Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Διατροφή

Διατροφή Ακριβείας: Προσδιορίζει ποια διατροφή είναι κατάλληλη για κάθε άτομο

Διατροφή Ακριβείας: Προσδιορίζει ποια διατροφή είναι κατάλληλη για κάθε άτομο

Διατροφή Ακριβείας: Αντί να ακολουθούν μια τυπική προσέγγιση που βασίζεται σε υποθέσεις, οι ερευνητές της διατροφής ακριβείας συλλέγουν δεδομένα για να μελετήσουν το DNA ενός ατόμου, το μικροβίωμα του εντέρου, τον μεταβολισμό και την ανταπόκριση σε αυτό που τρώνε και είναι σε θέση να προσδιορίσουν πώς επηρεάζει το ψυχολογικό και βιολογικό προφίλ ενός ατόμου.


Πρόκειται για ένα αναπτυσσόμενο πεδίο μελέτης που υποθέτει ότι κάθε άτομο μπορεί να έχει μοναδικές αντιδράσεις στην κατανάλωση συγκεκριμένων τροφών και θρεπτικών συστατικών – και συνδυάζει δεδομένα με βάση τη γενετική, τη συμπεριφορά, τα κοινωνικοοικονομικά πλαίσια, το περιβάλλον και τα διατροφικά πρότυπα, προκειμένου για να αναπτύξει πιθανώς εξατομικευμένες δίαιτες για τη βελτίωση της υγείας και την πρόληψη χρόνιων καταστάσεις υγείας, όπως οι καρδιαγγειακές παθήσεις.

«Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η διατροφή επηρεάζει την υγεία μας και μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη ασθενειών, [η νέα] επιστήμη κινείται μέσω λεπτομερούς έρευνας και τρόπων παρέμβασης για να εντοπίσει ακριβώς ποιος τύπος διατροφής ταιριάζει καλύτερα σε ποιον τύπο ατόμου», δήλωσε η Linda Van Horn. μία εκ των επικεφαλής ερευνητών του εγχειρήματος. Το προγράμμα, προϋπολογισμού 170 εκατομμυρίων δολαρίων, χρηματοδοτείται από τα Εθνικά Ινστιτούτα Υγείας (NIH στις ΗΠΑ) και ονομάζεται Nutrition for Precision Health.

«Είναι πολύ συναρπαστικό, περιεκτικό και πολύ πιθανό να αλλάξει τον τρόπο με τον οποίο συνταγογραφούνται οι δίαιτες, τον τρόπο που ασκείται η ιατρική και το πώς θα αντιμετωπίζεται η ζωή στο μέλλον όσον αφορά την προώθηση της υγιεινής διατροφής για όλους», δήλωσε η Van Horn, καθηγήτρια προληπτικής ιατρικής στην Ιατρική Σχολή Feinberg του Πανεπιστημίου Northwestern στο Σικάγο.

Αντί να ακολουθούν μια τυπική προσέγγιση που βασίζεται σε υποθέσεις, οι ερευνητές της διατροφής ακριβείας συλλέγουν δεδομένα για να μελετήσουν το DNA ενός ατόμου, το μικροβίωμα του εντέρου, τον μεταβολισμό και την ανταπόκριση σε αυτό που τρώνε και είναι σε θέση να προσδιορίσουν πώς επηρεάζει το ψυχολογικό και βιολογικό προφίλ ενός ατόμου, είπε η Van Horn.

Ενώ οι ερευνητές στο παρελθόν βασίζονταν αποκλειστικά στις πληροφορίες σχετικά με την διατροφή που οι συμμετέχοντες μπορούσαν να θυμηθούν, το πρόγραμμα NIH θα αναπτύξει αλγόριθμους για την πρόβλεψη της ατομικής απόκρισης στη διατροφή και τη δίαιτα. «Οι περισσότεροι άνθρωποι δεν μπορούν να θυμηθούν ή δεν ξέρουν ή έχουν περιορισμένη ικανότητα να θυμηθούν συγκεκριμένα τι έφαγαν, πόσο έφαγαν ή πώς ήταν καρυκευμένο ή προετοιμασμένο το γεύμα– πράγματα που είναι πολύ σημαντικά όσον αφορά την επιρροή τους στην υγεία». εξήγησε η Van Horn.

