Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Διατροφή

Διατροφή: Η θρεπτική αξία της βρώμης

Διατροφή: Η θρεπτική αξία της βρώμης

Διατροφή: Η βρώμη είναι από τους πιο υγιείς σπόρους της γης. Η βρώμη ολικής αλέσεως δεν περιέχει γλουτένη και είναι μια εξαιρετική πηγή σημαντικών βιταμινών, μετάλλων, φυτικών ινών και αντιοξειδωτικών. Μελέτες δείχνουν ότι η βρώμη και το πλιγούρι βρώμης έχουν πολλά οφέλη για την υγεία. Σε αυτά περιλαμβάνονται η απώλεια βάρους, τα χαμηλότερα επίπεδα σακχάρου στο αίμα και ο μειωμένος κίνδυνος καρδιακών παθήσεων.



Η βρώμη είναι από τους πιο υγιείς σπόρους της γης. Η βρώμη ολικής αλέσεως δεν περιέχει γλουτένη και είναι μια εξαιρετική πηγή σημαντικών βιταμινών, μετάλλων, φυτικών ινών και αντιοξειδωτικών. Μελέτες δείχνουν ότι η βρώμη και το πλιγούρι βρώμης έχουν πολλά οφέλη για την υγεία. Σε αυτά περιλαμβάνονται η απώλεια βάρους, τα χαμηλότερα επίπεδα σακχάρου στο αίμα και ο μειωμένος κίνδυνος καρδιακών παθήσεων.


Εδώ θα βρείτε τρία από τα οφέλη της κατανάλωση βρώμης για την υγεία.

1. Η βρώμη είναι εξαιρετικά θρεπτική

Η θρεπτική σύνθεση της βρώμης είναι πολύ καλά ισορροπημένη, αφού αποτελεί καλή πηγή υδατανθράκων και φυτικών ινών, συμπεριλαμβανομένης της ισχυρής ίνας β-γλυκάνης. Η βρώμη περιέχει επίσης περισσότερη πρωτεΐνη και λίπος από τα περισσότερα δημητριακά.

Για την ακρίβεια, μισό φλιτζάνι (78 γραμμάρια) βρώμης περιέχει:

  • Μαγγάνιο: 191% της ΣΗΔ
  • Φώσφορο: 41% της ΣΗΔ
  • Μαγνήσιο: 34% της ΣΗΔ
  • Χαλκό: 24% της ΣΗΔ
  • Σίδερο: 20% της ΣΗΔ
  • Ψευδάργυρο: 20% της ΣΗΔ
  • Βιταμίνη Β1: 39% της ΣΗΔ
  • Βιταμίνη Β5: 10% της ΣΗΔ
  • Μικρότερες ποσότητες ασβεστίου, καλίου, βιταμίνης Β6 και βιταμίνης Β3

2. Η βρώμη ολικής άλεσης είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά

Η βρώμη ολικής άλεσης έχει υψηλή περιεκτικότητα σε αντιοξειδωτικά και ευεργετικές φυτικές ενώσεις που ονομάζονται πολυφαινόλες. Το πιο αξιοσημείωτο είναι μια μοναδική ομάδα αντιοξειδωτικών που ονομάζονται αβενανθραμίδες, που βρίσκονται σχεδόν αποκλειστικά στη βρώμη και μπορεί να βοηθήσουν στη μείωση των επιπέδων αρτηριακής πίεσης αυξάνοντας την παραγωγή νιτρικού οξειδίου. Αυτό το μόριο αερίου βοηθά στη διαστολή των αιμοφόρων αγγείων και οδηγεί σε καλύτερη ροή αίματος. Επιπλέον, τα αβενανθραμίδια έχουν αντιφλεγμονώδη δράση. Το φουρουλικό οξύ, ένα άλλο αντιοξειδωτικό, βρίσκεται επίσης σε μεγάλες ποσότητες στη βρώμη.


