Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Διατροφή

Διατροφή Ακριβείας: Προσδιορίζει ποια διατροφή είναι κατάλληλη για κάθε άτομο

Διατροφή Ακριβείας: Προσδιορίζει ποια διατροφή είναι κατάλληλη για κάθε άτομο

Διατροφή Ακριβείας: Αντί να ακολουθούν μια τυπική προσέγγιση που βασίζεται σε υποθέσεις, οι ερευνητές της διατροφής ακριβείας συλλέγουν δεδομένα για να μελετήσουν το DNA ενός ατόμου, το μικροβίωμα του εντέρου, τον μεταβολισμό και την ανταπόκριση σε αυτό που τρώνε και είναι σε θέση να προσδιορίσουν πώς επηρεάζει το ψυχολογικό και βιολογικό προφίλ ενός ατόμου.



Πρόκειται για ένα αναπτυσσόμενο πεδίο μελέτης που υποθέτει ότι κάθε άτομο μπορεί να έχει μοναδικές αντιδράσεις στην κατανάλωση συγκεκριμένων τροφών και θρεπτικών συστατικών – και συνδυάζει δεδομένα με βάση τη γενετική, τη συμπεριφορά, τα κοινωνικοοικονομικά πλαίσια, το περιβάλλον και τα διατροφικά πρότυπα, προκειμένου για να αναπτύξει πιθανώς εξατομικευμένες δίαιτες για τη βελτίωση της υγείας και την πρόληψη χρόνιων καταστάσεις υγείας, όπως οι καρδιαγγειακές παθήσεις.


«Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η διατροφή επηρεάζει την υγεία μας και μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη ασθενειών, [η νέα] επιστήμη κινείται μέσω λεπτομερούς έρευνας και τρόπων παρέμβασης για να εντοπίσει ακριβώς ποιος τύπος διατροφής ταιριάζει καλύτερα σε ποιον τύπο ατόμου», δήλωσε η Linda Van Horn. μία εκ των επικεφαλής ερευνητών του εγχειρήματος. Το προγράμμα, προϋπολογισμού 170 εκατομμυρίων δολαρίων, χρηματοδοτείται από τα Εθνικά Ινστιτούτα Υγείας (NIH στις ΗΠΑ) και ονομάζεται Nutrition for Precision Health.

«Είναι πολύ συναρπαστικό, περιεκτικό και πολύ πιθανό να αλλάξει τον τρόπο με τον οποίο συνταγογραφούνται οι δίαιτες, τον τρόπο που ασκείται η ιατρική και το πώς θα αντιμετωπίζεται η ζωή στο μέλλον όσον αφορά την προώθηση της υγιεινής διατροφής για όλους», δήλωσε η Van Horn, καθηγήτρια προληπτικής ιατρικής στην Ιατρική Σχολή Feinberg του Πανεπιστημίου Northwestern στο Σικάγο.

Αντί να ακολουθούν μια τυπική προσέγγιση που βασίζεται σε υποθέσεις, οι ερευνητές της διατροφής ακριβείας συλλέγουν δεδομένα για να μελετήσουν το DNA ενός ατόμου, το μικροβίωμα του εντέρου, τον μεταβολισμό και την ανταπόκριση σε αυτό που τρώνε και είναι σε θέση να προσδιορίσουν πώς επηρεάζει το ψυχολογικό και βιολογικό προφίλ ενός ατόμου, είπε η Van Horn.

Ενώ οι ερευνητές στο παρελθόν βασίζονταν αποκλειστικά στις πληροφορίες σχετικά με την διατροφή που οι συμμετέχοντες μπορούσαν να θυμηθούν, το πρόγραμμα NIH θα αναπτύξει αλγόριθμους για την πρόβλεψη της ατομικής απόκρισης στη διατροφή και τη δίαιτα. «Οι περισσότεροι άνθρωποι δεν μπορούν να θυμηθούν ή δεν ξέρουν ή έχουν περιορισμένη ικανότητα να θυμηθούν συγκεκριμένα τι έφαγαν, πόσο έφαγαν ή πώς ήταν καρυκευμένο ή προετοιμασμένο το γεύμα– πράγματα που είναι πολύ σημαντικά όσον αφορά την επιρροή τους στην υγεία». εξήγησε η Van Horn.

