Διατροφή: Η κοτόπιτα είναι η κατάλληλη τροφή για ένα οικογενειακό δείπνο.
Ανακαλύψτε τα μυστικά για μια υπέροχη κοτόπιτα. Χρησιμοποιήστε μια εύκολη γέμιση ενός ταψιού και ψήστε την σε μια φόρμα για κέικ για να μπορεί εύκολα να μαγειρευτεί και να κοπεί σε καλές φέτες. Η κοτόπιτα είναι η κατάλληλη τροφή για ένα οικογενειακό δείπνο.
Κοτόπιτα
Συστατικά συνταγής:
- 50 γρ βούτυρο
- 1 πράσο κομμένο σε φέτες
- 8 μπούτια κοτόπουλου χωρίς πέτσα, χωρίς κόκαλα, κομμένα σε κύβους
- 1 κλωναράκι θυμάρι, φύλλα μαζεμένα
- 2 φύλλα δάφνης
- 2 κουταλιές της σούπας απλό αλεύρι
- 100 ml λευκό κρασί ή ξηρό σέρι
- 300 ml ζωμός κοτόπουλου
- 100 ml κρέμα γάλακτος ή διπλή κρέμα
- 1 κουταλιά της σούπας μουστάρδα (χρησιμοποιήσαμε ολικής αλέσεως, αλλά χρησιμοποιήστε όποια ποικιλία έχετε)
Για τη ζύμη:
- 150 γρ βούτυρο κρύο, κομμένο σε κύβους, συν επιπλέον για το πιάτο
- 400 γρ αλεύρι που φουσκώνει μόνο του και επιπλέον για το ξεσκόνισμα
- 1 αυγό, χτυπημένο
Μέθοδος Παρασκευής:
ΒΗΜΑ 1
Λιώνετε το βούτυρο σε μια κατσαρόλα σε χαμηλή φωτιά. Προσθέστε το πράσο, το κοτόπουλο, τα μυρωδικά και τα καρυκεύματα και μαγειρέψτε για 10-12 λεπτά μέχρι να ψηθεί το κοτόπουλο, να μαλακώσουν τα πράσα και το μείγμα να σιγοβράζει. Ρίξτε το αλεύρι και μαγειρέψτε για 3 λεπτά μέχρι το μείγμα να μοιάζει με αμμώδη πάστα. Ρίχνετε μέσα το κρασί ή το σέρι, και σβήνετε για 1 λεπτό, μετά ανακατεύετε με το ζωμό, την κρέμα γάλακτος ή την κρέμα και τη μουστάρδα. Αφήστε να σιγοβράσει. Μαγειρέψτε για 10 λεπτά μέχρι να ψηθεί το κοτόπουλο. Αλατοπιπερώνετε κατά βούληση, αποσύρετε από τη φωτιά και αφήνουμε να κρυώσει εντελώς. Βάλτε το σε ένα δοχείο και αφήστε το να κρυώσει για 2 ώρες ή όλη τη νύχτα. Διατηρείται παγωμένο για έως και δύο ημέρες.
ΒΗΜΑ 2
Για να φτιάξετε τη ζύμη, τρίψτε το βούτυρο στο αλεύρι με μια μεγάλη πρέζα αλάτι μέχρι να ομογενοποιηθεί πλήρως. Προσθέστε το μισό χτυπημένο αυγό και 4 κουταλιές της σούπας παγωμένο νερό, και με τα χέρια σας, προσθέστε λίγο νερό ακόμα, αν χρειαστεί. Ζυμώνετε για ένα λεπτό ώστε να ενωθεί τελείως και μετά αφήνετε να κρυώσει για 1 ώρα.
ΒΗΜΑ 3
Βουτυρώνετε μια φόρμα για κέικ με χαλαρό πάτο 20 εκ. Τυλίξτε τα δύο τρίτα της ζύμης μέχρι να γίνει αρκετά μεγάλη ώστε να στρώσετε το ταψί με λίγη προεξοχή. Χρησιμοποιήστε το για να στρώσετε τη φόρμα και μετά ρίξτε τη γέμιση με κουτάλι. Ανοίγετε την υπόλοιπη ζύμη μέχρι να γίνει αρκετά ώστε να καλύψει την πίτα. Αλείψτε την άκρη της ζύμης με λίγο από το υπόλοιπο χτυπημένο αυγό και μετά περάστε την πάνω από την πίτα για να κλείσει. Κόψτε την άκρη και μετά πιέστε με ένα πιρούνι για να σφραγιστεί. Ψύξτε μέχρι να είστε έτοιμοι να μαγειρέψετε. Διατηρείται παγωμένο για έως και 24 ώρες.
ΒΗΜΑ 4
Ζεσταίνετε το φούρνο στους 220C με ένα ταψί μέσα. Αλείψτε την πίτα με λίγο από το υπόλοιπο χτυπημένο αυγό και στη συνέχεια χαράξτε ελαφρά ένα σταυρωτό σχέδιο από πάνω χρησιμοποιώντας ένα κοφτερό μαχαίρι. Ψήνετε σε ζεστό φύλλο για 20 λεπτά, μετά αλείφετε με το υπόλοιπο αυγό, αλατοπιπερώνετε με νιφάδες θαλασσινού αλατιού και ψήνετε για 15-20 λεπτά ακόμα μέχρι να ροδίσουν. Βγάζετε από το φούρνο και ξεκουράζετε για 10 λεπτά, στη συνέχεια αφαιρείτε προσεκτικά από το ταψί, απλώνετε σε μια σανίδα και κόβουμε σε φέτες για να σερβίρετε.
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον ΚόσμοΑκολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube