Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Διατροφή

Διατροφή αγκινάρα: Πώς να μαγειρέψετε και πώς να φάτε μια αγκινάρα

Διατροφή αγκινάρα: Πώς να μαγειρέψετε και πώς να φάτε μια αγκινάρα

Διατροφή αγκινάρα: Η αγκινάρα είναι στην πραγματικότητα το μπουμπούκι ενός γαϊδουράγκαθου.


Aν δεν μεγαλώσατε τρώγοντας αγκινάρες και σας πουν να τις δοκιμάσετε ή να τις δείτε για πρώτη φορά, το σίγουρα είναι πώς θα σας φανούν τρομακτικές και όχι και τόσο νόστιμες. Το πώς κάποιος μαγειρεύει και τρώει μια αγκινάρα δεν φαίνεται από την εμφάνισή της. Η αγκινάρα είναι στην πραγματικότητα το μπουμπούκι ενός γαϊδουράγκαθου που είναι είδος λουλουδιού. Τα φύλλα, που ονομάζονται “βράκτια”, καλύπτουν το κέντρο της που ονομάζεται “τσοκ” και βρίσκεται στην κορυφή ενός κρεατοειδούς πυρήνα, που ονομάζεται “καρδιά”. Η καρδιά είναι εντελώς βρώσιμη και εκπληκτικά νόστιμη. Το ασαφές τσοκ είναι πολύ ινώδες για να καταναλωθεί σε κανονικές αγκινάρες, αλλά βρώσιμο στις αγκινάρες baby.

Μπορείτε να βράσετε, να ψήσετε στη σχάρα ή στον φούρνο ή ακόμα και να γεμίσετε τις αγκινάρες . Αλλά ο καλύτερος τρόπος να μαγειρέψετε αγκινάρες είναι σίγουρα να τις μαγειρέψετε στον ατμό που δεν χάνουν κανέναν  από τα θρεπτικά συστατικά τους. Το βράσιμο της αγκινάρας τείνει να τις κολλάει στο νερό, αλλά οι αγκινάρες στον ατμό μαγειρεύονται με τη σωστή ποσότητα υγρασίας. για να μαγειρέψετε την αγκινάρα στον ατμό προσθέστε ένα φύλλο δάφνης, λίγο σκόρδο και μια φέτα λεμόνι στο νερό που βράζει για να εμποτιστούν οι αγκινάρες με ακόμα περισσότερη γεύση. Μπορείτε να μαγειρέψετε αγκινάρες στον ατμό ή σε χύτρα ταχύτητας . Μια χύτρα ταχύτητας θα μαγειρέψει τις αγκινάρες πιο γρήγορα, αλλά έχετε λιγότερο έλεγχο του αποτελέσματος και είναι εύκολο να τις παραψήσετε.

Πώς να επιλέξετε ποιες αγκινάρες να αγοράσετε

Ακολουθούν μερικές οδηγίες για το τι πρέπει να προσέξετε όταν αγοράζετε αγκινάρες:

  • Επιλέξτε αγκινάρες που είναι βαριές όταν τις πιάσετε. Αν τις νιώθετε ελαφριές, το πιο πιθανό είναι να είναι λίγο ξεραμένες και όχι τόσο σαρκώδεις όσο θα έπρεπε.
  • Αν στύψετε την αγκινάρα, τα φύλλα πρέπει να τρίζουν. Αυτός είναι ένας άλλος τρόπος που μπορείτε να πείτε ότι η αγκινάρα είναι φρέσκια.
  • Τα φύλλα πρέπει να κλείνονται με ελάχιστη απόσταση μεταξύ τους και όχι να ξεφλουδίζονται εύκολα. Θυμηθείτε ότι μια αγκινάρα είναι ένα μπουμπούκι λουλουδιών, καθώς μεγαλώνει, τα φύλλα ανοίγουν. 
  • Αν μια αγκινάρα φαίνεται σαν να έχει καεί από τον παγετό, μην ανησυχείτε. Στην πραγματικότητα, αυτές οι λιγότερο όμορφες αγκινάρες μπορούν να έχουν ακόμα καλύτερη γεύση από αυτές που δεν τις αγγίζει ο παγετός και συχνά έχουν υψηλή τιμή λόγω αυτού.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube

Διαβάστε Eπίσης:

Ψητές αγκινάρες με πολλά μυρωδικά!

