Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Διατροφή

Διατροφή καρκίνος διαβήτης: Η αντιφλεγμονώδης διατροφή που προφυλάσσει από τον καρκίνο και τον διαβήτη

Διατροφή καρκίνος διαβήτης: Η αντιφλεγμονώδης διατροφή που προφυλάσσει από τον καρκίνο και τον διαβήτη

Αν υπάρχει ένας λόγος που οι λαοί της Μεσογείου ζουν περισσότερο και έχουν καλύτερη ποιότητα ζωής, αυτός είναι η διατροφή - Το διατροφικό μοτίβο που ακολουθούν τους προσφέρει καλύτερη καρδιακή και εγκεφαλική υγεία και τους προστατεύει από αρκετές σοβαρές παθήσεις, μεταξύ των οποίων ο καρκίνος και ο διαβήτης τύπου 2



Διατροφή καρκίνος διαβήτης: Δε θα ήταν η κορυφαία διατροφή επί σειρά δεκαετιών αν δεν ήταν πραγματικά ωφέλιμη για την υγεία. Σε αντίθεση με πολλές άλλες δίαιτες, υπάρχει πληθώρα έγκριτων επιστημονικών μελετών που υποστηρίζουν τα οφέλη της μεσογειακής διατροφής σε διάφορους τομείς της υγείας.

Σε αυτούς περιλαμβάνονται:


Καρδιακή υγεία

Όπως και η δίαιτα DASH, η μεσογειακή διατροφή είναι γνωστό πως προστατεύει την καρδιά. Σε μια μεγάλη μελέτη περισσότερων από 30.000 γυναικών βρέθηκε ότι η προσκόλληση στο συγκεκριμένο διατροφικό πλάνο για μια περίοδο 10 ετών οδηγεί σε χαμηλότερο κίνδυνο εμφραγμάτων, εγκεφαλικών επεισοδίων και καρδιακής ανεπάρκειας. Σε άλλη μελέτη, οι συμμετέχοντες είχαν χαμηλότερη αρτηριακή πίεση, μετά από μόλις έξι μήνες προσκόλλησης στη μεσογειακή διατροφή. Οι ερευνητές αποδίδουν αυτά τα θετικά αποτελέσματα στην αφθονία υγιεινών για την καρδιά θρεπτικών συστατικών που βρίσκονται στα τρόφιμα ολικής άλεσης που περιέχονται στη διατροφή αυτή, όπως τα αντιοξειδωτικά από τα φρέσκα φρούτα και λαχανικά, οι φυτικές ίνες που βρίσκονται στα δημητριακά ολικής άλεσης και τα υγιεινά ακόρεστα λιπαρά που περιέχονται στο ψάρι, τους ξηρούς καρπούς και το ελαιόλαδο.

Κίνδυνος καρκίνου

Μια αναλυτική επανεξέταση του 2017 υποστηρίζει ότι οι άνθρωποι που ζουν στην περιοχή της Μεσογείου έχουν χαμηλότερα ποσοστά καρκίνου από όσους ζουν στη βόρεια Ευρώπη και στις ΗΠΑ και οι συγγραφείς πιστώνουν αυτό το εντυπωσιακό στατιστικό στη μεσογειακή διατροφή. Η έρευνα βρήκε, επίσης, ότι η κατανάλωση βασικών τροφίμων της μεσογειακής διατροφής μειώνει τα επίπεδα των φλεγμονωδών δεικτών που σχετίζονται με την ανάπτυξη των όγκων.

Απώλεια βάρους

Σε μια μελέτη περισσότερων από 10.000 ανδρών και γυναικών από την Ισπανία διάρκειας πέντε ετών, οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι όσοι ακολουθούσαν πιο πιστά τη μεσογειακή διατροφή έπαιρναν το λιγότερο βάρος ετησίως (και είχαν τον χαμηλότερο κίνδυνο σημαντικής αύξησης του βάρους) συγκριτικά με όσους δεν ήταν εξίσου προσκολλημένοι στη μεσογειακή διατροφή. Επιπλέον, όταν συγκρίθηκε με τη διατροφή χαμηλών λιπαρών σε άλλη μελέτη, η μεσογειακή διατροφή είχε αποτέλεσμα σχεδόν τον διπλασιασμό της απώλειας βάρους, λόγω της υψηλότερης πρόσληψης κορεσμένων λιπαρών και φυτικών ινών που τείνουν να σταθεροποιούν το σάκχαρο του αίματος, σημειώνουν οι ειδικοί.