Η διατροφή ακριβείας βασίζεται στον εντοπισμό «ειδικών σχέσεων μεταξύ του τι τρώει ένα άτομο και των αποτελεσμάτων που μπορούμε να μετρήσουμε, όπως η αρτηριακή πίεση, η γλυκόζη του αίματος ή το σωματικό βάρος και κάθε άλλο μέτρο ενδιαφέροντος που σχετίζεται με την πρόληψη ασθενειών».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube

Διαβάστε Eπίσης:

Η έλλειψη βιταμίνης D αυξάνει τον κίνδυνο καρδιακής νόσου

Ο ρόλος της κληρονομικότητας στο φαινόμενο της γήρανσης

Πως η σύγχρονη ιατρική μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Χάνουν τα λαχανικά τις βιταμίνες τους στο μαγείρεμα;

Λαχανικά: Το μαγείρεμα των λαχανικών είναι ένας από τους πιο συνηθισμένους τρόπους προετοιμασίας τους, αλλά υπάρχει η ανησυχία ότι αυτό μπορεί να οδηγήσει στην απώλεια βιταμινών και άλλων θρεπτικών συστατικών.

Πώς να διαλέξετε τα αβοκάντο σας

Αβοκάντο: Το αβοκάντο είναι ένα εξαιρετικά θρεπτικό φρούτο, αλλά η επιλογή του σωστού μπορεί να είναι δύσκολη αν δεν ξέρετε τι να προσέξετε. Ακολουθούν μερικές συμβουλές

Πώς να κάνετε τις σαλάτες σας πιο γευστικές

Σαλάτες: Οι σαλάτες δεν χρειάζεται να είναι βαρετές! Με μερικές δημιουργικές πινελιές, μπορείτε να τις κάνετε πιο γευστικές και απολαυστικές. Δοκιμάστε αυτούς τους επτά τρόπους

Απολαυστική σπιτική πίτσα με προζύμι

Σπιτική πίτσα με προζύμι: Η πίτσα με προζύμι (sourdough) είναι μια πιο υγιεινή και γευστική εκδοχή της κλασικής πίτσας, χάρη στη φυσική ζύμωση που προσφέρει το προζύμι. Αυτό το είδος ζύμης έχει πλούσια γεύση, τραγανή κρούστα

Το όσπριο που έχει περισσότερη πρωτεΐνη από τα αυγά 

Η σόγια μπορεί να καταναλωθεί με διάφορους τρόπους, όπως σε μορφή tofu, tempeh, σόγιας σε σπόρους, ελαιούχων προϊόντων και γάλατος σόγιας. Το tofu, για παράδειγμα, είναι μια δημοφιλής επιλογή, καθώς είναι πλούσιο σε πρωτεΐνη και μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε πολλές συνταγές.

Αυτά είναι τα φρούτα πιο πλούσια σε αντιοξειδωτικά

Αντιοξειδωτικά: Τα αντιοξειδωτικά είναι σημαντικά για την υγεία μας, καθώς βοηθούν στην καταπολέμηση των ελεύθερων ριζών που προκαλούν γήρανση και χρόνιες ασθένειες. Ορισμένα φρούτα είναι ιδιαίτερα πλούσια

Γιατί είναι τόσο σημαντικά τα ενδιάμεσα γεύματα;

Ενδιάμεσα Γεύματα: Τα σνακ παίζουν σημαντικό ρόλο στη διατροφή μας, καθώς βοηθούν στη διατήρηση της ενέργειας, στη σταθεροποίηση του σακχάρου στο αίμα και στην αποφυγή της υπερκατανάλωσης τροφής στα κυρίως γεύματα.

Close Icon