Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Διατροφή

Δίαιτα σφάλμα: 1 στους 4 ανθρώπους κάνει αυτό το λάθος που καταστρέφει τη δίαιτά του

Δίαιτα σφάλμα: 1 στους 4 ανθρώπους κάνει αυτό το λάθος που καταστρέφει τη δίαιτά του

Δίαιτα σφάλμα: Δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι όσοι έτρωγαν ανθυγιεινά, εξαιρετικά επεξεργασμένα σνακ συνδέονταν με υψηλότερο ΔΜΣ και περισσότερη μάζα σπλαχνικού λίπους.



Το ένα τέταρτο των ανθρώπων κάνει ένα τεράστιο λάθος που καταστρέφει τη διατροφή τους που μπορεί να τους εμποδίσει να χάσουν βάρος, σύμφωνα με έρευνα. Ένας στους τέσσερις ανθρώπους αναιρεί όλη τη σκληρή δουλειά του λόγω του σνακ, σύμφωνα με έκθεση του King’s College του Λονδίνου (KCL). Καταστρέφοντας την πρόοδο, η επιλογή σνακ μεταξύ των γευμάτων μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου, καρδιακών παθήσεων και την πιθανότητα εγκεφαλικού επεισοδίου, λένε οι ειδικοί.


Τα ευρήματα, που δημοσιεύθηκαν στο European Journal of Nutrition από ερευνητές από το School of Life Course & Population Sciences και το ZOE, αποκάλυψαν την αλήθεια για το κακό σνακ. Στη μελέτη, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι μισοί από τους συμμετέχοντες δεν ταιριάζουν την υγιεινή των γευμάτων τους με τα σνακ τους και το αντίστροφο. Η KCL δηλώνει: «Η διαφορά έχει αρνητική επίδραση στα μέτρα υγείας, όπως τα επίπεδα σακχάρου και λίπους στο αίμα, και η αντιμετώπιση αυτού θα μπορούσε να είναι μια απλή στρατηγική διατροφής για τη βελτίωση της υγείας».

Έως και το 95% των ανθρώπων καταναλώνουν σνακ σύμφωνα με τα δεδομένα. Και περίπου το ένα τέταρτο των ημερήσιων θερμίδων μας που προέρχονται από τα ενδιάμεσα γεύματα καταναλώνονται. Αυτό σημαίνει ότι μπορείτε εύκολα να έχετε μεγάλο αντίκτυπο στη διατροφή, την υγεία σας και επομένως να επωφεληθείτε από την απώλεια βάρους κάνοντας απλές αλλαγές στον τρόπο που τρώτε σνακ. Για παράδειγμα, αντικαθιστώντας τα πατατάκια, τα μπισκότα και τα κέικ με φρούτα και ξηρούς καρπούς.

Η μεγαλύτερη συμβολή στην πρόσληψη θερμίδων στη μελέτη σνακ ήταν κέικ και πίτες (14%), δημητριακά πρωινού (13%), παγωτά και κατεψυγμένα γαλακτοκομικά επιδόρπια (12%), ντόνατς και αρτοσκευάσματα (12%), καραμέλες (11%) , μπισκότα και μπράουνις (11%), ξηρούς καρπούς και σπόρους (11%). Η KCL πρόσθεσε: “Σε αντίθεση με τη δημοφιλή πεποίθηση, η ανάλυση έδειξε ότι το σνακ δεν είναι ανθυγιεινό – εφόσον τα σνακ ήταν υγιεινά.”

Οι άνθρωποι που έτρωγαν συχνά σνακ όπως ξηρούς καρπούς και φρέσκα φρούτα είχαν περισσότερες πιθανότητες να έχουν υγιές βάρος σε σύγκριση με εκείνους που δεν τσιμπολογούν καθόλου ή αυτούς που τσιμπολογούν ανθυγιεινά τρόφιμα. «Η ανάλυση έδειξε επίσης ότι τα σνακ καλής ποιότητας μπορούν επίσης να οδηγήσουν σε καλύτερη μεταβολική υγεία και μειωμένη πείνα». Δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι όσοι έτρωγαν ανθυγιεινά, εξαιρετικά επεξεργασμένα σνακ συνδέονταν με υψηλότερο ΔΜΣ και περισσότερη μάζα σπλαχνικού λίπους.