3. Η βρώμη περιέχει μια ισχυρή διαλυτή ίνα που ονομάζεται β-γλυκάνη

Η βρώμη περιέχει μεγάλες ποσότητες β-γλυκάνης, έναν τύπο διαλυτής ίνας. Η β-γλυκάνη διαλύεται μερικώς σε νερό και σχηματίζει ένα παχύ, παρόμοιο με γέλη διάλυμα στο έντερο. Τα οφέλη για την υγεία των ινών β-γλυκάνης περιλαμβάνουν: μειωμένα επίπεδα LDL και ολικής χοληστερόλης, μειωμένη απόκριση σακχάρου στο αίμα, αυξημένο αίσθημα κορεσμού, αυξημένη ανάπτυξη καλών βακτηρίων στο πεπτικό σύστημα.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube

Διαβάστε Eπίσης:

Πέντε διατροφικοί μύθοι που καταρρίπτονται από τους ειδικούς

Πώς η υγιεινή διατροφή βοηθά τον πλανήτη

Εύκολη συνταγή για σπιτική μαγιονέζα χωρίς γλουτένη

svg%3E svg%3E
svg%3E
Αφιέρωμα στον Διαβήτη healthwebgr svg%3E
Περισσότερα

Ποια είναι η διαφορά ανάμεσα στο μπλε τυρί και το ροκφόρ; 

Το ροκφόρ είναι ένα συγκεκριμένο τύπο μπλε τυριού που προέρχεται από τη Γαλλία, και πιο συγκεκριμένα από την περιοχή Roquefort-sur-Soulzon. Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή νομοθεσία, το ροκφόρ είναι ένα προστατευόμενο γεωγραφικό προϊόν (PGI), γεγονός που σημαίνει ότι μπορεί να παραχθεί μόνο στα συγκεκριμένα εδάφη και με συγκεκριμένες μεθόδους.

Γιατί είναι καλό να τρώτε πρώτα τη σαλάτα και μετά τους υδατάνθρακες στο γεύμα σας 

Όταν καταναλώνουμε τροφές πλούσιες σε γλυκόζη, όπως οι υδατάνθρακες, μπορεί να παρατηρήσουμε απότομες αυξήσεις στα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε ενεργειακά «κραχ» και σε ενδεχόμενη αύξηση της πείνας. Αν τρώμε πρώτα τη σαλάτα, οι φυτικές ίνες που περιέχονται σε αυτήν βοηθούν στη ρύθμιση της απορρόφησης των σακχάρων, οδηγώντας σε πιο σταθερά επίπεδα σακχάρου στο αίμα και μειωμένη αίσθηση πείνας.

Πράσινος χυμός: Η πρωινή δόση ενέργειας και θρέψης που χρειάζεστε

Πράσινος χυμός: Φτιαγμένος από φυλλώδη λαχανικά, φρούτα και άλλα θρεπτικά συστατικά, ο πράσινος χυμός παρέχει έναν εύκολο τρόπο να ξεκινήσετε τη μέρα σας με ενισχυμένη ενέργεια και απαραίτητα θρεπτικά στοιχεία.

Εγκυμοσύνη: Η ανάγκη για θρεπτικά συστατικά που συχνά αγνοείται

Εγκυμοσύνη: Νέα έρευνα αποκαλύπτει ότι πολλές έγκυες ενδέχεται να μην λαμβάνουν τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά για να υποστηρίξουν μια υγιή εγκυμοσύνη, κάτι που μπορεί να έχει σοβαρές συνέπειες για την υγεία τους και την ανάπτυξη του εμβρύου.

Πρωτεΐνη: Ο σύμμαχός σας στην απώλεια βάρους;

Πρωτεΐνη: Η πρωτεΐνη δεν είναι απλώς ένα θρεπτικό συστατικό, αλλά ένα ισχυρό εργαλείο απώλειας βάρους. Βοηθά στον έλεγχο της όρεξης, στη διατήρηση της μυϊκής μάζας και στην αύξηση της θερμογένεσης.

Ο καρπός που χαρίζει ενέργεια καλύτερα κι από τον καφέ 

Ένα από τα βασικά χαρακτηριστικά των goji berries είναι η υψηλή περιεκτικότητά τους σε βιταμίνη C, η οποία ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα, και σε βιταμίνες του συμπλέγματος Β, οι οποίες είναι απαραίτητες για την παραγωγή ενέργειας στο σώμα.

Close Icon