Διαβήτης τύπου 2

Σε μια επανεξέταση μελετών του 2015, η μεσογειακή διατροφή σχετίστηκε με καλύτερο γλυκαιμικό έλεγχο συγκριτικά με άλλες δίαιτες. Πρακτικά, αυτό σημαίνει ότι οι ερευνητές θεωρούν ότι η υψηλή πρόσληψη πολυφαινολών (φυτικές ενώσεις που λειτουργούν σαν αντιοξειδωτικά) από φρούτα, λαχανικά, δημητριακά ολικής άλεσης και ξηρούς καρπούς μπορεί να βελτιώσει την ευαισθησία στην ινσουλίνη και ως εκ τούτου να μειώσει τον κίνδυνο διαβήτη τύπου 2.

Εγκεφαλική λειτουργία

Οι επιστήμονες υποθέτουν, επίσης, ότι οι πολυφαινόλες μπορεί να είναι ωφέλιμες για την υγεία του εγκεφάλου, ειδικά στο πλαίσιο της κατάθλιψης, καθώς οι πολυφαινόλες επηρεάζουν τους νευροδιαβιβαστές στον εγκέφαλο που έχουν υπό την ευθύνη τους της αντικαταθλιπτικές δραστηριότητες. Εκτός από την τακτική άσκηση, τη διακοπή του καπνίσματος και τη διατήρηση ενός υγιούς βάρους, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας συστήνει, επίσης, την προσκόλληση στη μεσογειακή διατροφή για τη μείωση του κινδύνου ανάπτυξης άνοιας, καθώς είναι «η εκτενέστερα μελετημένη διατροφική προσέγγιση όσον αφορά στη γνωστική λειτουργία».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube

Διαβάστε Eπίσης:

Ποιες τροφές συμβάλλουν στην πρόληψη της οστεοπόρωσης

Πώς μπορώ να τονώσω το κολλαγόνο στον οργανισμό μου

Ποιες τροφές είναι πλούσιες σε σίδηρο

svg%3E svg%3E
svg%3E
Αφιέρωμα στον Διαβήτη healthwebgr svg%3E
Περισσότερα

Γιατί είναι καλό να τρώτε πρώτα τη σαλάτα και μετά τους υδατάνθρακες στο γεύμα σας 

Όταν καταναλώνουμε τροφές πλούσιες σε γλυκόζη, όπως οι υδατάνθρακες, μπορεί να παρατηρήσουμε απότομες αυξήσεις στα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε ενεργειακά «κραχ» και σε ενδεχόμενη αύξηση της πείνας. Αν τρώμε πρώτα τη σαλάτα, οι φυτικές ίνες που περιέχονται σε αυτήν βοηθούν στη ρύθμιση της απορρόφησης των σακχάρων, οδηγώντας σε πιο σταθερά επίπεδα σακχάρου στο αίμα και μειωμένη αίσθηση πείνας.

Πράσινος χυμός: Η πρωινή δόση ενέργειας και θρέψης που χρειάζεστε

Πράσινος χυμός: Φτιαγμένος από φυλλώδη λαχανικά, φρούτα και άλλα θρεπτικά συστατικά, ο πράσινος χυμός παρέχει έναν εύκολο τρόπο να ξεκινήσετε τη μέρα σας με ενισχυμένη ενέργεια και απαραίτητα θρεπτικά στοιχεία.

Εγκυμοσύνη: Η ανάγκη για θρεπτικά συστατικά που συχνά αγνοείται

Εγκυμοσύνη: Νέα έρευνα αποκαλύπτει ότι πολλές έγκυες ενδέχεται να μην λαμβάνουν τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά για να υποστηρίξουν μια υγιή εγκυμοσύνη, κάτι που μπορεί να έχει σοβαρές συνέπειες για την υγεία τους και την ανάπτυξη του εμβρύου.

Πρωτεΐνη: Ο σύμμαχός σας στην απώλεια βάρους;

Πρωτεΐνη: Η πρωτεΐνη δεν είναι απλώς ένα θρεπτικό συστατικό, αλλά ένα ισχυρό εργαλείο απώλειας βάρους. Βοηθά στον έλεγχο της όρεξης, στη διατήρηση της μυϊκής μάζας και στην αύξηση της θερμογένεσης.

Ο καρπός που χαρίζει ενέργεια καλύτερα κι από τον καφέ 

Ένα από τα βασικά χαρακτηριστικά των goji berries είναι η υψηλή περιεκτικότητά τους σε βιταμίνη C, η οποία ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα, και σε βιταμίνες του συμπλέγματος Β, οι οποίες είναι απαραίτητες για την παραγωγή ενέργειας στο σώμα.

Ασβέστιο: Υγιεινά ροφήματα για ισχυρά οστά

Ασβέστιο: Το ασβέστιο είναι ένα από τα πιο σημαντικά μέταλλα για το σώμα, καθώς συμβάλλει στην υγεία των οστών, των δοντιών, του νευρικού συστήματος και της καρδιοαγγειακής λειτουργίας.

Close Icon