Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Διατροφή

Διατροφή: Γιατί τα δημητριακά ολικής άλεσης είναι καλύτερα για την διατροφή;

Διατροφή: Γιατί τα δημητριακά ολικής άλεσης είναι καλύτερα για την διατροφή;

Διατροφή: Οι ειδικοί υγείας σε όλο τον κόσμο συνιστούν την προσθήκη περισσότερων δημητριακών ολικής αλέσεως στη διατροφή.

Τα δημητριακά ολικής αλέσεως είναι σπόροι οποιουδήποτε δημητριακού που έχουν και τα τρία μέρη – το ενδοσπέρμιο, το φύτρο και το πίτουρο άθικτα σε αντίθεση με τους επεξεργασμένους κόκκους που δεν έχουν φύτρο και πίτουρο. Για να ενισχύσετε τη γενική σας υγεία και να αποφύγετε τον κίνδυνο ασθενειών του τρόπου ζωής, οι ειδικοί υγείας σε όλο τον κόσμο συνιστούν την προσθήκη περισσότερων δημητριακών ολικής αλέσεως στη διατροφή. Λέγεται ότι τουλάχιστον τα μισά από όλα τα δημητριακά που τρώει κάποιος πρέπει να είναι δημητριακά ολικής αλέσεως. Κριθάρι, καστανό ρύζι, φαγόπυρο, κεχρί, πλιγούρι βρώμης, ποπ κορν, αλεύρι ολικής αλέσεως, ψωμί και κράκερ είναι μερικοί από τους τρόπους για να εντάξετε τα δημητριακά ολικής αλέσεως στη διατροφή σας.


Ποια είναι τα οφέλη των δημητριακών ολικής άλεσης;

Τα δημητριακά ολικής αλέσεως έχουν μια σειρά από οφέλη από την υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες που σας βοηθούν να αισθάνεστε χορτάτοι και κορεσμένοι σε σύνθετους υδατάνθρακες που βοηθούν στον έλεγχο των επιπέδων σακχάρου στο αίμα και επίσης μειώνουν τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων, διαβήτη, καρκίνου και άλλων προβλημάτων υγείας.

  • Διαχειριστείτε τα επίπεδα ζάχαρης

Τα δημητριακά ολικής αλέσεως θεωρούνται ότι έχουν χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη και επομένως βοηθούν στην καλύτερη διαχείριση των επιπέδων γλυκόζης στο αίμα. Επιπλέον, είναι σημαντικό να τροφοδοτείτε το σώμα με τα βασικά θρεπτικά συστατικά που απαιτούνται για τη διαχείριση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα. Η παρουσία μεταλλικών στοιχείων όπως το μαγνήσιο και το χρώμιο, τα φυτοχημικά, τα οργανικά οξέα και οι αναστολείς ενζύμων σε τρόφιμα ολικής αλέσεως μαζί με την υψηλή περιεκτικότητά του σε φυτικές ίνες, όλα συνεργάζονται στη σταθεροποίηση των επιπέδων σακχάρου.

  • Υποστηρίζει την υγεία της καρδιάς

Σύμφωνα με μελέτες, η πρόσληψη πρόσληψης δημητριακών ολικής αλέσεως και πίτουρου συσχετίζεται σταθερά με 16-30% χαμηλότερο κίνδυνο καρδιαγγειακής και στεφανιαίας νόσου. Επιπλέον, ορισμένες ενώσεις στα δημητριακά ολικής αλέσεως, όπως οι φυτικές ίνες, η βιταμίνη Κ και τα αντιοξειδωτικά, μπορούν να μειώσουν τον κίνδυνο εγκεφαλικού.

  • Ρυθμίζει ορμονικές ανισορροπίες

Τα δημητριακά ολικής αλέσεως περιέχουν ενώσεις που ονομάζονται λιγνάνες, οι οποίες έχουν μια αδύναμη ορμονική δράση που μπορεί να σας βοηθήσει να επιτύχετε μια καλύτερη ορμονική ισορροπία. Αυτοί οι κόκκοι είναι επίσης πολύτιμες πηγές βιταμίνης Β6, η οποία θεωρείται ότι παίζει χρήσιμο ρόλο στη διαχείριση των ορμονών και στην ανακούφιση των προεμμηνορροϊκών συμπτωμάτων όπως το φούσκωμα, οι εναλλαγές της διάθεσης και οι πόνοι περιόδου.

