Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Διατροφή

Διατροφή: Φτιάξτε το δικό σας κουλούρι Θεσσαλονίκης

Διατροφή: Φτιάξτε το δικό σας κουλούρι Θεσσαλονίκης

Διατροφή: Ανακαλύψτε πώς να φτιάξετε το δικό σας κουλούρι Θεσσαλονίκης με αυτή την πρωτότυπη συνταγή!


Μια παραδοσιακή ελληνική συνταγή για ψωμί με σουσάμι! Αν έχετε βρεθεί ποτέ να περπατάτε στους δρόμους της Αθήνας ή της Θεσσαλονίκης, δεν μπορείτε να χάσετε όλους τους πλανόδιους πωλητές που πουλάνε αυτά τα δημοφιλή κουλούρια σουσαμιού! Ανακαλύψτε πώς να φτιάξετε το δικό σας με αυτή την πρωτότυπη συνταγή!

Κουλούρι Θεσσαλονίκης

Συστατικά συνταγής:

  • 500 γραμμάρια αλεύρι για όλες τις χρήσεις (19 oz.)
  • 2 κουταλιές της σούπας αλάτι
  • 300 γραμμάρια χλιαρό νερό (10,5 oz.)
  • 8 g ξηρή ενεργή μαγιά (0,3 oz.)
  • 1 κουταλάκι του γλυκού ζάχαρη
  • 3 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο

Για γαρνίρισμα

  • 200–250 g σουσάμι (8–9 oz.)
  • νερό

Oδηγίες παρασκευής:

  • Για να ετοιμάσετε κουλούρι Θεσσαλονίκης με σουσάμι, ξεκινήστε φτιάχνοντας τη ζύμη. Στον κάδο του μίξερ προσθέτετε το χλιαρό νερό, τη μαγιά και τη ζάχαρη και ανακατεύουμε. Τυλίγετε καλά με πλαστική μεμβράνη και αφήνουμε στην άκρη για περίπου 8-10 λεπτά, μέχρι να αρχίσει να αναβράζει η μαγιά. Στο ίδιο μπολ ρίχνετε πρώτα το αλεύρι, μετά το αλάτι και το ελαιόλαδο. Χρησιμοποιώντας τον γάντζο ζύμης ανακατεύετε όλα τα υλικά σε χαμηλή ταχύτητα για περίπου 7 λεπτά, μέχρι η ζύμη να γίνει μια ελαστική μπάλα. Όταν τελειώσετε, αφαιρέστε τη ζύμη από το γάντζο και ελέγξτε την υφή της. Πρέπει να είναι λείο και ελαστικό και ελαφρώς κολλώδες. Αν είναι πολύ κολλώδες, προσθέστε λίγο ακόμα αλεύρι (1/2 κ.γ.), ανακατέψτε και ελέγξτε ξανά.
  • Αλείψτε ελαφρά ένα μπολ με λίγο ελαιόλαδο, τοποθετήστε τη ζύμη μέσα και καλύψτε με πλαστική μεμβράνη. Αφήστε τη ζύμη να καθίσει σε ζεστό μέρος για περίπου 30 λεπτά. Ζυμώνετε ξανά τη ζύμη σε μέτρια-υψηλή ταχύτητα για 3-4 λεπτά.
  • Γυρίζετε τη ζύμη σε επιφάνεια εργασίας και τη χωρίζετε σε 12 κομμάτια. Πάρτε ένα κομμάτι από τη ζύμη και ανοίξτε το σε ένα σχοινί περίπου. Μήκος 35 cm. Σχηματίστε έναν κύκλο και ενώστε τις άκρες τσιμπώντας τις μεταξύ τους. Τοποθετείτε τη δαχτυλίδι ψωμιού σε ένα μεγάλο ταψί, στρωμένο με λαδόκολλα και επαναλαμβάνετε με την υπόλοιπη ζύμη. (Θα χρειαστείτε δύο μεγάλα ταψιά.)

