Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Διατροφή

Διαταραχές εντέρου διατροφή: Ποιες τροφές μπορείτε να καταναλώσετε όταν υποφέρει το στομάχι και το έντερό σας;

Διαταραχές εντέρου διατροφή: Ποιες τροφές μπορείτε να καταναλώσετε όταν υποφέρει το στομάχι και το έντερό σας;

Διαταραχές εντέρου διατροφή: Οι στομαχικές και εντερικές διαταραχές είναι ένα πολύ συχνό πρόβλημα που αντιμετωπίζουν όλοι οι άνθρωποι, ανεξαρτήτως ηλικίας και φύλου. Το χειμώνα φυσικά είναι πιο συχνό το φαινόμενο, λόγω των ιών που μεταδίδονται ευκολότερα.


Οι στομαχικές και εντερικές διαταραχές είναι ένα πολύ συχνό πρόβλημα που αντιμετωπίζουν όλοι οι άνθρωποι, ανεξαρτήτως ηλικίας και φύλου. Το χειμώνα φυσικά είναι πιο συχνό το φαινόμενο, λόγω των ιών που μεταδίδονται ευκολότερα και που πολλές φορές, έχουν σαν αποτέλεσμα τέτοιου είδους ενοχλήσεις. Παρόλα αυτά, δεν είναι μόνο χειμερινό και λόγω ιών το πρόβλημα. Υπάρχουν πολλοί άνθρωποι, που αντιμετωπίζουν αρκετά συχνά καούρες και άλλους είδους δυσφορίες στο στομάχι και που συνήθως οφείλονται σε ένα γενικώς καταπονημένο ή προβληματικό στομάχι. Τι όμως μπορείς να φας όταν το πρόβλημα επιμένει για περισσότερο από μερικές ώρες;

Τροφές ιδανικές για διαταραχές του εντέρου

  • Αμυλούχα τρόφιμα: Τα αμυλούχα τρόφιμα και κυρίως το ρύζι, οι πατάτες και το ψωμί, είναι ιδανικά, αν αυτή την περίοδο σας ταλαιπωρεί κάποια γαστρεντερίτιδα, ή κάποια άλλη εντερική διαταραχή που προκαλεί διάρροια και πόνο στην περιοχή της κοιλιάς.
  • Τζιίντζερ: Το τζίντζερ χρησιμοποιείται εδώ και πολλά χρόνια στην καταπολέμηση των προβλημάτων του στομάχου που αφορούν την πέψη, καθώς βελτιώνει σε μεγάλο βαθμό το αίσθημα του φουσκώματος αλλά και την ναυτία. Μπορείτε απλώς να μασήσετε μια φετούλα φρέσκο τζιντζερ, ή να το προσθέσετε στο τσάι σας.
  • Μπανάνα: Ένα επίσης γνωστό καταπραϋντικό για τις στομαχικές και τις εντερικές διαταραχές, είναι η μπανάνα. Η μπανάνα περιέχει πηκτίνη, η οποία βοηθάει στην αντιμετώπιση της διάρροιας, ενώ παράλληλα είναι εξαιρετικά εύπεπτη και δεν αναστατώνει το στομάχι.
  • Μήλο: Όπως και η μπανάνα, έτσι και το μήλο περιέχει πηκτίνη. Ωστόσο, το μήλο δεν είναι τόσο εύπεπτο όσο η μπανάνα, οπότε εάν αντιμετωπίζετε έντονο πρόβλημα και παράλληλα στομαχόπονο καλό θα είναι να βράσετε πρώτα το μήλο και μετά να το καταναλώσετε. Με αυτό τον τρόπο, θα γίνει πιο απαλό για
    το στομάχι.
  • Γιαούρτι: Το γιαούρτι, αντίθετα με τα υπόλοιπα γαλακτοκομικά, μπορεί να βοηθήσει ιδιαίτερα στην αποκατάσταση του εντέρου. Βέβαια, δε μιλάμε για ένα οποιοδήποτε γιαούρτι, αλλά εκείνο με την πέτσα, το οποίο περιέχει καλλιέργεια γιαούρτης.
  • Παπάγια: Η παπάγια είναι ένα εξωτικό φρούτο, που παλιά βρίσκαμε πολύ δύσκολα. Τώρα πια όμως, μπορείτε σίγουρα να βρείτε παπάγια στο σούπερ μαρκετ της γειτονιάς σας, και εάν αντιμετωπίζετε πρόβλημα δυσκοιλιότητας, να είστε σίγουροι, ότι δεν θα σας απογοητεύσει, καθώς η παπαϊνη και χυμοπαπαΐνη που περιέχει, βοηθάει στη διάσπαση των πρωτεϊνών και ανακουφίζει το στομάχι.
  • Ζεστά αφεψήματα: Το χαμομήλι, το τσάι του βουνού, το φασκόμηλο και η μέντα, είναι μερικά μόνο από τα ζεστά αφεψήματα που θα σας ανακουφίσουν ιδιαίτερα, είτε αυτό που σας ενοχλεί είναι το φούσκωμα, είτε ο πονόκοιλος. Ακόμα και στην περίπτωση της διάρροιας ή της δυσκοιλιότητας, τα ζεστά αυτά ροφήματα μπορούν να βοηθήσουν ώστε να επανέλθει σιγά σιγά η ισορροπία στο έντερο, αλλά και στο στομάχι σας.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube

Διαβάστε Eπίσης:

Γιατί είναι σημαντική η κατανάλωση αμύλου και φυτικών ινών στη διατροφή

Το άγχος μπορεί να αυξήσει τα βακτήρια που προκαλούν εξάρση της νόσου Crohn

Επιλέξτε την μπανάνα για τη γεύση αλλά και για τα πολύτιμα οφέλη υγείας της

Γαστρεντερικά προβλήματα μετά από γεύμα για 1 στους 10

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Χάνουν τα λαχανικά τις βιταμίνες τους στο μαγείρεμα;

Λαχανικά: Το μαγείρεμα των λαχανικών είναι ένας από τους πιο συνηθισμένους τρόπους προετοιμασίας τους, αλλά υπάρχει η ανησυχία ότι αυτό μπορεί να οδηγήσει στην απώλεια βιταμινών και άλλων θρεπτικών συστατικών.

Πώς να διαλέξετε τα αβοκάντο σας

Αβοκάντο: Το αβοκάντο είναι ένα εξαιρετικά θρεπτικό φρούτο, αλλά η επιλογή του σωστού μπορεί να είναι δύσκολη αν δεν ξέρετε τι να προσέξετε. Ακολουθούν μερικές συμβουλές

Πώς να κάνετε τις σαλάτες σας πιο γευστικές

Σαλάτες: Οι σαλάτες δεν χρειάζεται να είναι βαρετές! Με μερικές δημιουργικές πινελιές, μπορείτε να τις κάνετε πιο γευστικές και απολαυστικές. Δοκιμάστε αυτούς τους επτά τρόπους

Απολαυστική σπιτική πίτσα με προζύμι

Σπιτική πίτσα με προζύμι: Η πίτσα με προζύμι (sourdough) είναι μια πιο υγιεινή και γευστική εκδοχή της κλασικής πίτσας, χάρη στη φυσική ζύμωση που προσφέρει το προζύμι. Αυτό το είδος ζύμης έχει πλούσια γεύση, τραγανή κρούστα

Το όσπριο που έχει περισσότερη πρωτεΐνη από τα αυγά 

Η σόγια μπορεί να καταναλωθεί με διάφορους τρόπους, όπως σε μορφή tofu, tempeh, σόγιας σε σπόρους, ελαιούχων προϊόντων και γάλατος σόγιας. Το tofu, για παράδειγμα, είναι μια δημοφιλής επιλογή, καθώς είναι πλούσιο σε πρωτεΐνη και μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε πολλές συνταγές.

Αυτά είναι τα φρούτα πιο πλούσια σε αντιοξειδωτικά

Αντιοξειδωτικά: Τα αντιοξειδωτικά είναι σημαντικά για την υγεία μας, καθώς βοηθούν στην καταπολέμηση των ελεύθερων ριζών που προκαλούν γήρανση και χρόνιες ασθένειες. Ορισμένα φρούτα είναι ιδιαίτερα πλούσια

Γιατί είναι τόσο σημαντικά τα ενδιάμεσα γεύματα;

Ενδιάμεσα Γεύματα: Τα σνακ παίζουν σημαντικό ρόλο στη διατροφή μας, καθώς βοηθούν στη διατήρηση της ενέργειας, στη σταθεροποίηση του σακχάρου στο αίμα και στην αποφυγή της υπερκατανάλωσης τροφής στα κυρίως γεύματα.

Close Icon