Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Διατροφή

Διαιτολόγοι: αμφιβολία για τα γλυκαντικά

Διαιτολόγοι: αμφιβολία για τα γλυκαντικά


Αβεβαιότητα για τα γλυκαντικά υπάρχει μεταξύ των διαιτολόγων, η οποία αντικατοπτρίζεται από τη διαφορετικότητα των θέσεων που λαμβάνονται από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης, πληροφορίες για τη δημόσια υγεία και μη κυβερνητικές οργανώσεις, σύμφωνα με Μια πρόσφατη μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό European Journal of Public Health .


Ερευνητές από το University of Bath και το University of Plymouth, που εδρεύει στο Ηνωμένο Βασίλειο, και το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Πληροφόρησης για τα Τρόφιμα, στο Βέλγιο, εξέτασαν τις αντιλήψεις των γλυκαντικών και τις πρακτικές συμβουλές που παρέχουν σχετικά με τους διαιτολόγους.

Για μερικούς ανθρώπους, το να μειώσεις την ενέργεια ή τις θερμίδες που καταναλώνουν από τρόφιμα και ποτά, όταν συνδυάζεται με σωματική δραστηριότητα, είναι απαραίτητο για την επίτευξη και διατήρηση ενός υγιούς βάρους. Ένας τρόπος για τη μείωση των θερμίδων είναι η υποκατάσταση της ζάχαρης με χαμηλών ή μηδενικών θερμίδων γλυκαντικά. Αν και οι επίσημες δηλώσεις, όπως η πιο πρόσφατη από την Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων (ΕΑΑΤ) επιβεβαιώνουν ότι οι γλυκαντικές ουσίες είναι ασφαλείς, υπάρχει ισχυρισμός γύρω από την ασφάλειά τους και τις πιθανές παρενέργειες.

Οι υποστηρικτές των γλυκαντικών ισχυρίζονται ότι τα μέσα τείνουν να αναφέρονται αρνητικά σε θέματα που σχετίζονται με τα γλυκαντικά και αρκετές μελέτες υποστηρίζουν αυτή τη θέση, σύμφωνα με τους ερευνητές. Το γεγονός ότι δεν υπάρχουν επαρκείς έρευνες σχετικά με τις αντιλήψεις των διαιτολόγων και άλλων επαγγελματιών υγείας που είναι υπεύθυνοι για την παροχή συμβουλών διαχείρισης βάρους ώθησε σε αυτή την ποιοτική μελέτη. Η μελέτη πραγματοποιήθηκε σε δύο φάσεις. Περιελάμβανε 75 εγγεγραμμένους διαιτολόγους από πέντε ευρωπαϊκές χώρες (Γαλλία, Γερμανία, Ουγγαρία, Πορτογαλία και Ηνωμένο Βασίλειο), στη πρώτη φάση, και 76 Διαιτολόγοι στην δεύτερη φάση. Στη φάση ένα, συνεντεύξεις πρόσωπο με πρόσωπο διεξήχθησαν για να κατανοήσουν τις θέσεις των διαιτολόγων σχετικά με το ρόλο των γλυκαντικών ουσιών χαμηλών σε θερμίδες στην απώλεια βάρους. Οι ερευνητές ζήτησαν τις απόψεις διαιτολόγων σχετικά με τη χρήση των γλυκαντικών ως εναλλακτική λύση για τη ζάχαρη, συμπεριλαμβάνοντας τις απόψεις σχετικά με τη χρήση αναψυκτικών διαίτης ως βοηθητικών για την μείωση της θερμιδικής πρόσληψης.

Η δεύτερη φάση έχει ως στόχο να συμπληρώσει τις δηλώσεις των συνεντεύξεων που έγιναν πρόσωπο με πρόσωπο στη φάση ένα, έτσι ώστε να επιτρέπεται η παροχή απόψεων ανώνυμα χρησιμοποιώντας ένα online εργαλείο. Το εργαλείο επέτρεψε στους ερευνητές να παρουσιάσουν πληροφορίες με φωτογραφικά στιγμιότυπα διαιτολόγους, προκαλώντας τις ερωτήσεις και τα σχόλια των συμμετεχόντων. Για παράδειγμα, ένα από τα χρονογραφήματα παρουσίασε μια σύνοψη των απόψεων των καταναλωτών για τα γλυκαντικά: θετικές, αρνητικές και αβέβαιες.Οι αντιλήψεις των διαιτολόγων αποδείχθηκε ότι ήταν αβέβαιες, αμφιλεγόμενες και αποκλίνουσες, οι οποίες οδήγησαν σε γενική καχυποψία, φόβο ακόμη και άρνηση, σε ορισμένες περιπτώσεις, να συστήσουν γλυκαντικές ουσίες στους ασθενείς τους.

Όταν οι διαιτολόγοι καλούνται να διαδώσουν με αυτοπεποίθηση αξιόπιστες πληροφορίες, τόσο στο κοινό όσο και στους πελάτες τους, αυτό σημαίνει ότι λαμβάνουν μια σαφή θέση για το θέμα: στην πραγματικότητα, αυτό μπορεί να συνεπάγεται την επικοινωνία για «αβεβαιότητα». Σε αυτή την περίπτωση, μια σαφής και ξεκάθαρη προσέγγιση στο ζήτημα μπορεί να προκύψει είτε ως απόρριψη, αποδοχή των γλυκαντικών ουσιών ή η περιορισμένη χρήση τους.Ένας από τους λόγους για τους οποίους κάποιοι διαιτολόγοι δεν θα υποστηρίξουν τις γλυκαντικές ουσίες είναι επειδή αισθάνονται ότι είναι σημαντικό για τους καταναλωτές να μειώσουν την προσήλωσή τους στην «γλυκές γεύσεις». Ο συνδυασμός της αντιληπτής «αφυσικότητας», ιστορικά αντικρουόμενα επιστημονικά ευρήματα και αντιφατική δημόσια επικοινωνία έχει μια ισχυρή επιρροή στις αντιλήψεις των διαιτολόγων για τις γλυκαντικές ουσίες. Ως αποτέλεσμα, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι υπάρχει μια αβεβαιότητα και διαφωνία μεταξύ ορισμένων διαιτολόγων να συστήσουν γλυκαντικά μέσα από προγράμματα διαχείρισης βάρους.

Επιπλέον, η έλλειψη σαφών επίσημων δηλώσεων ή οδηγιών για τα γλυκαντικά στην Ευρώπη είναι ένας από τους πιθανούς λόγους, που οι διαιτολόγοι εξακολουθούν να είναι αβέβαιοι και να έχουν αμφιβολίες, όταν πρόκειται να προτείνουν υποκατάστατα ζάχαρης στους πελάτες τους. Ενώ στις Ηνωμένες Πολιτείες, ο επαγγελματικός φορέας των διαιτολόγων, η Ακαδημία Διατροφής και Διαιτολογίας, έχουν εκδώσει μια επίσημη θέση σχετικά με τα γλυκαντικά και τις κατευθυντήριες γραμμές για την αντιμετώπιση του ζητήματος σε διαβουλεύσεις, φαίνεται να μην υπάρχει καμία ισοδύναμη καθοδήγηση για την αντιμετώπιση του ζητήματος σε επαγγελματικό διαιτολογικό περιεχόμενο στην Ευρώπη. Οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι επικοινωνώντας μια σαφή θέση σε σχέση με τα πρόσφατα επιστημονικά στοιχεία που παρέχονται από τη δημόσια αρχή (EFSA) θα ανακουφίσει σημαντικά την αβεβαιότητα των διαιτολόγων και θα αυξήσει την αυτοπεποίθηση του κοινού και την εμπιστοσύνη προς τα γλυκαντικά.

Με την συνεργασία της Μαργαρίτας  Μπουλούμπαση -Διαιτολόγος – Διατροφολόγος-Συνεργάτης της Ομάδας Logodiatrofis.gr

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube

Διαβάστε Eπίσης:

Οι απαραίτητες τροφές σε περιόδους νηστείας 

Βραδινά γεύματα: Πώς επηρεάζουν τη γλυκόζη και αυξάνουν τους κινδύνους διαβήτη

svg%3E svg%3E
svg%3E
Αφιέρωμα στον Διαβήτη healthwebgr svg%3E
Περισσότερα

Ποια είναι η διαφορά ανάμεσα στο μπλε τυρί και το ροκφόρ; 

Το ροκφόρ είναι ένα συγκεκριμένο τύπο μπλε τυριού που προέρχεται από τη Γαλλία, και πιο συγκεκριμένα από την περιοχή Roquefort-sur-Soulzon. Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή νομοθεσία, το ροκφόρ είναι ένα προστατευόμενο γεωγραφικό προϊόν (PGI), γεγονός που σημαίνει ότι μπορεί να παραχθεί μόνο στα συγκεκριμένα εδάφη και με συγκεκριμένες μεθόδους.

Γιατί είναι καλό να τρώτε πρώτα τη σαλάτα και μετά τους υδατάνθρακες στο γεύμα σας 

Όταν καταναλώνουμε τροφές πλούσιες σε γλυκόζη, όπως οι υδατάνθρακες, μπορεί να παρατηρήσουμε απότομες αυξήσεις στα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε ενεργειακά «κραχ» και σε ενδεχόμενη αύξηση της πείνας. Αν τρώμε πρώτα τη σαλάτα, οι φυτικές ίνες που περιέχονται σε αυτήν βοηθούν στη ρύθμιση της απορρόφησης των σακχάρων, οδηγώντας σε πιο σταθερά επίπεδα σακχάρου στο αίμα και μειωμένη αίσθηση πείνας.

Πράσινος χυμός: Η πρωινή δόση ενέργειας και θρέψης που χρειάζεστε

Πράσινος χυμός: Φτιαγμένος από φυλλώδη λαχανικά, φρούτα και άλλα θρεπτικά συστατικά, ο πράσινος χυμός παρέχει έναν εύκολο τρόπο να ξεκινήσετε τη μέρα σας με ενισχυμένη ενέργεια και απαραίτητα θρεπτικά στοιχεία.

Εγκυμοσύνη: Η ανάγκη για θρεπτικά συστατικά που συχνά αγνοείται

Εγκυμοσύνη: Νέα έρευνα αποκαλύπτει ότι πολλές έγκυες ενδέχεται να μην λαμβάνουν τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά για να υποστηρίξουν μια υγιή εγκυμοσύνη, κάτι που μπορεί να έχει σοβαρές συνέπειες για την υγεία τους και την ανάπτυξη του εμβρύου.

Πρωτεΐνη: Ο σύμμαχός σας στην απώλεια βάρους;

Πρωτεΐνη: Η πρωτεΐνη δεν είναι απλώς ένα θρεπτικό συστατικό, αλλά ένα ισχυρό εργαλείο απώλειας βάρους. Βοηθά στον έλεγχο της όρεξης, στη διατήρηση της μυϊκής μάζας και στην αύξηση της θερμογένεσης.

Ο καρπός που χαρίζει ενέργεια καλύτερα κι από τον καφέ 

Ένα από τα βασικά χαρακτηριστικά των goji berries είναι η υψηλή περιεκτικότητά τους σε βιταμίνη C, η οποία ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα, και σε βιταμίνες του συμπλέγματος Β, οι οποίες είναι απαραίτητες για την παραγωγή ενέργειας στο σώμα.

Close Icon