  • Ετοιμάζετε τα υλικά για το γαρνίρισμα. Σε ένα μπολ ρίχνετε λίγο νερό. Σε ξεχωριστό μπολ ή δίσκο βάζετε το σουσάμι. Βουτάτε τα κουλούρια σε νερό και μετά στο σουσάμι, φροντίζοντας να τα σκεπάσεις από όλες τις πλευρές. Τοποθετήστε τα ξανά στα φύλλα ψησίματος, αφήνοντας λίγη απόσταση μεταξύ τους. Τα αφήνετε να φουσκώσουν σε ζεστό μέρος για περίπου 30 λεπτά. (Για γαρνίρισμα μπορείτε και πετιμέζι για έξτρα γεύση. Χρησιμοποιήστε 1/3 του φλιτζανιού πετιμέζι αραιωμένο σε 1/4 της κούπας νερό και βυθίστε τις ροδέλες του ψωμιού πρώτα στο μείγμα πετιμέζι και μετά στο σουσάμι.)
  • Ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200C για 15 λεπτά περίπου, μέχρι να ροδίσουν και να ροδίσουν όμορφα.

Καλή σας όρεξη!!!

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube

Διαβάστε Eπίσης:

Η πρόσληψη διαιτητικών ινών συνδέεται με τη συχνότητα εμφάνισης ημικρανίας

Ποιες είναι οι πιο υγιεινές επιλογές δημητριακών για εσάς;

Δημιουργήστε ζυμαρικά με πέστο από κάσιους

Πόσο συχνά πρέπει να τρώτε παντζάρια;

Γεμίστε με ενέργεια μαγειρεύοντας πικάντικο κοτόπουλο

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Πώς να διαλέξετε τα αβοκάντο σας

Αβοκάντο: Το αβοκάντο είναι ένα εξαιρετικά θρεπτικό φρούτο, αλλά η επιλογή του σωστού μπορεί να είναι δύσκολη αν δεν ξέρετε τι να προσέξετε. Ακολουθούν μερικές συμβουλές

Πώς να κάνετε τις σαλάτες σας πιο γευστικές

Σαλάτες: Οι σαλάτες δεν χρειάζεται να είναι βαρετές! Με μερικές δημιουργικές πινελιές, μπορείτε να τις κάνετε πιο γευστικές και απολαυστικές. Δοκιμάστε αυτούς τους επτά τρόπους

Απολαυστική σπιτική πίτσα με προζύμι

Σπιτική πίτσα με προζύμι: Η πίτσα με προζύμι (sourdough) είναι μια πιο υγιεινή και γευστική εκδοχή της κλασικής πίτσας, χάρη στη φυσική ζύμωση που προσφέρει το προζύμι. Αυτό το είδος ζύμης έχει πλούσια γεύση, τραγανή κρούστα

Το όσπριο που έχει περισσότερη πρωτεΐνη από τα αυγά 

Η σόγια μπορεί να καταναλωθεί με διάφορους τρόπους, όπως σε μορφή tofu, tempeh, σόγιας σε σπόρους, ελαιούχων προϊόντων και γάλατος σόγιας. Το tofu, για παράδειγμα, είναι μια δημοφιλής επιλογή, καθώς είναι πλούσιο σε πρωτεΐνη και μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε πολλές συνταγές.

Αυτά είναι τα φρούτα πιο πλούσια σε αντιοξειδωτικά

Αντιοξειδωτικά: Τα αντιοξειδωτικά είναι σημαντικά για την υγεία μας, καθώς βοηθούν στην καταπολέμηση των ελεύθερων ριζών που προκαλούν γήρανση και χρόνιες ασθένειες. Ορισμένα φρούτα είναι ιδιαίτερα πλούσια

Γιατί είναι τόσο σημαντικά τα ενδιάμεσα γεύματα;

Ενδιάμεσα Γεύματα: Τα σνακ παίζουν σημαντικό ρόλο στη διατροφή μας, καθώς βοηθούν στη διατήρηση της ενέργειας, στη σταθεροποίηση του σακχάρου στο αίμα και στην αποφυγή της υπερκατανάλωσης τροφής στα κυρίως γεύματα.

8 τροφές για υγιή πέψη

Πέψη διατροφή: Η σωστή διατροφή παίζει σημαντικό ρόλο στη λειτουργία του πεπτικού συστήματος. Ορισμένες τροφές είναι ιδιαίτερα ωφέλιμες, καθώς περιέχουν φυτικές ίνες, ένζυμα και προβιοτικά που διευκολύνουν την πέψη και προλαμβάνουν δυσφορία,

Close Icon