Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Διατροφή

Διατροφή: Γιατί το μπρόκολο κάνει καλό στον οργανισμό μας;

Διατροφή: Γιατί το μπρόκολο κάνει καλό στον οργανισμό μας;

Διατροφή: Το μπρόκολο είναι γνωστό ότι είναι ένα πλούσιο και νόστιμο λαχανικό που είναι πλούσιο σε δεκάδες θρεπτικά συστατικά.



Το μπρόκολο είναι γνωστό ότι είναι ένα πλούσιο και νόστιμο λαχανικό που είναι πλούσιο σε δεκάδες θρεπτικά συστατικά. Λέγεται ότι περιέχει την πιο θρεπτική γροθιά από οποιοδήποτε λαχανικό. Όταν σκεφτόμαστε να συμπεριλάβουμε τα πράσινα λαχανικά στη διατροφή μας, το μπρόκολο είναι ένα από τα σημαντικότερα λαχανικά που έρχονται στο μυαλό μας. Προερχόμενο από την οικογένεια των λάχανων, το μπρόκολο μπορεί να κατηγοριοποιηθεί ως ένα βρώσιμο πράσινο φυτό.


Εδώ είναι μερικά από τα οφέλη του μπρόκολου

1. Πρόληψη του καρκίνου: Το μπρόκολο μοιράζεται ιδιότητες καταπολέμησης του καρκίνου και ενίσχυσης του ανοσοποιητικού με άλλα σταυρανθή λαχανικά όπως το κουνουπίδι, τα λαχανάκια Βρυξελλών και το λάχανο. Το μπρόκολο περιέχει ιδιότητες που εξαντλούν τα οιστρογόνα που συνήθως προκαλούν καρκίνο στο σώμα. Έρευνες δείχνουν ότι το μπρόκολο είναι εξαιρετικά κατάλληλο για την πρόληψη του καρκίνου του μαστού και της μήτρας.

2. Μείωση της χοληστερόλης: Όπως πολλά ολόκληρα τρόφιμα, το μπρόκολο είναι γεμάτο με διαλυτές φυτικές ίνες που αφαιρούν τη χοληστερόλη από το σώμα σας. Αυτό συμβαίνει επειδή οι φυτικές ίνες στο μπρόκολο βοηθούν στη σύνδεση με τα χολικά οξέα στο πεπτικό σύστημα. Αυτό καθιστά εύκολη την απέκκριση της χοληστερόλης από το σώμα μας. Σύμφωνα με έρευνα του Ινστιτούτου Έρευνας Τροφίμων, μια συγκεκριμένη ποικιλία μπρόκολου μπορεί να βοηθήσει στη μείωση των επιπέδων της LDL-χοληστερόλης στο αίμα κατά 6 τοις εκατό.

3. Μείωση αλλεργικής αντίδρασης και φλεγμονής: Έρευνες έχουν δείξει την ικανότητα της καμπφερόλης να μειώνει τον αντίκτυπο των ουσιών που σχετίζονται με την αλλεργία στο σώμα μας. Το μπρόκολο έχει ακόμη και σημαντικές ποσότητες ωμέγα 3 λιπαρών οξέων, τα οποία είναι ευρέως γνωστά ως αντιφλεγμονώδη. Μαζί με αυτό, το μπρόκολο μπορεί επίσης να βοηθήσει άτομα που πάσχουν από αρθρίτιδα, καθώς το μπρόκολο περιέχει σουλφοραφάνη, μια χημική ουσία που μπλοκάρει τα ένζυμα που μπορούν να προκαλέσουν καταστροφή των αρθρώσεων και ως εκ τούτου να οδηγήσουν σε φλεγμονή.

4. Ισχυρό αντιοξειδωτικό: Το μπρόκολο περιέχει αντιοξειδωτικά που μπορούν να βοηθήσουν τον οργανισμό με διάφορους τρόπους. Το μπρόκολο είναι βαθιά συμπυκνωμένο με βιταμίνη C, καθιστώντας το εξαιρετικό για το ανοσοποιητικό. Εκτός από αυτό, το μπρόκολο περιέχει επίσης φλαβονοειδή που βοηθούν στην αποτελεσματική ανακύκλωση της βιταμίνης C. Είναι επίσης εμπλουτισμένο με καροτενοειδή λουτεΐνη, ζεαξανθίνη, βήτα-καροτίνη και άλλα ισχυρά αντιοξειδωτικά.