Ποια λαχανικά έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνη;

10 Λόγοι που η κατανάλωση φρούτων και λαχανικών είναι απαραίτητη

Κυπριακή συνταγή που θα σας εκπλήξει ευχάριστα

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Προκαλεί φλεγμονή το γιαούρτι; Τι πρέπει να γνωρίζετε 

Γιαούρτια που περιέχουν πρόσθετα σάκχαρα, τεχνητές γεύσεις ή συντηρητικά μπορεί να έχουν αρνητικές επιδράσεις στην υγεία και να συμβάλλουν σε φλεγμονώδεις διαδικασίες. Αντίθετα, το φυσικό γιαούρτι χωρίς πρόσθετα συστατικά μπορεί να έχει θετικές επιδράσεις.

Χυμοί: Είναι όντως υγιεινοί;

Χυμοί: Οι χυμοί θεωρούνται συχνά υγιεινοί, αλλά στην πραγματικότητα εξαρτάται από τον τύπο του χυμού και την ποσότητα που καταναλώνουμε. Αν και οι χυμοί περιέχουν φυσικά θρεπτικά συστατικά, όπως βιταμίνες και μέταλλα, υπάρχουν και ορισμένα σημεία

Μέλι: Γλυκές και αλμυρές συνταγές που πρέπει να δοκιμάσετε

Μέλι: Το μέλι είναι μια ευέλικτη ουσία που αξίζει μια θέση σε κάθε κουζίνα. Είτε επιλέξετε να το απολαύσετε σε κλασικά επιδόρπια, είτε τολμήσετε να το συνδυάσετε με αλμυρά υλικά, οι δυνατότητες είναι απεριόριστες.

Mac and Cheese: Η τέλεια συνταγή για το απόλυτο comfort food

Mac and Cheese: Το Mac & Cheese είναι το τέλειο πιάτο που συνδυάζει τη γεύση του λιωμένου τυριού με την απλότητα των ζυμαρικών. Είναι τέλειο για ένα καθημερινό γεύμα ή για ειδικές περιστάσεις. Δοκιμάστε αυτή τη συνταγή και απολαύστε τη ζεστή με την οικογένεια ή τους φίλους σας!

Μέλι: Τι θα πρέπει να προσέξετε;

Μέλι: Το μέλι είναι ένα φυσικό προϊόν που έχει πολλά οφέλη για την υγεία, αλλά απαιτεί και κάποια προσοχή στη χρήση του. Παρά τις θετικές του ιδιότητες, υπάρχουν ορισμένες περιπτώσεις και παράγοντες στους οποίους πρέπει να είμαστε προσεκτικοί

Αναψυκτικά: Γιατί μας εθίζουν τόσο πολύ;

Αναψυκτικά: Η εξάρτηση από τα αναψυκτικά με ανθρακικό είναι μια κοινή, αλλά σοβαρή κατάσταση που επηρεάζει πολλούς ανθρώπους, ειδικά λόγω της περιεκτικότητάς τους σε ζάχαρη, καφεΐνη και τεχνητές γλυκαντικές ουσίες. Η συνεχής κατανάλωση αυτών των ποτών

Brunch: Ιδέες για λαχταριστές δημιουργίες

Brunch: Το brunch δεν είναι απλώς ένα γεύμα, αλλά μια ευκαιρία να μοιραστείτε στιγμές με τα αγαπημένα σας πρόσωπα. Δοκιμάστε αυτές τις συνταγές για να προσθέσετε γεύση και δημιουργικότητα στο τραπέζι σας.

Close Icon