Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Διατροφή

Διατροφή: Δημιουργήστε ένα πεντανόστιμο παστίτσιο

Διατροφή: Δημιουργήστε ένα πεντανόστιμο παστίτσιο

Διατροφή: Το παστίτσιο είναι ένα ελληνικό πιάτο φτιαγμένο από στρώσεις ζυμαρικών, μια νόστιμη σάλτσα κρέατος και μια επικάλυψη από κρεμώδη μπεσαμέλ.


Το παστίτσιο είναι ένα ελληνικό πιάτο φτιαγμένο από στρώσεις ζυμαρικών, μια νόστιμη σάλτσα κρέατος και μια επικάλυψη από κρεμώδη μπεσαμέλ που του δίνει μια επιπλέον πολυτελή μεταξένια αίσθηση και πλούσιο φινίρισμα. Είναι ένα από εκείνα τα θρυλικά πιάτα που μοιάζουν με τον μουσακά, αλλά φυσικά δεν υπάρχει μελιτζάνα εδώ.

Παστίτσιο

Συστατικά συνταγής:

  • 1 κουταλιά της σούπας ελαιόλαδο, συν επιπλέον για τα ζυμαρικά
  • 2 κρεμμύδια, ψιλοκομμένα
  • 2 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες
  • 2 κουταλιές της σούπας πελτέ ντομάτας
  • 750g κιμάς χοιρινού ή μοσχαρίσιου κιμά
  • 1 κουταλάκι του γλυκού αλεσμένη κανέλα
  • 1 ξυλάκι κανέλας
  • 1 φύλλο δάφνης
  • 150 ml κόκκινο κρασί
  • 2 ώριμες ντομάτες
  • 250 ml ζωμός βοείου κρέατος
  • 350g μακριά κούφια ζυμαρικά, όπως mezzani ή bucatini
  • ½ ματσάκι πλατύφυλλος μαϊντανός, ψιλοκομμένος
  • 1 μεγάλο αυγό ελευθέρας βοσκής, χτυπημένο
  • 100 g χαλούμι ή κεφαλοτύρι, ψιλοτριμμένο

Για την επικάλυψη

  • 160 g βούτυρο
  • 160 g απλό αλεύρι
  • 1,6 λίτρα γάλα
  • φρεσκοτριμμένο μοσχοκάρυδο
  • 2 μεγάλα αυγά ελευθέρας βοσκής, χτυπημένα
  • θαλασσινό αλάτι και φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι

Μέθοδος παρασκευής

Ζεσταίνουμε το λάδι σε μια μεγάλη κατσαρόλα σε χαμηλή προς μέτρια φωτιά και τσιγαρίζουμε τα κρεμμύδια και το σκόρδο για περίπου 10 λεπτά μέχρι να μαλακώσουν αλλά να μην πάρουν χρώμα.

Προσθέτουμε τον πελτέ ντομάτας, ανακατεύουμε για ένα λεπτό και μετά προσθέτουμε τον κιμά και την τριμμένη κανέλα. Δυναμώνουμε τη φωτιά και τηγανίζουμε για λίγα λεπτά, σπάζοντας τον κιμά με μια ξύλινη κουτάλα. Προσθέτουμε το ξυλάκι κανέλας, τη δάφνη και το κρασί και βράζουμε  για 5-8 λεπτά μέχρι να ψηθεί το κρασί.

Τρίβουμε τις ντομάτες σε χοντρό τρίψιμο, πετάγοντας τη φλούδα. Ρίχνουμε το ζωμό, αφήνουμε να πάρει βράση και στη συνέχεια χαμηλώνουμε τη φωτιά και σιγοβράζουμε ακάλυπτα για 30 λεπτά μέχρι να μειωθούν σχεδόν όλα τα υγρά: το ράγκου πρέπει να είναι ακόμα ελαφρώς υγρό.

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180C. Εν τω μεταξύ, βράζουμε ένα μεγάλο τηγάνι με αλατισμένο νερό και βράζουμε τα ζυμαρικά για 2 λεπτά λιγότερο από τις οδηγίες της συσκευασίας. Τα στραγγίζουμε και τα περιχύνουμε με λίγο ελαιόλαδο. Προσθέτουμε τον μαϊντανό, το αυγό και μια χούφτα από το τριμμένο τυρί και ανακατεύουμε. Καθορισμένη πλευρά.

Για να φτιάξουμε την επικάλυψη, λιώνουμε το βούτυρο σε μια μεγάλη κατσαρόλα. Προσθέτουμε το αλεύρι και στη συνέχεια χτυπάμε σταδιακά το γάλα, λίγο-λίγο, μέχρι να έχετε μια λεία λευκή σάλτσα. Μαγειρεύουμε σε χαμηλή προς μέτρια φωτιά, ανακατεύοντας συνεχώς, μέχρι να πήξει. Προσθέτουμε το μισό υπόλοιπο τριμμένο τυρί και τρίβουμε το ένα τρίτο του μοσχοκάρυδου. Καρυκεύουμε γενναιόδωρα. Χτυπάμε γρήγορα τα αυγά.

Για να συναρμολογηθεί, χτυπάμε μια κουτάλα από τη σάλτσα στο ράγκου. Απλώνουμε τα μισά ζυμαρικά στον πάτο του ταψιού ή του ταψιού σας. Ρίχνουμε από πάνω το μισό ράγκου, πετάμε το ξύλο κανέλας και τη δάφνη. Επαναλαμβάνουμε με τα υπόλοιπα ζυμαρικά και ράγκου. Περιχύνουμε με τη λευκή σάλτσα και πασπαλίζουμε με το υπόλοιπο τριμμένο τυρί.

Ψήνουμε για 45-50 λεπτά μέχρι να ροδίσουν και να ροδίσουν. Βγάζουμε από το φούρνο και αφήνουμε το παστίτσιο να σταθεί για τουλάχιστον 30 λεπτά πριν το κόψουμε σε φέτες και το σερβίρουμε.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube

Διαβάστε Eπίσης:

Συμβουλές φροντίδας ποδιών για άτομα με διαβήτη

Ποιες τροφές είναι πλούσιες σε πρωτεΐνες;

Εύκολες υγιεινές ιδέες για δείπνο φιλικό προς την οξεία παλινδρόμηση

Σακχαρώδης διαβήτης: Πώς επηρεάζει το ανοσοποιητικό μας σύστημα;

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Κανελένιο Κέικ με μπανάνα: Το ιδανικό χειμωνιάτικο πρωινό

Κανελένιο Κέικ με μπανάνα: Το κέικ μπανάνας με κανέλα είναι μια νόστιμη και εύκολη συνταγή για να απολαύσετε μια γλυκιά λιχουδιά που συνδυάζει τη γεύση της μπανάνας με το άρωμα της κανέλας. Είναι ιδανικό για πρωινό, σνακ ή και επιδόρπιο

Πώς να φτιάξετε σπιτικά Bagels βήμα προς βήμα;

Σπιτικά Bagels: Με λίγη προσπάθεια, μπορείτε να απολαύσετε αυτό το γευστικό ψωμάκι στην πιο φρέσκια και νόστιμη εκδοχή του, απευθείας από τον φούρνο σας. Δοκιμάστε το και θα ενθουσιαστείτε!

Πώς να φτιάξετε το καλύτερο γαλλικό τοστ;

French toast: Μια απλή αλλά απολαυστική συνταγή που μπορείτε να προσαρμόσετε σύμφωνα με τις προτιμήσεις σας. Χρησιμοποιώντας ποιοτικά υλικά, σωστές τεχνικές και λίγη φαντασία στο σερβίρισμα, μπορείτε να μετατρέψετε αυτή τη λιχουδιά σε ένα ξεχωριστό πιάτο για κάθε περίσταση.

Γιατί παίρνουμε πίσω τα κιλά που χάνουμε;

Δίαιτα βάρος: Η αναπόφευκτη επιστροφή του βάρους μετά από μια απώλεια βάρους είναι ένα φαινόμενο που παρατηρείται συχνά, και υπάρχουν διάφοροι λόγοι που εξηγούν γιατί συμβαίνει αυτό. Παρά την προσπάθεια να ακολουθήσουμε δίαιτες

3 δημιουργικοί τρόποι να απολαύσετε γιαούρτι

Γιαούρτι: Το γιαούρτι είναι ένα υπέροχο και υγιεινό τρόφιμο που μπορεί να καταναλωθεί με πολλούς δημιουργικούς τρόπους. Εδώ είναι τρεις πρωτότυπες ιδέες για να απολαύσετε το γιαούρτι σας

8 Τροφές με περισσότερα προβιοτικά από το γιαούρτι

Προβιοτικά: Τα προβιοτικά είναι ζωντανοί μικροοργανισμοί που προσφέρουν οφέλη στην υγεία του εντέρου και την γενικότερη ευεξία. Το γιαούρτι είναι μια δημοφιλής πηγή προβιοτικών, αλλά υπάρχουν και άλλες τροφές που περιέχουν περισσότερα προβιοτικά

Γιατί ο περιορισμός δεν είναι η λύση στη διατροφή

Δίαιτα: Η περιοριστική δίαιτα είναι μια δημοφιλής προσέγγιση για την απώλεια βάρους, ωστόσο δεν είναι πάντα η καλύτερη λύση για τη διατήρηση της μακροχρόνιας υγείας και ευημερίας. Υπάρχουν αρκετοί λόγοι για τους οποίους οι αυστηροί

Close Icon