οι παράγοντες «πίσω» από τις αποφάσεις μας ως προς το φαγητό που καταναλώνουμε υφίστανται και παίζουν σημαντικό ρόλο.

Ποια στοιχεία της προσωπικότητας είναι πιο πιθανό να μοιράζονται οι vegan

Η μελέτη δεν βρήκε σταθερές συσχετίσεις μεταξύ νευρωτισμού, εξωστρέφειας, ευσυνειδησίας και διατροφικού στυλ, υποδηλώνοντας ότι μόνο η δεκτικότητα και η θετικότητα ήταν κατά βάση εκείνα τα χαρακτηριστικά που διέφεραν μεταξύ vegan και κρεατοφάγων. Τα άτομα που επιλέγουν μια vegan διατροφή κινητοποιούνται από σκέψεις όπως η βιωσιμότητα, τα δικαιώματα των ζώων και η μείωση των κινδύνων για τη δημόσια υγεία, όπως δήλωσε ο συγγραφέας της μελέτης Κρίστοφερ Χόπγουντ, καθηγητής ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο της Ζυρίχης.

Κατά τον ίδιο, τέτοιες σκέψεις φανερώνουν άτομα με περιέργεια για γνώση και προθυμία να δοκιμάσουν νέα πράγματα. Η δεκτικότητα συνδέεται περισσότερο με το φιλελευθερισμό, την αλληλεγγύη, τη συμπόνια και την ενσυναίσθηση. Όπως αποκάλυψε, τα vegan άτομα είναι πιο πιθανό να είναι «ζεστά», συμπονετικά, ευγενικά, «ανοιχτά» και καλοπροαίρετα. Όσον αφορά τα φύλα, οι ερευνητές αποκάλυψαν ότι οι γυναίκες είναι πιο πιθανό να είναι δεκτικές και τελικά να επιλέξουν μια vegan διατροφή.

 

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube

Διαβάστε Eπίσης:

Δημιουργήστε εύκολα και υγιεινά σνακ για τα παιδιά

Διατροφή παιδιού: Ποιο μέταλλο δεν πρέπει να λείπει από το πιάτο του;

Πόσο καλό κάνει η σόγια στον οργανισμό μας;

Λεμόνι κύμινο: Η μαγική συνταγή για απώλεια λίπους

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Πώς να κάνετε τις σαλάτες σας πιο γευστικές

Σαλάτες: Οι σαλάτες δεν χρειάζεται να είναι βαρετές! Με μερικές δημιουργικές πινελιές, μπορείτε να τις κάνετε πιο γευστικές και απολαυστικές. Δοκιμάστε αυτούς τους επτά τρόπους

Απολαυστική σπιτική πίτσα με προζύμι

Σπιτική πίτσα με προζύμι: Η πίτσα με προζύμι (sourdough) είναι μια πιο υγιεινή και γευστική εκδοχή της κλασικής πίτσας, χάρη στη φυσική ζύμωση που προσφέρει το προζύμι. Αυτό το είδος ζύμης έχει πλούσια γεύση, τραγανή κρούστα

Το όσπριο που έχει περισσότερη πρωτεΐνη από τα αυγά 

Η σόγια μπορεί να καταναλωθεί με διάφορους τρόπους, όπως σε μορφή tofu, tempeh, σόγιας σε σπόρους, ελαιούχων προϊόντων και γάλατος σόγιας. Το tofu, για παράδειγμα, είναι μια δημοφιλής επιλογή, καθώς είναι πλούσιο σε πρωτεΐνη και μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε πολλές συνταγές.

Αυτά είναι τα φρούτα πιο πλούσια σε αντιοξειδωτικά

Αντιοξειδωτικά: Τα αντιοξειδωτικά είναι σημαντικά για την υγεία μας, καθώς βοηθούν στην καταπολέμηση των ελεύθερων ριζών που προκαλούν γήρανση και χρόνιες ασθένειες. Ορισμένα φρούτα είναι ιδιαίτερα πλούσια

Γιατί είναι τόσο σημαντικά τα ενδιάμεσα γεύματα;

Ενδιάμεσα Γεύματα: Τα σνακ παίζουν σημαντικό ρόλο στη διατροφή μας, καθώς βοηθούν στη διατήρηση της ενέργειας, στη σταθεροποίηση του σακχάρου στο αίμα και στην αποφυγή της υπερκατανάλωσης τροφής στα κυρίως γεύματα.

8 τροφές για υγιή πέψη

Πέψη διατροφή: Η σωστή διατροφή παίζει σημαντικό ρόλο στη λειτουργία του πεπτικού συστήματος. Ορισμένες τροφές είναι ιδιαίτερα ωφέλιμες, καθώς περιέχουν φυτικές ίνες, ένζυμα και προβιοτικά που διευκολύνουν την πέψη και προλαμβάνουν δυσφορία,

Η πιο εύκολη νηστίσιμη συνταγή για φάβα

Φάβα: Η φάβα είναι ένα από τα πιο αγαπημένα ελληνικά όσπρια, με ιστορία που χάνεται στα βάθη των αιώνων. Ιδιαίτερα δημοφιλής στη Σαντορίνη, ξεχωρίζει για τη βελούδινη υφή και τη γλυκιά, γεμάτη γεύση της.

Close Icon