Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Διατροφή

Διατροφή Άμυλο Ιδιότητες: Γιατί ο οργανισμός χρειάζεται τα αμυλούχα τρόφιμα

Διατροφή Άμυλο Ιδιότητες: Γιατί ο οργανισμός χρειάζεται τα αμυλούχα τρόφιμα

Διατροφή Άμυλο Ιδιότητες: Τα αμυλούχα τρόφιμα είναι μια καλή πηγή ενέργειας και η κύρια πηγή μιας σειράς θρεπτικών συστατικών στη διατροφή μας. Εκτός από το άμυλο, περιέχουν φυτικές ίνες, ασβέστιο, σίδηρο και βιταμίνες Β. Όταν τα μαγειρεύετε είναι σημαντικό να προσέξετε τα πρόσθετα λιπαρά που χρησιμοποιείτε, γιατί αυτό θα αυξήσει την περιεκτικότητα σε θερμίδες.


Τα αμυλούχα τρόφιμα είναι η κύρια πηγή υδατανθράκων και παίζουν σημαντικό ρόλο σε μια υγιεινή διατροφή. Ειδικότερα, αμυλούχα τρόφιμα – όπως πατάτες, ψωμί, ρύζι, ζυμαρικά και δημητριακά – πρέπει να αποτελούν λίγο περισσότερο από το ένα τρίτο των τροφίμων που τρώτε καθημερινά. Εάν μπορείτε, επιλέξτε ποικιλίες ολικής αλέσεως και τρώτε πατάτες με το δέρμα τους για περισσότερες φυτικές ίνες. Είναι σημαντικό να τρώμε αμυλούχες τροφές κάθε μέρα ως μέρος μιας υγιεινής, ισορροπημένης διατροφής.

Γιατί χρειάζεστε αμυλούχα τρόφιμα;

Τα αμυλούχα τρόφιμα είναι μια καλή πηγή ενέργειας και η κύρια πηγή μιας σειράς θρεπτικών συστατικών στη διατροφή μας. Εκτός από το άμυλο, περιέχουν φυτικές ίνες, ασβέστιο, σίδηρο και βιταμίνες Β. Όταν τα μαγειρεύετε είναι σημαντικό να προσέξετε τα πρόσθετα λιπαρά που χρησιμοποιείτε, γιατί αυτό θα αυξήσει την περιεκτικότητα σε θερμίδες.

Αμυλούχα τρόφιμα και φυτικές ίνες

Οι ποικιλίες ολικής αλέσεως αμυλούχων τροφίμων και πατάτας (ιδιαίτερα όταν τρώγονται με το δέρμα τους) είναι καλές πηγές φυτικών ινών. Οι ίνες είναι το όνομα που δίνεται σε μια σειρά ουσιών που βρίσκονται στα κυτταρικά τοιχώματα των λαχανικών, των φρούτων, των οσπρίων και των δημητριακών. Οι φυτικές ίνες που δεν μπορούν να αφομοιωθούν βοηθούν τα άλλα τρόφιμα και τα απόβλητα να μετακινηθούν στο έντερο. Φλούδες πατάτας, ψωμί ολικής αλέσεως και δημητριακά, καστανό ρύζι και ζυμαρικά ολικής αλέσεως είναι όλα καλές πηγές αυτού του είδους των φυτικών ινών. Οι φυτικές ίνες μπορούν να σας βοηθήσουν να διατηρήσετε το έντερό σας υγιές και να αισθανθείτε χορτάτοι, πράγμα που σημαίνει ότι έχετε λιγότερες πιθανότητες να φάτε πάρα πολύ. Αυτό κάνει τα αμυλώδη τρόφιμα ολικής αλέσεως και τις πατάτες που τρώγονται με το δέρμα τους σε μια ιδιαίτερα καλή επιλογή εάν προσπαθείτε να χάσετε βάρος. Επιπλέον, ορισμένοι τύποι φυτικών ινών που βρίσκονται στα φρούτα και τα λαχανικά – όπως τα μήλα, τα καρότα, τις πατάτες, τη βρώμη και τα όσπρια μπορούν να αφομοιωθούν εν μέρει και μπορεί να βοηθήσουν στη μείωση της ποσότητας χοληστερόλης στο αίμα σας.

Πώς θα αυξήσετε την ποσότητα αμυλούχων τροφών στη διατροφή σας

  • Πρωινό

Επιλέξτε δημητριακά ολικής αλέσεως, ένα ποτήρι χυμό, βρώμη ολικής άλεσης με φρούτα και γιαούρτι με χαμηλά λιπαρά και χαμηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη.

  • Μεσημεριανό και βραδινό

Δοκιμάστε μια ψητή πατάτα για μεσημεριανό γεύμα – φάτε το δέρμα για ακόμη περισσότερες φυτικές ίνες.
Τρώτε περισσότερο ρύζι ή ζυμαρικά και λιγότερη σάλτσα – αλλά μην παραλείπετε τα λαχανικά. Δοκιμάστε ψωμιά από σπόρους και σιτηρά ολικής αλέσεως. Όταν επιλέγετε ποικιλίες ολικής αλέσεως, αυξάνετε επίσης την ποσότητα φυτικών ινών που τρώτε. Δοκιμάστε το καστανό ρύζι.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube

Διαβάστε Eπίσης:

Η κατάλληλη διατροφή για διαβητικούς είναι υγιεινή & πλούσια σε γεύση

Η ισορροπία στους υδατάνθρακες βοηθά στην απώλεια βάρους

Καλαμπόκι: Γλυκό και δροσερό προάγει την εντερική υγεία και μειώνει τον κίνδυνο για ορισμένες ασθένειες

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Πώς να κάνετε τις σαλάτες σας πιο γευστικές

Σαλάτες: Οι σαλάτες δεν χρειάζεται να είναι βαρετές! Με μερικές δημιουργικές πινελιές, μπορείτε να τις κάνετε πιο γευστικές και απολαυστικές. Δοκιμάστε αυτούς τους επτά τρόπους

Απολαυστική σπιτική πίτσα με προζύμι

Σπιτική πίτσα με προζύμι: Η πίτσα με προζύμι (sourdough) είναι μια πιο υγιεινή και γευστική εκδοχή της κλασικής πίτσας, χάρη στη φυσική ζύμωση που προσφέρει το προζύμι. Αυτό το είδος ζύμης έχει πλούσια γεύση, τραγανή κρούστα

Το όσπριο που έχει περισσότερη πρωτεΐνη από τα αυγά 

Η σόγια μπορεί να καταναλωθεί με διάφορους τρόπους, όπως σε μορφή tofu, tempeh, σόγιας σε σπόρους, ελαιούχων προϊόντων και γάλατος σόγιας. Το tofu, για παράδειγμα, είναι μια δημοφιλής επιλογή, καθώς είναι πλούσιο σε πρωτεΐνη και μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε πολλές συνταγές.

Αυτά είναι τα φρούτα πιο πλούσια σε αντιοξειδωτικά

Αντιοξειδωτικά: Τα αντιοξειδωτικά είναι σημαντικά για την υγεία μας, καθώς βοηθούν στην καταπολέμηση των ελεύθερων ριζών που προκαλούν γήρανση και χρόνιες ασθένειες. Ορισμένα φρούτα είναι ιδιαίτερα πλούσια

Γιατί είναι τόσο σημαντικά τα ενδιάμεσα γεύματα;

Ενδιάμεσα Γεύματα: Τα σνακ παίζουν σημαντικό ρόλο στη διατροφή μας, καθώς βοηθούν στη διατήρηση της ενέργειας, στη σταθεροποίηση του σακχάρου στο αίμα και στην αποφυγή της υπερκατανάλωσης τροφής στα κυρίως γεύματα.

8 τροφές για υγιή πέψη

Πέψη διατροφή: Η σωστή διατροφή παίζει σημαντικό ρόλο στη λειτουργία του πεπτικού συστήματος. Ορισμένες τροφές είναι ιδιαίτερα ωφέλιμες, καθώς περιέχουν φυτικές ίνες, ένζυμα και προβιοτικά που διευκολύνουν την πέψη και προλαμβάνουν δυσφορία,

Η πιο εύκολη νηστίσιμη συνταγή για φάβα

Φάβα: Η φάβα είναι ένα από τα πιο αγαπημένα ελληνικά όσπρια, με ιστορία που χάνεται στα βάθη των αιώνων. Ιδιαίτερα δημοφιλής στη Σαντορίνη, ξεχωρίζει για τη βελούδινη υφή και τη γλυκιά, γεμάτη γεύση της.

Close Icon