Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Διατροφή

Διαιτητικές ίνες: Η πρόσληψή τους συνδέεται με τη συχνότητα εμφάνισης ημικρανίας

Διαιτητικές ίνες: Η πρόσληψή τους συνδέεται με τη συχνότητα εμφάνισης ημικρανίας

Διαιτητικές ίνες: Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι μετά την προσαρμογή για συμμεταβλητές, υπήρχε σημαντική αντίστροφη συσχέτιση μεταξύ της πρόσληψης διαιτητικών ινών και του σοβαρού πονοκεφάλου ή ημικρανίας.


Η αυξημένη πρόσληψη διαιτητικών ινών σχετίζεται με μειωμένη συχνότητα ημικρανίας, σύμφωνα με μια μελέτη που δημοσιεύτηκε διαδικτυακά στις 4 Ιανουαρίου στο Frontiers in Nutrition. Οι Hao Huang και Kaiyin He, και οι δύο από το The First Affiliated Hospital στο Jinan University στο Guangzhou της Κίνας, εξέτασαν τη συσχέτιση μεταξύ της πρόσληψης διαιτητικών ινών και του επιπολασμού της σοβαρής κεφαλαλγίας ή της ημικρανίας χρησιμοποιώντας δεδομένα από την Εθνική Έρευνα Εξέτασης Υγείας και Διατροφής (1999 έως 2004).

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι μετά την προσαρμογή για συμμεταβλητές, υπήρχε σημαντική αντίστροφη συσχέτιση μεταξύ της πρόσληψης διαιτητικών ινών και του σοβαρού πονοκεφάλου ή ημικρανίας, με τον χαμηλότερο επιπολασμό να παρατηρείται στο πέμπτο πεμπτημόριο (αναλογία πιθανοτήτων, 0,74). Για κάθε 10 g/ημέρα αύξηση της πρόσληψης διαιτητικών ινών, ο επιπολασμός του σοβαρού πονοκεφάλου ή της ημικρανίας μειώθηκε κατά 11 τοις εκατό. Ωστόσο, μεταξύ των Μεξικανών Αμερικανών, άλλων φυλών ή εκείνων με δείκτη μάζας σώματος 25 έως 30 kg/m², δεν παρατηρήθηκε τέτοια αντίστροφη συσχέτιση.

«Από όσο γνωρίζουμε, καμία προηγούμενη μελέτη δεν είχε εξετάσει τη σχέση μεταξύ διαιτητικών ινών και σοβαρού πονοκεφάλου ή ημικρανίας», αναφέρουν οι συγγραφείς. “Η αύξηση της πρόσληψης τροφών πλούσιων σε φυτικές ίνες μπορεί να προστατεύσει από σοβαρό πονοκέφαλο ή ημικρανία. Ωστόσο, θα πρέπει να διεξαχθούν περισσότερες προοπτικές μελέτες για να επιβεβαιωθεί η συσχέτισή τους.”

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube

Διαβάστε Eπίσης:

Τι είναι η γονόρροια και πώς μπορείτε να κολλήσετε;

Γιατί πρέπει να προσθέσετε μανταρίνια στη διατροφή σας;

Πόσο συχνά πρέπει να τρώτε παντζάρια;

Η λευκή κολοκύθα κάνει καλό στην υγεία

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Overnight Oats με Φράουλα

Overnight Oats με Φράουλα: Η άνοιξη φέρνει χρώμα, φρεσκάδα και ενέργεια — ακριβώς ό,τι χρειάζεται και το πρωινό μας! Με τις φράουλες στην καλύτερή τους εποχή, δεν υπάρχει καλύτερος τρόπος να ξεκινήσεις τη μέρα σου από ένα μπολ γεμάτο γεύση

Τα κεράσια βοηθούν στην καταπολέμηση του άγχους;

Κεράσια: Τα κεράσια είναι ένα από τα πιο αγαπημένα φρούτα της εποχής και γνωστά για τις πολλές θρεπτικές τους ιδιότητες. Αλλά πέρα από την υπέροχη γεύση τους, μπορεί να αναρωτιέσαι αν τα κεράσια

Σολομός εγκέφαλος: Μπορεί η κατανάλωση σολομού να αποτρέψει την γνωστική έκπτωση;

Σολομός εγκέφαλος: Ο σολομός είναι ένα ψάρι πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά που έχει συσχετιστεί με διάφορα οφέλη για την υγεία, συμπεριλαμβανομένων των εγκεφαλικών λειτουργιών. Περιέχει υψηλές ποσότητες ωμέγα-3 λιπαρών οξέων, τα οποία είναι απαραίτητα

Ριζότο συνταγή: Το μυστικό για το τέλειο ριζότο

Ριζότο συνταγή: Η προετοιμασία του τέλειου ριζότο είναι μια τέχνη που απαιτεί προσοχή, υπομονή και αγάπη για τη μαγειρική. Ακολουθώντας συγκεκριμένα βήματα, μπορείτε να ετοιμάσετε ένα πιάτο που θα λατρέψουν η οικογένεια και οι φίλοι σας.

Τι πρέπει να προσέξετε στους ξηρούς καρπούς

Ξηροί καρποί: Οι ξηροί καρποί αποτελούν μια εξαιρετικά θρεπτική επιλογή για σνακ ή προσθήκη στα γεύματα. Είναι πλούσιοι σε καλά λιπαρά, φυτικές ίνες, πρωτεΐνες και αντιοξειδωτικά, και σχετίζονται με οφέλη για την καρδιά, τον εγκέφαλο

Τα οφέλη του νατρίου που θα σας εκπλήξουν

Νάτριο: Το νάτριο είναι ένα βασικό μέταλλο και ηλεκτρολύτης, απαραίτητο για τη σωστή λειτουργία του οργανισμού μας. Αν και συχνά δαιμονοποιείται λόγω της υπερκατανάλωσης αλατιού,

Μπύρα: Πότε μπορεί να γίνει τοξική;

Μπύρα: Η μπύρα, αν και καταναλώνεται ευρέως και συχνά σε κοινωνικές περιστάσεις, μπορεί να είναι τοξική για τον οργανισμό σε ορισμένες περιπτώσεις.

Close Icon