Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Διατροφή

Δίαιτες: Επικίνδυνες οι δίαιτες νηστείας & η παράλειψη γευμάτων

Δίαιτες: Επικίνδυνες οι δίαιτες νηστείας & η παράλειψη γευμάτων

Δίαιτες: Όσοι παραλείπουν πρωινό έχουν περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν θανατηφόρα καρδιαγγειακά νοσήματα, ενώ όσοι παραλείπουν ένα γεύμα αυξάνουν τον κίνδυνο θανάτου από όλες τις αιτίες.



Η κατανάλωση μόνο ενός γεύματος την ημέρα σχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο θνησιμότητας σε Αμερικανούς ενήλικες 40 ετών και άνω, σύμφωνα με μια νέα μελέτη στο Journal of the Academy of Nutrition and Dietetics . Η παράλειψη πρωινού και η έλλειψη μεσημεριανού γεύματος σχετίζεται με υψηλότερο κίνδυνο θνησιμότητας από καρδιαγγειακά νοσήματα. Ακόμη και μεταξύ των ατόμων που τρώνε τρία γεύματα ημερησίως, η κατανάλωση δύο παρακείμενων γευμάτων με διαφορά μικρότερη ή ίση με 4,5 ώρες μεταξύ τους σχετίζεται με υψηλότερο κίνδυνο θανάτου από όλες τις αιτίες.


Παράλειψη πρωινού και διαλείπουσα νηστεία

«Σε μια εποχή που η διαλειμματική νηστεία διαφημίζεται ευρέως ως λύση για την απώλεια βάρους, τη μεταβολική υγεία και την πρόληψη ασθενειών  η μελέτη μας είναι σημαντική για το μεγάλο τμήμα των Αμερικανών ενηλίκων που τρώνε λιγότερα από τρία γεύματα κάθε μέρα. Η έρευνά μας αποκάλυψε ότι τα άτομα που τρώνε μόνο ένα γεύμα την ημέρα έχουν περισσότερες πιθανότητες να πεθάνουν από εκείνους που είχαν περισσότερα καθημερινά γεύματα.

Μεταξύ αυτών, οι συμμετέχοντες που παραλείπουν πρωινό έχουν περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν θανατηφόρα καρδιαγγειακά νοσήματα, ενώ όσοι παραλείπουν το μεσημεριανό γεύμα ή το βραδινό αυξάνουν τον κίνδυνο θανάτου από όλες τις αιτίες», σημείωσε ο επικεφαλής συγγραφέας Yangbo Sun, MBBS, Ph.D., Department of Preventive Medicine. , The University of Tennessee Health Science Center, Memphis. TN, Η.Π.Α. “Με βάση αυτά τα ευρήματα, συνιστούμε να τρώτε τουλάχιστον δύο έως τρία γεύματα κατά τη διάρκεια της ημέρας.”

Η κατάσταση θνησιμότητας και η αιτία των 4.175 θανάτων που εντοπίστηκαν σε αυτήν την ομάδα επιβεβαιώθηκαν από το Αρχείο Συνδεδεμένης Θνησιμότητας Δημόσιας Χρήσης NHANES. Οι ερευνητές παρατήρησαν ορισμένα κοινά χαρακτηριστικά μεταξύ των συμμετεχόντων που έτρωγαν λιγότερα από τρία γεύματα την ημέρα (περίπου το 40% των ερωτηθέντων) είναι πιο πιθανό να είναι νεότεροι, άνδρες, μη Ισπανόφωνοι, έγχρωμοι που έχουν ελλιπή εκπαίδευση και χαμηλό οικογενειακό εισόδημα, να καπνίζουν, να πίνουν περισσότερο αλκοόλ, να τρώνε λιγότερο θρεπτικό φαγητό , περισσότερα σνακ και να έχουν λιγότερη ενεργειακή πρόσληψη συνολικά.

«Τα αποτελέσματά μας είναι σημαντικά ακόμη και μετά από προσαρμογές για παράγοντες διατροφής και τρόπου ζωής (κάπνισμα, χρήση αλκοόλ, επίπεδα σωματικής δραστηριότητας, ενεργειακή πρόσληψη και ποιότητα διατροφής) και την τροφική ανασφάλεια », δήλωσε ο ανώτερος ερευνητής της μελέτης Wei Bao, MD, Ph.D. Τμήμα Επιδημιολογίας, College of Public Health, University of Iowa, Iowa City, IA, US. Σημείωσε, “Τα ευρήματά μας βασίζονται σε παρατηρήσεις που προέρχονται από δημόσια δεδομένα και δεν συνεπάγονται αιτιότητα. Ωστόσο, αυτό που παρατηρήσαμε έχει μεταβολικό νόημα”.

Ο Δρ Bao εξήγησε ότι η παράλειψη γευμάτων συνήθως σημαίνει την πρόσληψη μεγαλύτερου ενεργειακού φορτίου ταυτόχρονα, το οποίο μπορεί να επιδεινώσει το βάρος της ρύθμισης του μεταβολισμού της γλυκόζης και να οδηγήσει σε επακόλουθη μεταβολική επιδείνωση. Αυτό μπορεί επίσης να εξηγήσει τη σχέση μεταξύ ενός μικρότερου διαστήματος γευμάτων και της θνησιμότητας, καθώς ο μικρότερος χρόνος μεταξύ των γευμάτων θα είχε ως αποτέλεσμα μεγαλύτερο ενεργειακό φορτίο στη δεδομένη περίοδο.

 

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube

Διαβάστε Eπίσης:

Η αυξημένη πρόσληψη πρωτεΐνης αποτρέπει την ανάκτηση βάρους μετά από δίαιτα

Η υγιεινή διατροφή μάς βοηθάει να ζήσουμε περισσότερο

6 Συμβουλές για να ζήσετε όσο περισσότερο μπορείτε!

Γιατί η επιστήμη απορρίπτει τις δίαιτες μόδας ενώ το κοινό τις αγκαλιάζει;

svg%3E svg%3E
svg%3E
Αφιέρωμα στον Διαβήτη healthwebgr svg%3E
Περισσότερα

Ποια είναι η διαφορά ανάμεσα στο μπλε τυρί και το ροκφόρ; 

Το ροκφόρ είναι ένα συγκεκριμένο τύπο μπλε τυριού που προέρχεται από τη Γαλλία, και πιο συγκεκριμένα από την περιοχή Roquefort-sur-Soulzon. Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή νομοθεσία, το ροκφόρ είναι ένα προστατευόμενο γεωγραφικό προϊόν (PGI), γεγονός που σημαίνει ότι μπορεί να παραχθεί μόνο στα συγκεκριμένα εδάφη και με συγκεκριμένες μεθόδους.

Γιατί είναι καλό να τρώτε πρώτα τη σαλάτα και μετά τους υδατάνθρακες στο γεύμα σας 

Όταν καταναλώνουμε τροφές πλούσιες σε γλυκόζη, όπως οι υδατάνθρακες, μπορεί να παρατηρήσουμε απότομες αυξήσεις στα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε ενεργειακά «κραχ» και σε ενδεχόμενη αύξηση της πείνας. Αν τρώμε πρώτα τη σαλάτα, οι φυτικές ίνες που περιέχονται σε αυτήν βοηθούν στη ρύθμιση της απορρόφησης των σακχάρων, οδηγώντας σε πιο σταθερά επίπεδα σακχάρου στο αίμα και μειωμένη αίσθηση πείνας.

Πράσινος χυμός: Η πρωινή δόση ενέργειας και θρέψης που χρειάζεστε

Πράσινος χυμός: Φτιαγμένος από φυλλώδη λαχανικά, φρούτα και άλλα θρεπτικά συστατικά, ο πράσινος χυμός παρέχει έναν εύκολο τρόπο να ξεκινήσετε τη μέρα σας με ενισχυμένη ενέργεια και απαραίτητα θρεπτικά στοιχεία.

Εγκυμοσύνη: Η ανάγκη για θρεπτικά συστατικά που συχνά αγνοείται

Εγκυμοσύνη: Νέα έρευνα αποκαλύπτει ότι πολλές έγκυες ενδέχεται να μην λαμβάνουν τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά για να υποστηρίξουν μια υγιή εγκυμοσύνη, κάτι που μπορεί να έχει σοβαρές συνέπειες για την υγεία τους και την ανάπτυξη του εμβρύου.

Πρωτεΐνη: Ο σύμμαχός σας στην απώλεια βάρους;

Πρωτεΐνη: Η πρωτεΐνη δεν είναι απλώς ένα θρεπτικό συστατικό, αλλά ένα ισχυρό εργαλείο απώλειας βάρους. Βοηθά στον έλεγχο της όρεξης, στη διατήρηση της μυϊκής μάζας και στην αύξηση της θερμογένεσης.

Ο καρπός που χαρίζει ενέργεια καλύτερα κι από τον καφέ 

Ένα από τα βασικά χαρακτηριστικά των goji berries είναι η υψηλή περιεκτικότητά τους σε βιταμίνη C, η οποία ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα, και σε βιταμίνες του συμπλέγματος Β, οι οποίες είναι απαραίτητες για την παραγωγή ενέργειας στο σώμα.

Close Icon