Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Διατροφή

Διατροφή: Δημιουργήστε ένα πεντανόστιμο παστίτσιο

Διατροφή: Δημιουργήστε ένα πεντανόστιμο παστίτσιο

Διατροφή: Το παστίτσιο είναι ένα ελληνικό πιάτο φτιαγμένο από στρώσεις ζυμαρικών, μια νόστιμη σάλτσα κρέατος και μια επικάλυψη από κρεμώδη μπεσαμέλ.

Το παστίτσιο είναι ένα ελληνικό πιάτο φτιαγμένο από στρώσεις ζυμαρικών, μια νόστιμη σάλτσα κρέατος και μια επικάλυψη από κρεμώδη μπεσαμέλ που του δίνει μια επιπλέον πολυτελή μεταξένια αίσθηση και πλούσιο φινίρισμα. Είναι ένα από εκείνα τα θρυλικά πιάτα που μοιάζουν με τον μουσακά, αλλά φυσικά δεν υπάρχει μελιτζάνα εδώ.

Παστίτσιο

Συστατικά συνταγής:

  • 1 κουταλιά της σούπας ελαιόλαδο, συν επιπλέον για τα ζυμαρικά
  • 2 κρεμμύδια, ψιλοκομμένα
  • 2 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες
  • 2 κουταλιές της σούπας πελτέ ντομάτας
  • 750g κιμάς χοιρινού ή μοσχαρίσιου κιμά
  • 1 κουταλάκι του γλυκού αλεσμένη κανέλα
  • 1 ξυλάκι κανέλας
  • 1 φύλλο δάφνης
  • 150 ml κόκκινο κρασί
  • 2 ώριμες ντομάτες
  • 250 ml ζωμός βοείου κρέατος
  • 350g μακριά κούφια ζυμαρικά, όπως mezzani ή bucatini
  • ½ ματσάκι πλατύφυλλος μαϊντανός, ψιλοκομμένος
  • 1 μεγάλο αυγό ελευθέρας βοσκής, χτυπημένο
  • 100 g χαλούμι ή κεφαλοτύρι, ψιλοτριμμένο

Για την επικάλυψη

  • 160 g βούτυρο
  • 160 g απλό αλεύρι
  • 1,6 λίτρα γάλα
  • φρεσκοτριμμένο μοσχοκάρυδο
  • 2 μεγάλα αυγά ελευθέρας βοσκής, χτυπημένα
  • θαλασσινό αλάτι και φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι

Μέθοδος παρασκευής

Ζεσταίνουμε το λάδι σε μια μεγάλη κατσαρόλα σε χαμηλή προς μέτρια φωτιά και τσιγαρίζουμε τα κρεμμύδια και το σκόρδο για περίπου 10 λεπτά μέχρι να μαλακώσουν αλλά να μην πάρουν χρώμα.

Προσθέτουμε τον πελτέ ντομάτας, ανακατεύουμε για ένα λεπτό και μετά προσθέτουμε τον κιμά και την τριμμένη κανέλα. Δυναμώνουμε τη φωτιά και τηγανίζουμε για λίγα λεπτά, σπάζοντας τον κιμά με μια ξύλινη κουτάλα. Προσθέτουμε το ξυλάκι κανέλας, τη δάφνη και το κρασί και βράζουμε  για 5-8 λεπτά μέχρι να ψηθεί το κρασί.

Τρίβουμε τις ντομάτες σε χοντρό τρίψιμο, πετάγοντας τη φλούδα. Ρίχνουμε το ζωμό, αφήνουμε να πάρει βράση και στη συνέχεια χαμηλώνουμε τη φωτιά και σιγοβράζουμε ακάλυπτα για 30 λεπτά μέχρι να μειωθούν σχεδόν όλα τα υγρά: το ράγκου πρέπει να είναι ακόμα ελαφρώς υγρό.

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180C. Εν τω μεταξύ, βράζουμε ένα μεγάλο τηγάνι με αλατισμένο νερό και βράζουμε τα ζυμαρικά για 2 λεπτά λιγότερο από τις οδηγίες της συσκευασίας. Τα στραγγίζουμε και τα περιχύνουμε με λίγο ελαιόλαδο. Προσθέτουμε τον μαϊντανό, το αυγό και μια χούφτα από το τριμμένο τυρί και ανακατεύουμε. Καθορισμένη πλευρά.

