Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Διατροφή

Διατροφή Ακριβείας: Προσδιορίζει ποια διατροφή είναι κατάλληλη για κάθε άτομο

Διατροφή Ακριβείας: Προσδιορίζει ποια διατροφή είναι κατάλληλη για κάθε άτομο

Διατροφή Ακριβείας: Αντί να ακολουθούν μια τυπική προσέγγιση που βασίζεται σε υποθέσεις, οι ερευνητές της διατροφής ακριβείας συλλέγουν δεδομένα για να μελετήσουν το DNA ενός ατόμου, το μικροβίωμα του εντέρου, τον μεταβολισμό και την ανταπόκριση σε αυτό που τρώνε και είναι σε θέση να προσδιορίσουν πώς επηρεάζει το ψυχολογικό και βιολογικό προφίλ ενός ατόμου.


Πρόκειται για ένα αναπτυσσόμενο πεδίο μελέτης που υποθέτει ότι κάθε άτομο μπορεί να έχει μοναδικές αντιδράσεις στην κατανάλωση συγκεκριμένων τροφών και θρεπτικών συστατικών – και συνδυάζει δεδομένα με βάση τη γενετική, τη συμπεριφορά, τα κοινωνικοοικονομικά πλαίσια, το περιβάλλον και τα διατροφικά πρότυπα, προκειμένου για να αναπτύξει πιθανώς εξατομικευμένες δίαιτες για τη βελτίωση της υγείας και την πρόληψη χρόνιων καταστάσεις υγείας, όπως οι καρδιαγγειακές παθήσεις.

«Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η διατροφή επηρεάζει την υγεία μας και μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη ασθενειών, [η νέα] επιστήμη κινείται μέσω λεπτομερούς έρευνας και τρόπων παρέμβασης για να εντοπίσει ακριβώς ποιος τύπος διατροφής ταιριάζει καλύτερα σε ποιον τύπο ατόμου», δήλωσε η Linda Van Horn. μία εκ των επικεφαλής ερευνητών του εγχειρήματος. Το προγράμμα, προϋπολογισμού 170 εκατομμυρίων δολαρίων, χρηματοδοτείται από τα Εθνικά Ινστιτούτα Υγείας (NIH στις ΗΠΑ) και ονομάζεται Nutrition for Precision Health.

«Είναι πολύ συναρπαστικό, περιεκτικό και πολύ πιθανό να αλλάξει τον τρόπο με τον οποίο συνταγογραφούνται οι δίαιτες, τον τρόπο που ασκείται η ιατρική και το πώς θα αντιμετωπίζεται η ζωή στο μέλλον όσον αφορά την προώθηση της υγιεινής διατροφής για όλους», δήλωσε η Van Horn, καθηγήτρια προληπτικής ιατρικής στην Ιατρική Σχολή Feinberg του Πανεπιστημίου Northwestern στο Σικάγο.

Αντί να ακολουθούν μια τυπική προσέγγιση που βασίζεται σε υποθέσεις, οι ερευνητές της διατροφής ακριβείας συλλέγουν δεδομένα για να μελετήσουν το DNA ενός ατόμου, το μικροβίωμα του εντέρου, τον μεταβολισμό και την ανταπόκριση σε αυτό που τρώνε και είναι σε θέση να προσδιορίσουν πώς επηρεάζει το ψυχολογικό και βιολογικό προφίλ ενός ατόμου, είπε η Van Horn.

Ενώ οι ερευνητές στο παρελθόν βασίζονταν αποκλειστικά στις πληροφορίες σχετικά με την διατροφή που οι συμμετέχοντες μπορούσαν να θυμηθούν, το πρόγραμμα NIH θα αναπτύξει αλγόριθμους για την πρόβλεψη της ατομικής απόκρισης στη διατροφή και τη δίαιτα. «Οι περισσότεροι άνθρωποι δεν μπορούν να θυμηθούν ή δεν ξέρουν ή έχουν περιορισμένη ικανότητα να θυμηθούν συγκεκριμένα τι έφαγαν, πόσο έφαγαν ή πώς ήταν καρυκευμένο ή προετοιμασμένο το γεύμα– πράγματα που είναι πολύ σημαντικά όσον αφορά την επιρροή τους στην υγεία». εξήγησε η Van Horn.

