Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Διατροφή

Διατροφή: Κάνει να τρώμε συχνά γλυκοπατάτες;

Διατροφή: Κάνει να τρώμε συχνά γλυκοπατάτες;

Διατροφή: Οι γλυκοπατάτες κέρδισαν το όνομα «υπερτροφή» λόγω της ποσότητας των θρεπτικών συστατικών που έχουν.


Οι γλυκοπατάτες είναι γεμάτες θρεπτικά συστατικά που τις κάνουν να αξίζει να τις έχετε όλο το χρόνο. Η αλήθεια είναι ότι δεν είναι πατάτες. Είναι φυσικά γλυκές ρίζες στην οικογένεια της πρωινής δόξας. Αν και οι ιθαγενείς της Αμερικής καλλιεργούσαν γλυκοπατάτες όταν ο Κολόμβος ήρθε στην Αμερική το 1492, αυτά τα λαχανικά αναπτύσσονταν στο Περού ήδη από το 750 π.Χ. Υπάρχουν εκατοντάδες είδη γλυκοπατάτας. Ορισμένα έχουν λευκή ή κρεμ σάρκα. Άλλα είναι κίτρινα, κόκκινα ή μοβ. Το “Covington” είναι η ποικιλία που είναι πιο πιθανό να βρείτε στο κατάστημα. Έχει ροζ δέρμα και λαμπερό πορτοκαλί πολτό.

Θρεπτικά συστατικά ανά μερίδα

Μία γλυκοπατάτα έχει:

  • Θερμίδες: 112
  • Λίπος: 0,07 γρ
  • Υδατάνθρακες: 26 γραμμάρια
  • Πρωτεΐνη: 2 γραμμάρια
  • Φυτικές ίνες: 3,9 γραμμάρια

Βιταμίνες και μεταλλικά στοιχεία

Μόνο μια γλυκοπατάτα σας δίνει το 400% της βιταμίνης Α που χρειάζεστε κάθε μέρα. Αυτό βοηθά να διατηρήσετε τα μάτια σας υγιή καθώς και το ανοσοποιητικό σας σύστημα, την άμυνα του οργανισμού σας ενάντια στα μικρόβια. Είναι επίσης καλό για το αναπαραγωγικό σας σύστημα και όργανα όπως η καρδιά και τα νεφρά σας.

Οι γλυκοπατάτες είναι πλούσιες σε:

  • βιταμίνες Β
  • Βιταμίνη C
  • Ασβέστιο
  • Σίδερο
  • Μαγνήσιο
  • Φώσφορος
  • Κάλιο
  • Θειαμίνη
  • Ψευδάργυρος

Οι φυσικές ενώσεις που ονομάζονται καροτενοειδή δίνουν στις γλυκοπατάτες το πλούσιο χρώμα τους. Τα καροτενοειδή είναι επίσης αντιοξειδωτικά, πράγμα που σημαίνει ότι έχουν τη δύναμη να προστατεύουν τα κύτταρα σας από την καθημερινή βλάβη.

Οφέλη για την υγεία

Οι γλυκοπατάτες κέρδισαν το όνομα «υπερτροφή» λόγω της ποσότητας των θρεπτικών συστατικών που έχουν. Μελέτες δείχνουν ότι μπορούν να βοηθήσουν με:

  • Καρκίνος. Τα καροτενοειδή στις γλυκοπατάτες μπορεί να μειώσουν τον κίνδυνο για καρκίνο. Οι μωβ γλυκοπατάτες έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε μια άλλη φυσική ένωση που ονομάζεται ανθοκυανίνη που μπορεί να μειώσει τις πιθανότητές σας για καρκίνο του παχέος εντέρου.
  • Διαβήτης. Οι ενώσεις στις γλυκοπατάτες θα μπορούσαν να βοηθήσουν στον έλεγχο του σακχάρου στο αίμα. Όταν βράζονται, οι γλυκοπατάτες έχουν χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη (GI), πράγμα που σημαίνει ότι δεν θα αυξήσουν το σάκχαρό σας τόσο γρήγορα όσο τα τρόφιμα με υψηλό γλυκαιμικό δείκτη.
  • Καρδιακή ασθένεια. Έρευνες δείχνουν ότι οι γλυκοπατάτες μπορούν να μειώσουν την «κακή» χοληστερόλη LDL, η οποία μπορεί να μειώσει τις πιθανότητες για καρδιακά προβλήματα.
  • Εκφυλισμός της ωχράς κηλίδας. Μεγάλες ποσότητες βήτα-καροτίνης και βιταμίνης Α, που βρίσκονται στις γλυκοπατάτες, μπορούν να μειώσουν τις πιθανότητές σας να πάθετε αυτή την ασθένεια των ματιών, η οποία είναι η πιο κοινή αιτία απώλειας όρασης.
  • Ευσαρκία. Οι μοβ γλυκοπατάτες μπορεί να βοηθήσουν στη μείωση της φλεγμονής στο σώμα σας και να εμποδίσουν την ανάπτυξη των λιποκυττάρων, κάτι που μπορεί να σας βοηθήσει να χάσετε βάρος.

