Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Διατροφή

Διατροφή: Κάνει να τρώμε συχνά γλυκοπατάτες;

Διατροφή: Κάνει να τρώμε συχνά γλυκοπατάτες;

Διατροφή: Οι γλυκοπατάτες κέρδισαν το όνομα «υπερτροφή» λόγω της ποσότητας των θρεπτικών συστατικών που έχουν.



Οι γλυκοπατάτες είναι γεμάτες θρεπτικά συστατικά που τις κάνουν να αξίζει να τις έχετε όλο το χρόνο. Η αλήθεια είναι ότι δεν είναι πατάτες. Είναι φυσικά γλυκές ρίζες στην οικογένεια της πρωινής δόξας. Αν και οι ιθαγενείς της Αμερικής καλλιεργούσαν γλυκοπατάτες όταν ο Κολόμβος ήρθε στην Αμερική το 1492, αυτά τα λαχανικά αναπτύσσονταν στο Περού ήδη από το 750 π.Χ. Υπάρχουν εκατοντάδες είδη γλυκοπατάτας. Ορισμένα έχουν λευκή ή κρεμ σάρκα. Άλλα είναι κίτρινα, κόκκινα ή μοβ. Το “Covington” είναι η ποικιλία που είναι πιο πιθανό να βρείτε στο κατάστημα. Έχει ροζ δέρμα και λαμπερό πορτοκαλί πολτό.


Θρεπτικά συστατικά ανά μερίδα

Μία γλυκοπατάτα έχει:

  • Θερμίδες: 112
  • Λίπος: 0,07 γρ
  • Υδατάνθρακες: 26 γραμμάρια
  • Πρωτεΐνη: 2 γραμμάρια
  • Φυτικές ίνες: 3,9 γραμμάρια

Βιταμίνες και μεταλλικά στοιχεία

Μόνο μια γλυκοπατάτα σας δίνει το 400% της βιταμίνης Α που χρειάζεστε κάθε μέρα. Αυτό βοηθά να διατηρήσετε τα μάτια σας υγιή καθώς και το ανοσοποιητικό σας σύστημα, την άμυνα του οργανισμού σας ενάντια στα μικρόβια. Είναι επίσης καλό για το αναπαραγωγικό σας σύστημα και όργανα όπως η καρδιά και τα νεφρά σας.

Οι γλυκοπατάτες είναι πλούσιες σε:

  • βιταμίνες Β
  • Βιταμίνη C
  • Ασβέστιο
  • Σίδερο
  • Μαγνήσιο
  • Φώσφορος
  • Κάλιο
  • Θειαμίνη
  • Ψευδάργυρος

Οι φυσικές ενώσεις που ονομάζονται καροτενοειδή δίνουν στις γλυκοπατάτες το πλούσιο χρώμα τους. Τα καροτενοειδή είναι επίσης αντιοξειδωτικά, πράγμα που σημαίνει ότι έχουν τη δύναμη να προστατεύουν τα κύτταρα σας από την καθημερινή βλάβη.

Οφέλη για την υγεία

Οι γλυκοπατάτες κέρδισαν το όνομα «υπερτροφή» λόγω της ποσότητας των θρεπτικών συστατικών που έχουν. Μελέτες δείχνουν ότι μπορούν να βοηθήσουν με:

  • Καρκίνος. Τα καροτενοειδή στις γλυκοπατάτες μπορεί να μειώσουν τον κίνδυνο για καρκίνο. Οι μωβ γλυκοπατάτες έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε μια άλλη φυσική ένωση που ονομάζεται ανθοκυανίνη που μπορεί να μειώσει τις πιθανότητές σας για καρκίνο του παχέος εντέρου.
  • Διαβήτης. Οι ενώσεις στις γλυκοπατάτες θα μπορούσαν να βοηθήσουν στον έλεγχο του σακχάρου στο αίμα. Όταν βράζονται, οι γλυκοπατάτες έχουν χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη (GI), πράγμα που σημαίνει ότι δεν θα αυξήσουν το σάκχαρό σας τόσο γρήγορα όσο τα τρόφιμα με υψηλό γλυκαιμικό δείκτη.
  • Καρδιακή ασθένεια. Έρευνες δείχνουν ότι οι γλυκοπατάτες μπορούν να μειώσουν την «κακή» χοληστερόλη LDL, η οποία μπορεί να μειώσει τις πιθανότητες για καρδιακά προβλήματα.
  • Εκφυλισμός της ωχράς κηλίδας. Μεγάλες ποσότητες βήτα-καροτίνης και βιταμίνης Α, που βρίσκονται στις γλυκοπατάτες, μπορούν να μειώσουν τις πιθανότητές σας να πάθετε αυτή την ασθένεια των ματιών, η οποία είναι η πιο κοινή αιτία απώλειας όρασης.
  • Ευσαρκία. Οι μοβ γλυκοπατάτες μπορεί να βοηθήσουν στη μείωση της φλεγμονής στο σώμα σας και να εμποδίσουν την ανάπτυξη των λιποκυττάρων, κάτι που μπορεί να σας βοηθήσει να χάσετε βάρος.