Η διατροφή ακριβείας βασίζεται στον εντοπισμό «ειδικών σχέσεων μεταξύ του τι τρώει ένα άτομο και των αποτελεσμάτων που μπορούμε να μετρήσουμε, όπως η αρτηριακή πίεση, η γλυκόζη του αίματος ή το σωματικό βάρος και κάθε άλλο μέτρο ενδιαφέροντος που σχετίζεται με την πρόληψη ασθενειών».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube

Διαβάστε Eπίσης:

Η έλλειψη βιταμίνης D αυξάνει τον κίνδυνο καρδιακής νόσου

Ο ρόλος της κληρονομικότητας στο φαινόμενο της γήρανσης

Πως η σύγχρονη ιατρική μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη

svg%3E svg%3E
svg%3E
Αφιέρωμα στον Διαβήτη healthwebgr svg%3E
Περισσότερα

Ποια είναι η διαφορά ανάμεσα στο μπλε τυρί και το ροκφόρ; 

Το ροκφόρ είναι ένα συγκεκριμένο τύπο μπλε τυριού που προέρχεται από τη Γαλλία, και πιο συγκεκριμένα από την περιοχή Roquefort-sur-Soulzon. Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή νομοθεσία, το ροκφόρ είναι ένα προστατευόμενο γεωγραφικό προϊόν (PGI), γεγονός που σημαίνει ότι μπορεί να παραχθεί μόνο στα συγκεκριμένα εδάφη και με συγκεκριμένες μεθόδους.

Γιατί είναι καλό να τρώτε πρώτα τη σαλάτα και μετά τους υδατάνθρακες στο γεύμα σας 

Όταν καταναλώνουμε τροφές πλούσιες σε γλυκόζη, όπως οι υδατάνθρακες, μπορεί να παρατηρήσουμε απότομες αυξήσεις στα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε ενεργειακά «κραχ» και σε ενδεχόμενη αύξηση της πείνας. Αν τρώμε πρώτα τη σαλάτα, οι φυτικές ίνες που περιέχονται σε αυτήν βοηθούν στη ρύθμιση της απορρόφησης των σακχάρων, οδηγώντας σε πιο σταθερά επίπεδα σακχάρου στο αίμα και μειωμένη αίσθηση πείνας.

Πράσινος χυμός: Η πρωινή δόση ενέργειας και θρέψης που χρειάζεστε

Πράσινος χυμός: Φτιαγμένος από φυλλώδη λαχανικά, φρούτα και άλλα θρεπτικά συστατικά, ο πράσινος χυμός παρέχει έναν εύκολο τρόπο να ξεκινήσετε τη μέρα σας με ενισχυμένη ενέργεια και απαραίτητα θρεπτικά στοιχεία.

Εγκυμοσύνη: Η ανάγκη για θρεπτικά συστατικά που συχνά αγνοείται

Εγκυμοσύνη: Νέα έρευνα αποκαλύπτει ότι πολλές έγκυες ενδέχεται να μην λαμβάνουν τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά για να υποστηρίξουν μια υγιή εγκυμοσύνη, κάτι που μπορεί να έχει σοβαρές συνέπειες για την υγεία τους και την ανάπτυξη του εμβρύου.

Πρωτεΐνη: Ο σύμμαχός σας στην απώλεια βάρους;

Πρωτεΐνη: Η πρωτεΐνη δεν είναι απλώς ένα θρεπτικό συστατικό, αλλά ένα ισχυρό εργαλείο απώλειας βάρους. Βοηθά στον έλεγχο της όρεξης, στη διατήρηση της μυϊκής μάζας και στην αύξηση της θερμογένεσης.

Ο καρπός που χαρίζει ενέργεια καλύτερα κι από τον καφέ 

Ένα από τα βασικά χαρακτηριστικά των goji berries είναι η υψηλή περιεκτικότητά τους σε βιταμίνη C, η οποία ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα, και σε βιταμίνες του συμπλέγματος Β, οι οποίες είναι απαραίτητες για την παραγωγή ενέργειας στο σώμα.

Close Icon