Κίνδυνοι και προειδοποιήσεις

Οι γλυκοπατάτες είναι πλούσιες σε υδατάνθρακες. Ορισμένες μέθοδοι μαγειρέματος, όπως το ψήσιμο και το τηγάνισμα, θα αυξήσουν τον γλυκαιμικό τους δείκτη και θα προκαλέσουν αύξηση του σακχάρου στο αίμα σας. Εάν έχετε διαβήτη τύπου 2, μιλήστε με το γιατρό σας ή έναν διαιτολόγο για το πώς να συμπεριλάβετε με ασφάλεια αυτό το λαχανικό στα γεύματά σας. Αν και πολύ σπάνιο, μερικοί άνθρωποι έχουν σοβαρή αλλεργία στις γλυκοπατάτες.

Πώς να το προετοιμάσετε

Στο κατάστημα, επιλέξτε σφιχτές, όχι χυλώδεις, γλυκοπατάτες που έχουν ομοιόμορφο δέρμα. Χρησιμοποιήστε ένα μαχαίρι από ανοξείδωτο χάλυβα για να τα κόψετε. Ένα μαχαίρι άνθρακα θα σκουρύνει τη σάρκα.

Αν και συνήθως μπορείτε να γεμίζετε τις γλυκοπατάτες σας με καστανή ζάχαρη και marshmallows την Ημέρα των Ευχαριστιών, υπάρχουν πιο υγιεινοί τρόποι να τις προετοιμάσετε. Μπορείτε να τα μαγειρέψετε στον ατμό, να τα ψήσετε, να τα βράσετε ή στο φούρνο μικροκυμάτων. Οι τηγανητές πατάτες είναι επίσης νόστιμες, αλλά μην τις τρώτε συχνά. Αν και προσφέρουν περισσότερα θρεπτικά συστατικά από τις τηγανητές πατάτες που παρασκευάζονται από λευκές πατάτες, εξακολουθούν να είναι πλούσιες σε λιπαρά.
Τρόπος αποθήκευσης

Εάν διατηρείτε τις γλυκοπατάτες σας σε ξηρό μέρος με πολλή ροή αέρα, θα διαρκέσουν περίπου μία ή δύο εβδομάδες. Μην τα βάζετε στο ψυγείο αν δεν είναι ψημένα. Το κρύο θα τα σκληρύνει στη μέση και θα τους αλλάξει γεύση.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube

Διαβάστε Eπίσης:

5 Λόγοι για να τρώτε συχνά καρύδα

1 στα 5 παιδιά υποφέρουν από διαταραχές διατροφής

Ποιες είναι οι κατάλληλες τροφές που βοηθούν με την δυσκοιλιότητα;

Συμβουλές υγιεινής μαγειρικής και προτάσεις συνταγών

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Πώς να κάνετε τις σαλάτες σας πιο γευστικές

Σαλάτες: Οι σαλάτες δεν χρειάζεται να είναι βαρετές! Με μερικές δημιουργικές πινελιές, μπορείτε να τις κάνετε πιο γευστικές και απολαυστικές. Δοκιμάστε αυτούς τους επτά τρόπους

Απολαυστική σπιτική πίτσα με προζύμι

Σπιτική πίτσα με προζύμι: Η πίτσα με προζύμι (sourdough) είναι μια πιο υγιεινή και γευστική εκδοχή της κλασικής πίτσας, χάρη στη φυσική ζύμωση που προσφέρει το προζύμι. Αυτό το είδος ζύμης έχει πλούσια γεύση, τραγανή κρούστα

Το όσπριο που έχει περισσότερη πρωτεΐνη από τα αυγά 

Η σόγια μπορεί να καταναλωθεί με διάφορους τρόπους, όπως σε μορφή tofu, tempeh, σόγιας σε σπόρους, ελαιούχων προϊόντων και γάλατος σόγιας. Το tofu, για παράδειγμα, είναι μια δημοφιλής επιλογή, καθώς είναι πλούσιο σε πρωτεΐνη και μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε πολλές συνταγές.

Αυτά είναι τα φρούτα πιο πλούσια σε αντιοξειδωτικά

Αντιοξειδωτικά: Τα αντιοξειδωτικά είναι σημαντικά για την υγεία μας, καθώς βοηθούν στην καταπολέμηση των ελεύθερων ριζών που προκαλούν γήρανση και χρόνιες ασθένειες. Ορισμένα φρούτα είναι ιδιαίτερα πλούσια

Γιατί είναι τόσο σημαντικά τα ενδιάμεσα γεύματα;

Ενδιάμεσα Γεύματα: Τα σνακ παίζουν σημαντικό ρόλο στη διατροφή μας, καθώς βοηθούν στη διατήρηση της ενέργειας, στη σταθεροποίηση του σακχάρου στο αίμα και στην αποφυγή της υπερκατανάλωσης τροφής στα κυρίως γεύματα.

8 τροφές για υγιή πέψη

Πέψη διατροφή: Η σωστή διατροφή παίζει σημαντικό ρόλο στη λειτουργία του πεπτικού συστήματος. Ορισμένες τροφές είναι ιδιαίτερα ωφέλιμες, καθώς περιέχουν φυτικές ίνες, ένζυμα και προβιοτικά που διευκολύνουν την πέψη και προλαμβάνουν δυσφορία,

Η πιο εύκολη νηστίσιμη συνταγή για φάβα

Φάβα: Η φάβα είναι ένα από τα πιο αγαπημένα ελληνικά όσπρια, με ιστορία που χάνεται στα βάθη των αιώνων. Ιδιαίτερα δημοφιλής στη Σαντορίνη, ξεχωρίζει για τη βελούδινη υφή και τη γλυκιά, γεμάτη γεύση της.

Close Icon