Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Διατροφή

Δίαιτα σφάλμα: 1 στους 4 ανθρώπους κάνει αυτό το λάθος που καταστρέφει τη δίαιτά του

Δίαιτα σφάλμα: 1 στους 4 ανθρώπους κάνει αυτό το λάθος που καταστρέφει τη δίαιτά του

Δίαιτα σφάλμα: Δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι όσοι έτρωγαν ανθυγιεινά, εξαιρετικά επεξεργασμένα σνακ συνδέονταν με υψηλότερο ΔΜΣ και περισσότερη μάζα σπλαχνικού λίπους.

Το ένα τέταρτο των ανθρώπων κάνει ένα τεράστιο λάθος που καταστρέφει τη διατροφή τους που μπορεί να τους εμποδίσει να χάσουν βάρος, σύμφωνα με έρευνα. Ένας στους τέσσερις ανθρώπους αναιρεί όλη τη σκληρή δουλειά του λόγω του σνακ, σύμφωνα με έκθεση του King’s College του Λονδίνου (KCL). Καταστρέφοντας την πρόοδο, η επιλογή σνακ μεταξύ των γευμάτων μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου, καρδιακών παθήσεων και την πιθανότητα εγκεφαλικού επεισοδίου, λένε οι ειδικοί.

Τα ευρήματα, που δημοσιεύθηκαν στο European Journal of Nutrition από ερευνητές από το School of Life Course & Population Sciences και το ZOE, αποκάλυψαν την αλήθεια για το κακό σνακ. Στη μελέτη, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι μισοί από τους συμμετέχοντες δεν ταιριάζουν την υγιεινή των γευμάτων τους με τα σνακ τους και το αντίστροφο. Η KCL δηλώνει: «Η διαφορά έχει αρνητική επίδραση στα μέτρα υγείας, όπως τα επίπεδα σακχάρου και λίπους στο αίμα, και η αντιμετώπιση αυτού θα μπορούσε να είναι μια απλή στρατηγική διατροφής για τη βελτίωση της υγείας».

Έως και το 95% των ανθρώπων καταναλώνουν σνακ σύμφωνα με τα δεδομένα. Και περίπου το ένα τέταρτο των ημερήσιων θερμίδων μας που προέρχονται από τα ενδιάμεσα γεύματα καταναλώνονται. Αυτό σημαίνει ότι μπορείτε εύκολα να έχετε μεγάλο αντίκτυπο στη διατροφή, την υγεία σας και επομένως να επωφεληθείτε από την απώλεια βάρους κάνοντας απλές αλλαγές στον τρόπο που τρώτε σνακ. Για παράδειγμα, αντικαθιστώντας τα πατατάκια, τα μπισκότα και τα κέικ με φρούτα και ξηρούς καρπούς.

Η μεγαλύτερη συμβολή στην πρόσληψη θερμίδων στη μελέτη σνακ ήταν κέικ και πίτες (14%), δημητριακά πρωινού (13%), παγωτά και κατεψυγμένα γαλακτοκομικά επιδόρπια (12%), ντόνατς και αρτοσκευάσματα (12%), καραμέλες (11%) , μπισκότα και μπράουνις (11%), ξηρούς καρπούς και σπόρους (11%). Η KCL πρόσθεσε: “Σε αντίθεση με τη δημοφιλή πεποίθηση, η ανάλυση έδειξε ότι το σνακ δεν είναι ανθυγιεινό – εφόσον τα σνακ ήταν υγιεινά.”

Οι άνθρωποι που έτρωγαν συχνά σνακ όπως ξηρούς καρπούς και φρέσκα φρούτα είχαν περισσότερες πιθανότητες να έχουν υγιές βάρος σε σύγκριση με εκείνους που δεν τσιμπολογούν καθόλου ή αυτούς που τσιμπολογούν ανθυγιεινά τρόφιμα. «Η ανάλυση έδειξε επίσης ότι τα σνακ καλής ποιότητας μπορούν επίσης να οδηγήσουν σε καλύτερη μεταβολική υγεία και μειωμένη πείνα». Δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι όσοι έτρωγαν ανθυγιεινά, εξαιρετικά επεξεργασμένα σνακ συνδέονταν με υψηλότερο ΔΜΣ και περισσότερη μάζα σπλαχνικού λίπους.

