Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Διατροφή

Διατροφή ανοσοαπόκριση: Γιατί το ανοσοποιητικό δεν αντιδρά στα τρόφιμα που καταναλώνουμε, αφού είναι ξένες ουσίες;

Διατροφή ανοσοαπόκριση: Γιατί το ανοσοποιητικό δεν αντιδρά στα τρόφιμα που καταναλώνουμε, αφού είναι ξένες ουσίες;

Διατροφή ανοσοαπόκριση: Μια ομάδα ερευνητών στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου της Μινεσότα εξέτασε γιατί οι περισσότεροι άνθρωποι δεν αναπτύσσουν ανοσοαπόκριση μετά την κατανάλωση τροφής. Στην εργασία τους που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Nature, οι ερευνητές προσπάθησαν να απαντήσουν στην ερώτηση πραγματοποιώντας πειράματα με ποντίκια.


Το ανοσοποιητικό σύστημα των ανθρώπων έχει εξελιχθεί για να παράγει διάφορες αποκρίσεις που προορίζονται να καταστήσουν αβλαβή ξένα στοιχεία που έχουν περάσει στο σώμα. Μία από τις πιο κοινές αντιδράσεις είναι η πρόκληση φλεγμονής, που μερικές φορές θεωρείται ως συμπτώματα που σχετίζονται με αλλεργίες. Αλλά, όπως σημειώνουν οι ερευνητές, γιατί τότε το ανοσοποιητικό σύστημα δεν παράγει απόκριση στις τροφές που καταναλώνονται καθημερινά; Είναι όλα, εξάλλου, ξένες ουσίες.

Τα πειράματα περιελάμβαναν πρώτα την εκτροφή πολλών εργαστηριακών ποντικών με δίαιτες χωρίς γλουτένη. Στη συνέχεια, τους δόθηκαν διαφορετικές τροφές για να επιτρέψουν στους ερευνητές να δουν πώς θα αντιδρούσε το ανοσοποιητικό τους σύστημα. Ορισμένες από τις κύριες τροφές που δοκιμάστηκαν ήταν εκείνες που περιείχαν έναν ή περισσότερους τύπους πρωτεΐνης γλουτένης γνωστής ως γλιαδίνη – προηγούμενη έρευνα είχε δείξει ότι τέτοιες τροφές τείνουν να προκαλούν μια ανοσολογική απόκριση τόσο σε ανθρώπους όσο και σε ποντίκια.

Οι ερευνητές τάισαν τα ποντίκια με τα διάφορα είδη τροφών για μια εβδομάδα και στη συνέχεια μέτρησαν την ανοσολογική τους απόκριση. Διαπίστωσαν ότι μετά την κατανάλωση τροφής με το πεπτίδιο γλιαδίνης, τα ποντίκια είχαν μια ελαφρά αύξηση στον αριθμό των Τ κυττάρων στο έντερό τους και ένας μικρός αριθμός από αυτά δημιούργησε μια ασθενή απόκριση αντισωμάτων—ειδικά, πολλά από αυτά ήταν ρυθμιστικά Τ κύτταρα, γνωστά ως κύτταρα Treg, τα οποία τείνουν να είναι ανοσοκατασταλτικά, γεγονός που θα μπορούσε εν μέρει να εξηγήσει την έλλειψη γενικής απόκρισης στα τρόφιμα που βρίσκονται στο έντερο.

