Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Διατροφή

Διατροφή ανοσοαπόκριση: Γιατί το ανοσοποιητικό δεν αντιδρά στα τρόφιμα που καταναλώνουμε, αφού είναι ξένες ουσίες;

Διατροφή ανοσοαπόκριση: Γιατί το ανοσοποιητικό δεν αντιδρά στα τρόφιμα που καταναλώνουμε, αφού είναι ξένες ουσίες;

Διατροφή ανοσοαπόκριση: Μια ομάδα ερευνητών στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου της Μινεσότα εξέτασε γιατί οι περισσότεροι άνθρωποι δεν αναπτύσσουν ανοσοαπόκριση μετά την κατανάλωση τροφής. Στην εργασία τους που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Nature, οι ερευνητές προσπάθησαν να απαντήσουν στην ερώτηση πραγματοποιώντας πειράματα με ποντίκια.


Το ανοσοποιητικό σύστημα των ανθρώπων έχει εξελιχθεί για να παράγει διάφορες αποκρίσεις που προορίζονται να καταστήσουν αβλαβή ξένα στοιχεία που έχουν περάσει στο σώμα. Μία από τις πιο κοινές αντιδράσεις είναι η πρόκληση φλεγμονής, που μερικές φορές θεωρείται ως συμπτώματα που σχετίζονται με αλλεργίες. Αλλά, όπως σημειώνουν οι ερευνητές, γιατί τότε το ανοσοποιητικό σύστημα δεν παράγει απόκριση στις τροφές που καταναλώνονται καθημερινά; Είναι όλα, εξάλλου, ξένες ουσίες.

Τα πειράματα περιελάμβαναν πρώτα την εκτροφή πολλών εργαστηριακών ποντικών με δίαιτες χωρίς γλουτένη. Στη συνέχεια, τους δόθηκαν διαφορετικές τροφές για να επιτρέψουν στους ερευνητές να δουν πώς θα αντιδρούσε το ανοσοποιητικό τους σύστημα. Ορισμένες από τις κύριες τροφές που δοκιμάστηκαν ήταν εκείνες που περιείχαν έναν ή περισσότερους τύπους πρωτεΐνης γλουτένης γνωστής ως γλιαδίνη – προηγούμενη έρευνα είχε δείξει ότι τέτοιες τροφές τείνουν να προκαλούν μια ανοσολογική απόκριση τόσο σε ανθρώπους όσο και σε ποντίκια.

Οι ερευνητές τάισαν τα ποντίκια με τα διάφορα είδη τροφών για μια εβδομάδα και στη συνέχεια μέτρησαν την ανοσολογική τους απόκριση. Διαπίστωσαν ότι μετά την κατανάλωση τροφής με το πεπτίδιο γλιαδίνης, τα ποντίκια είχαν μια ελαφρά αύξηση στον αριθμό των Τ κυττάρων στο έντερό τους και ένας μικρός αριθμός από αυτά δημιούργησε μια ασθενή απόκριση αντισωμάτων—ειδικά, πολλά από αυτά ήταν ρυθμιστικά Τ κύτταρα, γνωστά ως κύτταρα Treg, τα οποία τείνουν να είναι ανοσοκατασταλτικά, γεγονός που θα μπορούσε εν μέρει να εξηγήσει την έλλειψη γενικής απόκρισης στα τρόφιμα που βρίσκονται στο έντερο.

Οι ερευνητές βρήκαν επίσης ορισμένα Τ-λεμφοκύτταρα που φαινόταν να είναι διαφορετικά από τον τύπο των Τ-λεμφοκυττάρων που βρίσκονται συνήθως στην ανοσοαπόκριση, αν και παρατήρησαν ότι θα μπορούσαν να ήταν πρόδρομοι των κυττάρων Treg. Στα πειράματά τους, διαπίστωσαν ότι κανένα από τα Τ κύτταρα που παρουσιάστηκαν στο έντερο ως απόκριση στην παρουσία τροφής δεν θα μπορούσε να προκαλέσει φλεγμονή. Οι ερευνητές προτείνουν ότι τα πειράματά τους δείχνουν πως ο λόγος που τα Τ κύτταρα δεν επιτίθενται στα τρόφιμα είναι ότι η έκθεση σε τροφικά αντιγόνα από τα Τ κύτταρα οδηγεί στην ανάπτυξη υποομάδων Τ κυττάρων που δεν είναι σε θέση να διεγείρουν φλεγμονώδεις λειτουργίες αλλά εξακολουθούν να είναι σε θέση να παράγουν Τ κύτταρα που καταστείλουν τη φλεγμονή.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube

Διαβάστε Eπίσης:

Σε ασθενείς με κολίτιδα, οι δερματικές παθήσεις μπορεί να προέρχονται από το έντερο

Καθοριστικοί παράγοντες ρύθμισης της ανοσοαπόκρισης

Νέο εύρημα βελτιώνει τα αποτελέσματα της ανοσοθεραπείας

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Μέλι: Τι θα πρέπει να προσέξετε;

Μέλι: Το μέλι είναι ένα φυσικό προϊόν που έχει πολλά οφέλη για την υγεία, αλλά απαιτεί και κάποια προσοχή στη χρήση του. Παρά τις θετικές του ιδιότητες, υπάρχουν ορισμένες περιπτώσεις και παράγοντες στους οποίους πρέπει να είμαστε προσεκτικοί

Αναψυκτικά: Γιατί μας εθίζουν τόσο πολύ;

Αναψυκτικά: Η εξάρτηση από τα αναψυκτικά με ανθρακικό είναι μια κοινή, αλλά σοβαρή κατάσταση που επηρεάζει πολλούς ανθρώπους, ειδικά λόγω της περιεκτικότητάς τους σε ζάχαρη, καφεΐνη και τεχνητές γλυκαντικές ουσίες. Η συνεχής κατανάλωση αυτών των ποτών

Brunch: Ιδέες για λαχταριστές δημιουργίες

Brunch: Το brunch δεν είναι απλώς ένα γεύμα, αλλά μια ευκαιρία να μοιραστείτε στιγμές με τα αγαπημένα σας πρόσωπα. Δοκιμάστε αυτές τις συνταγές για να προσθέσετε γεύση και δημιουργικότητα στο τραπέζι σας.

Ηλιόσπορος: Ένας θησαυρός για την υγεία των οστών

Ηλιόσπορος: Χάρη στα θρεπτικά συστατικά που περιέχουν, όπως μαγνήσιο, φώσφορο και βιταμίνη Ε, μπορούν να βοηθήσουν στη διατήρηση γερών οστών και στην πρόληψη ασθενειών όπως η οστεοπόρωση.

Αυτό το πρωινό για μακροζωία τρώνε οι γηραιότεροι άνθρωποι του κόσμου 

Στην Ικαρία, για παράδειγμα, οι γηραιότεροι συχνά ξεκινούν την ημέρα τους με ένα φλιτζάνι τσάι από βότανα, που συνδυάζεται με ψωμί ολικής αλέσεως και ελαιόλαδο, συνοδευόμενο από ελιές και φρέσκα λαχανικά. Αυτές οι τροφές όχι μόνο είναι θρεπτικές αλλά και γεμάτες αντιοξειδωτικά, που βοηθούν στην καταπολέμηση της φθοράς που προκαλούν οι ελεύθερες ρίζες.

Πώς να φτιάξετε πεντανόστιμο σπιτικό ψωμί;

Ψωμί DIY: Μπορείτε να απολαύσετε φρέσκο ​​ψωμί που θα γεμίσει το σπίτι σας με άρωμα και ζεστασιά. Ξεκινήστε σήμερα και ανακαλύψτε τη μαγεία του σπιτικού ψωμιού!

Πώς να ενθαρρύνετε τα παιδιά να τρώνε υγιεινά;

Υγιεινή διατροφή: Η ανάπτυξη υγιεινών διατροφικών συνηθειών στα παιδιά απαιτεί υπομονή και δημιουργικότητα. Προσφέρετε υγιεινό φαγητό ως διασκεδαστική εμπειρία και δώστε τους την ευκαιρία να συμμετάσχουν στην προετοιμασία του.

Vegan Sushi: Μια νόστιμη εναλλακτική για τους λάτρεις της φύσης

Vegan Sushi: Το σούσι λαχανικών είναι μια νόστιμη, πρωτοποριακή και βιώσιμη εκδοχή της παραδοσιακής ιαπωνικής κουζίνας. Δεν απευθύνεται μόνο σε χορτοφάγους, αλλά και σε όλους όσους αναζητούν νέες γεύσεις και έναν πιο συνειδητό τρόπο διατροφής.

Close Icon