Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Διατροφή

Διαλείπουσα νηστεία: Ποια διατροφή συμβάλλει στην σταθεροποίηση του διαβήτη;

Διαλείπουσα νηστεία: Ποια διατροφή συμβάλλει στην σταθεροποίηση του διαβήτη;

Διαλείπουσα νηστεία: Νέα έρευνα δείχνει ότι μπορεί να είναι πιο αποτελεσματική από τις δίαιτες χαμηλών θερμίδων στην πρόληψη του διαβήτη τύπου 2 σε άτομα υψηλού κινδύνου.



Η διαλείπουσα νηστεία έχει γίνει όλο και πιο δημοφιλής λόγω των πιθανών οφελών της για την υγεία, συμπεριλαμβανομένης της απώλειας βάρους και της αυξημένης μακροζωίας. Τώρα, νέα έρευνα δείχνει ότι μπορεί να είναι πιο αποτελεσματική από τις δίαιτες χαμηλών θερμίδων στην πρόληψη του διαβήτη τύπου 2 σε άτομα υψηλού κινδύνου.


 

Διαλείπουσα νηστεία

Μια μελέτη που συνέκρινε μια δίαιτα διαλείπουσας νηστείας με περιορισμένο χρόνο με μια δίαιτα χαμηλών θερμίδων διαπίστωσε ότι όσοι έτρωγαν μόνο μεταξύ 8 π.μ. και μεσημέρι για τρεις ημέρες την εβδομάδα παρουσίασαν μεγαλύτερες βελτιώσεις στο μεταβολισμό του σακχάρου στο αίμα για τουλάχιστον έξι μήνες, ανεξάρτητα από την απώλεια βάρους. Είναι ενδιαφέρον ότι οι συμμετέχοντες και στις δύο ομάδες έχασαν την ίδια ποσότητα βάρους κατά τη διάρκεια της περιόδου μελέτης.

Ο επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης, Xiao Tong Teong, μεταδιδακτορικός ερευνητής στο Πανεπιστήμιο της Αδελαΐδας στην Αυστραλία, σημείωσε ότι τα ευρήματα υποδηλώνουν ότι ο χρόνος των γευμάτων και οι συμβουλές νηστείας μπορούν να επεκτείνουν τα οφέλη για την υγεία από μια δίαιτα περιορισμένων θερμίδων, γεγονός που μπορεί να έχει σημαντικές επιπτώσεις στην κλινική πρακτική.

Ενώ προηγούμενες μελέτες έχουν υποδείξει ότι το φαγητό νωρίτερα μέσα στην ημέρα μπορεί να βελτιώσει την υγεία, η μελέτη αυτή είναι η πρώτη που διερευνά τον ιδανικό χρόνο για τη νηστεία. Οι συμμετέχοντες είχαν τη δυνατότητα να μεταβούν σε ένα πρόγραμμα διατήρησης βάρους μετά από έξι μήνες ή να συνεχίσουν με την αρχική τους δίαιτα. Ωστόσο, περισσότεροι συμμετέχοντες στην ομάδα χαμηλών θερμίδων επέλεξαν να παραμείνουν στο πρόγραμμά τους και τα οφέλη από το σάκχαρο στο αίμα που παρατηρήθηκαν στην ομάδα νηστείας χάθηκαν στους 18 μήνες.

Στη μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Nature Medicine, συμμετείχαν περισσότερα από 200 άτομα και αποτελεί μία από τις μεγαλύτερες μελέτες διαλείπουσας νηστείας μέχρι σήμερα. Ωστόσο, ο Teong σημείωσε ότι η διαλείπουσα νηστεία δεν συνιστάται για όλους, συμπεριλαμβανομένων των εγκύων γυναικών, των ατόμων με διατροφικές διαταραχές ή διαβήτη και όσων λαμβάνουν φάρμακα που μειώνουν τη γλυκόζη. Όποιος έχει υποκείμενες παθήσεις θα πρέπει να συμβουλευτεί το γιατρό του πριν δοκιμάσει μια δίαιτα νηστείας.

 

Η Krista Varady, καθηγήτρια διατροφής στο Πανεπιστήμιο του Ιλινόις στο Σικάγο, η οποία δεν συμμετείχε στη μελέτη, σημείωσε ότι ενώ η ομάδα της χρονικά περιορισμένης διατροφής παρουσίασε καλύτερο έλεγχο της γλυκόζης στο αίμα από την ομάδα του περιορισμού των θερμίδων μετά από έξι μήνες, τα οφέλη αυτά δεν παρατηρήθηκαν πλέον στο τέλος της 18μηνης περιόδου μελέτης. Επεσήμανε επίσης ότι το πρόγραμμα διατροφής με περιορισμένο χρόνο που χρησιμοποιήθηκε στη μελέτη ήταν δύσκολο να διατηρηθεί μακροπρόθεσμα, καθώς περιλάμβανε την παράλειψη του δείπνου με την οικογένεια και τους φίλους αρκετές ημέρες την εβδομάδα.

