Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Διατροφή

Διαλειμματική νηστεία: Τι είναι

Διαλειμματική νηστεία: Τι είναι

Διαλειμματική νηστεία: Η διαλειμματική νηστεία, ή αλλιώς intermittent fasting, αποτελεί την τελευταία διατροφική τάση, η οποία αποκτά όλο και περισσότερους οπαδούς ανά τον κόσμο. Έχει υποστηριχθεί ότι βοηθάει στην απώλεια βάρους, βελτιώνει τη μεταβολική υγεία και πιθανολογείται ότι μπορεί να αυξήσει το προσδόκιμο ζωής.



Υπάρχουν πολλές μέθοδοι διαλειμματικής νηστείας, κάθε μία εκ των οποίων μπορεί να έχει ενδιαφέροντα αποτελέσματα. Μπορεί ωστόσο να αποτελεί πρόκληση το να ανακαλύψει κανείς ποια από όλες τις μεθόδους του ταιριάζει καλύτερα. Η πιο διαδεδομένη μέθοδος intermittent fasting είναι η μέθοδος 16 : 8.


Η μέθοδος 16 : 8 περιλαμβάνει νηστεία τις 16 ώρες της ημέρας και περιορισμό της ημερήσιας πρόσληψης θερμίδων σε ένα παράθυρο 8 ωρών από το 24ώρο. Μέσα στο 8ωρο παράθυρο μπορεί κανείς να χωρέσει δύο, τρία ή και περισσότερα γεύματα. Αυτή η μέθοδος διαλειμματικής νηστείας, η οποία έγινε ευρέως γνωστή από τον ειδικό σε θέματα υγείας Martin Berkhan, μπορεί να εφαρμοστεί πολύ απλά, επιλέγοντας κανείς να μην καταναλώσει επιπλέον θερμίδες, μετά το βραδινό του γεύμα, και απέχοντας εντελώς από το πρωινό την επόμενη ημέρα.

Για παράδειγμα, εάν κανείς καταναλώσει το τελευταίο γεύμα της ημέρας στις 8 το βράδυ και δε φάει τίποτα μέχρι το μεσημέρι της επόμενης ημέρας, τεχνικά έχει ολοκληρώσει μία νηστεία 16 ωρών. Κατά τη διάρκεια της νηστείας επιτρέπεται κανείς να καταναλώσει νερό, καφέ, και οποιοδήποτε άλλο ρόφημα επιθυμεί, υπό την προϋπόθεση να μην περιέχει καθόλου θερμίδες. Ωστόσο, σημειωτέον καμία μέθοδος διατροφής δεν είναι ενδεδειγμένη εάν δεν περιλαμβάνει κατά βάση κατανάλωση υγιεινών τροφίμων, και συνεπώς ούτε η διαλειμματική νηστεία θα λειτουργήσει, εάν μέσα στο 8ωρο παράθυρο κανείς ενδίδει συστηματικά σε junk food ή υπερβολική κατανάλωση θερμίδων.

Υπάρχουν κι άλλες μέθοδοι intermittent fasting, όπως είναι το 5 : 2, που σημαίνει ότι για 5 ημέρες μέσα στην εβδομάδα γίνεται κανονική πρόσληψη τροφής και για δύο ημέρες περιορίζονται οι θερμίδες σε 500 – 600 ημερησίως. Η μέθοδος eat – stop – eat, που περιλαμβάνει μία 24ώρη νηστεία, η οποία γίνεται 1 – 2 φορές την εβδομάδα, με την παραλλαγή της alternate day fasting, δηλαδή 24ωρη νηστεία ή κατανάλωση ελάχιστων θερμίδων ανά ημέρα.

