Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Διατροφή

Διατροφή για λαμπερό δέρμα

Διατροφή για λαμπερό δέρμα

 

Πολλές φορές ακούμε ότι η «Ομορφιά ξεκινάει από μέσα μας». Οι περισσότεροι όταν θυμόμαστε την παραπάνω ρήση θεωρούμε ότι αναφερόμαστε μόνο στην ψυχολογία μας. Ωστόσο, η αλήθεια είναι ότι η ισορροπημένη διατροφή αποτελεί σύμμαχο της ομορφιάς, εφόσον εφοδιάζει τον οργανισμό με καύσιμα απαραίτητα για τη λειτουργία του. Είναι γεγονός ότι κάθε όργανο ή ιστός του σώματος έχει ανάγκη από υδατάνθρακες, πρωτεΐνες, λίπη, βιταμίνες και ιχνοστοιχεία.

Σχετικές πληροφορίες δίνει στο www.Life2day.gr Αναστασία Δ. Κόκκαλη Κλινικός Διαιτολόγος – Διατροφολόγος B.Sc (Hons), S.R.D. Υπεύθυνη Τομέα Διαιτολογίας ΙΕΚ ΞΥΝΗ- Μέλος Δ.Σ. Εταιρείας Αθηροσκλήρωσης Β. Ελλάδος-Μέλος του Πανελλήνιου Συλλόγου Διαιτολόγων.

Συγχρόνως, ολοένα και περισσότερο η Επιστήμη της Διατροφής ανακαλύπτει νέα δεδομένα που αφορούν τη σχέση μεταξύ της πρόσληψης τροφής και της υγείας και επίδρασης των θρεπτικών συστατικών στη διατήρηση της βέλτιστης κατάστασης του δέρματος.
«Θρεπτικοί» σύμμαχοι της επιδερμίδας μας είναι τα ακόλουθα θρεπτικά συστατικά

Βιταμίνη Α: υποβοηθά την ελαστικότητα του δέρματος, ενώ η έλλειψή της συγκεκριμένης βιταμίνης προκαλεί ξηροδερμία και ευερεθιστότητα του δέρματος.
Η βιταμίνη Α περιέχεται τόσο σε τροφές ζωικής προέλευσης (συκώτι, σολομό, ξιφία) όσο και σε τροφές φυτικής προέλευσης (καρότα, σκούρα πράσινα φυλλώδη λαχανικά, κολοκυθάκια και βερίκοκα).

Βιταμίνη Ε: προλαμβάνει τη γήρανση του δέρματος την αφυδάτωση, την ξηρότητα και τη δημιουργία ραγάδων της επιδερμίδας.

Τροφές πλούσιες σε βιταμίνη Ε: σολομός, όσπρια, ελαιόλαδο, σησαμέλαιο, αμύγδαλα.

Βιταμίνη C: συμβάλλει στη διατήρηση της σφριγηλότατος και του κολλαγόνου της επιδερμίδας. Η ανεπαρκής πρόσληψή της οδηγεί στην αποδυνάμωση των αιμοφόρων αγγείων και στη ρήξη των τριχοειδών που βρίσκονται στις εξωτερικές στοιβάδες του δέρματος. Τροφές πλούσιες σε βιταμίνη C είναι: πορτοκάλια, μανταρίνια, λεμόνια, φράουλες, πιπεριές, μπρόκολο, σπανάκι.
Χαλκός και ψευδάργυρος: ενισχύουν την υγεία της επιδερμίδας μιας και διατηρούν το κολλαγόνο και την ελαστίνη του δέρματος, ενώ συγχρόνως μειώνουν την καταστροφική επίδραση της υπεριώδους ακτινοβολίας στο δέρμα. Η έλλειψη τους εγκυμονεί κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του δέρματος. Τροφές πλούσιες σε σελήνιο και ψευδάργυρο είναι: οι γαρίδες, τα μύδια, το χταπόδι, το κοτόπουλο, τα κάσιους, το ρύζι και τα καρύδια.

Βιταμίνες του συμπλέγματος Β: Το σύμπλεγμα βιταμινών Β βοηθά στην εξισορρόπηση του σμήγματος καθώς και στην λίπανση του. Η έλλειψη ιδιαίτερα της Β2 προκαλεί άφθες, γωνιακή χειλίτιδα και σμηγματοροϊκή δερματίτιδα. Τροφές πλούσιες σε βιταμίνες του συμπλέγματος Β: ξηροί καρποί, πουλερικά, ψάρια, αβγά, λαχανικά, γιαούρτι.

Πολυακόρεστα λιπαρά οξέα: Τα πολυακόρεστα λιπαρά οξέα συμβάλλουν στην καταπολέμηση χρόνιων δερματοπαθειών και βοηθούν στην επούλωση των φλεγμονωδών παθήσεων του δέρματος. Η έλλειψη τους θεωρείται η βασική αιτία για τα άτονα, θαμπά μαλλιά. Τα πολυακόρεστα λιπαρά οξέα βρίσκονται στο ηλιέλαιο, τις σαρδέλες και τα λαχανικά.
Ενυδάτωση: Το νερό μεταφέρει θρεπτικά συστατικά στο δέρμα και απομακρύνει τις άχρηστες ουσίες. Το δέρμα είναι το τελευταίο όργανο στο οποίο φτάνει το νερό και αν δεν λαμβάνουμε επαρκή ποσότητα θα είναι το πρώτο που θα αισθανθεί άμεσα τις επιπτώσεις που επιφέρει η έλλειψή του.
Χρήσιμες συμβουλές για φωτεινή επιδερμίδα:
• Καταναλώνετε τρόφιμα από όλες τις ομάδες.
• Αποφύγετε τρόφιμα πλούσια σε κορεσμένα (κακά) λιπαρά: κέικ, πάστες, μαγιονέζα, κρέμα γάλακτος, ντρέσινγκ, βούτυρο, πλήρη γαλακτοκομικά προϊόντα.
• Καταναλώνετε καθημερινά τουλάχιστον 8-10 ποτήρια υγρών (νερό, γάλα, χυμοί, τσάι).
• Αυξήστε την πρόσληψη φρούτων και λαχανικών (5 μερίδες καθημερινά).
• Αποφύγετε τις εξαντλητικές χημικές δίαιτες στις οποίες αποκλείονται ολόκληρες ομάδες τροφίμων δεν βοηθούν στην διατήρηση μιας καλής κατάστασης του δέρματος. Η έλλειψη θρεπτικών συστατικών προκαλεί συμπτώματα παρόμοια με αυτά των δερματοπαθειών (κοκκίνισμα, φαγούρα, ξηρότητα, αίσθημα καύσου). Η έλλειψη βιταμίνης Α προκαλεί σκληροδερμία, χαμηλά επίπεδα βιταμινών του συμπλέγματος Β προκαλούν ερυθρότητα, ευαισθησία, ξηρότητα ή υπερβολική λιπαρότητα. Πολύ μικροί μώλωπες γίνονται ορατοί σε περιπτώσεις έλλειψης βιταμίνης C, ενώ το στεγνό και θαμπό δέρμα υποδηλώνει φτωχή πρόσληψη φυλικού οξέος και απαραίτητων λιπαρών οξέων. Άτομα που παρουσιάζουν ακμή αντιμετωπίζουν πρόβλημα έλλειψης ψευδαργύρου.
.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube

Διαβάστε Eπίσης:

Η καλύτερη ενισχυμένη διατροφή για όσους γυμνάζονται

Συνταγή ψάρι: Παλαμίδα πλακί με λαχανικά

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Βλάπτει η σκόνη πρωτεΐνης το συκώτι;

Ήπαρ πρωτεΐνη: Η πρωτεΐνη σε σκόνη είναι ένα δημοφιλές συμπλήρωμα διατροφής, ιδιαίτερα για άτομα που ασχολούνται με την άσκηση και τον αθλητισμό. Παρόλο που θεωρείται ασφαλής για τους περισσότερους ανθρώπους,

Πόσο νόστιμο είναι το τυρί χωρίς λακτόζη;

Λακτόζη: Τα τυριά χωρίς λακτόζη προσφέρουν μια ιδανική λύση για όσους θέλουν να απολαύσουν τη γεύση και την ποιότητα του τυριού χωρίς τα προβλήματα που προκαλεί η λακτόζη.

Καφές οξύτητα: Πώς να κάνετε τον καφέ σας πιο φιλικό προς το στομάχι

Καφές οξύτητα: Η οξύτητα του καφέ μπορεί να είναι ενοχλητική για ορισμένα άτομα, προκαλώντας ενοχλήσεις στο στομάχι ή καούρα. Ωστόσο, υπάρχουν αρκετές μέθοδοι για να μειώσετε την οξύτητα

Οι πιο συχνοί μύθοι που αφορούν την απώλεια λίπους

Απώλεια λίπους: Η απώλεια λίπους είναι ένα θέμα που συχνά συνοδεύεται από πολλές παρανοήσεις και μύθους. Αυτοί οι μύθοι μπορεί να αποτρέψουν τους ανθρώπους από το να πετύχουν τους στόχους τους και να υιοθετήσουν υγιεινές συνήθειες.

Τρόποι για να την εντάξετε στην διατροφή σας το φετινό φθινόπωρο

Κολοκύθα φθινόπωρο: Η κολοκύθα είναι ένα φθινοπωρινό λαχανικό γεμάτο θρεπτικά συστατικά και γεύση. Ακολουθούν εννέα τρόποι για να την ενσωματώσετε στη διατροφή σας αυτό το φθινόπωρο.

Γλυκά του κουταλιού: Μπορούμε να τα κάνουμε πιο υγιεινά; 

Η παρασκευή γλυκών του κουταλιού με τη χρήση φρέσκων φρούτων αντί για κονσέρβες μπορεί επίσης να συμβάλει στην αύξηση της θρεπτικής αξίας. Τα φρέσκα φρούτα περιέχουν περισσότερες βιταμίνες, μέταλλα και φυτικές ίνες, ενώ είναι αρνητικά φορτισμένα από πρόσθετα και συντηρητικά.

Close Icon