Οι ερευνητές βρήκαν επίσης ορισμένα Τ-λεμφοκύτταρα που φαινόταν να είναι διαφορετικά από τον τύπο των Τ-λεμφοκυττάρων που βρίσκονται συνήθως στην ανοσοαπόκριση, αν και παρατήρησαν ότι θα μπορούσαν να ήταν πρόδρομοι των κυττάρων Treg. Στα πειράματά τους, διαπίστωσαν ότι κανένα από τα Τ κύτταρα που παρουσιάστηκαν στο έντερο ως απόκριση στην παρουσία τροφής δεν θα μπορούσε να προκαλέσει φλεγμονή. Οι ερευνητές προτείνουν ότι τα πειράματά τους δείχνουν πως ο λόγος που τα Τ κύτταρα δεν επιτίθενται στα τρόφιμα είναι ότι η έκθεση σε τροφικά αντιγόνα από τα Τ κύτταρα οδηγεί στην ανάπτυξη υποομάδων Τ κυττάρων που δεν είναι σε θέση να διεγείρουν φλεγμονώδεις λειτουργίες αλλά εξακολουθούν να είναι σε θέση να παράγουν Τ κύτταρα που καταστείλουν τη φλεγμονή.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube

Διαβάστε Eπίσης:

Σε ασθενείς με κολίτιδα, οι δερματικές παθήσεις μπορεί να προέρχονται από το έντερο

Καθοριστικοί παράγοντες ρύθμισης της ανοσοαπόκρισης

Νέο εύρημα βελτιώνει τα αποτελέσματα της ανοσοθεραπείας

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Σολομός εγκέφαλος: Μπορεί η κατανάλωση σολομού να αποτρέψει την γνωστική έκπτωση;

Σολομός εγκέφαλος: Ο σολομός είναι ένα ψάρι πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά που έχει συσχετιστεί με διάφορα οφέλη για την υγεία, συμπεριλαμβανομένων των εγκεφαλικών λειτουργιών. Περιέχει υψηλές ποσότητες ωμέγα-3 λιπαρών οξέων, τα οποία είναι απαραίτητα

Ριζότο συνταγή: Το μυστικό για το τέλειο ριζότο

Ριζότο συνταγή: Η προετοιμασία του τέλειου ριζότο είναι μια τέχνη που απαιτεί προσοχή, υπομονή και αγάπη για τη μαγειρική. Ακολουθώντας συγκεκριμένα βήματα, μπορείτε να ετοιμάσετε ένα πιάτο που θα λατρέψουν η οικογένεια και οι φίλοι σας.

Τι πρέπει να προσέξετε στους ξηρούς καρπούς

Ξηροί καρποί: Οι ξηροί καρποί αποτελούν μια εξαιρετικά θρεπτική επιλογή για σνακ ή προσθήκη στα γεύματα. Είναι πλούσιοι σε καλά λιπαρά, φυτικές ίνες, πρωτεΐνες και αντιοξειδωτικά, και σχετίζονται με οφέλη για την καρδιά, τον εγκέφαλο

Τα οφέλη του νατρίου που θα σας εκπλήξουν

Νάτριο: Το νάτριο είναι ένα βασικό μέταλλο και ηλεκτρολύτης, απαραίτητο για τη σωστή λειτουργία του οργανισμού μας. Αν και συχνά δαιμονοποιείται λόγω της υπερκατανάλωσης αλατιού,

Μπύρα: Πότε μπορεί να γίνει τοξική;

Μπύρα: Η μπύρα, αν και καταναλώνεται ευρέως και συχνά σε κοινωνικές περιστάσεις, μπορεί να είναι τοξική για τον οργανισμό σε ορισμένες περιπτώσεις.

Διατροφή και θηλασμός

Διατροφή Θηλασμός: Ο θηλασμός είναι μια περίοδος γεμάτη τρυφερότητα αλλά και αυξημένες ανάγκες — όχι μόνο για το μωρό, αλλά και για τη μητέρα. Η σωστή διατροφή παίζει καθοριστικό ρόλο στην ποιότητα του γάλακτος, στην ενέργεια της μητέρας

Ατομικό cheesecake με 4 υλικά

Cheesecake φράουλα: Θες κάτι γλυκό, δροσερό και γρήγορο χωρίς περίπλοκες συνταγές και πολλά υλικά; Αυτό το ατομικό cheesecake φράουλας χρειάζεται μόνο 4 απλά υλικά και ετοιμάζεται μέσα σε λίγα λεπτά,

Close Icon