Κίνδυνοι και προειδοποιήσεις

Οι γλυκοπατάτες είναι πλούσιες σε υδατάνθρακες. Ορισμένες μέθοδοι μαγειρέματος, όπως το ψήσιμο και το τηγάνισμα, θα αυξήσουν τον γλυκαιμικό τους δείκτη και θα προκαλέσουν αύξηση του σακχάρου στο αίμα σας. Εάν έχετε διαβήτη τύπου 2, μιλήστε με το γιατρό σας ή έναν διαιτολόγο για το πώς να συμπεριλάβετε με ασφάλεια αυτό το λαχανικό στα γεύματά σας. Αν και πολύ σπάνιο, μερικοί άνθρωποι έχουν σοβαρή αλλεργία στις γλυκοπατάτες.

Πώς να το προετοιμάσετε

Στο κατάστημα, επιλέξτε σφιχτές, όχι χυλώδεις, γλυκοπατάτες που έχουν ομοιόμορφο δέρμα. Χρησιμοποιήστε ένα μαχαίρι από ανοξείδωτο χάλυβα για να τα κόψετε. Ένα μαχαίρι άνθρακα θα σκουρύνει τη σάρκα.

Αν και συνήθως μπορείτε να γεμίζετε τις γλυκοπατάτες σας με καστανή ζάχαρη και marshmallows την Ημέρα των Ευχαριστιών, υπάρχουν πιο υγιεινοί τρόποι να τις προετοιμάσετε. Μπορείτε να τα μαγειρέψετε στον ατμό, να τα ψήσετε, να τα βράσετε ή στο φούρνο μικροκυμάτων. Οι τηγανητές πατάτες είναι επίσης νόστιμες, αλλά μην τις τρώτε συχνά. Αν και προσφέρουν περισσότερα θρεπτικά συστατικά από τις τηγανητές πατάτες που παρασκευάζονται από λευκές πατάτες, εξακολουθούν να είναι πλούσιες σε λιπαρά.
Τρόπος αποθήκευσης

Εάν διατηρείτε τις γλυκοπατάτες σας σε ξηρό μέρος με πολλή ροή αέρα, θα διαρκέσουν περίπου μία ή δύο εβδομάδες. Μην τα βάζετε στο ψυγείο αν δεν είναι ψημένα. Το κρύο θα τα σκληρύνει στη μέση και θα τους αλλάξει γεύση.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube

Διαβάστε Eπίσης:

5 Λόγοι για να τρώτε συχνά καρύδα

1 στα 5 παιδιά υποφέρουν από διαταραχές διατροφής

Ποιες είναι οι κατάλληλες τροφές που βοηθούν με την δυσκοιλιότητα;

Συμβουλές υγιεινής μαγειρικής και προτάσεις συνταγών

svg%3E svg%3E
svg%3E
Αφιέρωμα στον Διαβήτη healthwebgr svg%3E
Περισσότερα

Εγκυμοσύνη: Η ανάγκη για θρεπτικά συστατικά που συχνά αγνοείται

Εγκυμοσύνη: Νέα έρευνα αποκαλύπτει ότι πολλές έγκυες ενδέχεται να μην λαμβάνουν τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά για να υποστηρίξουν μια υγιή εγκυμοσύνη, κάτι που μπορεί να έχει σοβαρές συνέπειες για την υγεία τους και την ανάπτυξη του εμβρύου.

Πρωτεΐνη: Ο σύμμαχός σας στην απώλεια βάρους;

Πρωτεΐνη: Η πρωτεΐνη δεν είναι απλώς ένα θρεπτικό συστατικό, αλλά ένα ισχυρό εργαλείο απώλειας βάρους. Βοηθά στον έλεγχο της όρεξης, στη διατήρηση της μυϊκής μάζας και στην αύξηση της θερμογένεσης.

Ο καρπός που χαρίζει ενέργεια καλύτερα κι από τον καφέ 

Ένα από τα βασικά χαρακτηριστικά των goji berries είναι η υψηλή περιεκτικότητά τους σε βιταμίνη C, η οποία ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα, και σε βιταμίνες του συμπλέγματος Β, οι οποίες είναι απαραίτητες για την παραγωγή ενέργειας στο σώμα.

Ασβέστιο: Υγιεινά ροφήματα για ισχυρά οστά

Ασβέστιο: Το ασβέστιο είναι ένα από τα πιο σημαντικά μέταλλα για το σώμα, καθώς συμβάλλει στην υγεία των οστών, των δοντιών, του νευρικού συστήματος και της καρδιοαγγειακής λειτουργίας.

Αχλάδια: Πέντε λόγοι για να τρώτε περισσότερα

Τα αχλάδια είναι εξαιρετική πηγή φυτικών ινών, οι οποίες βοηθούν στην πέψη και προάγουν την υγεία του εντέρου. Μόνο ένα μέτριο αχλάδι περιέχει περίπου 5-6 γραμμάρια φυτικών ινών, που συμβάλλουν στη μείωση της χοληστερόλης και της γλυκόζης στο αίμα, ενώ βοηθούν στην αίσθηση κορεσμού.

Close Icon