5. Υγεία των οστών: Το μπρόκολο περιέχει υψηλά επίπεδα ασβεστίου και βιταμίνης Κ, τα οποία είναι σημαντικά για την υγεία των οστών και την πρόληψη της οστεοπόρωσης. Μαζί με το ασβέστιο, το μπρόκολο είναι επίσης γεμάτο με άλλα θρεπτικά συστατικά όπως μαγνήσιο, ψευδάργυρο και φώσφορο. Λόγω αυτών των ιδιοτήτων, το μπρόκολο είναι εξαιρετικά κατάλληλο για παιδιά, ηλικιωμένους και θηλάζουσες μητέρες.

6. Υγεία της καρδιάς: Οι αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες της σουλφοραφάνης, ενός από τα ισοθειοκυανικά (ITC) στο μπρόκολο, μπορεί να είναι σε θέση να αποτρέψουν (ή ακόμα και να αναστρέψουν) ορισμένες από τις βλάβες στις επενδύσεις των αιμοφόρων αγγείων που μπορεί να προκληθούν από φλεγμονή λόγω χρόνιας προβλήματα σακχάρου στο αίμα. Το μπρόκολο είναι εξαιρετικό για την υγεία της καρδιάς καθώς περιέχει φυτικές ίνες, λιπαρά οξέα και βιταμίνες που βοηθούν στη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης στο σώμα. Αυτό βοηθά επίσης στη μείωση της κακής χοληστερόλης, ως εκ τούτου οδηγεί σε μια υγιή καρδιά. Το μπρόκολο βοηθά επίσης στην προστασία των αιμοφόρων αγγείων από βλάβες.

7. Βοήθημα διατροφής: Το μπρόκολο είναι καλός υδατάνθρακας και έχει υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες, οι οποίες βοηθούν στην πέψη, αποτρέπουν τη δυσκοιλιότητα, διατηρούν χαμηλά επίπεδα σακχάρου στο αίμα και περιορίζουν την υπερκατανάλωση τροφής. Μαζί με αυτό, το μπρόκολο είναι επίσης εξαιρετικό για απώλεια βάρους, επειδή είναι πλούσιο σε φυτικές ίνες. Είναι ένα ιδανικό πράσινο λαχανικό για να το συμπεριλάβετε στις σαλάτες σας και να συμπληρώνετε τα πέντε χρωματιστά λαχανικά σας καθημερινά. Εκτός από αυτό, το μπρόκολο περιέχει επίσης πρωτεΐνες, καθιστώντας το κατάλληλο για χορτοφάγους που διαφορετικά δεν είναι σε θέση να ολοκληρώσουν τις ανάγκες τους σε πρωτεΐνη.

8. Εξαιρετικό για αποτοξίνωση: Δεδομένου ότι το μπρόκολο είναι πλούσιο σε φυτικές ίνες, μπορεί να βοηθήσει στην αποβολή των τοξινών μέσω του πεπτικού συστήματος. Εκτός από αυτό, το μπρόκολο είναι επίσης γεμάτο αντιοξειδωτικά που βοηθούν στη συνολική αποτοξίνωση του σώματος. Το μπρόκολο περιλαμβάνει ειδικά φυτοθρεπτικά συστατικά που βοηθούν στη διαδικασία αποτοξίνωσης του οργανισμού. Αυτό σημαίνει ότι το σώμα απαλλάσσεται από ανεπιθύμητους ρύπους. Το μπρόκολο περιέχει επίσης ισοθειοκυανικά, τα οποία βοηθούν στη διαδικασία αποτοξίνωσης σε γενετικό επίπεδο.

9. Περιποίηση δέρματος: Η φροντίδα του δέρματος δεν περιλαμβάνει μόνο τη λάμψη, αλλά και την ανοσία του. Δεδομένου ότι το μπρόκολο είναι μια πηγή ισχύος αντιοξειδωτικών και θρεπτικών συστατικών όπως η βιταμίνη C και μέταλλα όπως ο χαλκός και ο ψευδάργυρος, το μπρόκολο βοηθά στη διατήρηση ενός υγιούς δέρματος. Αυτό σημαίνει ότι προστατεύει επίσης το δέρμα από μολύνσεις καθώς και διατηρεί τη φυσική λάμψη του δέρματός σας. Το μπρόκολο είναι γεμάτο βιταμίνη Κ, αμινοξέα και φυλλικά, καθιστώντας το ιδανικό για τη διατήρηση της υγιούς ανοσίας του δέρματος.

10. Φροντίδα ματιών: Το μπρόκολο περιέχει βήτα-καροτίνη, βιταμίνη Α, φώσφορο και άλλες βιταμίνες όπως το σύμπλεγμα Β, βιταμίνη C και Ε. Όλα αυτά τα πλούσια θρεπτικά συστατικά είναι εξαιρετικά για την υγεία των ματιών, καθώς βοηθούν στην προστασία των ματιών από την εκφύλιση των ματιών, τον καταρράκτη και ακόμη. επιδιορθώνει τις ζημιές που προκαλούνται από τις επιβλαβείς ακτινοβολίες που περνάμε με το να είμαστε συνεχώς στα τηλέφωνά μας ή να είμαστε μπροστά σε μια οθόνη.