  • Μειώνει τη χρόνια φλεγμονή

Η φλεγμονή είναι η ρίζα πολλών χρόνιων ασθενειών. Τα τρόφιμα ολικής αλέσεως έχει αναφερθεί ότι επηρεάζουν τα επίπεδα των φλεγμονωδών κυτοκινών στον ορό. Έτσι, σκεφτείτε να προσθέσετε δημητριακά ολικής αλέσεως στη διατροφή σας κάθε μέρα.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube

Διαβάστε Eπίσης:

Μεταβολικό Σύνδρομο: Αλλαγές στον τρόπο ζωής - Ερωτήσεις και Απαντήσεις

Ποιες τροφές έχουν υψηλά επίπεδα γλουτένης;

Ποια φαγητά έχουν υψηλούς υδατάνθρακες;

Οι Γερμανοί υποτιμούν τον κίνδυνο των ωμών τροφίμων

svg%3E svg%3E
svg%3E
Αφιέρωμα στον Διαβήτη healthwebgr svg%3E
Περισσότερα

Λαχανικά: Η φυσική λύση για υγιές σώμα και μυαλό

Λαχανικά: Τα λαχανικά αποτελούν βασικό στοιχείο μιας υγιεινής διατροφής, καθώς παρέχουν πλήθος βιταμινών, μετάλλων, φυτικών ινών και αντιοξειδωτικών που υποστηρίζουν την υγεία του οργανισμού.

Καφές: Αυτό είναι το πιο υγιεινό είδος καφέ

Καφές: Ο καφές είναι ένα από τα πιο δημοφιλή ροφήματα στον κόσμο, και η κατανάλωσή του συνδέεται με αρκετά οφέλη για την υγεία, εφόσον καταναλώνεται με μέτρο. Ωστόσο, υπάρχουν διάφοροι τύποι καφέ που διαφέρουν ως προς τη θρεπτική τους αξία

Η σούπα που θα σώσει το ανοσοποιητικό σας

Σούπα τζίντζερ καρότο: Η σούπα καρότου με τζίντζερ είναι μια υγιεινή και γευστική επιλογή για τις κρύες ημέρες του χειμώνα. Το τζίντζερ προσφέρει μια υπέροχη γεύση και ζεστασιά στη σούπα, ενώ τα καρότα είναι γεμάτα βιταμίνες και αντιοξειδωτικά

Μήπως τρώτε πολύ κοτόπουλο αντί για κόκκινο κρέας;

Η υπερβολική κατανάλωση ενός μόνο τύπου κρέατος μπορεί να οδηγήσει σε διατροφική ανισορροπία. Το κόκκινο κρέας είναι πλούσιο σε σίδηρο, ψευδάργυρο και βιταμίνες του συμπλέγματος B, οι οποίες είναι σημαντικές για την παραγωγή ενέργειας, τη λειτουργία του ανοσοποιητικού και την υγεία του αίματος.

Γουακαμόλε: Η αυθεντική συνταγή για μια μεξικάνικη φιέστα

Γουακαμόλε: Το γουακαμόλε είναι μια παραδοσιακή μεξικάνικη συνταγή που βασίζεται στο αβοκάντο και έχει γίνει αγαπημένο συνοδευτικό σε πολλά τραπέζια. Είτε για να συνοδεύσει nachos, tacos ή ακόμα και σαν ντιπ

Ζυμαρικά με μπρόκολο και cheddar: Το πιο comfort φαγητό

Ζυμαρικά με μπρόκολο και cheddar: Τα ζυμαρικά με μπρόκολο και τυρί τσένταρ είναι ένα γευστικό και θρεπτικό πιάτο, ιδανικό για το καθημερινό τραπέζι. Συνδυάζοντας την κρεμώδη γεύση του τυριού με τα θρεπτικά συστατικά του μπρόκολου,

Close Icon