Το να λαμβάνετε το 25% των θερμίδων σας από σνακ μπορεί να είναι πολύ άχρηστο όταν προσπαθείτε να χάσετε βάρος, καθώς τα σνακ είναι συχνά γρήγορα, επεξεργασμένα και πλούσια σε θερμίδες. Ακόμα κι αν ακολουθείτε μια υγιεινή, ισορροπημένη διατροφή, αν τα σνακ σας είναι ανθυγιεινά, δεν θα χάσετε βάρος αν σας ωθήσει σε πλεόνασμα θερμίδων. Η ώρα που τρώτε σνακ μπορεί επίσης να επηρεάσει την υγεία σας. Η ανάλυση έδειξε ότι το σνακ μετά τις 21:00 συσχετίστηκε με χειρότερα αποτελέσματα αιματολογικών εξετάσεων και όσοι έτρωγαν μετά από αυτή την ώρα είχαν περισσότερες πιθανότητες να καταναλώσουν περισσότερα ανθυγιεινά σνακ.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube

Διαβάστε Eπίσης:

Ποιες τροφές μειώνουν το ουρικό οξύ;

Η μεσογειακή διατροφή συνδέεται με 29% χαμηλότερο κίνδυνο γαστρικού καρκίνου

Μια προοπτική συνεχούς διατροφής από προϊόντα της γης

Η Vegan διατροφή μπορεί να οδηγήσει σε εξοικονόμηση 500 ευρώ ετησίως

svg%3E svg%3E
svg%3E
Αφιέρωμα στον Διαβήτη healthwebgr svg%3E
Περισσότερα

Ποια είναι η διαφορά ανάμεσα στο μπλε τυρί και το ροκφόρ; 

Το ροκφόρ είναι ένα συγκεκριμένο τύπο μπλε τυριού που προέρχεται από τη Γαλλία, και πιο συγκεκριμένα από την περιοχή Roquefort-sur-Soulzon. Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή νομοθεσία, το ροκφόρ είναι ένα προστατευόμενο γεωγραφικό προϊόν (PGI), γεγονός που σημαίνει ότι μπορεί να παραχθεί μόνο στα συγκεκριμένα εδάφη και με συγκεκριμένες μεθόδους.

Γιατί είναι καλό να τρώτε πρώτα τη σαλάτα και μετά τους υδατάνθρακες στο γεύμα σας 

Όταν καταναλώνουμε τροφές πλούσιες σε γλυκόζη, όπως οι υδατάνθρακες, μπορεί να παρατηρήσουμε απότομες αυξήσεις στα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε ενεργειακά «κραχ» και σε ενδεχόμενη αύξηση της πείνας. Αν τρώμε πρώτα τη σαλάτα, οι φυτικές ίνες που περιέχονται σε αυτήν βοηθούν στη ρύθμιση της απορρόφησης των σακχάρων, οδηγώντας σε πιο σταθερά επίπεδα σακχάρου στο αίμα και μειωμένη αίσθηση πείνας.

Πράσινος χυμός: Η πρωινή δόση ενέργειας και θρέψης που χρειάζεστε

Πράσινος χυμός: Φτιαγμένος από φυλλώδη λαχανικά, φρούτα και άλλα θρεπτικά συστατικά, ο πράσινος χυμός παρέχει έναν εύκολο τρόπο να ξεκινήσετε τη μέρα σας με ενισχυμένη ενέργεια και απαραίτητα θρεπτικά στοιχεία.

Εγκυμοσύνη: Η ανάγκη για θρεπτικά συστατικά που συχνά αγνοείται

Εγκυμοσύνη: Νέα έρευνα αποκαλύπτει ότι πολλές έγκυες ενδέχεται να μην λαμβάνουν τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά για να υποστηρίξουν μια υγιή εγκυμοσύνη, κάτι που μπορεί να έχει σοβαρές συνέπειες για την υγεία τους και την ανάπτυξη του εμβρύου.

Πρωτεΐνη: Ο σύμμαχός σας στην απώλεια βάρους;

Πρωτεΐνη: Η πρωτεΐνη δεν είναι απλώς ένα θρεπτικό συστατικό, αλλά ένα ισχυρό εργαλείο απώλειας βάρους. Βοηθά στον έλεγχο της όρεξης, στη διατήρηση της μυϊκής μάζας και στην αύξηση της θερμογένεσης.

Ο καρπός που χαρίζει ενέργεια καλύτερα κι από τον καφέ 

Ένα από τα βασικά χαρακτηριστικά των goji berries είναι η υψηλή περιεκτικότητά τους σε βιταμίνη C, η οποία ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα, και σε βιταμίνες του συμπλέγματος Β, οι οποίες είναι απαραίτητες για την παραγωγή ενέργειας στο σώμα.

Close Icon