Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Διατροφή

Διατροφή αγκινάρα: Πώς να μαγειρέψετε και πώς να φάτε μια αγκινάρα

Διατροφή αγκινάρα: Πώς να μαγειρέψετε και πώς να φάτε μια αγκινάρα

Διατροφή αγκινάρα: Η αγκινάρα είναι στην πραγματικότητα το μπουμπούκι ενός γαϊδουράγκαθου.


Aν δεν μεγαλώσατε τρώγοντας αγκινάρες και σας πουν να τις δοκιμάσετε ή να τις δείτε για πρώτη φορά, το σίγουρα είναι πώς θα σας φανούν τρομακτικές και όχι και τόσο νόστιμες. Το πώς κάποιος μαγειρεύει και τρώει μια αγκινάρα δεν φαίνεται από την εμφάνισή της. Η αγκινάρα είναι στην πραγματικότητα το μπουμπούκι ενός γαϊδουράγκαθου που είναι είδος λουλουδιού. Τα φύλλα, που ονομάζονται “βράκτια”, καλύπτουν το κέντρο της που ονομάζεται “τσοκ” και βρίσκεται στην κορυφή ενός κρεατοειδούς πυρήνα, που ονομάζεται “καρδιά”. Η καρδιά είναι εντελώς βρώσιμη και εκπληκτικά νόστιμη. Το ασαφές τσοκ είναι πολύ ινώδες για να καταναλωθεί σε κανονικές αγκινάρες, αλλά βρώσιμο στις αγκινάρες baby.

Μπορείτε να βράσετε, να ψήσετε στη σχάρα ή στον φούρνο ή ακόμα και να γεμίσετε τις αγκινάρες . Αλλά ο καλύτερος τρόπος να μαγειρέψετε αγκινάρες είναι σίγουρα να τις μαγειρέψετε στον ατμό που δεν χάνουν κανέναν  από τα θρεπτικά συστατικά τους. Το βράσιμο της αγκινάρας τείνει να τις κολλάει στο νερό, αλλά οι αγκινάρες στον ατμό μαγειρεύονται με τη σωστή ποσότητα υγρασίας. για να μαγειρέψετε την αγκινάρα στον ατμό προσθέστε ένα φύλλο δάφνης, λίγο σκόρδο και μια φέτα λεμόνι στο νερό που βράζει για να εμποτιστούν οι αγκινάρες με ακόμα περισσότερη γεύση. Μπορείτε να μαγειρέψετε αγκινάρες στον ατμό ή σε χύτρα ταχύτητας . Μια χύτρα ταχύτητας θα μαγειρέψει τις αγκινάρες πιο γρήγορα, αλλά έχετε λιγότερο έλεγχο του αποτελέσματος και είναι εύκολο να τις παραψήσετε.

Πώς να επιλέξετε ποιες αγκινάρες να αγοράσετε

Ακολουθούν μερικές οδηγίες για το τι πρέπει να προσέξετε όταν αγοράζετε αγκινάρες:

  • Επιλέξτε αγκινάρες που είναι βαριές όταν τις πιάσετε. Αν τις νιώθετε ελαφριές, το πιο πιθανό είναι να είναι λίγο ξεραμένες και όχι τόσο σαρκώδεις όσο θα έπρεπε.
  • Αν στύψετε την αγκινάρα, τα φύλλα πρέπει να τρίζουν. Αυτός είναι ένας άλλος τρόπος που μπορείτε να πείτε ότι η αγκινάρα είναι φρέσκια.
  • Τα φύλλα πρέπει να κλείνονται με ελάχιστη απόσταση μεταξύ τους και όχι να ξεφλουδίζονται εύκολα. Θυμηθείτε ότι μια αγκινάρα είναι ένα μπουμπούκι λουλουδιών, καθώς μεγαλώνει, τα φύλλα ανοίγουν. 
  • Αν μια αγκινάρα φαίνεται σαν να έχει καεί από τον παγετό, μην ανησυχείτε. Στην πραγματικότητα, αυτές οι λιγότερο όμορφες αγκινάρες μπορούν να έχουν ακόμα καλύτερη γεύση από αυτές που δεν τις αγγίζει ο παγετός και συχνά έχουν υψηλή τιμή λόγω αυτού.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube

Διαβάστε Eπίσης:

Ψητές αγκινάρες με πολλά μυρωδικά!

Ποια λαχανικά έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνη;

10 Λόγοι που η κατανάλωση φρούτων και λαχανικών είναι απαραίτητη

Κυπριακή συνταγή που θα σας εκπλήξει ευχάριστα

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Σολομός εγκέφαλος: Μπορεί η κατανάλωση σολομού να αποτρέψει την γνωστική έκπτωση;

Σολομός εγκέφαλος: Ο σολομός είναι ένα ψάρι πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά που έχει συσχετιστεί με διάφορα οφέλη για την υγεία, συμπεριλαμβανομένων των εγκεφαλικών λειτουργιών. Περιέχει υψηλές ποσότητες ωμέγα-3 λιπαρών οξέων, τα οποία είναι απαραίτητα

Ριζότο συνταγή: Το μυστικό για το τέλειο ριζότο

Ριζότο συνταγή: Η προετοιμασία του τέλειου ριζότο είναι μια τέχνη που απαιτεί προσοχή, υπομονή και αγάπη για τη μαγειρική. Ακολουθώντας συγκεκριμένα βήματα, μπορείτε να ετοιμάσετε ένα πιάτο που θα λατρέψουν η οικογένεια και οι φίλοι σας.

Τι πρέπει να προσέξετε στους ξηρούς καρπούς

Ξηροί καρποί: Οι ξηροί καρποί αποτελούν μια εξαιρετικά θρεπτική επιλογή για σνακ ή προσθήκη στα γεύματα. Είναι πλούσιοι σε καλά λιπαρά, φυτικές ίνες, πρωτεΐνες και αντιοξειδωτικά, και σχετίζονται με οφέλη για την καρδιά, τον εγκέφαλο

Τα οφέλη του νατρίου που θα σας εκπλήξουν

Νάτριο: Το νάτριο είναι ένα βασικό μέταλλο και ηλεκτρολύτης, απαραίτητο για τη σωστή λειτουργία του οργανισμού μας. Αν και συχνά δαιμονοποιείται λόγω της υπερκατανάλωσης αλατιού,

Μπύρα: Πότε μπορεί να γίνει τοξική;

Μπύρα: Η μπύρα, αν και καταναλώνεται ευρέως και συχνά σε κοινωνικές περιστάσεις, μπορεί να είναι τοξική για τον οργανισμό σε ορισμένες περιπτώσεις.

Διατροφή και θηλασμός

Διατροφή Θηλασμός: Ο θηλασμός είναι μια περίοδος γεμάτη τρυφερότητα αλλά και αυξημένες ανάγκες — όχι μόνο για το μωρό, αλλά και για τη μητέρα. Η σωστή διατροφή παίζει καθοριστικό ρόλο στην ποιότητα του γάλακτος, στην ενέργεια της μητέρας

Ατομικό cheesecake με 4 υλικά

Cheesecake φράουλα: Θες κάτι γλυκό, δροσερό και γρήγορο χωρίς περίπλοκες συνταγές και πολλά υλικά; Αυτό το ατομικό cheesecake φράουλας χρειάζεται μόνο 4 απλά υλικά και ετοιμάζεται μέσα σε λίγα λεπτά,

Close Icon