Η διατροφή ακριβείας βασίζεται στον εντοπισμό «ειδικών σχέσεων μεταξύ του τι τρώει ένα άτομο και των αποτελεσμάτων που μπορούμε να μετρήσουμε, όπως η αρτηριακή πίεση, η γλυκόζη του αίματος ή το σωματικό βάρος και κάθε άλλο μέτρο ενδιαφέροντος που σχετίζεται με την πρόληψη ασθενειών».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube

Διαβάστε Eπίσης:

Η έλλειψη βιταμίνης D αυξάνει τον κίνδυνο καρδιακής νόσου

Ο ρόλος της κληρονομικότητας στο φαινόμενο της γήρανσης

Πως η σύγχρονη ιατρική μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Μέλι: Τι θα πρέπει να προσέξετε;

Μέλι: Το μέλι είναι ένα φυσικό προϊόν που έχει πολλά οφέλη για την υγεία, αλλά απαιτεί και κάποια προσοχή στη χρήση του. Παρά τις θετικές του ιδιότητες, υπάρχουν ορισμένες περιπτώσεις και παράγοντες στους οποίους πρέπει να είμαστε προσεκτικοί

Αναψυκτικά: Γιατί μας εθίζουν τόσο πολύ;

Αναψυκτικά: Η εξάρτηση από τα αναψυκτικά με ανθρακικό είναι μια κοινή, αλλά σοβαρή κατάσταση που επηρεάζει πολλούς ανθρώπους, ειδικά λόγω της περιεκτικότητάς τους σε ζάχαρη, καφεΐνη και τεχνητές γλυκαντικές ουσίες. Η συνεχής κατανάλωση αυτών των ποτών

Brunch: Ιδέες για λαχταριστές δημιουργίες

Brunch: Το brunch δεν είναι απλώς ένα γεύμα, αλλά μια ευκαιρία να μοιραστείτε στιγμές με τα αγαπημένα σας πρόσωπα. Δοκιμάστε αυτές τις συνταγές για να προσθέσετε γεύση και δημιουργικότητα στο τραπέζι σας.

Ηλιόσπορος: Ένας θησαυρός για την υγεία των οστών

Ηλιόσπορος: Χάρη στα θρεπτικά συστατικά που περιέχουν, όπως μαγνήσιο, φώσφορο και βιταμίνη Ε, μπορούν να βοηθήσουν στη διατήρηση γερών οστών και στην πρόληψη ασθενειών όπως η οστεοπόρωση.

Αυτό το πρωινό για μακροζωία τρώνε οι γηραιότεροι άνθρωποι του κόσμου 

Στην Ικαρία, για παράδειγμα, οι γηραιότεροι συχνά ξεκινούν την ημέρα τους με ένα φλιτζάνι τσάι από βότανα, που συνδυάζεται με ψωμί ολικής αλέσεως και ελαιόλαδο, συνοδευόμενο από ελιές και φρέσκα λαχανικά. Αυτές οι τροφές όχι μόνο είναι θρεπτικές αλλά και γεμάτες αντιοξειδωτικά, που βοηθούν στην καταπολέμηση της φθοράς που προκαλούν οι ελεύθερες ρίζες.

Πώς να φτιάξετε πεντανόστιμο σπιτικό ψωμί;

Ψωμί DIY: Μπορείτε να απολαύσετε φρέσκο ​​ψωμί που θα γεμίσει το σπίτι σας με άρωμα και ζεστασιά. Ξεκινήστε σήμερα και ανακαλύψτε τη μαγεία του σπιτικού ψωμιού!

Πώς να ενθαρρύνετε τα παιδιά να τρώνε υγιεινά;

Υγιεινή διατροφή: Η ανάπτυξη υγιεινών διατροφικών συνηθειών στα παιδιά απαιτεί υπομονή και δημιουργικότητα. Προσφέρετε υγιεινό φαγητό ως διασκεδαστική εμπειρία και δώστε τους την ευκαιρία να συμμετάσχουν στην προετοιμασία του.

Vegan Sushi: Μια νόστιμη εναλλακτική για τους λάτρεις της φύσης

Vegan Sushi: Το σούσι λαχανικών είναι μια νόστιμη, πρωτοποριακή και βιώσιμη εκδοχή της παραδοσιακής ιαπωνικής κουζίνας. Δεν απευθύνεται μόνο σε χορτοφάγους, αλλά και σε όλους όσους αναζητούν νέες γεύσεις και έναν πιο συνειδητό τρόπο διατροφής.

Close Icon