Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Διατροφή

Διατροφή: Δημιουργήστε ένα πεντανόστιμο παστίτσιο

Διατροφή: Δημιουργήστε ένα πεντανόστιμο παστίτσιο

Διατροφή: Το παστίτσιο είναι ένα ελληνικό πιάτο φτιαγμένο από στρώσεις ζυμαρικών, μια νόστιμη σάλτσα κρέατος και μια επικάλυψη από κρεμώδη μπεσαμέλ.


Το παστίτσιο είναι ένα ελληνικό πιάτο φτιαγμένο από στρώσεις ζυμαρικών, μια νόστιμη σάλτσα κρέατος και μια επικάλυψη από κρεμώδη μπεσαμέλ που του δίνει μια επιπλέον πολυτελή μεταξένια αίσθηση και πλούσιο φινίρισμα. Είναι ένα από εκείνα τα θρυλικά πιάτα που μοιάζουν με τον μουσακά, αλλά φυσικά δεν υπάρχει μελιτζάνα εδώ.

Παστίτσιο

Συστατικά συνταγής:

  • 1 κουταλιά της σούπας ελαιόλαδο, συν επιπλέον για τα ζυμαρικά
  • 2 κρεμμύδια, ψιλοκομμένα
  • 2 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες
  • 2 κουταλιές της σούπας πελτέ ντομάτας
  • 750g κιμάς χοιρινού ή μοσχαρίσιου κιμά
  • 1 κουταλάκι του γλυκού αλεσμένη κανέλα
  • 1 ξυλάκι κανέλας
  • 1 φύλλο δάφνης
  • 150 ml κόκκινο κρασί
  • 2 ώριμες ντομάτες
  • 250 ml ζωμός βοείου κρέατος
  • 350g μακριά κούφια ζυμαρικά, όπως mezzani ή bucatini
  • ½ ματσάκι πλατύφυλλος μαϊντανός, ψιλοκομμένος
  • 1 μεγάλο αυγό ελευθέρας βοσκής, χτυπημένο
  • 100 g χαλούμι ή κεφαλοτύρι, ψιλοτριμμένο

Για την επικάλυψη

  • 160 g βούτυρο
  • 160 g απλό αλεύρι
  • 1,6 λίτρα γάλα
  • φρεσκοτριμμένο μοσχοκάρυδο
  • 2 μεγάλα αυγά ελευθέρας βοσκής, χτυπημένα
  • θαλασσινό αλάτι και φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι

Μέθοδος παρασκευής

Ζεσταίνουμε το λάδι σε μια μεγάλη κατσαρόλα σε χαμηλή προς μέτρια φωτιά και τσιγαρίζουμε τα κρεμμύδια και το σκόρδο για περίπου 10 λεπτά μέχρι να μαλακώσουν αλλά να μην πάρουν χρώμα.

Προσθέτουμε τον πελτέ ντομάτας, ανακατεύουμε για ένα λεπτό και μετά προσθέτουμε τον κιμά και την τριμμένη κανέλα. Δυναμώνουμε τη φωτιά και τηγανίζουμε για λίγα λεπτά, σπάζοντας τον κιμά με μια ξύλινη κουτάλα. Προσθέτουμε το ξυλάκι κανέλας, τη δάφνη και το κρασί και βράζουμε  για 5-8 λεπτά μέχρι να ψηθεί το κρασί.

Τρίβουμε τις ντομάτες σε χοντρό τρίψιμο, πετάγοντας τη φλούδα. Ρίχνουμε το ζωμό, αφήνουμε να πάρει βράση και στη συνέχεια χαμηλώνουμε τη φωτιά και σιγοβράζουμε ακάλυπτα για 30 λεπτά μέχρι να μειωθούν σχεδόν όλα τα υγρά: το ράγκου πρέπει να είναι ακόμα ελαφρώς υγρό.

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180C. Εν τω μεταξύ, βράζουμε ένα μεγάλο τηγάνι με αλατισμένο νερό και βράζουμε τα ζυμαρικά για 2 λεπτά λιγότερο από τις οδηγίες της συσκευασίας. Τα στραγγίζουμε και τα περιχύνουμε με λίγο ελαιόλαδο. Προσθέτουμε τον μαϊντανό, το αυγό και μια χούφτα από το τριμμένο τυρί και ανακατεύουμε. Καθορισμένη πλευρά.

Για να φτιάξουμε την επικάλυψη, λιώνουμε το βούτυρο σε μια μεγάλη κατσαρόλα. Προσθέτουμε το αλεύρι και στη συνέχεια χτυπάμε σταδιακά το γάλα, λίγο-λίγο, μέχρι να έχετε μια λεία λευκή σάλτσα. Μαγειρεύουμε σε χαμηλή προς μέτρια φωτιά, ανακατεύοντας συνεχώς, μέχρι να πήξει. Προσθέτουμε το μισό υπόλοιπο τριμμένο τυρί και τρίβουμε το ένα τρίτο του μοσχοκάρυδου. Καρυκεύουμε γενναιόδωρα. Χτυπάμε γρήγορα τα αυγά.

Για να συναρμολογηθεί, χτυπάμε μια κουτάλα από τη σάλτσα στο ράγκου. Απλώνουμε τα μισά ζυμαρικά στον πάτο του ταψιού ή του ταψιού σας. Ρίχνουμε από πάνω το μισό ράγκου, πετάμε το ξύλο κανέλας και τη δάφνη. Επαναλαμβάνουμε με τα υπόλοιπα ζυμαρικά και ράγκου. Περιχύνουμε με τη λευκή σάλτσα και πασπαλίζουμε με το υπόλοιπο τριμμένο τυρί.

Ψήνουμε για 45-50 λεπτά μέχρι να ροδίσουν και να ροδίσουν. Βγάζουμε από το φούρνο και αφήνουμε το παστίτσιο να σταθεί για τουλάχιστον 30 λεπτά πριν το κόψουμε σε φέτες και το σερβίρουμε.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube

Διαβάστε Eπίσης:

Συμβουλές φροντίδας ποδιών για άτομα με διαβήτη

Ποιες τροφές είναι πλούσιες σε πρωτεΐνες;

Εύκολες υγιεινές ιδέες για δείπνο φιλικό προς την οξεία παλινδρόμηση

Σακχαρώδης διαβήτης: Πώς επηρεάζει το ανοσοποιητικό μας σύστημα;

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Μέλι: Τι θα πρέπει να προσέξετε;

Μέλι: Το μέλι είναι ένα φυσικό προϊόν που έχει πολλά οφέλη για την υγεία, αλλά απαιτεί και κάποια προσοχή στη χρήση του. Παρά τις θετικές του ιδιότητες, υπάρχουν ορισμένες περιπτώσεις και παράγοντες στους οποίους πρέπει να είμαστε προσεκτικοί

Αναψυκτικά: Γιατί μας εθίζουν τόσο πολύ;

Αναψυκτικά: Η εξάρτηση από τα αναψυκτικά με ανθρακικό είναι μια κοινή, αλλά σοβαρή κατάσταση που επηρεάζει πολλούς ανθρώπους, ειδικά λόγω της περιεκτικότητάς τους σε ζάχαρη, καφεΐνη και τεχνητές γλυκαντικές ουσίες. Η συνεχής κατανάλωση αυτών των ποτών

Brunch: Ιδέες για λαχταριστές δημιουργίες

Brunch: Το brunch δεν είναι απλώς ένα γεύμα, αλλά μια ευκαιρία να μοιραστείτε στιγμές με τα αγαπημένα σας πρόσωπα. Δοκιμάστε αυτές τις συνταγές για να προσθέσετε γεύση και δημιουργικότητα στο τραπέζι σας.

Ηλιόσπορος: Ένας θησαυρός για την υγεία των οστών

Ηλιόσπορος: Χάρη στα θρεπτικά συστατικά που περιέχουν, όπως μαγνήσιο, φώσφορο και βιταμίνη Ε, μπορούν να βοηθήσουν στη διατήρηση γερών οστών και στην πρόληψη ασθενειών όπως η οστεοπόρωση.

Αυτό το πρωινό για μακροζωία τρώνε οι γηραιότεροι άνθρωποι του κόσμου 

Στην Ικαρία, για παράδειγμα, οι γηραιότεροι συχνά ξεκινούν την ημέρα τους με ένα φλιτζάνι τσάι από βότανα, που συνδυάζεται με ψωμί ολικής αλέσεως και ελαιόλαδο, συνοδευόμενο από ελιές και φρέσκα λαχανικά. Αυτές οι τροφές όχι μόνο είναι θρεπτικές αλλά και γεμάτες αντιοξειδωτικά, που βοηθούν στην καταπολέμηση της φθοράς που προκαλούν οι ελεύθερες ρίζες.

Πώς να φτιάξετε πεντανόστιμο σπιτικό ψωμί;

Ψωμί DIY: Μπορείτε να απολαύσετε φρέσκο ​​ψωμί που θα γεμίσει το σπίτι σας με άρωμα και ζεστασιά. Ξεκινήστε σήμερα και ανακαλύψτε τη μαγεία του σπιτικού ψωμιού!

Πώς να ενθαρρύνετε τα παιδιά να τρώνε υγιεινά;

Υγιεινή διατροφή: Η ανάπτυξη υγιεινών διατροφικών συνηθειών στα παιδιά απαιτεί υπομονή και δημιουργικότητα. Προσφέρετε υγιεινό φαγητό ως διασκεδαστική εμπειρία και δώστε τους την ευκαιρία να συμμετάσχουν στην προετοιμασία του.

Vegan Sushi: Μια νόστιμη εναλλακτική για τους λάτρεις της φύσης

Vegan Sushi: Το σούσι λαχανικών είναι μια νόστιμη, πρωτοποριακή και βιώσιμη εκδοχή της παραδοσιακής ιαπωνικής κουζίνας. Δεν απευθύνεται μόνο σε χορτοφάγους, αλλά και σε όλους όσους αναζητούν νέες γεύσεις και έναν πιο συνειδητό τρόπο διατροφής.

Close Icon