11. Αντιγήρανση: Δεδομένου ότι το μπρόκολο είναι εμπλουτισμένο με βιταμίνη C, η οποία έχει πολλές αντιοξειδωτικές ιδιότητες, είναι εξαιρετικό για την αντιγήρανση. Αυτό συμβαίνει επειδή τα αντιοξειδωτικά βοηθούν στην καταπολέμηση των ελεύθερων ριζών που είναι υπεύθυνες για τη γήρανση. Αυτές οι ελεύθερες ρίζες συχνά βλάπτουν το δέρμα. Η τακτική κατανάλωση μπρόκολου βοηθά στη μείωση των λεπτών γραμμών, των ρυτίδων, των δερματικών προβλημάτων όπως η ακμή και ακόμη και της μελάγχρωσης.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube

Διαβάστε Eπίσης:

Ποιες τροφές προλαμβάνουν τον καρκίνο;

Ιδέες για υγιεινό και ισορροπημένο γεύμα 1 εβδομάδας

Τα κατεψυγμένα ή τα φρέσκα λαχανικά είναι καλύτερα για την υγεία;

Βραδινά γεύματα για να χάσετε εύκολα βάρος

svg%3E svg%3E
svg%3E
Αφιέρωμα στον Διαβήτη healthwebgr svg%3E
Περισσότερα

Ποια είναι η διαφορά ανάμεσα στο μπλε τυρί και το ροκφόρ; 

Το ροκφόρ είναι ένα συγκεκριμένο τύπο μπλε τυριού που προέρχεται από τη Γαλλία, και πιο συγκεκριμένα από την περιοχή Roquefort-sur-Soulzon. Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή νομοθεσία, το ροκφόρ είναι ένα προστατευόμενο γεωγραφικό προϊόν (PGI), γεγονός που σημαίνει ότι μπορεί να παραχθεί μόνο στα συγκεκριμένα εδάφη και με συγκεκριμένες μεθόδους.

Γιατί είναι καλό να τρώτε πρώτα τη σαλάτα και μετά τους υδατάνθρακες στο γεύμα σας 

Όταν καταναλώνουμε τροφές πλούσιες σε γλυκόζη, όπως οι υδατάνθρακες, μπορεί να παρατηρήσουμε απότομες αυξήσεις στα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε ενεργειακά «κραχ» και σε ενδεχόμενη αύξηση της πείνας. Αν τρώμε πρώτα τη σαλάτα, οι φυτικές ίνες που περιέχονται σε αυτήν βοηθούν στη ρύθμιση της απορρόφησης των σακχάρων, οδηγώντας σε πιο σταθερά επίπεδα σακχάρου στο αίμα και μειωμένη αίσθηση πείνας.

Πράσινος χυμός: Η πρωινή δόση ενέργειας και θρέψης που χρειάζεστε

Πράσινος χυμός: Φτιαγμένος από φυλλώδη λαχανικά, φρούτα και άλλα θρεπτικά συστατικά, ο πράσινος χυμός παρέχει έναν εύκολο τρόπο να ξεκινήσετε τη μέρα σας με ενισχυμένη ενέργεια και απαραίτητα θρεπτικά στοιχεία.

Εγκυμοσύνη: Η ανάγκη για θρεπτικά συστατικά που συχνά αγνοείται

Εγκυμοσύνη: Νέα έρευνα αποκαλύπτει ότι πολλές έγκυες ενδέχεται να μην λαμβάνουν τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά για να υποστηρίξουν μια υγιή εγκυμοσύνη, κάτι που μπορεί να έχει σοβαρές συνέπειες για την υγεία τους και την ανάπτυξη του εμβρύου.

Πρωτεΐνη: Ο σύμμαχός σας στην απώλεια βάρους;

Πρωτεΐνη: Η πρωτεΐνη δεν είναι απλώς ένα θρεπτικό συστατικό, αλλά ένα ισχυρό εργαλείο απώλειας βάρους. Βοηθά στον έλεγχο της όρεξης, στη διατήρηση της μυϊκής μάζας και στην αύξηση της θερμογένεσης.

Ο καρπός που χαρίζει ενέργεια καλύτερα κι από τον καφέ 

Ένα από τα βασικά χαρακτηριστικά των goji berries είναι η υψηλή περιεκτικότητά τους σε βιταμίνη C, η οποία ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα, και σε βιταμίνες του συμπλέγματος Β, οι οποίες είναι απαραίτητες για την παραγωγή ενέργειας στο σώμα.

Close Icon