Η Varady πρότεινε ότι η πιο δημοφιλής μορφή περιορισμένου χρόνου διατροφής, η οποία περιλαμβάνει φαγητό μεταξύ 12 μ.μ. και 8 μ.μ. χωρίς να μετράει θερμίδες, μπορεί να είναι πιο εφικτή για πολλούς ανθρώπους. Αυτή η παρέμβαση είναι εύκολο να ακολουθηθεί και εξακολουθεί να επιτρέπει στα άτομα να ασχολούνται με το κοινωνικό φαγητό τα βράδια.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube

Διαβάστε Eπίσης:

Γιατί τα λαχανικά είναι τόσο σημαντικά για τον οργανισμό μας;

Προσθέστε τη μπανάνα στην καθημερινή σας διατροφή

Γιατί η μαγειρική αποτελεί σημαντική καθημερινή δραστηριότητα;

Πώς χρησιμοποιούνται οι Γενετικά Τροποποιημένοι Οργανισμοί;

svg%3E svg%3E
svg%3E
Αφιέρωμα στον Διαβήτη healthwebgr svg%3E
Περισσότερα

Γιατί είναι καλό να τρώτε πρώτα τη σαλάτα και μετά τους υδατάνθρακες στο γεύμα σας 

Όταν καταναλώνουμε τροφές πλούσιες σε γλυκόζη, όπως οι υδατάνθρακες, μπορεί να παρατηρήσουμε απότομες αυξήσεις στα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε ενεργειακά «κραχ» και σε ενδεχόμενη αύξηση της πείνας. Αν τρώμε πρώτα τη σαλάτα, οι φυτικές ίνες που περιέχονται σε αυτήν βοηθούν στη ρύθμιση της απορρόφησης των σακχάρων, οδηγώντας σε πιο σταθερά επίπεδα σακχάρου στο αίμα και μειωμένη αίσθηση πείνας.

Πράσινος χυμός: Η πρωινή δόση ενέργειας και θρέψης που χρειάζεστε

Πράσινος χυμός: Φτιαγμένος από φυλλώδη λαχανικά, φρούτα και άλλα θρεπτικά συστατικά, ο πράσινος χυμός παρέχει έναν εύκολο τρόπο να ξεκινήσετε τη μέρα σας με ενισχυμένη ενέργεια και απαραίτητα θρεπτικά στοιχεία.

Εγκυμοσύνη: Η ανάγκη για θρεπτικά συστατικά που συχνά αγνοείται

Εγκυμοσύνη: Νέα έρευνα αποκαλύπτει ότι πολλές έγκυες ενδέχεται να μην λαμβάνουν τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά για να υποστηρίξουν μια υγιή εγκυμοσύνη, κάτι που μπορεί να έχει σοβαρές συνέπειες για την υγεία τους και την ανάπτυξη του εμβρύου.

Πρωτεΐνη: Ο σύμμαχός σας στην απώλεια βάρους;

Πρωτεΐνη: Η πρωτεΐνη δεν είναι απλώς ένα θρεπτικό συστατικό, αλλά ένα ισχυρό εργαλείο απώλειας βάρους. Βοηθά στον έλεγχο της όρεξης, στη διατήρηση της μυϊκής μάζας και στην αύξηση της θερμογένεσης.

Ο καρπός που χαρίζει ενέργεια καλύτερα κι από τον καφέ 

Ένα από τα βασικά χαρακτηριστικά των goji berries είναι η υψηλή περιεκτικότητά τους σε βιταμίνη C, η οποία ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα, και σε βιταμίνες του συμπλέγματος Β, οι οποίες είναι απαραίτητες για την παραγωγή ενέργειας στο σώμα.

Ασβέστιο: Υγιεινά ροφήματα για ισχυρά οστά

Ασβέστιο: Το ασβέστιο είναι ένα από τα πιο σημαντικά μέταλλα για το σώμα, καθώς συμβάλλει στην υγεία των οστών, των δοντιών, του νευρικού συστήματος και της καρδιοαγγειακής λειτουργίας.

Close Icon