Για να φτιάξουμε την επικάλυψη, λιώνουμε το βούτυρο σε μια μεγάλη κατσαρόλα. Προσθέτουμε το αλεύρι και στη συνέχεια χτυπάμε σταδιακά το γάλα, λίγο-λίγο, μέχρι να έχετε μια λεία λευκή σάλτσα. Μαγειρεύουμε σε χαμηλή προς μέτρια φωτιά, ανακατεύοντας συνεχώς, μέχρι να πήξει. Προσθέτουμε το μισό υπόλοιπο τριμμένο τυρί και τρίβουμε το ένα τρίτο του μοσχοκάρυδου. Καρυκεύουμε γενναιόδωρα. Χτυπάμε γρήγορα τα αυγά.

Για να συναρμολογηθεί, χτυπάμε μια κουτάλα από τη σάλτσα στο ράγκου. Απλώνουμε τα μισά ζυμαρικά στον πάτο του ταψιού ή του ταψιού σας. Ρίχνουμε από πάνω το μισό ράγκου, πετάμε το ξύλο κανέλας και τη δάφνη. Επαναλαμβάνουμε με τα υπόλοιπα ζυμαρικά και ράγκου. Περιχύνουμε με τη λευκή σάλτσα και πασπαλίζουμε με το υπόλοιπο τριμμένο τυρί.

Ψήνουμε για 45-50 λεπτά μέχρι να ροδίσουν και να ροδίσουν. Βγάζουμε από το φούρνο και αφήνουμε το παστίτσιο να σταθεί για τουλάχιστον 30 λεπτά πριν το κόψουμε σε φέτες και το σερβίρουμε.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube

Διαβάστε Eπίσης:

Συμβουλές φροντίδας ποδιών για άτομα με διαβήτη

Ποιες τροφές είναι πλούσιες σε πρωτεΐνες;

Εύκολες υγιεινές ιδέες για δείπνο φιλικό προς την οξεία παλινδρόμηση

Σακχαρώδης διαβήτης: Πώς επηρεάζει το ανοσοποιητικό μας σύστημα;

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Ποιο είναι το καλύτερο το γάλα αγελάδας ή το φυτικό γάλα;

Είδη γάλακτος: Το αγελαδινό γάλα παρέχει πληθώρα θρεπτικών συστατικών που είναι δύσκολο να βρεθούν σε άλλες πηγές, ενώ το φυτικό γάλα είναι μια καλή εναλλακτική για όσους θέλουν πιο βιώσιμες επιλογές ή δεν μπορούν να καταναλώσουν γαλακτοκομικά προϊόντα.

Το απόλυτο επιδόρπιο του φθινοπώρου

Κολοκυθόπιτα: Η πίτα κολοκύθας είναι ένα κλασικό επιδόρπιο που συνδυάζει τις ζεστές γεύσεις του φθινοπώρου με την πλούσια υφή της κολοκύθας. Ιδανική για τις γιορτές, αυτή η συνταγή είναι εύκολη και γρήγορη,

Ζυμαρικά με λεμόνι και θυμάρι: Μια γρήγορη και γευστική μακαρονάδα

Ζυμαρικά με λεμόνι και θυμάρι: Η συνταγή για ζυμαρικά με λεμόνι και θυμάρι είναι μια ελαφριά και αρωματική επιλογή που συνδυάζει τις φρέσκες γεύσεις με απλά υλικά. Ιδανική για ένα γρήγορο γεύμα, είναι εύκολη

5 εκπληκτικά οφέλη των δαμάσκηνων που πιθανώς δεν περιμένατε

Δαμάσκηνα: Τα δαμάσκηνα είναι φρούτα που συχνά παραβλέπονται, αλλά προσφέρουν μια σειρά από εκπληκτικά οφέλη για την υγεία. Ακολουθούν πέντε λόγοι για τους οποίους αξίζει να εντάξετε τα δαμάσκηνα

Λακτόζη: Πρέπει να την αποφεύγουμε ακόμη και χωρίς δυσανεξία;

Λακτόζη: Η λακτόζη είναι η φυσική ζάχαρη που βρίσκεται στα γαλακτοκομικά προϊόντα. Αν και οι περισσότεροι άνθρωποι μπορούν να την αφομοιώσουν χωρίς προβλήματα, υπάρχουν ερωτήματα σχετικά με την κατανάλωσή της,

Γευστική επιλογή: Υγιεινό ριζότο λαχανικών

Αυτό το λαχταριστό ριζότο λαχανικών είναι μια υγιεινή και γευστική επιλογή, ιδανική για κάθε γεύμα. Εύκολη στην παρασκευή, συνδυάζει θρεπτικά συστατικά με απλότητα, προσφέροντας μια υπέροχη γεύση.

Close Icon