Διατροφή: Οι φακές αποτελούν βασικό πιάτο της ελληνικής κουζίνας και είναι ένα απίστευτα χορταστικό γεύμα. Παραδοσιακά σερβίρεται με λίγο ελαιόλαδο και πολύ ξύδι.
Οι φακές αποτελούν βασικό πιάτο της ελληνικής κουζίνας και είναι ένα απίστευτα χορταστικό γεύμα. Παραδοσιακά σερβίρεται με λίγο ελαιόλαδο και πολύ ξύδι. Αν και το ξύδι είναι, φυσικά, προαιρετικό – δοκιμάστε το! Δίνει άλλη γεύση στις φακές. Συνοδέψτε το με φέτα και ψωμί.
Παραδοσιακό οικογενειακό τραπέζι με φακές
Συστατικά συνταγής:
- 250 γρ. καφέ φακές
- ¼ φλιτζάνι ελαιόλαδο
- 1 μέτριο κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
- 1 μεγάλο καρότο, ψιλοκομμένο
- 1 κουταλιά της σούπας ψιλοκομμένο σκόρδο
- 1 λίτρο νερό
- 2 φύλλα δάφνης
- 1 πρέζα αποξηραμένη ρίγανη
- 1 πρέζα τριμμένο αποξηραμένο δεντρολίβανο
- 1 κουταλιά της σούπας πελτέ ντομάτας
- αλάτι και αλεσμένο μαύρο πιπέρι για γεύση
- 1 κουταλάκι του γλυκού ελαιόλαδο, ή για γεύση
- 1 κουταλάκι του γλυκού ξύδι από κόκκινο κρασί, ή για γεύση (Προαιρετικά)
Παρασκευή συνταγής
- Τοποθετήστε τις φακές σε μια μεγάλη κατσαρόλα. προσθέστε αρκετό νερό για να καλυφθεί κατά 1 ίντσα. Φέρτε το νερό σε βράση και μαγειρέψτε για 10 λεπτά.
- Ζεστάνετε το ελαιόλαδο σε μια κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά. Προσθέστε κρεμμύδι, καρότο και σκόρδο. μαγειρέψτε και ανακατέψτε μέχρι το κρεμμύδι να μαλακώσει και να γίνει ημιδιαφανές, περίπου 5 λεπτά. Ρίχνετε μέσα τις φακές και μετά προσθέτετε 1 λίτρο νερό, τα φύλλα δάφνης, τη ρίγανη και το δεντρολίβανο. Αφήστε να πάρει μια βράση. Καλύψτε και μειώστε τη θερμότητα σε μέτρια-χαμηλή. σιγοβράζουμε για 10 λεπτά.
- Ανακατέψτε τον πελτέ ντομάτας. Αλατοπιπερώνετε. Σκεπάζετε και σιγοβράζετε, ανακατεύοντας κατά διαστήματα, μέχρι να μαλακώσουν οι φακές, για 30 με 40 λεπτά. Προσθέστε επιπλέον νερό εάν η σούπα γίνει πολύ πηχτή. Περιχύστε με ελαιόλαδο και ξύδι από κόκκινο κρασί για να σερβίρετε.
Καλή απόλαυση!!!
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον ΚόσμοΑκολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube