Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Διατροφή

Διαιτητικές ίνες: Ετερογενείς και με διαφορετικές επιδράσεις στην υγεία

Διαιτητικές ίνες: Ετερογενείς και με διαφορετικές επιδράσεις στην υγεία

Διαιτητικές ίνες: Οι διαιτητικές ίνες επαινούνται συχνά, καθώς μας βοηθούν να αισθανόμαστε χορτάτοι και μειώνουν τον κίνδυνο ορισμένων ασθενειών. Ωστόσο, υπάρχουν πολλοί τύποι διαιτητικών ινών -- και δεν λειτουργούν όλοι με τον ίδιο τρόπο, σύμφωνα με μια μικρή νέα μελέτη.



“Οι φυτικές ίνες είναι απίστευτα ετερογενείς.”, δήλωσε ο συγγραφέας της μελέτης Μάικλ Σνάιντερ, καθηγητής γενετικής στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Στάνφορντ. «Είναι σαν να λες ότι όλα τα ζώα είναι ίδια». Η ομάδα του εστίασε σε δύο δημοφιλή συμπληρώματα φυτικών ινών για να δει πώς επηρέασαν τη χοληστερόλη και το σάκχαρο στο αίμα. Οι περισσότεροι άνθρωποι λαμβάνουν πολύ λίγες φυτικές ίνες στη διατροφή τους και τα συμπληρώματα θα μπορούσαν ενδεχομένως να κλείσουν αυτό το χάσμα, είπαν οι ερευνητές. Το Arabinoxylan είναι μια ίνα δημητριακών που βρίσκεται σε κοινά συμπληρώματα. Η ινουλίνη βρίσκεται φυσικά σε φρούτα και λαχανικά όπως οι μπανάνες και τα σπαράγγια. «Είναι πολύ, πολύ σαφές, η αραβινοξυλάνη συνολικά μειώνει τη χοληστερόλη», είπε ο Σνάιντερ.


Η άλλη ίνα, η ινουλίνη, δεν λειτούργησε για τη μείωση της χοληστερόλης στους περισσότερους συμμετέχοντες, αλλά πυροδότησε φλεγμονή και σε ορισμένες υψηλότερες δόσεις οδήγησε σε αύξηση του δείκτη για ηπατική βλάβη. Ούτε και μείωσε το σάκχαρο στο αίμα, σύμφωνα με τα ευρήματα. «Οι άνθρωποι εξακολουθούν να ανταποκρίνονται διαφορετικά», είπε ο Σνάιντερ. “Μερικοί δεν ανταποκρίθηκαν στην αραβινοξυλάνη, αλλά, κατά ειρωνικό τρόπο, μειώθηκε η χοληστερόλη τους με ινουλίνη.”

Η μελέτη περιελάμβανε 18 υγιή άτομα που προσφέρθηκαν εθελοντικά για τρεις συνεδρίες, η κάθε μία διάρκειας τριών εβδομάδων. Σε μία συνεδρία, οι συμμετέχοντες λάμβαναν 10 γραμμάρια ινουλίνης κιχωρίου ή αραβινοξυλάνης καθημερινά για μια εβδομάδα, στη συνέχεια 20 γραμμάρια ημερησίως για μια εβδομάδα και 30 γραμμάρια ημερησίως για μια εβδομάδα. Στη συνέχεια, οι εθελοντές πήραν άδεια έξι έως οκτώ εβδομάδων, και έτρωγαν ό,τι συνήθως. Όταν επέστρεψαν, ακολούθησαν το ίδιο πρωτόκολλο αλλά για το άλλο συμπλήρωμα.

Κατά τη διάρκεια της τρίτης συνεδρίας, πήραν ένα συμπλήρωμα που περιείχε πέντε τύπους φυτικών ινών που περιελάμβαναν ινουλίνη και αραβινοξυλάνη. Οι συμμετέχοντες κατέγραψαν τις τροφές τους και παρείχαν δείγματα αίματος, ούρων και κοπράνων. Οι ερευνητές μέτρησαν τα επίπεδα δραστηριότητας των βακτηρίων του εντέρου, των γονιδίων, των πρωτεϊνών και των λιπιδίων για να γίνει ανάγνωση όλων των μεταβολικών και μικροβιολογικών επιδράσεων των φυτικών ινών.

Η ερευνητική ομάδα βρήκε τη μεγαλύτερη ποικιλία στις μετρήσεις που σχετίζονται με τα βακτήρια του εντέρου. Μερικά από αυτά τα βακτήρια αυξήθηκαν όταν καταναλώθηκε περισσότερη αραβινοξυλάνη και μερικά μειώθηκαν, και μερικά αυξήθηκαν ανεξάρτητα από την ποσότητα αραβινοξυλάνης που καταναλώθηκε. Σύμφωνα με την έρευνα, όλα τα συμπληρώματα που δοκιμάστηκαν άλλαξαν τη σύνθεση του μικροβιώματος των συμμετεχόντων.

Πολλοί από τους συμμετέχοντες που κατανάλωναν υψηλότερα επίπεδα αραβινοξυλάνης είχαν πτώση της LDL χοληστερόλης, της «κακής» χοληστερόλης. Κατά τη διάρκεια της μελέτης, οι ερευνητές ανακάλυψαν επίσης ότι ο μηχανισμός με τον οποίο η αραβινοξυλάνη αφαιρεί τη χοληστερόλη από το σώμα δεν ήταν μέσω της δέσμευσης, όπως υποψιάζονταν προηγουμένως, αλλά μάλλον με τη μετατροπή της σε χολικά οξέα, είπε ο Snyder.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube

Διαβάστε Eπίσης:

Η διατροφή επηρεάζει τον κίνδυνο καρκίνου του τραχήλου της μήτρας

Η διατροφή που θωρακίζει την υγεία του εντέρου

Οι φυτικές ίνες είναι σημαντικές για έναν υγιή εγκέφαλο

Τι είναι το άμυλο και πώς επηρεάζει τον διαβήτη;

svg%3E svg%3E
svg%3E
Αφιέρωμα στον Διαβήτη healthwebgr svg%3E
Περισσότερα

Ποια είναι η διαφορά ανάμεσα στο μπλε τυρί και το ροκφόρ; 

Το ροκφόρ είναι ένα συγκεκριμένο τύπο μπλε τυριού που προέρχεται από τη Γαλλία, και πιο συγκεκριμένα από την περιοχή Roquefort-sur-Soulzon. Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή νομοθεσία, το ροκφόρ είναι ένα προστατευόμενο γεωγραφικό προϊόν (PGI), γεγονός που σημαίνει ότι μπορεί να παραχθεί μόνο στα συγκεκριμένα εδάφη και με συγκεκριμένες μεθόδους.

Γιατί είναι καλό να τρώτε πρώτα τη σαλάτα και μετά τους υδατάνθρακες στο γεύμα σας 

Όταν καταναλώνουμε τροφές πλούσιες σε γλυκόζη, όπως οι υδατάνθρακες, μπορεί να παρατηρήσουμε απότομες αυξήσεις στα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε ενεργειακά «κραχ» και σε ενδεχόμενη αύξηση της πείνας. Αν τρώμε πρώτα τη σαλάτα, οι φυτικές ίνες που περιέχονται σε αυτήν βοηθούν στη ρύθμιση της απορρόφησης των σακχάρων, οδηγώντας σε πιο σταθερά επίπεδα σακχάρου στο αίμα και μειωμένη αίσθηση πείνας.

Πράσινος χυμός: Η πρωινή δόση ενέργειας και θρέψης που χρειάζεστε

Πράσινος χυμός: Φτιαγμένος από φυλλώδη λαχανικά, φρούτα και άλλα θρεπτικά συστατικά, ο πράσινος χυμός παρέχει έναν εύκολο τρόπο να ξεκινήσετε τη μέρα σας με ενισχυμένη ενέργεια και απαραίτητα θρεπτικά στοιχεία.

Εγκυμοσύνη: Η ανάγκη για θρεπτικά συστατικά που συχνά αγνοείται

Εγκυμοσύνη: Νέα έρευνα αποκαλύπτει ότι πολλές έγκυες ενδέχεται να μην λαμβάνουν τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά για να υποστηρίξουν μια υγιή εγκυμοσύνη, κάτι που μπορεί να έχει σοβαρές συνέπειες για την υγεία τους και την ανάπτυξη του εμβρύου.

Πρωτεΐνη: Ο σύμμαχός σας στην απώλεια βάρους;

Πρωτεΐνη: Η πρωτεΐνη δεν είναι απλώς ένα θρεπτικό συστατικό, αλλά ένα ισχυρό εργαλείο απώλειας βάρους. Βοηθά στον έλεγχο της όρεξης, στη διατήρηση της μυϊκής μάζας και στην αύξηση της θερμογένεσης.

Ο καρπός που χαρίζει ενέργεια καλύτερα κι από τον καφέ 

Ένα από τα βασικά χαρακτηριστικά των goji berries είναι η υψηλή περιεκτικότητά τους σε βιταμίνη C, η οποία ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα, και σε βιταμίνες του συμπλέγματος Β, οι οποίες είναι απαραίτητες για την παραγωγή ενέργειας στο σώμα.

Close Icon