Διατροφή: Υπάρχει μια ολόκληρη σειρά από νόστιμα χειμωνιάτικα λαχανικά που υπόσχονται να ευχαριστήσουν τους γευστικούς σας κάλυκες, ενώ προσφέρουν πολλά και στην υγεία σας.
Τα χειμωνιάτικα λαχανικά είναι εκείνα που φυτεύονται και συλλέγονται όταν οι θερμοκρασίες αρχίζουν να πέφτουν δηλαδή επειδή προτιμούν τον ψυχρό καιρό. Μερικά είναι πιο εύκολα από άλλα και, επομένως, μπορούν να βρεθούν σε διάφορες εποχές του χρόνου. Ωστόσο, το μόνο κοινό που έχουν όλοι είναι ότι απλώς έχουν καλύτερη γεύση το χειμώνα.
Τα καλύτερα χειμωνιάτικα λαχανικά
Παστινάκι
Ο χειμώνας είναι η ιδανική εποχή για τη συγκομιδή αυτού του ριζικού λαχανικού, καθώς, όπως και τα καρότα , οι παστινάδες γίνονται πιο γλυκές καθώς πέφτουν οι θερμοκρασίες. Εκτός από τη φυσική τους γλυκύτητα, οι παστινάδες έχουν επίσης μια λεπτή γήινη γεύση που ταιριάζει καλά στο χορταστικό φαγητό της εποχής. Είναι επίσης μια εξαιρετική πηγή διαλυτών φυτικών ινών, βιταμινών (C, B και E) και μετάλλων (μαγγάνιο, κάλιο και μαγνήσιο). Με άλλα λόγια, θα ήταν σοφό να τρώτε παστινάκια όλο τον χειμώνα.
Λαχανάκια Βρυξελλών
Μοιάζουν με χαριτωμένα μωρά λάχανα και ανήκουν επίσης στην ίδια οικογένεια σταυρανθών. Ναι, μιλάμε για τα λαχανάκια Βρυξελλών μια ήπιας γεύσης βασικό κρύο καιρό που λειτουργεί καλά ως αυτόνομη πλευρά ή όταν προστίθεται σε οτιδήποτε, από ζεστά χειμωνιάτικα ζυμαρικά μέχρι κρεμώδη κατσαρόλα.
Καρότα
Μπορείτε, φυσικά, να τρώτε αυτό το δημοφιλές ριζικό λαχανικό όλο το χρόνο, αλλά τα καρότα λάμπουν πραγματικά το χειμώνα, όταν οι χαμηλές θερμοκρασίες τα κάνουν πιο γλυκά. Φτάστε για ένα ωμό καρότο όποτε θέλετε ένα υγιεινό σνακ και μια εντυπωσιακή δόση βιταμίνης Α.
Μπρόκολο
Μπορεί να μην σκεφτείτε το μπρόκολο ως χειμωνιάτικο λαχανικό, καθώς αυτό το σταυρανθή λαχανικό μπορεί να βρεθεί στο μενού οποιαδήποτε εποχή του χρόνου. Το μπρόκολο, όπως και τα άλλα μέλη της οικογένειάς του, ευνοεί πράγματι τις χαμηλές θερμοκρασίες, οπότε θα διαπιστώσετε ότι αυτό το πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά, ανθισμένο λαχανικό έχει ανώτερη γεύση τη χειμερινή περίοδο.
Ραπανάκια
Η πιπεράτη γεύση και το ευχάριστο τρίξιμο των ωμά ραπανάκια αποτελούν ένα ικανοποιητικό σνακ, ενώ τα ψητά ραπανάκια έχουν μια απαλή, γήινη γεύση που συνδυάζεται καλά με πολλά χειμωνιάτικα γεύματα. Ανεξάρτητα από το πώς τα προετοιμάζετε, αυτό το ζωντανό λαχανικό με ρίζα θα σας προσφέρει άφθονο κάλιο, σημαντική ποσότητα βιταμινών Β και C και αντιφλεγμονώδη αντιοξειδωτικά.
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube