Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Διατροφή

Διατροφή: Γιατί οι σταφίδες θεωρούνται το πιο υγιεινό αποξηραμένο φρούτο;

Διατροφή: Γιατί οι σταφίδες θεωρούνται το πιο υγιεινό αποξηραμένο φρούτο;

Διατροφή: Η προσθήκη σταφίδας στα δημητριακά ή στο σνακ σας μπορεί να έχει μερικά πιθανά οφέλη για την υγεία


Οι σταφίδες είναι ένα νόστιμο και βολικό φαγητό που μπορεί να προσθέσει μια σειρά από θρεπτικά συστατικά στη διατροφή σας. Ως αποξηραμένα φρούτα, ωστόσο, δεν έχουν την περιεκτικότητα σε νερό των κανονικών σταφυλιών. Αυτό τα κάνει λιγότερο χορταστικά και ευκολότερα στην υπερκατανάλωση. Μείνετε σε μικρές μερίδες για να αποφύγετε να προσθέσετε πάρα πολλές θερμίδες στη διατροφή σας.

Οφέλη Σταφίδας

Η προσθήκη μιας χούφτας στα δημητριακά ή στο σνακ σας μπορεί να έχει μερικά πιθανά οφέλη για την υγεία:

  • Υγεία καρδιάς. Έρευνες δείχνουν ότι οι σταφίδες θα μπορούσαν να βοηθήσουν στη μείωση του κινδύνου καρδιακών παθήσεων μειώνοντας την αρτηριακή πίεση και το σάκχαρο στο αίμα. Οι φυτικές ίνες στις σταφίδες μειώνουν την LDL (κακή) χοληστερόλη σας, η οποία μειώνει την πίεση στην καρδιά σας.
  • Οι σταφίδες είναι επίσης καλή πηγή καλίου. Μελέτες έχουν δείξει ότι τα χαμηλά επίπεδα καλίου συμβάλλουν στην υψηλή αρτηριακή πίεση, τις καρδιακές παθήσεις και το εγκεφαλικό. Η ποσότητα καλίου που χρειάζεται το σώμα σας αυξάνεται εάν η πρόσληψη νατρίου είναι υψηλή, κάτι που είναι κοινό στη διατροφή πολλών ανθρώπων. Ως τροφή χαμηλής περιεκτικότητας σε νάτριο, οι σταφίδες είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να διασφαλίσετε ότι λαμβάνετε αρκετό κάλιο.
  • Χαμηλότερος κίνδυνος χρόνιας νόσου. Οι σταφίδες έχουν υψηλότερα επίπεδα αντιοξειδωτικών από πολλά άλλα αποξηραμένα φρούτα. Αυτό συμβαίνει επειδή η διαδικασία ξήρανσης συγκεντρώνει αυτά τα αντιοξειδωτικά.
  • Τα αντιοξειδωτικά βοηθούν στην πρόληψη της κυτταρικής βλάβης που προκαλείται από φυσικούς παράγοντες όπως η γήρανση και οι συμπεριφορές στον τρόπο ζωής. Μερικά από τα ισχυρότερα αντιοξειδωτικά στις σταφίδες ονομάζονται φυτοθρεπτικά συστατικά. Αυτές οι φυτικές ενώσεις έχει αποδειχθεί ότι μειώνουν τον κίνδυνο χρόνιων παθήσεων όπως ο διαβήτης, η οστεοπόρωση και ο καρκίνος.
  • Η έρευνα δείχνει ότι τα φυτοθρεπτικά συστατικά μπορεί επίσης να έχουν αντιφλεγμονώδεις, ανακουφιστικές από τον πόνο και προστατευτικές ιδιότητες του εγκεφάλου.
  • Γαστρεντερική υγεία. Οι σταφίδες είναι μια καλή πηγή διαλυτών φυτικών ινών, οι οποίες βοηθούν την πέψη και μειώνουν τα προβλήματα του στομάχου.
  • Οι σταφίδες περιέχουν επίσης τρυγικό οξύ. Η έρευνα δείχνει ότι αυτή η πρωτεΐνη μπορεί να έχει αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες, να βελτιώνει τη λειτουργία του εντέρου και να βοηθά στη ρύθμιση της ισορροπίας των βακτηρίων στο έντερο σας. Μια μελέτη διαπίστωσε ότι μπορεί επίσης να δράσει για να μειώσει τον κίνδυνο καρκίνου του παχέος εντέρου.
  • Στοματική υγιεινή. Ορισμένα θρεπτικά συστατικά στις σταφίδες, όπως το ελαιολικό και το λινολεϊκό οξύ, μπορεί να έχουν αντιβακτηριακές ιδιότητες. Μελέτες έχουν δείξει ότι αυτό το αποτέλεσμα μπορεί να περιορίσει τα βακτήρια που σχηματίζουν πλάκα στο στόμα σας. Αυτά τα αντιοξειδωτικά βοηθούν επίσης στη διατήρηση υγιών επιπέδων pH του στόματος. Αυτό μπορεί να εμποδίσει το σάλιο σας να γίνει πολύ όξινο, βοηθώντας στην πρόληψη της κοιλότητας.

Πιθανοί κίνδυνοι της σταφίδας

Οι σταφίδες θεωρούνται ασφαλείς για τους περισσότερους ανθρώπους. Έχουν επίσης ένα μέτριο χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη, που σημαίνει ότι δεν προκαλούν απότομες αιχμές και πτώσεις στα επίπεδα σακχάρου στο αίμα σας. Αυτό μπορεί να τα κάνει μια καλή επιλογή γλυκού σνακ για άτομα με διαβήτη.

Αλλά η πυκνή περιεκτικότητα σε θρεπτικά συστατικά της σταφίδας μπορεί να προκαλέσει αρνητικές παρενέργειες εάν τις τρώτε σε μεγάλες ποσότητες:

  • Ανεπιθύμητη αύξηση βάρους. Ορισμένες έρευνες δείχνουν ότι οι σταφίδες μπορούν να βοηθήσουν τους ανθρώπους να χάσουν ή να διαχειριστούν βάρος. Αλλά είναι σχετικά υψηλές σε θερμίδες ανά μερίδα. Τρώτε τα λοιπόν με μέτρο αν θέλετε να αποφύγετε την αύξηση βάρους.
  • Δυσφορία στο στομάχι. Οι φυτικές ίνες στις σταφίδες συνδέονται με μια σειρά από οφέλη για την υγεία. Ωστόσο, η υπερβολική ποσότητα φυτικών ινών στη διατροφή σας μπορεί να προκαλέσει πεπτικά προβλήματα όπως αέρια, φούσκωμα και κράμπες.
  • Ανησυχίες για τα φυτοφάρμακα. Οι σταφίδες από σταφύλια που έχουν ψεκαστεί με φυτοφάρμακα μπορεί να περιέχουν υπολείμματα. Μετά τη διαδικασία ξήρανσης της σταφίδας, οι παραγωγοί επίσης μερικές φορές υποκαπνίζουν τους χώρους αποθήκευσης για να κρατήσουν μακριά τα παράσιτα. Η κατανάλωση υψηλών επιπέδων φυτοφαρμάκων έχει συνδεθεί με ζητήματα υγείας όπως ο καρκίνος, επομένως ίσως είναι καλύτερο να επιλέγετε βιολογικές σταφίδες όταν είναι δυνατόν. Τα βιολογικά τρόφιμα έχουν λιγότερα υπολείμματα φυτοφαρμάκων.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube

Διαβάστε Eπίσης:

Πώς η κακή ψυχική υγεία επηρεάζει το σώμα μας;

Προσθέστε τα πράσινα μήλα στη διατροφή σας!

Ποια φαγητά μειώνουν την αρτηριακή πίεση;

Ακολουθήστε μια ισορροπημένη διατροφή

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Μέλι: Τι θα πρέπει να προσέξετε;

Μέλι: Το μέλι είναι ένα φυσικό προϊόν που έχει πολλά οφέλη για την υγεία, αλλά απαιτεί και κάποια προσοχή στη χρήση του. Παρά τις θετικές του ιδιότητες, υπάρχουν ορισμένες περιπτώσεις και παράγοντες στους οποίους πρέπει να είμαστε προσεκτικοί

Αναψυκτικά: Γιατί μας εθίζουν τόσο πολύ;

Αναψυκτικά: Η εξάρτηση από τα αναψυκτικά με ανθρακικό είναι μια κοινή, αλλά σοβαρή κατάσταση που επηρεάζει πολλούς ανθρώπους, ειδικά λόγω της περιεκτικότητάς τους σε ζάχαρη, καφεΐνη και τεχνητές γλυκαντικές ουσίες. Η συνεχής κατανάλωση αυτών των ποτών

Brunch: Ιδέες για λαχταριστές δημιουργίες

Brunch: Το brunch δεν είναι απλώς ένα γεύμα, αλλά μια ευκαιρία να μοιραστείτε στιγμές με τα αγαπημένα σας πρόσωπα. Δοκιμάστε αυτές τις συνταγές για να προσθέσετε γεύση και δημιουργικότητα στο τραπέζι σας.

Ηλιόσπορος: Ένας θησαυρός για την υγεία των οστών

Ηλιόσπορος: Χάρη στα θρεπτικά συστατικά που περιέχουν, όπως μαγνήσιο, φώσφορο και βιταμίνη Ε, μπορούν να βοηθήσουν στη διατήρηση γερών οστών και στην πρόληψη ασθενειών όπως η οστεοπόρωση.

Αυτό το πρωινό για μακροζωία τρώνε οι γηραιότεροι άνθρωποι του κόσμου 

Στην Ικαρία, για παράδειγμα, οι γηραιότεροι συχνά ξεκινούν την ημέρα τους με ένα φλιτζάνι τσάι από βότανα, που συνδυάζεται με ψωμί ολικής αλέσεως και ελαιόλαδο, συνοδευόμενο από ελιές και φρέσκα λαχανικά. Αυτές οι τροφές όχι μόνο είναι θρεπτικές αλλά και γεμάτες αντιοξειδωτικά, που βοηθούν στην καταπολέμηση της φθοράς που προκαλούν οι ελεύθερες ρίζες.

Πώς να φτιάξετε πεντανόστιμο σπιτικό ψωμί;

Ψωμί DIY: Μπορείτε να απολαύσετε φρέσκο ​​ψωμί που θα γεμίσει το σπίτι σας με άρωμα και ζεστασιά. Ξεκινήστε σήμερα και ανακαλύψτε τη μαγεία του σπιτικού ψωμιού!

Πώς να ενθαρρύνετε τα παιδιά να τρώνε υγιεινά;

Υγιεινή διατροφή: Η ανάπτυξη υγιεινών διατροφικών συνηθειών στα παιδιά απαιτεί υπομονή και δημιουργικότητα. Προσφέρετε υγιεινό φαγητό ως διασκεδαστική εμπειρία και δώστε τους την ευκαιρία να συμμετάσχουν στην προετοιμασία του.

Vegan Sushi: Μια νόστιμη εναλλακτική για τους λάτρεις της φύσης

Vegan Sushi: Το σούσι λαχανικών είναι μια νόστιμη, πρωτοποριακή και βιώσιμη εκδοχή της παραδοσιακής ιαπωνικής κουζίνας. Δεν απευθύνεται μόνο σε χορτοφάγους, αλλά και σε όλους όσους αναζητούν νέες γεύσεις και έναν πιο συνειδητό τρόπο διατροφής.

Close Icon