Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Διατροφή

Διατροφή καρδιά έμφραγμα: Ποια λαχανικά μειώνουν τον κίνδυνο

Διατροφή καρδιά έμφραγμα: Ποια λαχανικά μειώνουν τον κίνδυνο

Διατροφή καρδιά έμφραγμα: Έναν νέο σύμμαχο για τις γυναίκες που πάσχουν από αγγειακή νόσο αποκάλυψε πρόσφατη έρευνα από την Σχολή Ιατρικών Επιστημών και Επιστημών Υγείας του Πανεπιστημίου ECU και το Πανεπιστήμιο της Δυτικής Αυστραλίας. Τα ευρήματα δημοσιεύονται στο British Journal of Nutrition. Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανέδειξε η πολυετής μελέτη των διατροφικών συνηθειών 684 μεσήλικων γυναικών από την Αυστραλία, τα σταυρανθή λαχανικά όπως το μπρόκολο, τα λαχανάκια Βρυξελλών και το λάχανο μπορούν να λειτουργήσουν αποτρεπτικά στη συσσώρευση ασβεστίου στις αρτηρίες. Αυτή η εναπόθεση ασβεστίου, καθώς και άλλων ουσιών όπως η χοληστερόλη, σχηματίζει την αθηρωματική πλάκα που μειώνει τη ροή του αίματος στα αγγεία, οδηγώντας προοδευτικά σε έμφραγμα ή εγκεφαλικό επεισόδιο.

Η τωρινή μελέτη, εξηγεί η επικεφαλής ερευνήτρια Δρ Lauren Blekkenhorst, έρχεται να προσθέσει νέα γνώση αναφορικά με τη σύνδεση της αυξημένης κατανάλωσης σταυρανθών λαχανικών και του μειωμένου κινδύνου καρδιαγγειακών παθήσεων που είχαν διαπιστώσει παλαιότερες έρευνες, ρίχνοντας φως στους μηχανισμούς που ευθύνονται για αυτή τη σχέση. Η βιταμίνη Κ που βρίσκεται σε υψηλές συγκεντρώσεις στα σταυρανθή, πιθανώς εμπλέκεται στην αναστολή της διαδικασίας ασβεστοποίησης που συμβαίνει στα αιμοφόρα αγγεία μας. Οι γυναίκες της μελέτης που κατανάλωναν περισσότερα από 45 γραμμάρια σταυρανθών λαχανικών κάθε μέρα (π.χ. ¼ φλιτζάνι μπρόκολο στον ατμό ή ½ φλιτζάνι ωμό λάχανο) είχαν 46% λιγότερες πιθανότητες να αυξημένης συσσώρευσης ασβεστίου στην αορτή σε σύγκριση με όσες κατανάλωναν λίγο ή και καθόλου καταναλώνουν λίγο έως καθόλου. Βέβαια δεν πρέπει κανείς να επαναπαύεται στο μπρόκολο, το λάχανο και τα λαχανάκια Βρυξελλών, διευκρινίζει η Δρ Blekkenhorst, η οποία προτείνει την κατανάλωση διαφόρων λαχανικών καθημερινά για καλή υγεία και ευεξία.

laxanika.jpg

 

Το Ίδρυμα Καρδιολογίας της Αυστραλίας χαιρέτισε την πρόσφατη έρευνα, με τη Διευθύντρια Beth Meertens να εκφράζει προσδοκίες για περαιτέρω μελέτη στο συγκεκριμένο πεδίο, καθώς οι καρδιακές παθήσεις αποτελούν την κύρια αιτία θανάτου στην Αυστραλία και πίσω από το μεγαλύτερο ποσοστό τους (65,5%) κρύβεται η κακή διατροφή. Οι οδηγίες του προς τους Αυστραλούς περιλαμβάνουν μια διατροφή με τουλάχιστον πέντε μερίδες λαχανικών καθημερινά, καθώς επίσης φρούτα, θαλασσινά, άπαχο κρέας, γαλακτοκομικά προϊόντα και υγιεινά έλαια από ξηρούς καρπούς και σπόρους. Τέλος, αναφέρεται πως στη μελέτη συμμετείχαν ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Flinders, το Πανεπιστήμιο του Σίδνεϊ, το Πανεπιστήμιο της Μινεσότα, και το Ινστιτούτο Έρευνας για τη Γήρανση Hinda and Arthur Marcus του Hebrew SeniorLife που υπάγεται στην Ιατρική Σχολή του Χάρβαρντ.