Το να λαμβάνετε το 25% των θερμίδων σας από σνακ μπορεί να είναι πολύ άχρηστο όταν προσπαθείτε να χάσετε βάρος, καθώς τα σνακ είναι συχνά γρήγορα, επεξεργασμένα και πλούσια σε θερμίδες. Ακόμα κι αν ακολουθείτε μια υγιεινή, ισορροπημένη διατροφή, αν τα σνακ σας είναι ανθυγιεινά, δεν θα χάσετε βάρος αν σας ωθήσει σε πλεόνασμα θερμίδων. Η ώρα που τρώτε σνακ μπορεί επίσης να επηρεάσει την υγεία σας. Η ανάλυση έδειξε ότι το σνακ μετά τις 21:00 συσχετίστηκε με χειρότερα αποτελέσματα αιματολογικών εξετάσεων και όσοι έτρωγαν μετά από αυτή την ώρα είχαν περισσότερες πιθανότητες να καταναλώσουν περισσότερα ανθυγιεινά σνακ.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube

Διαβάστε Eπίσης:

Ποιες τροφές μειώνουν το ουρικό οξύ;

Η μεσογειακή διατροφή συνδέεται με 29% χαμηλότερο κίνδυνο γαστρικού καρκίνου

Μια προοπτική συνεχούς διατροφής από προϊόντα της γης

Η Vegan διατροφή μπορεί να οδηγήσει σε εξοικονόμηση 500 ευρώ ετησίως

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Ποιο είναι το καλύτερο το γάλα αγελάδας ή το φυτικό γάλα;

Είδη γάλακτος: Το αγελαδινό γάλα παρέχει πληθώρα θρεπτικών συστατικών που είναι δύσκολο να βρεθούν σε άλλες πηγές, ενώ το φυτικό γάλα είναι μια καλή εναλλακτική για όσους θέλουν πιο βιώσιμες επιλογές ή δεν μπορούν να καταναλώσουν γαλακτοκομικά προϊόντα.

Το απόλυτο επιδόρπιο του φθινοπώρου

Κολοκυθόπιτα: Η πίτα κολοκύθας είναι ένα κλασικό επιδόρπιο που συνδυάζει τις ζεστές γεύσεις του φθινοπώρου με την πλούσια υφή της κολοκύθας. Ιδανική για τις γιορτές, αυτή η συνταγή είναι εύκολη και γρήγορη,

Ζυμαρικά με λεμόνι και θυμάρι: Μια γρήγορη και γευστική μακαρονάδα

Ζυμαρικά με λεμόνι και θυμάρι: Η συνταγή για ζυμαρικά με λεμόνι και θυμάρι είναι μια ελαφριά και αρωματική επιλογή που συνδυάζει τις φρέσκες γεύσεις με απλά υλικά. Ιδανική για ένα γρήγορο γεύμα, είναι εύκολη

5 εκπληκτικά οφέλη των δαμάσκηνων που πιθανώς δεν περιμένατε

Δαμάσκηνα: Τα δαμάσκηνα είναι φρούτα που συχνά παραβλέπονται, αλλά προσφέρουν μια σειρά από εκπληκτικά οφέλη για την υγεία. Ακολουθούν πέντε λόγοι για τους οποίους αξίζει να εντάξετε τα δαμάσκηνα

Λακτόζη: Πρέπει να την αποφεύγουμε ακόμη και χωρίς δυσανεξία;

Λακτόζη: Η λακτόζη είναι η φυσική ζάχαρη που βρίσκεται στα γαλακτοκομικά προϊόντα. Αν και οι περισσότεροι άνθρωποι μπορούν να την αφομοιώσουν χωρίς προβλήματα, υπάρχουν ερωτήματα σχετικά με την κατανάλωσή της,

Γευστική επιλογή: Υγιεινό ριζότο λαχανικών

Αυτό το λαχταριστό ριζότο λαχανικών είναι μια υγιεινή και γευστική επιλογή, ιδανική για κάθε γεύμα. Εύκολη στην παρασκευή, συνδυάζει θρεπτικά συστατικά με απλότητα, προσφέροντας μια υπέροχη γεύση.

Close Icon