Συμπερασματικά, αυτή η μέθοδος μπορεί να μην είναι το ίδιο αποτελεσματική και για τις γυναίκες και για τους άνδρες και σίγουρα δεν ενδείκνυται για ανθρώπους που πάσχουν από διαταραχή πρόσληψης τροφής.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube

Διαβάστε Eπίσης:

Τα πλεονεκτήματα της κέτωσης για την υγεία

Η Διαλειπούσα νηστεία έχει οφέλη και στην ψυχολογία σου

Η διαλείπουσα νηστεία βοηθά στην απώλεια βάρους

svg%3E svg%3E
svg%3E
Αφιέρωμα στον Διαβήτη healthwebgr svg%3E
Περισσότερα

Οι απαραίτητες τροφές σε περιόδους νηστείας 

Νηστεία διατροφή: Κατά τη διάρκεια της νηστείας, αποφεύγονται συγκεκριμένες τροφές, γεγονός που καθιστά απαραίτητο το σχεδιασμό μιας ισορροπημένης διατροφής για να διασφαλιστεί τόσο η υγεία όσο και η ευεξία.

Βραδινά γεύματα: Πώς επηρεάζουν τη γλυκόζη και αυξάνουν τους κινδύνους διαβήτη

Βραδινά γεύματα: Μια πρόσφατη μελέτη αποκάλυψε ότι η κατανάλωση περισσότερου από 45% των ημερήσιων θερμίδων μετά τις 5 το απόγευμα μπορεί να διαταράξει σημαντικά τα επίπεδα γλυκόζης, προκαλώντας σοβαρές συνέπειες για την υγεία.

Ποια είναι η διαφορά ανάμεσα στο μπλε τυρί και το ροκφόρ; 

Το ροκφόρ είναι ένα συγκεκριμένο τύπο μπλε τυριού που προέρχεται από τη Γαλλία, και πιο συγκεκριμένα από την περιοχή Roquefort-sur-Soulzon. Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή νομοθεσία, το ροκφόρ είναι ένα προστατευόμενο γεωγραφικό προϊόν (PGI), γεγονός που σημαίνει ότι μπορεί να παραχθεί μόνο στα συγκεκριμένα εδάφη και με συγκεκριμένες μεθόδους.

Γιατί είναι καλό να τρώτε πρώτα τη σαλάτα και μετά τους υδατάνθρακες στο γεύμα σας 

Όταν καταναλώνουμε τροφές πλούσιες σε γλυκόζη, όπως οι υδατάνθρακες, μπορεί να παρατηρήσουμε απότομες αυξήσεις στα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε ενεργειακά «κραχ» και σε ενδεχόμενη αύξηση της πείνας. Αν τρώμε πρώτα τη σαλάτα, οι φυτικές ίνες που περιέχονται σε αυτήν βοηθούν στη ρύθμιση της απορρόφησης των σακχάρων, οδηγώντας σε πιο σταθερά επίπεδα σακχάρου στο αίμα και μειωμένη αίσθηση πείνας.

Πράσινος χυμός: Η πρωινή δόση ενέργειας και θρέψης που χρειάζεστε

Πράσινος χυμός: Φτιαγμένος από φυλλώδη λαχανικά, φρούτα και άλλα θρεπτικά συστατικά, ο πράσινος χυμός παρέχει έναν εύκολο τρόπο να ξεκινήσετε τη μέρα σας με ενισχυμένη ενέργεια και απαραίτητα θρεπτικά στοιχεία.

Εγκυμοσύνη: Η ανάγκη για θρεπτικά συστατικά που συχνά αγνοείται

Εγκυμοσύνη: Νέα έρευνα αποκαλύπτει ότι πολλές έγκυες ενδέχεται να μην λαμβάνουν τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά για να υποστηρίξουν μια υγιή εγκυμοσύνη, κάτι που μπορεί να έχει σοβαρές συνέπειες για την υγεία τους και την ανάπτυξη του εμβρύου.

Πρωτεΐνη: Ο σύμμαχός σας στην απώλεια βάρους;

Πρωτεΐνη: Η πρωτεΐνη δεν είναι απλώς ένα θρεπτικό συστατικό, αλλά ένα ισχυρό εργαλείο απώλειας βάρους. Βοηθά στον έλεγχο της όρεξης, στη διατήρηση της μυϊκής μάζας και στην αύξηση της θερμογένεσης.

Close Icon