laxanika1.jpg

 

 

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube

Διαβάστε Eπίσης:

Μέλι: Τι θα πρέπει να προσέξετε;

Αναψυκτικά: Γιατί μας εθίζουν τόσο πολύ;

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Brunch: Ιδέες για λαχταριστές δημιουργίες

Brunch: Το brunch δεν είναι απλώς ένα γεύμα, αλλά μια ευκαιρία να μοιραστείτε στιγμές με τα αγαπημένα σας πρόσωπα. Δοκιμάστε αυτές τις συνταγές για να προσθέσετε γεύση και δημιουργικότητα στο τραπέζι σας.

Ηλιόσπορος: Ένας θησαυρός για την υγεία των οστών

Ηλιόσπορος: Χάρη στα θρεπτικά συστατικά που περιέχουν, όπως μαγνήσιο, φώσφορο και βιταμίνη Ε, μπορούν να βοηθήσουν στη διατήρηση γερών οστών και στην πρόληψη ασθενειών όπως η οστεοπόρωση.

Αυτό το πρωινό για μακροζωία τρώνε οι γηραιότεροι άνθρωποι του κόσμου 

Στην Ικαρία, για παράδειγμα, οι γηραιότεροι συχνά ξεκινούν την ημέρα τους με ένα φλιτζάνι τσάι από βότανα, που συνδυάζεται με ψωμί ολικής αλέσεως και ελαιόλαδο, συνοδευόμενο από ελιές και φρέσκα λαχανικά. Αυτές οι τροφές όχι μόνο είναι θρεπτικές αλλά και γεμάτες αντιοξειδωτικά, που βοηθούν στην καταπολέμηση της φθοράς που προκαλούν οι ελεύθερες ρίζες.

Πώς να φτιάξετε πεντανόστιμο σπιτικό ψωμί;

Ψωμί DIY: Μπορείτε να απολαύσετε φρέσκο ​​ψωμί που θα γεμίσει το σπίτι σας με άρωμα και ζεστασιά. Ξεκινήστε σήμερα και ανακαλύψτε τη μαγεία του σπιτικού ψωμιού!

Πώς να ενθαρρύνετε τα παιδιά να τρώνε υγιεινά;

Υγιεινή διατροφή: Η ανάπτυξη υγιεινών διατροφικών συνηθειών στα παιδιά απαιτεί υπομονή και δημιουργικότητα. Προσφέρετε υγιεινό φαγητό ως διασκεδαστική εμπειρία και δώστε τους την ευκαιρία να συμμετάσχουν στην προετοιμασία του.

Vegan Sushi: Μια νόστιμη εναλλακτική για τους λάτρεις της φύσης

Vegan Sushi: Το σούσι λαχανικών είναι μια νόστιμη, πρωτοποριακή και βιώσιμη εκδοχή της παραδοσιακής ιαπωνικής κουζίνας. Δεν απευθύνεται μόνο σε χορτοφάγους, αλλά και σε όλους όσους αναζητούν νέες γεύσεις και έναν πιο συνειδητό τρόπο διατροφής.

Τα τηγανητά αβγά γίνονται καλύτερα αν μπορείς να τα συνδυάσεις 

Ένας άλλος δημοφιλής συνδυασμός είναι τα τηγανητά αυγά με ντομάτα και φέτα. Η φρεσκάδα της ντομάτας και η αλμυρή γεύση της φέτας δίνουν μια μεσογειακή αίσθηση στο πιάτο. Μπορείτε να κόψετε ντομάτες σε φέτες και να τις τηγανίσετε ελαφρώς πριν προσθέσετε τα αυγά, προσθέτοντας έτσι χρώμα και γεύση.

Close Icon