Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Διατροφή

Διατροφή εγκυμοσύνη: Θρεπτικές επιλογές διατροφής για μια υγιή εγκυμοσύνη

Διατροφή εγκυμοσύνη: Θρεπτικές επιλογές διατροφής για μια υγιή εγκυμοσύνη

Διατροφή εγκυμοσύνη: Η εγκυμοσύνη απαιτεί κάποιες διατροφικές αλλαγές για χάρη της δικής σας υγείας, καθώς και της υγείας του μωρού σας.



Η εγκυμοσύνη απαιτεί κάποιες διατροφικές αλλαγές για χάρη της δικής σας υγείας, καθώς και της υγείας του μωρού σας. Σύμφωνα με τον Vyuhitha Motupalli, εκτελεστικό διατροφολόγο στο Cloudnine Group of Hospitals, Electronic City Unit, Bengaluru, η βέλτιστη διατροφή είναι το κλειδί και τα τρόφιμα που καταναλώνονται κατά τη διάρκεια αυτής της φάσης διαδραματίζουν καθοριστικό ρόλο στην παροχή βασικών θρεπτικών συστατικών που συμβάλλουν σε υγιή αποτελέσματα εγκυμοσύνης. «Μελέτες έχουν δείξει ακατάλληλη μητρική διατροφή – μια δίαιτα που στερείται βασικών θρεπτικών συστατικών λόγω έλλειψης ευαισθητοποίησης και πρόσβασης σε επαρκή διατροφή – επηρεάζει τη συνολική ανάπτυξη και ανάπτυξη του μωρού», λέει. Ο ειδικός προσθέτει ότι η επιλογή τροφών πλούσιων σε θρεπτικά συστατικά μπορεί να κάνει «σημαντική διαφορά στην ανάπτυξη και την ανάπτυξη του μικρού». Απαριθμεί τις ακόλουθες έξι τροφές που πρέπει να έχετε κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. 


  • Πράσινα : Το σπανάκι, το λάχανο, η τριγωνέλλα, το μαρούλι, ο αμάρανθος, το λάχανο και το μπρόκολο είναι εξαιρετικές πηγές φυλλικού οξέος, απαραίτητο για την πρόληψη των γενετικών ανωμαλιών. Αυτά τα χόρτα είναι επίσης πλούσια σε σίδηρο, ζωτικής σημασίας για την πρόληψη προβλημάτων ανάπτυξης του εμβρύου, την κάλυψη των αναγκών του εμβρύου σε οξυγόνο και την αποφυγή της αναιμίας. Περιέχουν ασβέστιο, προάγοντας τα οστά του εμβρύου και τη σκελετική ανάπτυξη. Επιπλέον, αυτά τα χόρτα έχουν άφθονες φυτικές ίνες, οι οποίες υποστηρίζουν την πέψη, αποτρέπουν τη δυσκοιλιότητα.
  • Άπαχες πρωτεΐνες : Η καθημερινή συμπερίληψη πηγών άπαχης πρωτεΐνης, όπως πουλερικά, ψάρια, paneer, tofu, φακές, όσπρια, φασόλια, σόγια, όσπρια και ξηροί καρποί, μαζί με σπόρους, συμβάλλουν στην κάλυψη των πρόσθετων πρωτεϊνικών αναγκών για βέλτιστη ανάπτυξη και ανάπτυξη του εμβρύου κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.
  • Δημητριακά ολικής αλέσεως : Τα δημητριακά ολικής αλέσεως όπως η κινόα, το καστανό ρύζι, το κόκκινο ρύζι, το σπασμένο σιτάρι, τα κεχρί και το ψωμί ολικής αλέσεως/πολύσπορου προσφέρουν σύνθετους υδατάνθρακες και φυτικές ίνες. Η υψηλή περιεκτικότητά τους σε φυτικές ίνες προσδίδει ένα αίσθημα κορεσμού, αποφεύγοντας τη δυσκοιλιότητα, εξασφαλίζοντας διαρκή ενέργεια και σταθεροποιώντας τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα, υποστηρίζοντας έτσι μια υγιή εγκυμοσύνη προλαμβάνοντας τον διαβήτη κύησης (GDM).
  • Γαλακτοκομικά προϊόντα : Το γάλα και τα παράγωγά του – βουτυρόγαλα, τυρόπηγμα, πανέερ και απλό γιαούρτι (χωρίς πρόσθετη ζάχαρη) – είναι πλούσια σε ασβέστιο, ζωτικής σημασίας για την ανάπτυξη των οστών του μωρού και ικανοποιούν τις αυξημένες απαιτήσεις σε ασβέστιο κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Επιλέξτε επιλογές με χαμηλά λιπαρά ή τονισμένα για βασικά θρεπτικά συστατικά χωρίς υπερβολικές θερμίδες. Τα γαλακτοκομικά προϊόντα είναι καλές πηγές πρωτεΐνης.

  • OMEGA 3 FFA : Τα καρύδια, οι σπόροι Chia και το αβοκάντο παρέχουν πολύτιμη πρωτεΐνη για την ανάπτυξη και την ανάπτυξη του εμβρύου. Είναι πλούσια σε ωμέγα-3 λιπαρά οξέα (FFA), ζωτικής σημασίας για την ανάπτυξη του εμβρυϊκού εγκεφάλου και του αμφιβληστροειδούς. Το περιεχόμενο διατροφικών ινών των σπόρων Chia βοηθά στην πρόληψη της δυσκοιλιότητας ενεργώντας ως φυσικό καθαρτικό.
  • Εσπεριδοειδή : Τα πορτοκάλια, τα γκρέιπφρουτ, τα μούρα, τα ακτινίδια, η γκουάβα και τα λεμόνια είναι πλούσια σε βιταμίνη C, η οποία βοηθά στην απορρόφηση του σιδήρου και ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα αποτρέποντας την ουρολοίμωξη, η οποία είναι κοινή στην εγκυμοσύνη.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube

Διαβάστε Eπίσης:

Είναι καλό να απέχουμε από την άσκηση κατά την εγκυμοσύνη;

Ξεκλειδώνοντας τις γενετικές ενδείξεις για τον διαβήτη κύησης

Συνηθισμένες διαταραχές κατά την εγκυμοσύνη

Ρινίτιδα εγκυμοσύνης: Πώς θα ανακουφιστείτε από τις αλλεργίες;

svg%3E svg%3E
svg%3E
Αφιέρωμα στον Διαβήτη healthwebgr svg%3E
Περισσότερα

Εγκυμοσύνη: Η ανάγκη για θρεπτικά συστατικά που συχνά αγνοείται

Εγκυμοσύνη: Νέα έρευνα αποκαλύπτει ότι πολλές έγκυες ενδέχεται να μην λαμβάνουν τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά για να υποστηρίξουν μια υγιή εγκυμοσύνη, κάτι που μπορεί να έχει σοβαρές συνέπειες για την υγεία τους και την ανάπτυξη του εμβρύου.

Πρωτεΐνη: Ο σύμμαχός σας στην απώλεια βάρους;

Πρωτεΐνη: Η πρωτεΐνη δεν είναι απλώς ένα θρεπτικό συστατικό, αλλά ένα ισχυρό εργαλείο απώλειας βάρους. Βοηθά στον έλεγχο της όρεξης, στη διατήρηση της μυϊκής μάζας και στην αύξηση της θερμογένεσης.

Ο καρπός που χαρίζει ενέργεια καλύτερα κι από τον καφέ 

Ένα από τα βασικά χαρακτηριστικά των goji berries είναι η υψηλή περιεκτικότητά τους σε βιταμίνη C, η οποία ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα, και σε βιταμίνες του συμπλέγματος Β, οι οποίες είναι απαραίτητες για την παραγωγή ενέργειας στο σώμα.

Ασβέστιο: Υγιεινά ροφήματα για ισχυρά οστά

Ασβέστιο: Το ασβέστιο είναι ένα από τα πιο σημαντικά μέταλλα για το σώμα, καθώς συμβάλλει στην υγεία των οστών, των δοντιών, του νευρικού συστήματος και της καρδιοαγγειακής λειτουργίας.

Αχλάδια: Πέντε λόγοι για να τρώτε περισσότερα

Τα αχλάδια είναι εξαιρετική πηγή φυτικών ινών, οι οποίες βοηθούν στην πέψη και προάγουν την υγεία του εντέρου. Μόνο ένα μέτριο αχλάδι περιέχει περίπου 5-6 γραμμάρια φυτικών ινών, που συμβάλλουν στη μείωση της χοληστερόλης και της γλυκόζης στο αίμα, ενώ βοηθούν στην αίσθηση κορεσμού.

Close Icon