Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Διατροφή

Διατροφή εγκυμοσύνη: Οι βασικές τροφές για εγκύους

Διατροφή εγκυμοσύνη: Οι βασικές τροφές για εγκύους

Διατροφή εγκυμοσύνης: Μια έγκυος γυναίκα, με τη σωστή καθοδήγηση από τον γιατρό ή τον διατροφολόγο της, μπορεί να διασφαλίσει ότι καλύπτει όλες τις διατροφικές της ανάγκες και δίνει στο μωρό της το καλύτερο δυνατό ξεκίνημα στη ζωή της.


Η εγκυμοσύνη είναι μια ξεχωριστή περίοδος στη ζωή μιας γυναίκας, όπου η σωστή διατροφή παίζει κρίσιμο ρόλο για την υγεία της ίδιας και του μωρού της. Τα θρεπτικά συστατικά που καταναλώνει η μέλλουσα μητέρα συμβάλλουν στη σωστή ανάπτυξη του εμβρύου και την προετοιμάζουν για έναν υγιή τοκετό. Ποιες είναι, λοιπόν, οι βασικές τροφές που πρέπει να περιλαμβάνει η διατροφή μιας εγκύου;

Πλούσιες Πηγές Πρωτεΐνης

Πλούσιες Πηγές Πρωτεΐνης

Η πρωτεΐνη είναι ζωτικής σημασίας για την ανάπτυξη των κυττάρων και των ιστών του εμβρύου. Οι έγκυες γυναίκες πρέπει να καταναλώνουν τροφές όπως άπαχο κρέας, κοτόπουλο, ψάρια, αυγά και γαλακτοκομικά προϊόντα. Εάν ακολουθούν χορτοφαγική διατροφή, μπορούν να στραφούν σε φακές, φασόλια, κινόα και ξηρούς καρπούς, που προσφέρουν εναλλακτικές πηγές πρωτεΐνης. Η επαρκής κατανάλωση πρωτεΐνης βοηθά επίσης στη διατήρηση της ενέργειας και στη μείωση της πιθανότητας κόπωσης.

Τροφές Πλούσιες σε Φυλλικό Οξύ

Το φυλλικό οξύ, γνωστό και ως βιταμίνη Β9, είναι απαραίτητο για την πρόληψη ανωμαλιών στο νευρικό σωλήνα του εμβρύου. Πηγές φυλλικού οξέος περιλαμβάνουν πράσινα φυλλώδη λαχανικά, όπως το σπανάκι και το μπρόκολο, καθώς και εσπεριδοειδή, φασόλια και εμπλουτισμένα δημητριακά. Οι ειδικοί συνιστούν την καθημερινή λήψη φυλλικού οξέος, τόσο μέσω της διατροφής όσο και μέσω συμπληρωμάτων, ιδιαίτερα κατά το πρώτο τρίμηνο της εγκυμοσύνης.

Απαραίτητα Λιπαρά και Ωμέγα-3

Τα λιπαρά οξέα Ωμέγα-3 είναι σημαντικά για την ανάπτυξη του εγκεφάλου και της όρασης του μωρού. Τα ψάρια, όπως ο σολομός, οι σαρδέλες, είναι εξαιρετικές πηγές Ωμέγα-3, αλλά και οι σπόροι τσία, ο λιναρόσπορος και τα καρύδια προσφέρουν μια καλή εναλλακτική λύση για τις γυναίκες που δεν καταναλώνουν ψάρια. Παράλληλα, τα απαραίτητα λιπαρά από ελαιόλαδο και αβοκάντο βοηθούν στη σωστή απορρόφηση λιποδιαλυτών βιταμινών, όπως η βιταμίνη D.

Απαραίτητα Λιπαρά και Ωμέγα-3

Η διατροφή κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης πρέπει να είναι ισορροπημένη, ποικίλη και πλούσια σε θρεπτικά συστατικά. Η έγκυος γυναίκα, με τη σωστή καθοδήγηση από το γιατρό ή τον διατροφολόγο της, μπορεί να διασφαλίσει ότι καλύπτει όλες τις διατροφικές της ανάγκες και προσφέρει στο μωρό της το καλύτερο δυνατό ξεκίνημα στη ζωή. Ένα υγιές σώμα ξεκινά με μια σωστή διατροφή!

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube

Διαβάστε Eπίσης:

Σε αυτή την διαταραχή είναι πιο επιρρεπείς οι γυναίκες στην εγκυμοσύνη

Πολύτιμη διατροφή για την έγκυο και το έμβρυο

Αόρατες πιέσεις: Πώς η κοινωνική κριτική για το βάρος επηρεάζει τις έγκυες και τις νέες μητέρες;

Πώς η κατάθλιψη επηρεάζει την κύηση;

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Γιατί δεν πρέπει οι χουρμάδες να λείπουν από την διατροφή των παιδιών μας;

Χουρμάδες: Οι χουρμάδες είναι ένα εξαιρετικό φρούτο με πολλές θρεπτικές αξίες και οφέλη για την υγεία, ειδικά για τα παιδιά. Πλούσιοι σε βιταμίνες, μέταλλα και φυσικά σάκχαρα, οι χουρμάδες μπορούν να αποτελέσουν μια υγιεινή

Έπεσε πολύ πιπέρι στο φαγητό; Πώς να το σώσετε! 

Μερικές φορές, η προσθήκη οξέος μπορεί να αναδείξει τις γεύσεις και να μειώσει την αίσθηση της καυτεράδας. Δοκιμάστε να προσθέσετε χυμό λεμονιού ή ξίδι. Αυτό μπορεί να δώσει μια φρεσκάδα στο πιάτο και να το κάνει πιο ισορροπημένο.

Ένα φυσικό σνακ που μπορεί να ενισχύσει την πεπτική υγεία.

Ηλιόσποροι: Χάρη στην υψηλή περιεκτικότητά τους σε φυτικές ίνες, υγιή λίπη, αντιοξειδωτικά και μαγνήσιο, υποστηρίζουν την καλή πέψη, αποτρέπουν τη δυσκοιλιότητα και διατηρούν την υγεία του εντέρου.

Η μέθοδος του πιάτου και πώς να την εφαρμόσεις στη διατροφή σου 

Το ένα τέταρτο του πιάτου σου θα πρέπει να είναι αφιερωμένο σε πρωτεΐνες, όπως κοτόπουλο, ψάρι, φασόλια, φακές ή tofu. Οι πρωτεΐνες είναι σημαντικές για την ανάπτυξη και την αποκατάσταση των ιστών.

Πώς ο άνηθος βοηθά στη μείωση της χοληστερόλης

Άνηθος: Χάρη στις αντιοξειδωτικές, αντιφλεγμονώδεις και αντιλιπιδικές του ιδιότητες, μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της LDL και των τριγλυκεριδίων, βελτιώνοντας έτσι τη συνολική υγεία της καρδιάς.

Τα οφέλη ενός δυνατού διατροφικού «ζευγαριού» 

Φακές με ρύζι: Οι φακές και το ρύζι μπορούν να μαγειρευτούν γρήγορα και εύκολα, καθιστώντας τα ιδανική επιλογή για πολυάσχολες μέρες. Μπορούν να σερβιριστούν με διάφορες σάλτσες, λαχανικά ή μπαχαρικά, προσφέροντας ποικιλία και γεύση.

Close Icon