Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Διατροφή

Διατροφή: Γιατί τα δημητριακά ολικής άλεσης είναι καλύτερα για την διατροφή;

Διατροφή: Γιατί τα δημητριακά ολικής άλεσης είναι καλύτερα για την διατροφή;

Διατροφή: Οι ειδικοί υγείας σε όλο τον κόσμο συνιστούν την προσθήκη περισσότερων δημητριακών ολικής αλέσεως στη διατροφή.


Τα δημητριακά ολικής αλέσεως είναι σπόροι οποιουδήποτε δημητριακού που έχουν και τα τρία μέρη – το ενδοσπέρμιο, το φύτρο και το πίτουρο άθικτα σε αντίθεση με τους επεξεργασμένους κόκκους που δεν έχουν φύτρο και πίτουρο. Για να ενισχύσετε τη γενική σας υγεία και να αποφύγετε τον κίνδυνο ασθενειών του τρόπου ζωής, οι ειδικοί υγείας σε όλο τον κόσμο συνιστούν την προσθήκη περισσότερων δημητριακών ολικής αλέσεως στη διατροφή. Λέγεται ότι τουλάχιστον τα μισά από όλα τα δημητριακά που τρώει κάποιος πρέπει να είναι δημητριακά ολικής αλέσεως. Κριθάρι, καστανό ρύζι, φαγόπυρο, κεχρί, πλιγούρι βρώμης, ποπ κορν, αλεύρι ολικής αλέσεως, ψωμί και κράκερ είναι μερικοί από τους τρόπους για να εντάξετε τα δημητριακά ολικής αλέσεως στη διατροφή σας.

Ποια είναι τα οφέλη των δημητριακών ολικής άλεσης;

Τα δημητριακά ολικής αλέσεως έχουν μια σειρά από οφέλη από την υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες που σας βοηθούν να αισθάνεστε χορτάτοι και κορεσμένοι σε σύνθετους υδατάνθρακες που βοηθούν στον έλεγχο των επιπέδων σακχάρου στο αίμα και επίσης μειώνουν τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων, διαβήτη, καρκίνου και άλλων προβλημάτων υγείας.

  • Διαχειριστείτε τα επίπεδα ζάχαρης

Τα δημητριακά ολικής αλέσεως θεωρούνται ότι έχουν χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη και επομένως βοηθούν στην καλύτερη διαχείριση των επιπέδων γλυκόζης στο αίμα. Επιπλέον, είναι σημαντικό να τροφοδοτείτε το σώμα με τα βασικά θρεπτικά συστατικά που απαιτούνται για τη διαχείριση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα. Η παρουσία μεταλλικών στοιχείων όπως το μαγνήσιο και το χρώμιο, τα φυτοχημικά, τα οργανικά οξέα και οι αναστολείς ενζύμων σε τρόφιμα ολικής αλέσεως μαζί με την υψηλή περιεκτικότητά του σε φυτικές ίνες, όλα συνεργάζονται στη σταθεροποίηση των επιπέδων σακχάρου.

  • Υποστηρίζει την υγεία της καρδιάς

Σύμφωνα με μελέτες, η πρόσληψη πρόσληψης δημητριακών ολικής αλέσεως και πίτουρου συσχετίζεται σταθερά με 16-30% χαμηλότερο κίνδυνο καρδιαγγειακής και στεφανιαίας νόσου. Επιπλέον, ορισμένες ενώσεις στα δημητριακά ολικής αλέσεως, όπως οι φυτικές ίνες, η βιταμίνη Κ και τα αντιοξειδωτικά, μπορούν να μειώσουν τον κίνδυνο εγκεφαλικού.

  • Ρυθμίζει ορμονικές ανισορροπίες

Τα δημητριακά ολικής αλέσεως περιέχουν ενώσεις που ονομάζονται λιγνάνες, οι οποίες έχουν μια αδύναμη ορμονική δράση που μπορεί να σας βοηθήσει να επιτύχετε μια καλύτερη ορμονική ισορροπία. Αυτοί οι κόκκοι είναι επίσης πολύτιμες πηγές βιταμίνης Β6, η οποία θεωρείται ότι παίζει χρήσιμο ρόλο στη διαχείριση των ορμονών και στην ανακούφιση των προεμμηνορροϊκών συμπτωμάτων όπως το φούσκωμα, οι εναλλαγές της διάθεσης και οι πόνοι περιόδου.

  • Μειώνει τη χρόνια φλεγμονή

Η φλεγμονή είναι η ρίζα πολλών χρόνιων ασθενειών. Τα τρόφιμα ολικής αλέσεως έχει αναφερθεί ότι επηρεάζουν τα επίπεδα των φλεγμονωδών κυτοκινών στον ορό. Έτσι, σκεφτείτε να προσθέσετε δημητριακά ολικής αλέσεως στη διατροφή σας κάθε μέρα.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube

Διαβάστε Eπίσης:

Μεταβολικό Σύνδρομο: Αλλαγές στον τρόπο ζωής - Ερωτήσεις και Απαντήσεις

Ποιες τροφές έχουν υψηλά επίπεδα γλουτένης;

Ποια φαγητά έχουν υψηλούς υδατάνθρακες;

Οι Γερμανοί υποτιμούν τον κίνδυνο των ωμών τροφίμων

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Πώς να κάνετε τις σαλάτες σας πιο γευστικές

Σαλάτες: Οι σαλάτες δεν χρειάζεται να είναι βαρετές! Με μερικές δημιουργικές πινελιές, μπορείτε να τις κάνετε πιο γευστικές και απολαυστικές. Δοκιμάστε αυτούς τους επτά τρόπους

Απολαυστική σπιτική πίτσα με προζύμι

Σπιτική πίτσα με προζύμι: Η πίτσα με προζύμι (sourdough) είναι μια πιο υγιεινή και γευστική εκδοχή της κλασικής πίτσας, χάρη στη φυσική ζύμωση που προσφέρει το προζύμι. Αυτό το είδος ζύμης έχει πλούσια γεύση, τραγανή κρούστα

Το όσπριο που έχει περισσότερη πρωτεΐνη από τα αυγά 

Η σόγια μπορεί να καταναλωθεί με διάφορους τρόπους, όπως σε μορφή tofu, tempeh, σόγιας σε σπόρους, ελαιούχων προϊόντων και γάλατος σόγιας. Το tofu, για παράδειγμα, είναι μια δημοφιλής επιλογή, καθώς είναι πλούσιο σε πρωτεΐνη και μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε πολλές συνταγές.

Αυτά είναι τα φρούτα πιο πλούσια σε αντιοξειδωτικά

Αντιοξειδωτικά: Τα αντιοξειδωτικά είναι σημαντικά για την υγεία μας, καθώς βοηθούν στην καταπολέμηση των ελεύθερων ριζών που προκαλούν γήρανση και χρόνιες ασθένειες. Ορισμένα φρούτα είναι ιδιαίτερα πλούσια

Γιατί είναι τόσο σημαντικά τα ενδιάμεσα γεύματα;

Ενδιάμεσα Γεύματα: Τα σνακ παίζουν σημαντικό ρόλο στη διατροφή μας, καθώς βοηθούν στη διατήρηση της ενέργειας, στη σταθεροποίηση του σακχάρου στο αίμα και στην αποφυγή της υπερκατανάλωσης τροφής στα κυρίως γεύματα.

8 τροφές για υγιή πέψη

Πέψη διατροφή: Η σωστή διατροφή παίζει σημαντικό ρόλο στη λειτουργία του πεπτικού συστήματος. Ορισμένες τροφές είναι ιδιαίτερα ωφέλιμες, καθώς περιέχουν φυτικές ίνες, ένζυμα και προβιοτικά που διευκολύνουν την πέψη και προλαμβάνουν δυσφορία,

Η πιο εύκολη νηστίσιμη συνταγή για φάβα

Φάβα: Η φάβα είναι ένα από τα πιο αγαπημένα ελληνικά όσπρια, με ιστορία που χάνεται στα βάθη των αιώνων. Ιδιαίτερα δημοφιλής στη Σαντορίνη, ξεχωρίζει για τη βελούδινη υφή και τη γλυκιά, γεμάτη γεύση της.

Close Icon