Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Διατροφή

Διατροφή: Η μουστάρδα αποτελεί υγιεινή διατροφική συνήθεια;

Διατροφή: Η μουστάρδα αποτελεί υγιεινή διατροφική συνήθεια;

Διατροφή: Η μουστάρδα μπορεί να είναι μια υγιεινή προσθήκη σε μια ισορροπημένη διατροφή όταν καταναλώνεται με μέτρο.



Η μουστάρδα δεν είναι μόνο ένα δημοφιλές καρύκευμα, αλλά έχει επίσης πολλά πιθανά οφέλη για την υγεία. Ακολουθούν ορισμένοι λόγοι για τους οποίους η μουστάρδα μπορεί να κάνει καλό στην υγεία μας.


Προσθέστε τη μουστάρδα στο γεύμα σας

  • Χαμηλή σε θερμίδες: Η μουστάρδα είναι ένα καρύκευμα χαμηλών θερμίδων, με μόνο περίπου 5 θερμίδες ανά κουταλάκι του γλυκού. Αυτό την καθιστά μια εξαιρετική εναλλακτική λύση σε άλλα καρυκεύματα με πολλές θερμίδες, όπως η μαγιονέζα ή η κέτσαπ.
  • Καλή πηγή αντιοξειδωτικών ουσιών: Οι σπόροι μουστάρδας περιέχουν ενώσεις που ονομάζονται γλυκοσινολικά, οι οποίες μετατρέπονται σε αντιοξειδωτικά όπως τα ισοθειοκυανικά όταν οι σπόροι θρυμματίζονται ή αλέθονται. Αυτά τα αντιοξειδωτικά μπορούν να βοηθήσουν στην προστασία των κυττάρων μας από τις βλάβες που προκαλούνται από τις ελεύθερες ρίζες, οι οποίες μπορούν να συμβάλουν στην ανάπτυξη χρόνιων ασθενειών όπως ο καρκίνος και οι καρδιακές παθήσεις.
  • Μπορεί να βοηθήσει στην πέψη: Η μουστάρδα περιέχει ξύδι, το οποίο μπορεί να βοηθήσει στην τόνωση της παραγωγής πεπτικών χυμών στο στομάχι μας. Αυτό μπορεί να βελτιώσει την πέψη και να αποτρέψει καταστάσεις όπως η δυσκοιλιότητα και η δυσπεψία.
  • Αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες: Ορισμένες μελέτες έχουν δείξει ότι οι σπόροι μουστάρδας μπορεί να έχουν αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες. Αυτό μπορεί να οφείλεται στην παρουσία ενώσεων όπως η σινιγρίνη και η μυροσινάση, οι οποίες έχει αποδειχθεί ότι μειώνουν τη φλεγμονή στο σώμα.
  • Μπορεί να βοηθήσει στη ρύθμιση του σακχάρου στο αίμα: Οι σπόροι μουστάρδας περιέχουν έναν τύπο φυτικών ινών που ονομάζεται βλεννώδης ουσία, η οποία μπορεί να επιβραδύνει την απορρόφηση του σακχάρου στην κυκλοφορία του αίματος. Αυτό μπορεί να βοηθήσει στη ρύθμιση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα και να αποτρέψει τις αιχμές της ινσουλίνης.
  • Περιέχει υγιεινά λιπαρά: Οι σπόροι μουστάρδας περιέχουν υγιεινά λιπαρά, όπως τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, τα οποία μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση της φλεγμονής και να μειώσουν τον κίνδυνο χρόνιων ασθενειών, όπως οι καρδιακές παθήσεις και ο διαβήτης.

Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι ενώ η μουστάρδα μπορεί να προσφέρει οφέλη για την υγεία, θα πρέπει να καταναλώνεται με μέτρο. Η μουστάρδα περιέχει νάτριο, το οποίο μπορεί να συμβάλει στην υψηλή αρτηριακή πίεση εάν καταναλώνεται σε υπερβολική ποσότητα. Επιπλέον, ορισμένοι τύποι μουστάρδας μπορεί να έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε πρόσθετα σάκχαρα και συντηρητικά, τα οποία μπορούν να αναιρέσουν τυχόν οφέλη για την υγεία.

Συνολικά, η μουστάρδα μπορεί να είναι μια υγιεινή προσθήκη σε μια ισορροπημένη διατροφή όταν καταναλώνεται με μέτρο. Επιλέξτε φυσικές ποικιλίες με χαμηλό νάτριο και χρησιμοποιήστε την με μέτρο για να προσθέσετε γεύση και πιθανά οφέλη για την υγεία στα γεύματά σας.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube

Διαβάστε Eπίσης:

Γεμάτα βιταμίνη C τα λαχανάκια Βρυξελλών & με πολλά άλλα οφέλη για την υγεία

Ιδέες για σνακ που διατηρούν υγιή επίπεδα σακχάρου

Φτιάξτε μία υγιεινή και νόστιμη κοτόπιτα

Ανακαλύπτοντας νηστίσιμες συνταγές με βάση τα φασόλια

svg%3E svg%3E
svg%3E
Αφιέρωμα στον Διαβήτη healthwebgr svg%3E
Περισσότερα

Ποια είναι η διαφορά ανάμεσα στο μπλε τυρί και το ροκφόρ; 

Το ροκφόρ είναι ένα συγκεκριμένο τύπο μπλε τυριού που προέρχεται από τη Γαλλία, και πιο συγκεκριμένα από την περιοχή Roquefort-sur-Soulzon. Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή νομοθεσία, το ροκφόρ είναι ένα προστατευόμενο γεωγραφικό προϊόν (PGI), γεγονός που σημαίνει ότι μπορεί να παραχθεί μόνο στα συγκεκριμένα εδάφη και με συγκεκριμένες μεθόδους.

Γιατί είναι καλό να τρώτε πρώτα τη σαλάτα και μετά τους υδατάνθρακες στο γεύμα σας 

Όταν καταναλώνουμε τροφές πλούσιες σε γλυκόζη, όπως οι υδατάνθρακες, μπορεί να παρατηρήσουμε απότομες αυξήσεις στα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε ενεργειακά «κραχ» και σε ενδεχόμενη αύξηση της πείνας. Αν τρώμε πρώτα τη σαλάτα, οι φυτικές ίνες που περιέχονται σε αυτήν βοηθούν στη ρύθμιση της απορρόφησης των σακχάρων, οδηγώντας σε πιο σταθερά επίπεδα σακχάρου στο αίμα και μειωμένη αίσθηση πείνας.

Πράσινος χυμός: Η πρωινή δόση ενέργειας και θρέψης που χρειάζεστε

Πράσινος χυμός: Φτιαγμένος από φυλλώδη λαχανικά, φρούτα και άλλα θρεπτικά συστατικά, ο πράσινος χυμός παρέχει έναν εύκολο τρόπο να ξεκινήσετε τη μέρα σας με ενισχυμένη ενέργεια και απαραίτητα θρεπτικά στοιχεία.

Εγκυμοσύνη: Η ανάγκη για θρεπτικά συστατικά που συχνά αγνοείται

Εγκυμοσύνη: Νέα έρευνα αποκαλύπτει ότι πολλές έγκυες ενδέχεται να μην λαμβάνουν τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά για να υποστηρίξουν μια υγιή εγκυμοσύνη, κάτι που μπορεί να έχει σοβαρές συνέπειες για την υγεία τους και την ανάπτυξη του εμβρύου.

Πρωτεΐνη: Ο σύμμαχός σας στην απώλεια βάρους;

Πρωτεΐνη: Η πρωτεΐνη δεν είναι απλώς ένα θρεπτικό συστατικό, αλλά ένα ισχυρό εργαλείο απώλειας βάρους. Βοηθά στον έλεγχο της όρεξης, στη διατήρηση της μυϊκής μάζας και στην αύξηση της θερμογένεσης.

Ο καρπός που χαρίζει ενέργεια καλύτερα κι από τον καφέ 

Ένα από τα βασικά χαρακτηριστικά των goji berries είναι η υψηλή περιεκτικότητά τους σε βιταμίνη C, η οποία ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα, και σε βιταμίνες του συμπλέγματος Β, οι οποίες είναι απαραίτητες για την παραγωγή ενέργειας στο σώμα.

Close Icon